Jump to content

Poczta - synchronizacja foledru wysłane

rogal198

Recommended Posts

Witam.

Mam leciwego już Redmi Note 4 i korzystam na nim z poczty na home.pl przy użyciu systemowej aplikacji poczta. Mam problem z synchronizacją folderu wysłane. Aplikacja na telefonie utworzyła 2 foldery o takiej samej nazwie: Wysłane. W jednym folderze są maile wysłane z komputera, w drugim te wysłane z telefonu. Maile wysłane z telefonu dochodzą do adresatów ale nie są widoczne nigdzie poza aplikacją w telefonie. W przeglądarce też ich nie widać.

Ma ktoś może pomysł co może być przyczyną takiego działania i jak ogarnąć to aby wszystkie wysłane maile były widoczne z każdego urządzenia?

3 godziny temu, rogal198 napisał:

Ma ktoś może pomysł co może być przyczyną takiego działania i jak ogarnąć to aby wszystkie wysłane maile były widoczne z każdego urządzenia?

Najprawdopodobniej miałeś ustawiony protokół POP3 dla poczty, a potem IMAP, lub odwrotnie. W pierwszym synchronizowanie odbywa się na poziomie telefonu, w drugim na poziomie serwera poczty. Stąd podwójne foldery, bo jeden stworzyła sobie appka telefonu, a drugi zaciągnęła z serwera poczty.

Sprawdź jak to wygląda w "oryginalnej" skrzynce - po zalogowaniu się via przeglądarka PC.

10 godzin temu, mrosi napisał:

Najprawdopodobniej miałeś ustawiony protokół POP3 dla poczty, a potem IMAP, lub odwrotnie. W pierwszym synchronizowanie odbywa się na poziomie telefonu, w drugim na poziomie serwera poczty. Stąd podwójne foldery, bo jeden stworzyła sobie appka telefonu, a drugi zaciągnęła z serwera poczty.

Sprawdź jak to wygląda w "oryginalnej" skrzynce - po zalogowaniu się via przeglądarka PC.

Dzięki za odpowiedź. W przeglądarce serwer wychodzący jest typu SMTP. I nawet nie ma opcji, żeby to zmienić. W telefonie również jest to SMTP. Dodatkowo mam pocztę na kompie w programie pocztowym, również serwer jest ustawiony jako SMTP i wszystko się ładnie synchronizuje.

3 godziny temu, rogal198 napisał:

Dzięki za odpowiedź. W przeglądarce serwer wychodzący jest typu SMTP. I nawet nie ma opcji, żeby to zmienić. W telefonie również jest to SMTP. Dodatkowo mam pocztę na kompie w programie pocztowym, również serwer jest ustawiony jako SMTP i wszystko się ładnie synchronizuje.

Chodzi o serwer wchodzący. Powinien być IMAP. Wówczas cała poczta synchronizowana jest w czasie rzeczywistym, a wiadomości odbierane są w telefonie w tym samym czasie, co na serwerze.

Teraz jeszcze sprawdź, czy folder wysłanych z telefonu jest widoczny w przeglądarce. A ściślej, czy są tam widoczne wiadomości wychodzące.

Jeśli nie, to z pozycji telefonu przenieś je do folderu wychodzących, ale tego, który zaciągnął się z serwera. Jeśli uda się przenieść, to możesz usunąć folder stworzony na telefonie. Nie będziesz miał dwóch miejsc w wiadomościami wychodzącymi.

25 minut temu, mrosi napisał:

Chodzi o serwer wchodzący. Powinien być IMAP. Wówczas cała poczta synchronizowana jest w czasie rzeczywistym, a wiadomości odbierane są w telefonie w tym samym czasie, co na serwerze.

Teraz jeszcze sprawdź, czy folder wysłanych z telefonu jest widoczny w przeglądarce. A ściślej, czy są tam widoczne wiadomości wychodzące.

Jeśli nie, to z pozycji telefonu przenieś je do folderu wychodzących, ale tego, który zaciągnął się z serwera. Jeśli uda się przenieść, to możesz usunąć folder stworzony na telefonie. Nie będziesz miał dwóch miejsc w wiadomościami wychodzącymi.

Folderu wysłanych z apki w telefonie nigdzie nie widać poza telefonem. Dodatkowo opcja przenoszenia maili z folderów wysłane jest wyszarzona... Z odebranych można przenieść.

Dodam tylko że mam też druga pocztę w tej apce i wszystko działa poprawnie.

Edited by rogal198

@dzidex

26 minut temu, mrosi napisał:

Chodzi o serwer wchodzący. Powinien być IMAP.

A to, to co...?

4 minuty temu, rogal198 napisał:

Folderu wysłanych z apki w telefonie nigdzie nie widać poza telefonem. Dodatkowo opcja przenoszenia maili z folderów wysłane jest wyszarzona... Z odebranych można przenieść.

Jeśli nie możesz przenieść, to masz do wyboru dwie opcje:

- pracować z dwoma folderami wychodzącymi,

- usunąć cały folder wiadomości wychodzących wraz z wiadomościami.

8 godzin temu, dzidexx napisał:

W apce email na smartfonie, w opcjach konta @home.pl musisz ustawić synchronizację folderu wysłane(tego na PC/serwerze) z folderem wysłane na fonie.

Dzięki za odpowiedź.

No teoretycznie tak ale ja mam do wyboru tylko opcję synchronizuj lub nie. Mam to klinkniete dla obu folderow wyslane...

Screenshot_2020-11-04-19-32-16-976_com.android.email.thumb.jpg.cd6aae33d14048a06b373f9e15559b5d.jpg

Najprawdopodobniej home.pl ma inny folder na wysłane niż domyślny w telefonie lub niepoprawnie rozgłasza nazwę folderu Wysłane. Stąd na telefonie masz folder Wysłane z home.pl i drugi Wysłane z telefonu. Możesz to zweryfikować wysyłając pocztę z panelu home.pl. Email powinien ci wpaść do folderu Wysłane i zsynchronizować się na telefonie (w tym drugim folderze Wysłane nie używanym przez telefon)

Niemniej folder Wysłane z telefonu powinien ci się zsynchronizować z home.pl i w panelu home.pl też powinieneś mieć dwa foldery.

Jak nie możesz w aplikacji na telefonie ustawić do którego folderu mają być zapisywane wysłane e-maile to niewiele z tym zrobisz. Jeden folder będzie sobie używał home.pl, a drugi telefon.

Home.pl jest znany z własnych implementacji popularnych protokołów, stąd i takie efekty.

PS. Zakładam że pocztę masz skonfigurowaną przez IMAP. W POP jest synchronizacja tylko w jedną stronę: od serwera do klienta

Edited by mrosi
Dodaj jeszcze z pół strony wątku pustych wierszy...