mrosi Posted September 19, 2020 Share Posted September 19, 2020 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Xiaomi Mi Note 10 Lite (nazwa kodowa: toco). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv12/xiaomi.eu_multi_MINote10LITE_V12.0.2.0.QFNMIXM_v12-10.zip/download ROM dla Mi Note 10 Lite dostępny jest również w wersji fastboot, w związku z brakiem (póki co) w pełni działającego TWRP dla tego modelu. Link do pobierania: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv12/xiaomi.eu_multi_MINote10LITE_V12.0.2.0.QFNMIXM_v12-10-fastboot.zip/download Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco: 1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera. 2. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików: 3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ). 4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows. a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat 5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS. 6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu. 7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickeey_mau5 Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 Czy ROM xiaomi.eu_multi_MINote10LITE_V12.0.2.0.QFNMIXM_v12-10-fastboot.zip można wrzucić na telefon z zablokowanym bootloaderem według tutorialu z forum? Nigdzie w opisie nie widzę czy ROM jest odblokowany/zablokowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 Nie można. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickeey_mau5 Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 @Orjon Można gdzieś znaleźć taki ROM? Czy lepiej poczekać te 168h na odblokowanie BL? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 Nie, xiaomi.eu można wgrać tylko z odblokowanym bootloaderem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikel25 Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 Takie pytanie świeżak, czy można wgrać globala na wersję europejską czy raczej jest to nie możliwe i wiąże się to ze zrobieniem z telefonu przycisku do papieru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 6 minut temu, Mikel25 napisał: czy można wgrać globala na wersję europejską Można po odblokowaniu bootloadera Miflashem, tylko po co? Te romy praktycznie niczym się nie różnią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikel25 Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 Dia 1 minutę temu, FromWP napisał: Można po odblokowaniu bootloadera Miflashem, tylko po co? Te romy praktycznie niczym się nie różnią. Dialer jest inny, a ten od Xiaomi jest według mnie wygodniejszy niż ten od Google ( kwestia gustu) i w sumie to mnie skłania do zmiany romu Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 10 minut temu, Mikel25 napisał: Dialer jest inny Nieprawda, w globalu też jest dialer googla. Może chodzi Co o rom xiaomieu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikel25 Posted September 21, 2020 Share Posted September 21, 2020 19 godzin temu, FromWP napisał: Nieprawda, w globalu też jest dialer googla. Może chodzi Co o rom xiaomieu. Tak chodzi mi o xiaomi.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelt Posted September 23, 2020 Share Posted September 23, 2020 Dnia 20.09.2020 o 13:46, FromWP napisał: Nieprawda, w globalu też jest dialer googla. Może chodzi Co o rom xiaomieu. Na globalu indonezja fakt że na minote10 tucana jest wszystko jak trzeba władnie wgrałem i odetchnąłem z ulga po pół roku męki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 23, 2020 Share Posted September 23, 2020 13 minut temu, pawelt napisał: Na globalu indonezja Niestety na Mi Note 10 Lite nie ma indonezyjskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelt Posted September 23, 2020 Share Posted September 23, 2020 (edited) @FromWPhehe czekajcie a będzie wam dane A na serio ja czekałem prawie 10 miesięcy ( tam pisałem pół roku ale sobie teraz przeliczyłem) i się doczekałem. Edited September 23, 2020 by pawelt Link to comment Share on other sites More sharing options...
needlehole Posted September 25, 2020 Share Posted September 25, 2020 Cześć, czy po instalacji xioami.eu będzie mi działało google pay? Link to comment Share on other sites More sharing options...
meriox Posted September 26, 2020 Share Posted September 26, 2020 12 godzin temu, needlehole napisał: Cześć, czy po instalacji xioami.eu będzie mi działało google pay? Jeżeli zrobisz wszystko wg instrukcji z tego forum i użyjesz magiska to nie będzie problemów z google pay. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted September 27, 2020 Share Posted September 27, 2020 Mógłby ktoś z użytkowników v12, wypowiedzieć się głębiej, jak telefon sprawuje się na najnowszym stable?Fajnie, jakby to było w odniesieniu do stabilnego wydania v11 - będzie bardziej rzetelne porównanie. Korzystam z 11-stki xiaomi.eu i poza irytującym czujnikiem zbliżeniowym, nie widzę większych wad (chyba), a bije się z myślami, czy też jest sens robić update?!?! Jakim sposobem instalowaliście? Komenda we fastboot na update działa poprawnie? Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted September 27, 2020 Author Share Posted September 27, 2020 Moja żona ma Mi Note 10 Lite z tym właśnie ROMem. Wprawdzie ona telefonu używa nie zajumuje się szukaniem tego, co działa niepoprawnie, ale z tego co mówi, tó póki co brak jakichkolwiek błędów.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickeey_mau5 Posted September 28, 2020 Share Posted September 28, 2020 (edited) Udało się komuś ogarnąć ctsProfile: false? Edit// Edited September 30, 2020 by mickeey_mau5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted September 30, 2020 Share Posted September 30, 2020 Nawiąże jeszcze do aktualizacji do v12 instalacją przez fastboot. Proces działa poprawnie? Bo wydaje mi się, że kiedyś ktoś pisał, że wywaliło błąd po komendzie "Update"Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickeey_mau5 Posted October 1, 2020 Share Posted October 1, 2020 (edited) Fix cstProfile:false źródło: XDA Wymagania: odblokowany bootloader najnowsza wersja Magisk (link) Pliki do pobrania: Safetynet_fix_new.zip (link) hardwareoff_1.1 .zip (link) Najlepiej instalować fixa na świeży ROM, choć osobiście instalowałem go po próbach innych sposobów z forum i od razu miałem cstProfile: true i sklep Google Play wyglądał ok, ale Google Pay zaczął działać po jakichś 24-48h. Instalacja po pierwszym uruchomieniu: W Magisk instalujemy Safetynet fix i hardware off, następnie reboot. Po restarcie włączamy w Magisku Magisk Hide i ukrywamy root dla apek Googla skojarzonych z Google Pay, aplikacjami bankowymi czy Allegro (Mc Donald's nie działa). Sprawdzamy SafetyNet i mamy poniższy rezultat: Edited October 1, 2020 by mickeey_mau5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 Moja żona ma Mi Note 10 Lite z tym właśnie ROMem. Wprawdzie ona telefonu używa nie zajumuje się szukaniem tego, co działa niepoprawnie, ale z tego co mówi, tó póki co brak jakichkolwiek błędów..Mógłbyś potwierdzić, czy faktycznie na v12 dialer Xiaomi nie ma zaimplementowanego nagrywania rozmów? Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted October 4, 2020 Author Share Posted October 4, 2020 3 minuty temu, kulig007 napisał: Mógłbyś potwierdzić, czy faktycznie na v12 dialer Xiaomi nie ma zaimplementowanego nagrywania rozmów? Jest nagrywanie rozmów. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 Dzięki! To jakieś błędne info przeczytałem na xiaomi.eu. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 @mrosi, może wiesz co może być przyczyną, że po opcji z update do v12, telefon wraca ciągle do trybu fastboot? Nie chce się normalnie uruchomić, tylko od razu wrzuca fastboot.Wszystko niby zakończyło się powodzeniem. PS. Po wgraniu nawet na czysto z wipe data, mam ciągle zapętlenia do fastboot :/ Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted October 5, 2020 Author Share Posted October 5, 2020 9 godzin temu, kulig007 napisał: @mrosi, może wiesz co może być przyczyną, że po opcji z update do v12, telefon wraca ciągle do trybu fastboot? Nie chce się normalnie uruchomić, tylko od razu wrzuca fastboot. Wszystko niby zakończyło się powodzeniem. PS. Po wgraniu nawet na czysto z wipe data, mam ciągle zapętlenia do fastboot :/ Nie wiem. Zarówno pierwsza instalacja, jak i aktualizacja ROMami "fastboot" poszła od pierwszego strzału. Telefon działa i ...tyle. Może @Orjon ma jakiś pomysł. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickeey_mau5 Posted October 5, 2020 Share Posted October 5, 2020 @kulig007 po nieumiejętnej instalacji jakiegoś dodatku w TWRP telefon złapał bootloop, ale można było przejść do fastboota. MiFlashem wgrałem oficjalny ROM i później odblokowanie bl, wrzucenie TRWP itd 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted October 5, 2020 Share Posted October 5, 2020 Nie wiem. Zarówno pierwsza instalacja, jak i aktualizacja ROMami "fastboot" poszła od pierwszego strzału. Telefon działa i ...tyle. Może [mention=29619]Orjon[/mention] ma jakiś pomysł.Zrobiłem ponowny download pliku, bo może coś się w trakcie pobierania wywaliło, ale bez rezultatów. Czy poprzez komendę update, czy na czysto z wipe - efekt ten sam. Zapętla do fastboot.Musiałem wrócić do v11 i telefon żyje, ale kwestia zapętlenia nadal dane do myślenia. [mention=1831]kulig007[/mention] po nieumiejętnej instalacji jakiegoś dodatku w TWRP telefon złapał bootloop, ale można było przejść do fastboota. MiFlashem wgrałem oficjalny ROM i później odblokowanie bl, wrzucenie TRWP itd Ja nie flashowałem TWRP, wgrywam na stockowe recovery. MIUI V11 wgrałem w ten sam sposób bez problemu, schodząc z fabrycznego globala. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickeey_mau5 Posted October 5, 2020 Share Posted October 5, 2020 @kulig007 sam próbowałem wrzucić wersję fastboot, ale już na samym początku łapał zwiechę, nie pomogła reinstalacja sterowników czy zmiana portu USB. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted October 5, 2020 Author Share Posted October 5, 2020 1 godzinę temu, kulig007 napisał: Zrobiłem ponowny download pliku, bo może coś się w trakcie pobierania wywaliło, ale bez rezultatów. Czy poprzez komendę update, czy na czysto z wipe - efekt ten sam. Zapętla do fastboot. To może spróbuj tak, jak @mickeey_mau5, czyli MiFlash (niekoniecznie z zablokowaniem BL, ale oficjalnym ROMem), potem instalacja z ROMu MIUI Polska fastboot "na czysto". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 5, 2020 Share Posted October 5, 2020 Wgrajcie przez TWRP, nie wiem czy wersja fastboot nie miała jakichś problemów w kwestii pliku systemu... nie pamiętam już teraz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
innyreader Posted October 5, 2020 Share Posted October 5, 2020 Przez twrp działa, przez fastboot wywalało instalację, ja bym proponował miflash do reanimacji i potem twrp. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 Dzięki za sugestię.Wgrałem TWRP, potem v12 i ruszyło bez problemów.Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickeey_mau5 Posted October 7, 2020 Share Posted October 7, 2020 U kogoś występuje może "gubienie" ustawień paska stanu i czcionki? Co jakiś czas zmienia się jedno, bądź oba ustawienia domyślnych, można żyć z tym, ale jednak jest to trochę irytujące. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted October 7, 2020 Share Posted October 7, 2020 Chodzi Ci o np. o układ przełączników? Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickeey_mau5 Posted October 7, 2020 Share Posted October 7, 2020 Ikony na pasku stanu. Co do przełączników to wczoraj losowo jeden był nieaktywny, przytrzymanie go przenosiło w ustawienia i działał on normalnie. Ale później kolejny był nieaktywny i tak chyba trzy-cztery przełączniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts