Jump to content

Mi 10T Lite - Official MIUI Stable ROM

Recommended Posts

• 1 month later...
1 godzinę temu, Dudek600 napisał:

Niestety link do global nie działa

Mi 10T Lite - Global Stable ROM

MIUI V12.0.5.0.QJSMIXM

Recovery ROM
https://bigota.d.miui.com/V12.0.5.0.QJSMIXM/miui_GAUGUINGlobal_V12.0.5.0.QJSMIXM_16a6aaa02d_10.0.zip

OTA
https://bigota.d.miui.com/V12.0.5.0.QJSMIXM/miui-blockota-gauguin_global-V12.0.1.0.QJSMIXM-V12.0.5.0.QJSMIXM-21ac353fef-10.0.zip

Changelog:

• Optimization: Updated Android Security Patch to October 2020. Increased system security.
  • Optimization: LCD smart frame rate
  • Thanks 1

Już, pozostało mi czekac168 godzin i odblokuję.

Który najlepiej wgrać póki nie ma miui Polska na ten model?

No odblokowany mój xiaomi mi10t lite.Teraz chciałbym wgrać któryś z tych romów mixm (chyba wybiorę).

tylko pytanko czy jak go pobiorę i wrzucę do pamięci telefonu to bedę mógł go wgrać z menu aktualizacji ota wybierając ten plik romu?

Dnia 11.12.2020 o 22:24, zoltan78 napisał:

Nie. Musisz wgrać TWRP i dopiero z tego poziomu wgrać rom. Jak wgrywać rom miui polska (xiaomi.eu) znajdziesz w dziale Toturiale 

Na Mi10t Lite jeszcze nie ma TWRP

Dnia 12.12.2020 o 00:38, 77kylo napisał:

I d*pa coś poszło nie tak stoi na fastboot i nic nie moge zrobić

Spróbuj uratować mi flashem (wgraj nim na nowo czysty rom Mi10tLite (gauguin). Poza tym nie instaluj Romów z innego telefonu - tylko i wyłącznie pod ten model (z tego co zrozumiałem próbowałeś instalować rom dla mi mix??)

Ewentualnie jeśli coś poszło nie tak przy instalacji (nie rozpoczęła się z powodu wykrycia złego modelu telefonu) spróbuj przytrzymać przez dłuższy czas przycisk zasilania - powinno go zrestartować. Druga opcja - komenda fastboot reboot

Co do romu miuipolska - jest wersja stabilna xiaomi.eu 

Post na XDA

Link do pobrania:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv12/xiaomi.eu_multi_HMNote9Pro5G_MI10TLite_V12.0.6.0.QJSCNXM_v12-10-fastboot.zip/download

Aktualnie tylko i wyłącznie możliwość instalacji przez fastboot z powodu braku TWRP. Dopóki nie będzie TWRP, aktualizacje romu xiaomi.eu będą przeprowadzane tylko przez fastboot.

Instrukcja instalacji w poście na XDA-Developers

Edited by Dudek600
Dodana treść

Dzęki za zainteresowanie.

Juz wszystko w porządku przeflaszowałem go miflash  za pomoca romu fastboot global 12.0.6 QJSMIXM.

Pod koniec wyskoczył błąd i info,że nie wgrano.Jednak włączył się na szczęście i już był ten rom w środku.

Na razie działa wszystko

Co do Polskiego MIUI to poczekam aż pojawi się na polskiej stronie oficjalnie..

Dnia 14.12.2020 o 20:03, 77kylo napisał:

Dzęki za zainteresowanie.

Juz wszystko w porządku przeflaszowałem go miflash  za pomoca romu fastboot global 12.0.6 QJSMIXM.

Pod koniec wyskoczył błąd i info,że nie wgrano.Jednak włączył się na szczęście i już był ten rom w środku.

Na razie działa wszystko

Co do Polskiego MIUI to poczekam aż pojawi się na polskiej stronie oficjalnie..

u mnie xiaomi.eu z linku, który wysłałem śmiga.

Mi 10T Lite / Redmi Note 9 Pro 5G - TWRP

Link do TWRP na dysku Google

W przypadku problemu z bootowaniem telefonu:

fastboot --disable-verity --disable-verification flash vbmeta vbmeta.img

Podobno* testowane z romem xiaomi.eu V12.0.6.0.QJSCNXM

Źródło: https://www.clien.net/service/board/lecture/15701689

Aktualnie nie jestem w stanie sprawdzić jak się sprawuje to TWRP,  ponieważ przekroczono limit pobierania dla tej paczki na google drive. 
Więcej informacji zamieszczę gdy tylko uda mi się przetestować / pobrać pliki.
Co do flashowania vbmeta.img - prawdopodobnie chodzi o ponowny flash vbmeta.img z romu xiaomi.eu V12.0.6.0.QJSCNXM
jeśli komuś uda się w najbliższym czasie pobrać to może wstawić mirror 

Dodatkowo proszę o dodanie romu xiaomi.eu stable na miuipolska.pl - na xiaomi.eu już od pewnego czasu jest

Edited by Dudek600
DODANE ŹRÓDŁO INFORMACJI

20 minut temu, Dudek600 napisał:

Aktualnie nie jestem w stanie sprawdzić jak się sprawuje to TWRP,  ponieważ przekroczono limit pobierania dla tej paczki na google drive. 

I bardzo dobrze, bo to TWRP pod RN9 5G, a nie PRO 5G. To zupełnie inne telefony. Pro 5G to nasz Mi 10T Lite, a 9 5G to u nas będzie Redmi Note 9T (Mediatek).

Co do dodania to pewnie niedługo będzie dodane.

22 minuty temu, Orjon napisał:

I bardzo dobrze, bo to TWRP pod RN9 5G, a nie PRO 5G. To zupełnie inne telefony. Pro 5G to nasz Mi 10T Lite, a 9 5G to u nas będzie Redmi Note 9T (Mediatek).

Co do dodania to pewnie niedługo będzie dodane.

70c3fc4d9a1557.png?w=780&h=30000&gif=true

Według tego jest to jednak Redmi Note 9 Pro 5g - nazwa kodowa GAUGUIN - czyli ta sama co Mi10T Lite.
Rom od xiaomi.eu da się zainstalować na jednym i drugim telefonie:
image.thumb.png.e1212f3f42c0cfeac4676d219918e23b.png

W przypadku TWRP nie powinno być tak samo ? ;-;

/// próbuję za pomocą fastboot boot twrp.img odpalić to recovery bez flashowania ale wywala mi taki błąd :
image.thumb.png.bd8293b3b7642cb8351a8ca894ca2061.png

zobaczymy za pare dni jak sytuacja się rozwinie i poedytuje/pokasuje posty

Edited by Dudek600

ROM jest OK, poprawny, i to do ROM-u odnosił się ingbrzy, ale TWRP nie jest OK. TWRP z linku W OGÓLE NIE JEST POD REDMI NOTE 9 PRO 5G (Chiny)/MI10T LITE (Global). Jest pod REDMI NOTE 9 5G (Chiny)/Redmi Note 9T (Global). To są dwa kompletnie inne telefony, z innymi procesorami, aparatami, no wszystkim. TWRP od jednego nie będzie działać na drugim. Nazwa kodowa RN9Pro 5G to gauguin, RN9 5G - cannon (bądź cannong na global).

Zadałem sobie odrobinę trudu by te img rozpakować - propy mówią jasno:

ro.product.system.brand=Redmi
ro.product.system.device=cannon
ro.product.system.manufacturer=Xiaomi
ro.product.system.model=Redmi Note 9
ro.product.system.name=cannon

To nie jest TWRP pod Mi 10T Lite.

Dla niedowiarków prop.default: prop.default

Edited by Orjon
  • Thanks 1

UPDATE:
Xiaomi.eu ROM dla Xiaomi MI10T Lite [gauguin] - V12.0.7.0.QJSCNXM

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv12/xiaomi.eu_multi_HMNote9Pro5G_MI10TLite_V12.0.7.0.QJSCNXM_v12-10-fastboot.zip/download

instalacja/update wg poradnika na XDA: Post na XDA
Na ten moment aktualizacja nadal tylko i wyłącznie przez fastboot.

Lista zmian:
Optymalizacje i poprawki, a także aktualizacja tłumaczeń.

SS:

Spoiler

Screenshot_2020-12-19-00-54-37-743_pl.zdunex25.updater.jpg.15755960676a7b6c99feb2014015d80f.jpgScreenshot_2020-12-19-00-54-46-025_pl.zdunex25.updater.jpg.4ddccced74780cbf813eb2b4d71622c9.jpg

Edited by Dudek600
estetyka

Dnia 4.12.2020 o 16:31, 77kylo napisał:

Już, pozostało mi czekac168 godzin i odblokuję.

Który najlepiej wgrać póki nie ma miui Polska na ten model?

No odblokowany mój xiaomi mi10t lite.Teraz chciałbym wgrać któryś z tych romów mixm (chyba wybiorę).

tylko pytanko czy jak go pobiorę i wrzucę do pamięci telefonu to bedę mógł go wgrać z menu aktualizacji ota wybierając ten plik romu?

skąd tyle godzin czekania???? też mam podobną liczbę

• 2 weeks later...
Dnia 23.12.2020 o 17:14, 77kylo napisał:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.Ale

Pobrałem najnowszy xiaomi.eu ,mam w telefonie global MIXM.

Mam rozumueć że wystarczy wprowadzić telefon w tryb fastboot i za pomocą miflash wgrac go?

Nie przez miflash tylko przez skrypt .bat, który znajdziesz po wypakowaniu pobranego archiwum plików. Instrukcja ktory skrypt włączyć jest na forum XDA w poście z romem. Żeby uniknąć bricka najlepiej użyj opcji install z wipe żeby mieć na czysto wszystko, dopiero aktualizacje wgrywaj bez wipe

TWRP już jest

https://androidfilehost.com/?w=files&flid=318225

Wyszła też aktualizacja do Androida 11 i MIUI 12.5 China Beta ROM v21.1.11 - także niedługo powinno się coś szykować dla nas od Xiaomi.eu 

https://hugeota.d.miui.com/21.1.11/miui_GAUGUIN_21.1.11_7b25dbee69_11.0.zip

jest juz rom xiaomi.eu oparty na becie ;] ogólnie nie wszystko chodzi tak jak powinno ale w końcu to pierwsza beta z androidem 11 więc można było się spodziewać

Jak ktoś lubi nowości i nie zależy mu żeby wszystko chodziło jak w szwajcarskim zegarku to polecam się przenieść na weekly

Edited by Dudek600