Jump to content

Xiaomi Mi 10 - MIUI 12 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 12.2.2.0.RJBCNXM - Android 11

Recommended Posts

Posted

Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Xiaomi Mi 10 (nazwa kodowa: umi).

Link do pobierania ROMu:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv12/xiaomi.eu_multi_MI10_V12.2.2.0.RJBCNXM_v12-11.zip/download

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

Posted

Cześć .

Testował ktoś przechodząc z Andka 10 ? Nie mam ochoty trzeci raz stracić wszystkiego i downgradowac . Problem był ze stabilnością wyskakiwały komunikaty o tym że coś tam nagle przestało działać . Pozdo

Posted
29 minut temu, Orjon napisał:

Jeśli masz jakąś apkę sklonowana i jej potrzebujesz to nie przechodz na 11. Apki sklonowane na 11-stce powodują problem z pamiecia i w konsekwencji te informacje o których wspominasz.

Pytanie czy poza tym wszystko działa jak należy :)

Posted
6 godzin temu, Orjon napisał:

Jeśli masz jakąś apkę sklonowana i jej potrzebujesz to nie przechodz na 11. Apki sklonowane na 11-stce powodują problem z pamiecia i w konsekwencji te informacje o których wspominasz.

Jak już pisałem miałem 11 dwa razy więc znam problem z klonem. Teraz pytam czy korzystałeś z najnowszego wydania ?  

Posted

@marcinbielski Temat dotyczy najnowszej stabilnej. To nie ta sama wersja. 

Z tego co zerknąłem na xiaomi.eu forum, to problem jest z recovery po instalacji tej wersji stabilnej. Sypie się tak jak w rozwojowej, potem jak się uda do fastboot i miflash, a jak nie to serwis (komuś tam pojawił się czarny ekran i nie był w stanie wejść w fastboot). No ale nikt chyba nie próbował nowej wersji recovery w której działa tylko OTG.

Chyba niewiele osób chce testować tą stabilna betę. 

Posted (edited)

Ja wczoraj zainstalowałem żonie. Pobrałem ze strony, wrzuciłem na pamięć i instalowałem z TWRP. Poszło gładko. Czy obecnie działa TWRP to nie wiem bo telefon działa i nie miałem potrzeby znowu tam wchodzić. spróbuję wieczorem sprawdzić. Klonowania nie uzywamy, a bateria miesiąc na ładowaniu trzyma :)  Za świeże żeby cokolwiek więcej powiedzieć.

P.S. Szybkie ładowanie naprawione, galeria i aparat chodzą ok.

Edited by witek_77
Posted
15 godzin temu, witek_77 napisał:

Ja wczoraj zainstalowałem żonie. Pobrałem ze strony, wrzuciłem na pamięć i instalowałem z TWRP. Poszło gładko. Czy obecnie działa TWRP to nie wiem bo telefon działa i nie miałem potrzeby znowu tam wchodzić. spróbuję wieczorem sprawdzić. Klonowania nie uzywamy, a bateria miesiąc na ładowaniu trzyma :)  Za świeże żeby cokolwiek więcej powiedzieć.

P.S. Szybkie ładowanie naprawione, galeria i aparat chodzą ok.

I jak sprawdzles twrp?

Posted

Niestety na tym roomie w M10 TWRP nie działa, przy próbie wejścia w TWRP telefon w kółko wchodzi w fastboot i tylko MiFlash zostaje.

Posted

@dave091 No ale wgrywałeś to nowe TWRP?

Bo to, że zaczęło się wykrzaczać, to wiadomo od poprzedniej wersji.

Jest nowe TWRP dla Mi10 na a11, ale nie działa odszyfrowywanie pamięci, więc aktualizacja tylko po kabelku OTG. 

Posted

Byłem na poprzedniej wersji Miui stable i po prostu zrobiłem wczoraj aktualizacje do najnowszej, chciałem wejść w TWRP żeby zrobić roota ale mnie wywaliło do fastboota i pozostało tylko MiFlash i dziś wróciłem do poprzedniej wersji Miui stable poczekam aż to naprawia i będzie działać normalnie TWRP.

Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka

Posted

no to grubo. Pewnie nie będzie aktualizacji przy obecnym TWRP bo nie działa (nie testuje bo wole nie uwalić telefonu), do TWRP nie wchodzę bo polecą dane itd. Czyli zostaje w obecnej sytuacji zgrać dane i od razu miflash i wrócić na EEA ? 

Posted (edited)

OTG mam więc luz. Problem z tym JAK SIĘ DA. Jak ja mam wysłuchiwać, że znowu będzie format i na nowo ustawianie i że się jej nie chce to się odechciewa grzebania. NIe dotykam nic do następnej aktualizacji.

Edited by witek_77
Posted

Ciężko powiedzieć czy się da, bo zapewne słyszałeś, że restart do recovery (starego) powoduje tryb fastboot. I tutaj robi sie jakiś bug, że po takim uruchomieniu fastboot nie przyjmuje komend.

Może spróbuj tak. Wyłącz telefon i z wyłączonego uruchom od razu w trybie fastboot. Wtedy wgraj przez komendę w CMD nowe recovery. Sądzę że powinno zadziałać. Prawdopodobnie komenda instalacji recovery zostanie przyjęta. 

Posted

A wiadomo jak to działa gdy instaluje się przez >fastboot boot <recovery img> - czyli wrzucanie systemu przez bootwany twrp a nie zainstalowany? Czy ten nowy twrp z dzisiejszej bety zadziała na tym stable potem?

Posted (edited)

Nowe recovery musi zadziałać, bo zmiany w systemie są te same. Ale nie botuj recovery tylko zainstaluj, z drugiej strony bootowanie nie zawsze działa i nie w każdych telefonach. 

Edited by Bartos
Posted

Ok dzieki, działa - narazie zostaje na bootwanych twrp'ach póki nie wyjdzie nic oficjalnego od TeamWin i wygląda na to że przynajmniej wtedy nie zostaje sie z ręką w nocniku jak następna iteracja softu bedzie miała podobne problemy z recovery (w locie bootujesz cokolwiek jest najnowszego).

Posted

czyli jak dobrze rozumię to tryb fastboot działa poprawnie jeżeli nie wejdziemy w starego TWRP. Instalując nowe TWRP mamy pewność, że w jego wejście nie zepsujemy fastboota, ale lepiej robić z bootowalnego twrp ?

Jeżeli nie zależy nam na danych to można zrobić miflasha, postawić nowego TWRP i 12.2.2.2.0

Posted
3 godziny temu, Jumis napisał:

Ciężki temat ten Andek 11 :( Wracam po półrocznej przerwie do OP.

Ja dokładnie tak samo :) sprzedaje i kupuje OP8t

• 2 weeks later...
Posted

Ta wersja systemu to syf, nie instalujecie tego.
Ze stabilnością nie ma nic wspólnego.
Gdyby nie to że na globalu nie działa dual sim już dawno bym to g***o odinstalował

Posted
23 godziny temu, Kertukos napisał:

Ta wersja systemu to syf, nie instalujecie tego.
Ze stabilnością nie ma nic wspólnego.
Gdyby nie to że na globalu nie działa dual sim już dawno bym to g***o odinstalował

To jak aktualnie na globala przystało dlaczego nie pozostałeś na Androidzie 10 tylko zainstalowałeś niestabilne stabilne wydanie MIUI? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Posted
Dnia 24.11.2020 o 16:54, Kertukos napisał:

To EEA?

Posted (edited)

Trochę komplikacji było przy instalacji, coraz więcej utrudnień po drodze jest...

Wiem jedno, że to jedyny ROM który obsługuje 2 karty SIM - chodziłem tydzień (168h oczekiwania) z dwoma telefonami i więcej nie chcę.

Macie jakieś linki do ostatniej wersji na Android 10? Czy mając aktualnie 12.2.2.0 trudno będzie wrócić na starszy ROM? Pytam bo od ponad 2 lat nie jestem na bieżąco - użytkowałem Mi8 na Globalu :) gdzie dual SIM działał bez konieczności zmian softu.

// EDIT nr 1

Wybaczcie że post pod postem, ale dotyczy zupełnie nowej tematyki.

Czy ktoś z Was też posiada problem z Galerią zdjęć? U mnie nie chce pokazywać zawartości, dodatkowo po uruchomieniu jest problem z włączeniem aparatu - pomaga restart telefonu.

// EDIT nr 2

OK - wyjaśniło się - sklonowane apki były powodem błędów systemowych. Wywaliłem, wyczyściłem cache i jest OK.

Edited by moonfall84
Dodanie informacji
Posted (edited)

@Pietr Niestablilne wydanie stabilne XD
@Mrosi tak, to telefon z wersji EEA.
Do tego doszedł problem z TWRP... Na razie trzeba poczekać.

Edited by Kertukos
Posted
2 minuty temu, Kertukos napisał:

@Mrosi tak, to telefon z wersji EEA.

To nie wypowiadaj się w tym wątku. EEA to ROM globalny, zaś temat dotyczy ROMu stabilnego MIUI Polska.

Posted
Dnia 25.11.2020 o 20:41, moonfall84 napisał:

Macie jakieś linki do ostatniej wersji na Android 10?

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv12/xiaomi.eu_multi_MI10_V12.0.8.0.QJBCNXM_v12-10.zip/download

Dnia 25.11.2020 o 20:41, moonfall84 napisał:

Czy mając aktualnie 12.2.2.0 trudno będzie wrócić na starszy ROM?

Bez wipe nawet nie próbuj. Tym bardziej, że robisz downgrade wersji androida.

6 godzin temu, Kertukos napisał:

@Pietr Niestablilne wydanie stabilne XD

Co poradzisz. MIUI is brutal na Mi10. ;)

Posted (edited)
9 godzin temu, mrosi napisał:

To nie wypowiadaj się w tym wątku. EEA to ROM globalny, zaś temat dotyczy ROMu stabilnego MIUI Polska.

Przecież napisałem komentarz o tej właśnie wersji systemu, czyli MiuiPolska 12.2.2.0. Czytaj ze zrozumieniem...

@Pietr na to wygląda, trzeba z tym jakoś żyć :/

Edited by Kertukos
Posted

U mnie telefon robi cegłę/brick. 
Wszystko wg instrukcji, po instalacji w TWRP robię reboot i powstaje pętla na Fastboot. Nie da się wejść w TWRP ani nawet wyłączyć tel. Restartuje się. 
Przywróciłem przez MiFlash ori system. Ponownie przeszedłem całą procedurę i mam to samo........ Ktokolwiek się spotkał? Teraz ściągam wersję MIUI 12 rozwojowe dla testu

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...