Jump to content

MI4 LTE CU + PLUS GSM - brak LTE


Go to solution Solved by thugzie,

Recommended Posts

4 minuty temu, Mbird napisał:

Jestem na MIUI PL 5.12.3, najnowszy po fixie budzika. A Ty na jakim jesteś? W ogóle działało kiedyś MIUI v6 na Mi4 ? Pytam, bo jestem świeżakiem i dopiero się wdrażam w cały temat.

5.11.5, najbardziej stabilny, ten 5.12.3 strasznie zżerał mi baterię i walił FC przy autostarcie apek. Na v6... na pewno 5.8.6 był bardzo udany oraz 5.7.31.

4 minuty temu, lg4xhd napisał:

ale czekaj czekaj, bo sie pogubiłem.

Nezumi, gdy ustawiasz na 3G z plusa, to też Ci rwie rozmowe tak ?

Może to faktycznie jakiś problem w sieci...

Ja jestem w Play i jedyny moment gdy mi przerwie rozmowę to gdy jestem gdzieś w trasie i nadajnik się zmienia z Play, na Plus/T-mobile/Orange.

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, lg4xhd napisał:

tylko ja nie mówię o przerywaniu rozmowy.

Mój problem dotyczy rwania dźwięku, charczenia. Rozmowa cały czas trwa ale niewyraźnie słyszą mnie rozmówcy.

Z tym nie mam w ogóle problemu, rozmowy są zawsze dobrze słyszalne z 1 i z 2 strony :P.

Link to post
Share on other sites
Dnia 8.12.2015 at 13:32, lg4xhd napisał:

tylko ja nie mówię o przerywaniu rozmowy.

Mój problem dotyczy rwania dźwięku, charczenia. Rozmowa cały czas trwa ale niewyraźnie słyszą mnie rozmówcy.

Ja też mam taki problem. Używam Mi4 w sieci Plus i od czasu do czasu rozmówca po drugiej stronie mówi że bardzo słabo mnie słychać. Rozmówcy są z różnych sieci, czasami nawet stacjonarne, ja również w różnych miejscach więc raczej nie jest to problem sieci aczkolwiek inni na tym forum nie mają takiego problemu bądź nie są zgłaszane. Wydaje mi się że problem występuje gdy włączona jest transmisja danych ale to tylko moje domysły. Na razie wyłączyłem LTE i korzystam z 3G, zobaczymy czy coś to zmieni.

Niestety na razie nie mogę zdiagnozować dlaczego tak jest i od czego to zależy. Aha używam softu 5.10.22 i wydaje mi się że we wcześniejszych wersjach nie było tego problemu - pojawił się niedawno.

Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, jaremi napisał:

Ja też mam taki problem. Używam Mi4 w sieci Plus i od czasu do czasu rozmówca po drugiej stronie mówi że bardzo słabo mnie słychać. Rozmówcy są z różnych sieci, czasami nawet stacjonarne, ja również w różnych miejscach więc raczej nie jest to problem sieci aczkolwiek inni na tym forum nie mają takiego problemu bądź nie są zgłaszane. Wydaje mi się że problem występuje gdy włączona jest transmisja danych ale to tylko moje domysły. Na razie wyłączyłem LTE i korzystam z 3G, zobaczymy czy coś to zmieni.

Niestety na razie nie mogę zdiagnozować dlaczego tak jest i od czego to zależy. Aha używam softu 5.10.22 i wydaje mi się że we wcześniejszych wersjach nie było tego problemu - pojawił się niedawno.

Ja jestem na etapie testowania z innymi kartami sim i jak na razie przez ponad dobę na innej karcie jest w miarę ok. Wcześniej już po ok. 8h był problem. Jak już się pojawił, to trwał cały czas aż do restartu telefonu. Tak jakby jakaś usługa w sieci się zawiesiła i nie potrafiła się odwiesić bez restartu karty sim. Co jest bardzo zastanawiające, to podczas tego trwającego "zawieszenia" rozmowy do innych sieci w tym samym czasie były bezproblemowe.
Dodam tyko, że na forum oficjalnym miui też kilka osób się na to skarżyło na telefonach zarówno MI4 jak i nawet MI3. Ale to sporadyczne przypadki. Może jest jakiś bug w cancro dot. jakiegoś konkretnego parametru w sieci, nadajniku i wtedy się on ujawnia - tylko jak go wykryć.

 

Edited by lg4xhd
Link to post
Share on other sites

Już kompletnie nie mam pojęcia co się dzieje.

Dzisiaj miałem ten sam przypadek przerywanego dzwieku z zupełnie innymi kartami SIM (też z plusa) i też na innym telefonie. Mianowicie, MI3.

Czy jakiś globalny bug w romach CANCRO, który objawia się akurat w tej sieci ?

Zauważyłem że najbardziej rwie na ustawieniu "Tylko 2G". Co mnei bardzo zdziwiło, to przy tym wymuszonym ustawieniu sieci na 2G (edge), dźwięk i tak słyszę w HD (jest taki czystszy i bardziej szczegółowy ale niestety zakłócany jakimiś pierdnięciami). Niby wymuszam 2G a nie jest w 2G.

Gdy czasami uda się nawiązać jakiekolwiek połączenie bez HD (gdy dźwięk brzmi jak ze starego telefonu 8kHz) wtedy nic nie rwie i wszystko jest wyraźne i ok.
Dodam tylko, że jak dzwonie do innych sieci, czy one do mnie, to też wszystko jest w porządku...nawet w przypadku HD.

Mam nadzieje, że android 6.0 to poprawi (on natywnie obsługuje to hd voice)  bo jak nie to ja już nie rozumiem tego.

Edited by lg4xhd
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Wybaczcie jeśli już ktoś napisał o tym...

Odnośnie LTE w Mi4 w plus gsm: 

w moim przypadku nie pomogła wymiana karty na nową, aktywowanie usługi LTE u operatora, ustawiania APN jak wyżej. Dopiero ogarnięty Konsultant który o dziwo zna Mi4, stwierdził przeprowadzenie restartu karty sim. Wykonał to po swojej stronie, czyli po operatora i wszystko zaczęło działać jak należy. 

Pozdrawiam, mam nadzieję że trochę pomogłem.

Edited by Muzykalny
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Dnia 31.01.2016o12:01, Redmi2 napisał:

 

Ja mam to samo w Play, na abonament, karta sim wymieniona w marcu 2015 jak zakupilem redmi 2.

Jak dzwonie do kogos moze byc inna siec to jest w miare ok. Jak ktos probuje do mnie sie dodzwonic to juz albo nie moze sie dodzwonic mimo ze przychodza do mnir odrazu powiadomienia i zasieg niby mam. A jak sie dodzwoni to albo mnie nienslyszy albo mega trzaski, podwójne glosy lub inne zaklocenia on, ja slysze go doskonale.

Wine po stronie operatora odrazu odrzucam, bo mam drugi telefon w ktorym takze siedzi play i na tamtym nie ma takich problemow.

Po stronie rozmowcy takze wykluczam, bo nie sadze zeby 20 osob z roznych czesci Polski z roznych sieci mialo nagle raptem do d... zasieg lub karty sim.

Najczesciej dzieje sie tak na 4/3G na 2G jest lepiej. Ale niewygodne, bo mam neta po 4G.....

Na tym drugim telu nie zaleznie czy mam lte czy 3G czy 2G zawsze jest ok na play....

Takze to wina raczen ustawien w miui jakis lub samych telefonow xiaomi, a nie operatora czy karty sim..

@muzykalny jak niby Ci zresetowal karte sim? Jak mam powiedziec przy rozmowie z bok w play?

Na coolpadzie mojej dziewczyny takze sie to dzieje. Moze jednak jest roznica jakas telefony z chin vs tele dostosowane do Europy?

Na xperii czy lg nie mam takich problemow, tylko na chinskich...

Aha dodatkowo czesto przy wlaczonym wifi mam problem z wyslNism lub odebraniem mmsa. Mimo ze mam poznaznaczane odpowienio.

Wifi czasem wplywa u mnie tez na jakosc rozmow i zasieg.....

Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka

Ogólnie z restartem karty sim wyglądało to tak: po rozmowie z konsultantem poinformował mnie, że za 5-10 min po skończonej rozmowie karta sim przestanie być aktywna i na telefonie zniknie zasięg. Gdy zniknie po 10-15 minutach miałem zresetować telefon i po uruchomieniu wszystko łącznie z LTE spokojnie zaczęło działać. Restart to nic innego jak włączenie i wyłączenie sieci gsm dla danej karty sim przez operatora.

Pozdrawiam 

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Dnia 24.01.2016o12:21, Muzykalny napisał:

Wybaczcie jeśli już ktoś napisał o tym...

Odnośnie LTE w Mi4 w plus gsm: 

w moim przypadku nie pomogła wymiana karty na nową, aktywowanie usługi LTE u operatora, ustawiania APN jak wyżej. Dopiero ogarnięty Konsultant który o dziwo zna Mi4, stwierdził przeprowadzenie restartu karty sim. Wykonał to po swojej stronie, czyli po operatora i wszystko zaczęło działać jak należy. 

Pozdrawiam, mam nadzieję że trochę pomogłem.

masz jakieś namiary na tego konsultanta może ? Też bym z chęcią z nim porozmawiał.

Bo jak na razie ciągle jestem z tym problemem.

Najgorsze jest to, że wymieniłem telefon na mi note i też dzieje się to samo.

Edited by lg4xhd
Link to post
Share on other sites

Tak już prosiłem wiele razy. Mówili, ze się tym nie zajmują i trzeba zrobić zgłoszenie do działu technicznego. Nie wiem czy zrobili czy nie, ale nadal mam problem. Podejrzewam, że jak padnie pytanie o model telefonu, to od razu mnie zleją.

Edited by lg4xhd
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

MiNote, (MIUI 6.2.4), karta sim PlusGSM LTE:

po aktywacji LTE na koncie abonenckim i "prawidlowym" ustawieniu APN, zaczyna mi mi dzialać 4G 
ale nie można sie do mnie dodzwonić w większości przypadków - "abonent czasowo nie dostępny"
Długo wybiera połączenie itd... 
Powrót ustawień APN do fabrycznych pomaga na rozmowy ale internet działa w 3G.

Zamiana slotow karty, full reset, swipe itp nie pomaga.
Restart SIMa tez nie pomogl.

Miał ktoś podobny problem?

Edited by tunio
Link to post
Share on other sites

Ja mam podobnie, bardzo wolno przełącza z 4g na 3g i często nie można się do mnie dodzwonić. Jak oglądam iple lub słucham radia internetowego to "jestem" poza zasięgiem. Wybieranie numeru też trwa dłużej. Ja "poradziłem " sobie tak,że mam drugą sim z playa z której idzie internet ;-)

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
MiNote, (MIUI 6.2.4), karta sim PlusGSM LTE:

po aktywacji LTE na koncie abonenckim i "prawidlowym" ustawieniu APN, zaczyna mi mi dzialać 4G 

ale nie można sie do mnie dodzwonić w większości przypadków - "abonent czasowo nie dostępny"

Powrót ustawień APN do fabrycznych pomaga na rozmowy ale internet działa w 3G.

Zamiana slotow karty, full reset, swipe itp nie pomaga.

Zostaje mi tylko reset Sima u operatora.

Miał ktoś podobny problem?

To akurat że w plusie nie można się dodzwonic do kogoś nawet jak ma pełen zasięg to nie jest problem nowy. Miałem tak na 3 telefonach a znajomi na innych. Zmieniłem sieć z innego powodu więc nie wiem czy dalej to występuje ale w boku zbywali mnie zazwyczaj jakimś pracami technicznymi.

Wysłane z Xiaomi Mi4 LTE

Link to post
Share on other sites

Witam ja sprawę lte rozwiązałem w inny sposób posiadam play ustawione by cały czas był na nadajnikach 2g przez co oszczędza baterię i zawsze mam zasięg a drugą kartę mam z Aero 2 w technologii LTE koszt 3G za 5 zł  

Screenshot_2016-02-29-14-04-07_org.zwanoo.android.speedtest.png

Edited by abudabdi
Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...
Dnia 28.04.2015 o 12:50, thugzie napisał:

ok udalo się.

ustawienia APN

nazwa Plus

APN Plus

Typ uwierzytelnienia PAP

typ apn default

 

(Plus pisane duzą literką)

 

zapisz apn + reset telefonu.

4G jest.

wątek do zamknięcia :)

Do tego jeszcze trzeba zaznaczyć w tych ustawieniach na NOŚNIK: LTE i od razu się włączyło... tyle się męczyłam i już działa. dziękuję!

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...