Jump to content

Kilka pytań przed zakupem telefonu Xiaomi Mi 10T Pro

lukcio37

Recommended Posts

Bardzo proszę o wyrozumiałość,bo jest to mój pierwszy post na forum.

Wstępnie zastanawiam się nad ewentualnym zakupem telefonu Xiaomi Mi 10T Pro 8/128 i w związku z tym mam kilka pytań:

1. Jak ten telefon sprawuje się podczas użytkowania,a chodzi głównie o jakość rozmów?
  2. Czy ten telefon nie ma problemu z połączeniem bluetooth i podłączonymi do niego urządzeniami np: słuchawka bezprzewodowa?
  3. W recenzjach na youtube jest wspomniane, że telefon posiada dwa głośniki. Czy rzeczywiście telefon ma dwa głośniki-wersja Pro?
  4. Telefon ma ekran o odświeżaniu 144Hz(odświeżanie adaptatywne).Czy warto w telefonie mieć ustawione odświeżanie ekranu na 144Hz, jak spisuje się ekran IPS w tym telefonie odnośnie czytelności np: w słońcu oraz czy telefon odnośnie ekranu posiada tryb ochrony wzroku?
  5. Jak spisuje się aparat główny i przedni w tym telefonie, a chodzi głównie o jakość zdjęć i nagrań wideo z aparatu głównego i jakość zdjęć selfie z aparatu przedniego?
  6. Telefon poosiada port podczerwieni i można telefonu używać jak pilota do telewizora. Co i jak zrobić by telefon używać jako pilot do telewizora LG Smart TV?

Mam jeszcze takie pytanie: Jeśli ostatecznie kupiłbym telefon Xiaomi Mi 10T Pro 8/128 na wolnym rynku w sklepie, to będzie on miał system global, ale można na telefon wgrać najnowszą wersję Xioami.eu/MIUI Polska i by wgrać system na telefon muszę odblokować bootloader, zainstalować TWRP odpowiednie dla telefonu Xiaomi Mi 10T Pro i następnie zainstalować system,czy może system instalować przez fastboot, jaka wersja jest ostatnią stabilną wersją systemu na Xiaomi Mi 10T Pro oraz jak poprawnie zainstalować system na telefon(wersja stabilna),tak by po jego zainstalowaniu wszystko działało bez problemu?

Bardzo proszę moderacje forum o pozostawienie tego posta w dziale Dyskusja ogólna celem uzyskania odpowiedzi na pytania zawarte w poście.

Edited by lukcio37

1 wg mnie dobrze ma od razu volte

2 Nie zauważyłem logowałem słuchawki słuchawki haylou różne zegarki i w peugeocie łączy sie bez problemu

3 tak ma 2 głośniki w pro przynajmniej w wersji 256

4 Obraz jest super wyraźny ale dla oszczędności baterii warto przejść na mniejszą częstotliwość. co do słońca nie wiem spytaj sie jak będzie lato bo teraz jest kapkę słabo z słońcem

5 wg mnie jakość zdjęć jest niezła ale więcej próbek znajdziesz na mi community

6. Jeżeli lg jest na wifi to port podczerwieni się nie przyda, ale jak ma tez obsługę ir to zapewne pokierujesz przez ir przynajmniej na moim lg to działa ale ja nie mam smart.

A na resztę pytań znajdziesz odpowiedzi na tym forum

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

@rock'n'rollaCo będę gołosłowny masz moje posty z zdjęciami na mi community. Pamiętaj że jak każde forum pogarsza jakość zdjęć. Te na dole to jeszcze na firmware global eea ostatnie( pierwszy link)  jest już na indonezja. Ten drugi link masz od razu porównanie minote10(te z znakiem wodnym) z mi10t

https://c.mi.com/thread-3517404-1-0.html

https://c.mi.com/thread-3493351-1-0.html

https://c.mi.com/thread-3480324-1-0.html

https://c.mi.com/thread-3471350-1-0.html

Edited by pawelt
  • Thanks 1

Mam Mi 10T Pro i projekcja nie działa.Telefon wykrywa telewizor,zaczyna się łączenie i nagle w telefonie koniec łączenia,a na telewizorze komunikat o niepołączeniu telefonu.Producent widocznie po którejś z aktualizacji MIUI zepsuł łączenie telefonu z tv-projekcja i ta funkcja nie działa.Może w Android 11 i nowszym MIUI projekcja zostanie naprawiona i telefon bez problemu połączy się z tv

@Gregwaww  na razie możesz w swoim telefonie zapomnieć o połączeniu go z tv za pomocą projekcji,jeśli masz najnowszą dostępną wersję MIUI an swoim telefonie i by to działało nic z tym nie zrobisz.

Mam  problem z projekcja. Telefon Xiaomi Mi 10T. Przy projekcji telefon wykrywa tv ale łączy się i łączy aż w końcu nic się nie dzieje..Jakasz podpowiedź czemu tak może się dziać. Tv Samsung jest z tego roku

Więc trzeba cierpliwie czekać ,może jakaś następna z aktualizacji będzie pod tym kontem..dzieki

• 2 weeks later...

Z moich doświadczeń wynika, że "projekcja" to zupełna loteria w smartfonach z Androidem. Bez różnicy czy to Xiaomi czy Samsung etc. (obecnie nie mogę np. w taki sposób połączyć TV Samsunga z Samsungiem Note 10). Więc w tym wypadku Xiaomi nie odbiega od konkurencji w ogóle.
Ja już jakiś czas temu kupiłem Chromecast i za jego pomocą łączę się bez problemu z każdym smartfonem z Androidem. Polecam zrobić to samo, bo czekanie na aktualizację może nie przynieść rezultatu ;)

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka