lyru332 Posted November 30, 2020 Share Posted November 30, 2020 Instalują a potem narzekają, ja mam w Mi10pro ostatnie wydanie na AND 10 - 12.0.4 i działa wszystko aż miło. Żadnych problemów - polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek7824 Posted November 30, 2020 Share Posted November 30, 2020 Jeżeli robisz wszystko zgodnie z instrukcją dla mi10 to jest w niej brak bardzo ważnego kroku. Po pierwszym wejsciu w twrp trzeba zrobić "format data" i dopiero podłączyć się do komputera przerzucić rom i go zainstalować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
orzeszpole Posted December 1, 2020 Share Posted December 1, 2020 a co jeśli ja tego kroku tzn. format data nie zrobiłem? teoretycznie wszystko działa.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
biiingoo Posted December 1, 2020 Share Posted December 1, 2020 (edited) Potwierdzam, że wersja xiaomi.eu_multi_MI10_V12.2.2.0.RJBCNXM_v12-11 kasuje recovery. Nie ważne czy mamy stockowe recovery, czy TWRP, recovery zostaje wykasowane. Jeśli ktoś po zainstalowaniu tej wersji zechce zrobić factory reset, telefon włączy się tylko i wyłącznie w trybie fastboot. W tym trybie nie można wgrać TWRP. Ostatnim romem stabilnym pod względem recovery jest rom xiaomi.eu_multi_MI10_V12.0.8.0.QJBCNXM_v12-10. Rom działa zarówno przy zmienionym recovery na TWRP, jak równiez przy revovery oryginalnym. Jeśli zostawimy rocovery oryginalne, telefon bez problemu można przywracać do ustawień fabrycznych. Dnia 1.12.2020 o 13:19, orzeszpole napisał: a co jeśli ja tego kroku tzn. format data nie zrobiłem? teoretycznie wszystko działa.. Nic się nie stanie. Twój nowy rom nadpisuje pliki ze starego romu. Ewentualnie pozostaną jakieś śmiecie, które dla ciebie nie mają żadnego znaczenia. Co więcej, jak nie wiesz jak działa "Format data" i ogólnie kasowanie danych, lepiej z niego nie korzystaj, niezależnie co instalujesz. Jeśli przyzwyczaisz się do formatowania danych przed wgraniem romu, to przy aktualizacji romu zrobisz dokładnie to samo. Wykasujesz sobie wówczas wszystkie dane z telefonu. Z formatowaniem danych jest dokładnie tak samo jak w przypadku komputera. Możesz zaktualizować system zachowując swoje dane, lub wykonać format dysku i zainstalować system na nowo. Edited December 2, 2020 by biiingoo Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 @biiingoo ja jakbyś, zgodnie z poradnikiem na xda, tylko zbootował twrp? W sensie komendą: fastboot boot twrp.img Nie próbowałem, nie mam stable. Link to comment Share on other sites More sharing options...
biiingoo Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 (edited) 6 godzin temu, don_kamillo napisał: @biiingoo ja jakbyś, zgodnie z poradnikiem na xda, tylko zbootował twrp? W sensie komendą: fastboot boot twrp.img Nie próbowałem, nie mam stable. Oczywiście próbowałem. Tak, jak już napisałem, flash teoretycznie wgrywa recovery (instalacja kończy się sukcesem), jednak recovery nie ma. Boot recovery wywala error. Zatem rom coś knoci z partycją recovery. Dodam, że niezależnie czy aktualizujemy system w wersji V12.0.8.0 do wersji V12.2.2.0. czy wgrywany czystą wersję V12.2.2.0. przez ZIPa w TRWP, efekt z recovery jest dokładnie ten sam. Natomiast mam inny problem. Nie działa mi aplikacja McDonlads. Doczytałem się w necie o wgraniu Magiska. Zainstalowałem najnowszy. Oczywiście nazwa ukryta, oczywiście włączone ukrycie. Dodam, że propsem zmieniona flaga. Nic to nie daje. Z ciekawości ciągnę MIUI 11. Mam jeszcze Mi9t Pro. Tutaj wszystko działa na MIUI 11 elegancko, oczywiście również bootloader odblokowany. Kurcze, pierwszy raz mam takie przeboje z MIUI... Gdybym nie potrzebował nagrywanych rozmów i 2 kart sim, pozostałbym na stockowym... EDIT. Na MIUI 11 i stockowym romie McDonald też nie działa... Problemem jest zatem odblokowany bootloader. Nie mogę tego ukryć przy pomocy Magisk. Ma ktoś jakiś pomysł? Jakaś podpowiedź? EDIT. Komenda fastboot boot działa. Telefon wchodzi w fastboot po próbie wejścia w recovery lub po próbie przywrócenia do ustawień fabrycznych. Wówczas wgranie TRWP kończy się błędem. Należy wyłączyć telefon i wejść w Fastboot manualnie. Po próbie przywrócenia ustawień fabrycznych nie można wyłączyć telefonu. By wejść w tryb fastboot, który umożliwi nam wgranie TWRP, należy długo przytrzymać VOL- i PWR, aż telefon się zrestartuje i znów wejdzie w tryb fastboot. Edited December 2, 2020 by biiingoo Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 Teraz mam ostatnią betę a11, zobaczymy, jak będzie z aktualizacją. Niemniej, na a11 (ostatnia beta) z magiskiem McDonald działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
biiingoo Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 Postąpiłem dokładnie step by step zgodnie z instrukcją. Magisk 20.4, Manager 8.0.3. Magic Hide włączony. Aplikacje google i sama aplikacja McDonalna zaznaczona w Hide. SafetyNet przechodzi bezproblemowo. Propsem zminiona flaga na Mi3W. Obecnie mam komunikat jak poniżej. Może to McDonlad ma probem? Wcześniej faktycznie zapomniałem oznaczyć usługi google w Hide. Obecnie wygląda to u mnie tak... Gdzie jest błąd? W wersji 12.3 beta, dokładnie to samo. Z tego co zauważyłem wersja beta wgrywa TWRP w recovery, wersja 3.4.0-11.0-11091. Problem w tym, że bez formatu, to TRWP nie widzi partycji z danymi. @don_kamillo Sprawdź proszę czy twoje ustawienia Magiska są takie same jak moje. Gdzieś mam błąd, tylko nie wiem gdzie. W sumie nawet nie mam ochoty na McDonalda ;-), tylko nie lubię jak coś nie działa i nie wiem dlaczego ;-). Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdrianJarocin Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 Dnia 30.11.2020 o 21:48, lyru332 napisał: Instalują a potem narzekają, ja mam w Mi10pro ostatnie wydanie na AND 10 - 12.0.4 i działa wszystko aż miło. Żadnych problemów - polecam A jak tam u ciebie wygląda z baterią przy włączonym czytniku linii papilarnych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 (edited) @biiingoo Ogólnie mam podobnie, tylko ja używam wersji canary (21101) na androidzie 11. Orjon pisał, że ponoć McDonald przeszukuje pamięć pod kątem plików z magisk/root w nazwie, więc też może je zmień/usuń. W ostateczności musisz próbować z instalacją edxposed, ale to chyba na osobny wątek. 18 godzin temu, biiingoo napisał: W sumie nawet nie mam ochoty na McDonalda ;-), tylko nie lubię jak coś nie działa i nie wiem dlaczego ;-). +1 Edited December 3, 2020 by don_kamillo Link to comment Share on other sites More sharing options...
biiingoo Posted December 4, 2020 Share Posted December 4, 2020 Dnia 3.12.2020 o 07:56, don_kamillo napisał: @biiingoo Ogólnie mam podobnie, tylko ja używam wersji canary (21101) na androidzie 11. Orjon pisał, że ponoć McDonald przeszukuje pamięć pod kątem plików z magisk/root w nazwie, więc też może je zmień/usuń. W ostateczności musisz próbować z instalacją edxposed, ale to chyba na osobny wątek. +1 @don_kamillo czy możesz przesłać zrzuty ekranu z ustawieniami? Zainstalowałem 11-stkę, canary i jest dokładnie ten sam błąd co wcześniej, z dokładnie tym samym kodem co wcześniej (informacja o problemie z systemem). Nie wydaje mi się, że jest to kwestia romu czy Magiska. Prawdopodobnie trzeba coś jeszcze dograć, tylko pytanie co... Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted December 4, 2020 Share Posted December 4, 2020 @biiingoo Ale ja nie mam żadnych specjalnych ustawień. Tylko MagiskHide i ukryty Magisk (przepakowany). Może to kwestia, że mam betę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
biiingoo Posted December 4, 2020 Share Posted December 4, 2020 @don_kamillo Nie, bo ja też ściągnąłem betę i oczywiście przepakowany, co zresztą widać na screenach. Na razie odpuszczam, muszę się w końcu na niego przenieść. W efekcie zainstalowałem MIUI 12.0.8. Wydaje się w miarę ok. Odradzam aktualizację do 12.2.2 w związku omówionymi problemami. Próbowałem wszelkich możliwych ustawień, telefon flashowałem kilkanaście jak nie kilkadziesiąt razy w różnych konfiguracjach. Wciąż to samo. No nic, muszę go poużywać i poszperam jeszcze w systemie. Jeśli znajdę rozwiązanie, podzielę się na forum. Na razie odpuszczam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moonfall84 Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 (edited) Dnia 4.12.2020 o 15:45, biiingoo napisał: @don_kamillo Nie, bo ja też ściągnąłem betę i oczywiście przepakowany, co zresztą widać na screenach. Na razie odpuszczam, muszę się w końcu na niego przenieść. W efekcie zainstalowałem MIUI 12.0.8. Wydaje się w miarę ok. Odradzam aktualizację do 12.2.2 w związku omówionymi problemami. Próbowałem wszelkich możliwych ustawień, telefon flashowałem kilkanaście jak nie kilkadziesiąt razy w różnych konfiguracjach. Wciąż to samo. No nic, muszę go poużywać i poszperam jeszcze w systemie. Jeśli znajdę rozwiązanie, podzielę się na forum. Na razie odpuszczam. Przechodziłeś z 12.2.2 na 12.0.8? Jeśli tak to czy możesz napisać w jaki sposób? Czy na 12.0.8 działają sklonowane apki? Edited December 10, 2020 by moonfall84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
biiingoo Posted December 11, 2020 Share Posted December 11, 2020 19 godzin temu, moonfall84 napisał: Przechodziłeś z 12.2.2 na 12.0.8? Jeśli tak to czy możesz napisać w jaki sposób? Jeśli już wgrałeś 12.2.2 to nie masz Recovery. Jeśli nie przywracałeś telefonu do ustawień fabrycznych, to normalnie skorzystaj z TWRP w komendą: fastboot boot twrp.img. Nie flashuj recovery bo przy tej wersji softu nie jest to możliwe. Jak już wcześniej napisałem, jeśli przywróciłeś telefon do ustawień fabrycznych, to twój telefon wszedł w wymuszony fastboot, na którym nie zbootujesz TWRP. By zbootować TWRP, trzeba na długo przycisnąć PWR + VOL-. Telefon wyłączy się i znów wejdzie w fastboot i wówczas będzie możliwe zbootowanie TWRP. Jeśli przywróciłeś telefon do ustawień fabrycznych i nie udaje ci się odpalić TWRP, skorzystaj z Mi Flash i wgraj fabryczny rom. 19 godzin temu, moonfall84 napisał: Czy na 12.0.8 działają sklonowane apki? Tak, przypuszczam, że tak samo jak na 12.2.2, choć nie sprawdziłem. Jest to jedna z podstawowych funkcji MIUI. Romy MIUI Polska czy xiaomi.eu, tworzone są na podstawie oprogramowania chińskiego. Za dawnych czasów ;-), jak jeszcze xiaomi nie weszło na rynki światowe i ogólnie nie było znane i nie było romów globalnych, to działało się tylko i wyłącznie na romach chińskich, które były mniej lub bardziej udolnie tłumaczone. To były czasy kiedy się jeszcze kupowało lenovo A820, dwusimowe, by na jednym slocie działało Aero2 ;-). Pamiętam, że raz tylko zrezygnowałem z dwusimowca na rzecz Lenovo K900 ;-). To była maszyna ;-). Link to comment Share on other sites More sharing options...
moonfall84 Posted December 11, 2020 Share Posted December 11, 2020 (edited) A nie będzie zabezpieczenia antyrollback przy zmianie z androdia 11 na 10? Wgrywając 12.2.2 przez komendę boot uruchamiałem TWRP. Następnie robiłem clear cashe itp, a następnie wgrałem rom. Pytanie czy nie uceglę telefonu chcąc zrobić cofkę. Robiłeś cofkę czy nie? Co do klonu apek to niestety nie działają poprawnie, bo system wali błędami. Gdyby nie ten dual sim to bym na globalu siedział... Co do starych czasów to też pamiętam jak takie numery z ZTE robiłem. Ogólnie było wszystko prostsze niż teraz. Edited December 11, 2020 by moonfall84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
biiingoo Posted December 11, 2020 Share Posted December 11, 2020 Antirollback to masz na Mi Flash, tylko i wyłącznie. Przez TWRP wgrywasz to, co chcesz. Nawet jeśli korzystać z Mi Flash i masz pliki np. flash_all.bat, wystarczy, że je edytujesz, wywalisz zapisy skrypty o rollbacku i problemu nie ma. Reasumując, przez TWRP wgrywasz co chcesz, nawet jeśli korzystasz z Mi Flash, możesz ominąć zabezpieczenie rollback. 1 godzinę temu, moonfall84 napisał: Pytanie czy nie uceglę telefonu chcąc zrobić cofkę. Robiłeś cofkę czy nie? Tak. Bez problemu, możesz to również wywnioskować z tego, że miałem 12.2.2 a teraz mam 12.0.8. Samo się nie cofnęło... Co więcej, nie wiem co być musiał zrobić, by uceglić Mi10. Nawet jeśli przywrócisz system do ustawień fabrycznych na 12.2.2, to telefon nie jest uceglony, bo nadal telefon uruchamia się w trybie fastboot. Co prawda nie ma recovery, ale jednak nadal telefon "żyje", czyli jest w trybie fastboot i jest widoczny dla komputera. Tak, jak już wcześniej napisałem, nawet jak nie zbootujesz TWRP, bez problemu przywrócisz stockowy rom przez Mi Flash. Choć z tym bez problemu to przesadziłem. Też się trzeba trochę z tym pobawić. Przede wszystkim usunąć zapisy o rollbacku, później pamiętać by przenieść rom bezpośrednio na root jakiegoś dysku. 1 godzinę temu, moonfall84 napisał: Co do klonu apek to niestety nie działają poprawnie, bo system wali błędami. Nie wiem jak na 12.2.2 jednak na 12.0.8 aplikacja, która chciałem sklonować, sklonowała się bez problemu. Nie podpowiem ci, czy to kwestia apki czy systemu, bo już na pewno nie będę wsiadał na 12.2.2. 1 godzinę temu, moonfall84 napisał: Gdyby nie ten dual sim to bym na globalu siedział... Nie tylko dualsim. Na chińczyku masz normalny dialer, moższ m. in. nagrywać rozmowy. Na globalu masz dialer googlowski, którego ja osobiście nie trawię. Tak swoją drogą bardzo mnie dziwi obecny manewr Xiaomi z dual simem na globalu. Rozumiem, że chodzi o dodatakowe certyfikacje, itp, ale powoli Xiaomi zaczyna tracić "to coś" co powodowało, że ludzie wybierali te telefony. Zapewne doczekamy chwili, kiedy telefony z rynku azjatyckiego nie będą różniły się od globali tylko softem a wprowadzą zmiany w sprzęcie. Obecnie cena wzrosła, teoretycznie wypatroszyli telefon z drugiego sima, ugrzecznili soft wgrywając dialer od google. Jeśli faktycznie kiedyś pozbawią wersje globalne drugiego sim, to przeproszę się chyba z Samsungiem. Tam przynajmniej jest IP68. Kiedyś Xiaomi konkurowało jeszcze ceną, obecnie i ta zaleta powoli odchodzi w przeszłość. W sumie życzę Huawei'owi by szybko wszedł w łaski Jankesów i odzyskał googla w swoich telefonach. Im szybciej, tym lepiej dla konsumentów. Na chwilę obecną Xiaomi nie ma konkurencji w swojej klasie, tzn chińczyków. Oppo jeszcze u nas raczkuje, Lenovo chyba nie interesuje się naszym rynkiem, Asus to margines, podobnie jak Nokia. Jedyny poważny konkurent to Huawei. Jak go nie ma, to Xiaomi winduje ceny pod pułap innych flagowców. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 11, 2020 Share Posted December 11, 2020 Klonowanie zaczęło ponoć działać normalnie na najnowszej becie. Pewnie któraś aktualizacja stable też będzie to w końcu ogarniać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
biiingoo Posted December 12, 2020 Share Posted December 12, 2020 Kolejny dzień testów i kolejne spostrzeżenia. Miałem 12.0.8. Telefon zaczął mi się grzać. Pogrzebałem w necie, okazuje się, że nie tylko mi. Nie znalazłem rozwiązania. Zrobiłem to, czego miałem nie robić, czyli zaktualizowałem do 12.2.2. Oczywiście telefon tez się grzeje, ale co najlepsze, właśnie muszę telefon znów flashować. Update do 12.2.2 spowodował wywalenie Magiska. W sumie nie byłby to problem, ale telefon wykrzacza się podczas korzystania ze storage. Jak chcę wejść w folder z plikami, to wchodzi i wywala. Jak chcę coś ściągnąc z playstore, to pokazuje błąd. Oczywiście również nie mogę ściągnąć Magiska przez managera. Reasumując, każda czynność związana z zapisem danych w storage kończy się błędem. Ręcę mi opadają. I to mają być wersje stabilne... Instaluję 11-stkę, może będzie lepiej... Zaznaczę, że na 12.0.8 było ok, poza tym, że telefon się grzał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moonfall84 Posted December 12, 2020 Share Posted December 12, 2020 @biiingoo dziękuję za dłuższą odpowiedź. Wybacz że tak dopytywałem, ale po prostu wolałem być pewny Twoich doświadczeń. Poprzednio jakoś wprost o tym nie napisałeś, a nie chcę stracić całego dnia na nerwy i zabawę z telefonem. U mnie na 12.2.2 się nie grzeje telefon, bo też o tym wspomniałeś. Odnośnie klonowania to sprawa wygląda tak, że jesteś w stanie sklonować apkę, ale potem system jest bardzo niestabilny. Są np. takie rzeczy o których wspomniałeś, czyli wchodzisz w coś i wywala błąd, albo się wyłącza. Wystarczy że miałeś raz sklonowaną apkę, wyrzuciłeś ją bez czyszczenia cashe apek sklonowanych i tak się właśnie dzieje. Po wyczyszczeniu u mnie na 12.2.2 działa system stabilnie. Jedynie te zmiany w android 11 mnie wkurzają... A co do polityki Xiaomi to się z Tobą zgadzam. Trzeba pomału szukać alternatywnych rozwiązań. Może przesiadka na One plusa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
biiingoo Posted December 12, 2020 Share Posted December 12, 2020 (edited) Co do OnePlusa to również o nim myślałem. Mi10 kupiłem na Aliku, dotychczas grany był GearBest. Teraz na Aliku wysyłają z europy, stąd przesiadka na Alika. Myślałem o zakupie 8T, jednak do Mi10 przekonał mnie aparat oraz właśnie customizowane MIUI. Obecnie zaczynam żałować. Dotychczas korzystałem z Mi9t pro. W 9-tce nie ma notcha, tylko wysuwany aparat. YT można oglądać na całym ekranie. W 10-tce nie, gry również nie są wyświetlane na całym ekranie. Wyświetlacz jest lepszy, tylko po co mi on, skoro nie można z niego skorzystać... Plusem jest brak kłopotów na 11-stce. O dziwo na 11-stce zaczął mi działać McDonald. Biorąc pod uwagę problemy, prawdopodobnie następnym telefonem będzie właśnie OnePlus. Na 11-stce YT Vanced działa na pełnym ekranie ;-). Zainstaluję jeszcze Betę z 20.12.10, może tam będzie lepiej... @moonfall84Telefon przez cały czas jest zimny? Nosz... u mnie od czasu do czasu sie grzeje. Nie parzy ale jest ciepły. Na mi9 tego nie uświadczyłem. Co więcej bateria trzyma tak sobie. Spodziewałbym się dużo lepszego wyniku. Obecnie na mi9 mam 3400 mAh i trzyma mi bateria na mi9 dokładnie tak samo jak teraz na mi10. Edited December 14, 2020 by biiingoo Link to comment Share on other sites More sharing options...
orzeszpole Posted December 15, 2020 Share Posted December 15, 2020 biiingoo jak sprawuje się beta 20.12.10? ja aktualnie na 12.2.2.0 i zastanawiam się czy warto robic up. Dodam że nie działają mi płatności telefonem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
biiingoo Posted December 15, 2020 Share Posted December 15, 2020 Zainstalowałem, ale nie wiem. Wgrałem jako aktualizację i wywaliło mi magiska. Manager zostaje, magisk wywala. Wróciłem zatem do 12.0.8 i choćby skały s... to się z niej nie ruszę. McDonald nie działa ;-), telefon się grzeje, tzn. jest ciepły przy zabawach z wgrywaniem i przenoszeniem danych. Może taki jego urok. Odnośnie płatności to nie testowałem na terminalu, ale widzę, że GPay ma moje karty, zatem nie sądzę by był problem na 12.0.8. Przetestuję i dam znać. Sądzę jednak, że prawdopodobnie nie skonfigurowałeś Magiska, nie zainstalowałeś propsa i urządzenie nie przechodzi ci SafetyNetu. Pisząc: Nie działają mi płatności" rozumiesz przez to brak możliwości dodania karty czy karty możesz dodać a nie możesz płacić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
orzeszpole Posted December 16, 2020 Share Posted December 16, 2020 nie korzystam z GPay, tylko z aplikacji banku Millenium. NFC mam włączone, płatnosci w aplikacji tez, i terminal po przylozeniu telefonu w ogole nie reaguje. Nie mam magiska i nic innego nie konfigurowalem, myslalem ze na MIUI Polska bedzie to dzialac że tak powiem normalnie bez dodatkowych czynności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
biiingoo Posted December 16, 2020 Share Posted December 16, 2020 Jeśli działa ci aplikacja bankowa i nie krzyczy, że masz roota, to powinno działać bez problemu. Prawdopodobnie nie ustawiłeś aplikacji bankowej, jako płatności domyślnej w androidzie. Domyślną aplikacją do płatności jest GPay. Wejdź w USTAWIENIA -> WIĘCEJ OPCJI SIECI -> ZBLIŻ I ZAPŁAĆ -> PŁATNOŚĆ DOMYŚLNA. Jeśli aplikacja bankowa z której korzystasz jest poprawnie skonfigurowana do płatności NFC, jak klikniesz w płatność domyślną, to pojawi ci się lista aplikacji obsługujących płatność NFC, m.in. poza GPay, pojawi się twój bank. Ustaw bank jako płatność domyślną i powinno działać. Jeśli na liście nie widać twojego banku, tzn. coś źle zrobiłeś w ustawieniach aplikacji lub bank korzysta z GPay. Pytanie również czy twoja aplikacja obsługuje płatności NFC sama, czy z pomocą GPay. Dla przykładu, ING działa samo, miałem konto w T-mobile, działało samo, albo z GPay. Teraz nas zmigrowano do Aliora i w apce wiedzę, że ta tylko korzysta z GPay. Natomiast jeśli aplikacja krzyczy, że masz roota, albo rozpoznaje inne niebezpieczeństwa ze strony telefonu, pozostaje skorzystanie z Magiska. Nie zwróciłem uwagi jak to wygląda na 12.2.2, ale na 12.0.8 Magisk jest już zainstalowany. Musisz w magisku dograć moduł Props Config i skorzystać z menu opcji 1 i 2. Pierwsza z funkcji zmienia ci nazwę romu. Wgrywając rom xiaomi.eu, wgrywasz de facto rom chiński z bajerami. Chiny mają poblokowane usługi google. Jeśli wejdziesz w Play Store i nie możesz ściągnąć np. Revoluta, to znaczy, że google widzi twój telefon jako Chiński. Wówczas musisz zmienić fingerprint telefonu na ten, z oficjalnej dystrybucji europejskiej. Dla potrzeb przejścia SafetyNet Test, też trzeba zasymulować, że masz inny telefon niż w rzeczywistości, bez odblokowanego bootloadera. Do tego służy menu 2 w Props Config. Natomiast odnosząc się do twojej wypowiedzi o działaniu aplikacji bez dodatkowych czynności, to tak, to powinno działać. Mam jeszcze Mi9T pro i tutaj wszystko działa bez dodatkowych ustawień. Nie wiem czyja to wina. Czy to Xiaomi odblokowując bootloader gdzieś dodatkowo flaguje nasz telefon, czy to samo oprogramowanie chińskie jest tak napisane, że po modyfikacjach działa to jak działa, czy zespół xiaomi.eu coś spartolił. Jednak ja tez jestem mocno podirytowany obecną sytuacją, bo pierwszy raz na zmianę oprogramowania i ustawień telefonu poświęcam tydzień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
orzeszpole Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 (edited) Czy ktoś poratuje linkiem do działającej instrukcji instalacji Magiska? Bo niestety mam problem z instalacją, korzystałem z tego poradnika: https://www.getdroidtips.com/root-xiaomi-mi-10-pro-magisk/ niby wszystko jest tak jak opisane ale magiska u mnie nadal nie ma: EDIT: jednak działa z w/w poradnika. EDIT2: Biiingoo napisał: "Musisz w magisku dograć moduł Props Config i skorzystać z menu opcji 1 i 2. Pierwsza z funkcji zmienia ci nazwę romu. Wgrywając rom xiaomi.eu, wgrywasz de facto rom chiński z bajerami. Chiny mają poblokowane usługi google. Jeśli wejdziesz w Play Store i nie możesz ściągnąć np. Revoluta, to znaczy, że google widzi twój telefon jako Chiński. Wówczas musisz zmienić fingerprint telefonu na ten, z oficjalnej dystrybucji europejskiej. Dla potrzeb przejścia SafetyNet Test, też trzeba zasymulować, że masz inny telefon niż w rzeczywistości, bez odblokowanego bootloadera. Do tego służy menu 2 w Props Config." nie potrafię (nie da się u mnie) wejść w opcje twego modułu, jak to zrobić? Edited January 5, 2021 by orzeszpole Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietr Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 https://miuipolska.pl/forum/topic/52668-urządzenie-nie-jest-certyfikowane/?tab=comments#comment-582663 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioWRC Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 (edited) U mnie za to po aktualizacji jak wejde w recovery to nie moge zamontowac data, dodam ze poszedl format data. Po pierwszym uruchomieniu do recowery data ma jakis tam swoj rozmiar czyli wszystko niby jest ok, ale po kolejnym restarcie juz data ma rozmiar 0 i nie mozna jej zamontowac. Mial ktoś coś takiego? Mnie już trafia coś bo nie mozna nawet zinstalować magiska z telefonu, tylko musze z podpietego pendriva. Recovery jak by co to mam z tego linka z działu twrp czyli: https://androidfilehost.com/?fid=10763459528675582373. Pomijam juz fakt ze samo twrp nie tryma mi zadnych ustawien. Edited January 6, 2021 by MarioWRC Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietr Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Czytasz główny wątek z aktualizacjami tygodniowymi? Nie ma aktualnie w pełni działającego TWRP dla Mi10 na A11. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioWRC Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 (edited) 18 godzin temu, Pietr napisał: Czytasz główny wątek z aktualizacjami tygodniowymi? Nie ma aktualnie w pełni działającego TWRP dla Mi10 na A11. Nie nie czytam bo nie mam zbytnio na to czasu obecnie. Czyli kompletna d*pa i nic na to nie poradzę, no szkoda. Dzięki za info bo już myślałem, że straciłem pojęcie przez noc. Jednym słowem trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać na działające TWRP. Edited January 7, 2021 by zoltan78 usunięto screena Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietr Posted January 7, 2021 Share Posted January 7, 2021 @MarioWRC ale przez pendrive bez problemu zrobisz aktualizację i zainstalujesz magisk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
orzeszpole Posted January 8, 2021 Share Posted January 8, 2021 Dnia 5.01.2021 o 20:30, Pietr napisał: https://miuipolska.pl/forum/topic/52668-urządzenie-nie-jest-certyfikowane/?tab=comments#comment-582663 dzięki, teraz już w teorii wszystko u mnie działa, telefon przechodzi test SafetyNet, w najbliższym czasie sprawdzę w sklepie czy wszystko jest OK ale jestem dobrej myśli, dzięki wszystkim raz jeszcze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts