Jump to content

POCO X3 NFC - dyskusja ogólna

mrosi

Recommended Posts

Dzięki za wyjaśnienie. Zostaje więc na Miui e.u bo nie mogę patrzeć na Wiadomości googlowskie i ten ich dialer.

Jak najprościej zaktualizować apke systemową?Chciałem uaktualnić Miui mail ale krzyczy na mnie,że można.

Edited by piotrek1111

Pytanko o VoLTE i VoWiFi. Mam T-Mobile, po wysłaniu SMS włączającego te usługi otrzymuję wiadomość zwrotną, że te są już aktywne. W ustawieniach przy VoLTE mam wyłączoną możliwość przesunięcia suwaka z informacją, że operator tego nie obsługuje.

Przed chwilą, Baczeekk napisał:

Na Globalu w ustawieniach zaraz pod informacjami o telefonie była opcja aktualizacji aplikacji systemowych. W .eu tego nie ma. Jest przeniesione gdzie indziej, nie ma tych aktualizacji czy jak to się odbywa?

na EU tez tam jest 

26 minut temu, KorppX napisał:

Właśnie przyszedł do mnie poco x3. Czy warto zaktualizować go i zrobić reset ustawień czy tylko go zaktualizować i od razu korzystać ?

Zrobiłem reset gdy tylko dostałem nowy, przy okazji zaraz była aktualizacja.

U mnie ostatnio często nie ma żadnej reakcji, aż nie wcisnę przycisku, co też nie zawsze skutkuje odczytaniem palucha. W starym Redmi nigdy nie miałem tego problemu. Dobry sprzęt, a ma kilka takich drobnych mankamentów, które irytują. 

5 minut temu, mgcompany napisał:

U mnie ostatnio często nie ma żadnej reakcji, aż nie wcisnę przycisku, co też nie zawsze skutkuje odczytaniem palucha. W starym Redmi nigdy nie miałem tego problemu. Dobry sprzęt, a ma kilka takich drobnych mankamentów, które irytują. 

Próbowałeś usunąć odcisk i skonfigurować nowy? Faktycznie, sprzęt wydaje się w pewnych kwestiach niedopracowany. Mam m.in Mi A2, tam nie ma problemu z odciskiem, i internet też jakby szybciej chodzi...

Zauważyłem ze dialer losowo wybiera kontakty.

Przykładowo mam w kontaktach takie osoby:

szyby

okna szyby

Wybieram wiec na klawiaturze numerycznej 7992 (czyli słowo szyb) i pokazuje sie tylko ten drugi wpis...

Co ciekawe wpisanie 79929 (szyby)

sprawia ze drugi wpis tez sie pokazuje.

To tylko przykład - mnóstwo kontaktów nie zostaje odnalezionych.

Np kontakt Marta Dyspozytor znajduje sie po słowie dyspozytor (3977699) ale po słowie Marta (62782) juz nie...

A jak zrobię test:

ok google zadzwon szyby

to znajduje oba i  pyta który chce wybrac...

Ki czort?

Edited by NRGizer

Ponieważ miejscowi guru jedyne co potrafili zrobić to dać ostrzezenie i bezmyslnie anulować posta wiec odpowiem sobie sam - moze sie komus przyda:

- okazuje sie ze apka Telefon od googla została zj***na przy okazji jakiejs aktualizacji.

Odinstalowanie aktualizacji z aplikacji Telefon pomogło i znowu wszystkie kontakty sie wyszukują.

Pozostaje nierozwiazany drugi problem (ten z anulowanego posta):

- mianowicie mam kontakt z przypisanymi  dwoma numerami. Jeden z nich jest wybrany jako domyslny ale dialer usilnie dzwoni na ten drugi.

Ktos zauwazył podobny problem?

• Thanks 1

1 godzinę temu, NRGizer napisał:

Ponieważ miejscowi guru jedyne co potrafili zrobić to dać ostrzezenie i bezmyslnie anulować posta wiec odpowiem sobie sam - moze sie komus przyda:

- okazuje sie ze apka Telefon od googla została zj***na przy okazji jakiejs aktualizacji.

Odinstalowanie aktualizacji z aplikacji Telefon pomogło i znowu wszystkie kontakty sie wyszukują.

Pozostaje nierozwiazany drugi problem (ten z anulowanego posta):

- mianowicie mam kontakt z przypisanymi  dwoma numerami. Jeden z nich jest wybrany jako domyslny ale dialer usilnie dzwoni na ten drugi.

Ktos zauwazył podobny problem?

ja nie wiedziałem ze tak można szukać kontaktów :D ale mi normalnie znajduje osoby 

Cześć Panowie, mam go od dwóch dni, narazie nie znalazłem nic niepokojącego, oprócz tych głośnych rozmów, jak dla starych dziadków oraz brak nagrywania rozmów, we wcześniejszych wersjach miui to było, nie wiem czemu usunęli.

Czy ktoś może mi wyjaśnić bliżej tą funkcję NFC ? W sensie jak przypiszemy i włączymy to w telefonie to "karta płatnicza" jest cały czas aktywna gdy telefon jest odblokowany ? czy aktywuje się ją tylko w jakiś określony sposób ? Nigdy tego nie używałem, a teraz myślę, że skoro mam to w telu może warto skorzystać.

Pozdro

Edited by Lupus288
dopisek

Ładuję telefon za pomocą fabrycznej ładowarki. Czytałem jednak, że szybkie ładowanie nie jest dobre dla baterii. Powinienem zmienić ładowarkę?

Znalazłem taką od bardzo starego Samsunga:

INPUT: 100/240V (100-240B) - 50/60 Hz, 0.2A

OUTPUT: 5.0V (5.0B) - 550mA

Edited by nołbady

6 godzin temu, Lupus288 napisał:

Cześć Panowie, mam go od dwóch dni, narazie nie znalazłem nic niepokojącego, oprócz tych głośnych rozmów, jak dla starych dziadków oraz brak nagrywania rozmów, we wcześniejszych wersjach miui to było, nie wiem czemu usunęli. 

Global nie ma stockowych aplikacji. Xiaomi.eu ma a w niej nagrywanie rozmów.

Raczej nic się nie zmieniło co do rozmów.

Czy ktoś używa gestów i wiadomości od Google'a? Też macie ten problem, że będąc w którejś konkretnej rozmowie nie możecie wyjść z niej gestem? Tylko tą strzałką "wstecz" w lewym, górnym rogu?

12 godzin temu, nołbady napisał:

Ładuję telefon za pomocą fabrycznej ładowarki. Czytałem jednak, że szybkie ładowanie nie jest dobre dla baterii.

Nie używaj telefonu w czasie ładowania a nic się nie stanie. Ciepło szkodzi baterii, tak samo jak używasz dłużej telefonu to bateria tego nie lubi ale od czego wtedy masz telefon?

W poco x3 ładowanie jest trochę inne (nazywa się to MMT) niż w innych telefonach, jest bardziej bezpieczne dla baterii.

https://en.gizchina.it/2020/10/xiaomi-mi-10t-little-x3-refill-mmt/

Edited by Puma2012
  • Thanks 2

2 minuty temu, nołbady napisał:

Dziękuję. Czy długie ładowanie nie wpłynie negatywnie na telefon/baterię? Np. zdarza mi się coś robić, zapomnieć o telefonie podłączonym do ładowarki i odłączyć dopiero po 2-3h.

telefon przerywa ładowanie jak osiągnie 100%