Kacper Skrzypek Posted September 10, 2020 Posted September 10, 2020 Aktualizacja do Androida 11 dla Mi 10 Lite Zoom, Redmi K30 5G Możliwość zaszyfrowania plików znajdujących się w prywatnym katalogu w aplikacji Pliki Możliwość importowania nowych kont i wydarzeń kalendarza z usług takich jak CalDAV, z kont e-mail bądź lokalnych lub zdalnych plików w formacie ICS (3 kropki > Ustawienia > Importuj wydarzenia) Mi 10 Ultra ze względu na problemy w MIUI China zostanie wydane w piątek Mi 10, Mi 10 Pro i Redmi K30 Pro ze względu na problemy dot. VoLTE wstrzymane w MIUI China (nie wiadomo, kiedy zostaną opublikowane) ROM-y cały czas są wysyłane na sourceforge (zatem OTA będzie później) - niestety transfer jest wolny, obecnie zalecane pobieranie z androidfilehost: https://androidfilehost.com/?w=files&flid=317030 Pełna lista PL, pełna lista EN Android 11 dla Snapdragona 865 9 sierpnia wydaliśmy aktualizację do Androida 11 dla urządzeń ze Snapdragonem 865, tj. Mi 10, Mi 10 Pro i POCO F2 Pro. Szczegółowe informacje dotyczące tej aktualizacji można odnaleźć w tym miejscu. Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja oczywiście w dziale Pobierz MIUI tutaj. Wybierz odpowiednie TWRP recovery lub z TWRP.me lub z naszej strony pod swój model wg tej tabelki Podłącz telefon w trybie fastboot do PC:fastboot flash recovery twrp.imgfastboot boot twrp.img Na telefonach z wgranym domyślnie Androidem Pie i wyżej (nie dotyczy modeli, które aktualizację dostały po pewnym czasie) po wgraniu recovery komendą fastboot flash recovery twrp.img trzeba wpisać fastboot reboot, po czym należy przytrzymać kombinację przycisków Głośność+ i Zasilanie, gdy telefon się uruchamia. Komenda fastboot boot tu nie działa. W TWRP wybierz wipe > format data Pobierz rom xiaomi.eu pod swój model z działu Pobierz MIUI, przenieś do telefonu i zainstaluj z TWRP (menu Install). Uwaga na modele z obecnym w firmware Antirollback (ARB) np. Redmi Note 5 Pro czy MI6X – TWRP należy wgrać najpierw komendą boot twrp.img, a potem zainstalować je w TWRP z menu Install > Install image, uruchomić ponownie recovery i wykonać wipe data z TWRP. Dalsze aktualizacje odbywają się przez OTA lub ręcznie z TWRP Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)? W przypadku niepowodzenia w aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (volume+ i power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych w (Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne. ROOT ROOT dla MIUI z Magisk 20.4 do instalacji z TWRP. Po instalacji, jeśli występują lagi, wykonać dodatkowy restart telefonu. Obecnie Magisk może nie działać na ROM-ach z Androidem 11 – wersja stabilna Magiska, która działa z najnowszą wersją Androida, spodziewana jest w najbliższych dniach. Do tego czasu osoby zainteresowane Magiskiem w Androidzie 11 muszą zainstalować wersję Magisk Canary. Blokada reklam w MIUIPolska Aby zablokować reklamy (lub ich większość) w aplikacjach Google Play i podczas przeglądania internetu sugerujemy instalację poniższej paczki przygotowanej przez @fredek. Uwaga: paczka nie jest już obecnie aktualizowana – zaleca się korzystanie z alternatyw dostępnych poniżej. Ponadto nie jest możliwe wgranie jej na urządzeniach z dynamicznymi partycjami (Mi 10, Mi 10 Pro, POCO F2 Pro i inne) ze względu na to, iż partycja systemowa w tych modelach jest tylko do odczytu i można ją zmodyfikować wyłącznie poprzez wgranie ROM-u w TWRP (takiego jak np. xiaomi.eu). blokada reklam do instalacji w TWRP (nieaktualna) skrypt generujący paczkę do instalacji w TWRP Polecane aplikacje MIUI Aplikacja MIUIPolska Amazfit Watch Manager MiFit Samouczek MIUIPolska (z Google Play) Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych wg. tego poradnika Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska, możecie nas wesprzeć w tym miejscu. Motyw: tutaj. Czcionka Helvetica Neue.
pinturicchio87 Posted September 11, 2020 Posted September 11, 2020 Siemacie Ludzie! Skąd ta cisza? Jak wrażenia? Warto aktualizować Mi9? Pozdrawiam
farell Posted September 11, 2020 Posted September 11, 2020 może poprzednia wersja była tak dopracowana, że nikomu nie śpieszno na testy
kruczysko Posted September 11, 2020 Posted September 11, 2020 Aż tak dopracowana nie była, APNy nie działały. Teraz działają, poza tym jest ok, chodzi płynnie, jeszcze żadne babole nie wyskoczyły. (bateria oczywiście trzyma 2 lata na jednym ładowaniu Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
kamilek98 Posted September 12, 2020 Posted September 12, 2020 Brak komentarzy do bardzo dobry znak;) na Mi 9 działa wszystko płynnie, nie zauważyłem żadnych problemów.
grzesiekura Posted September 12, 2020 Posted September 12, 2020 pobrałem najnowszą aktualizację do mi10, chcę usunąć wszystko i wgrać system od nowa bo wersja z 09.09 słabo u mnie działa, czyli w twrp robie wipe a pozniej instaluje rom ? kolejne pytanie mam kopie w chmurze xiaomi i w chmurze google wysarczy do przywrocenia zdjec aplikacji i innych danych ? dzieki
Tomequ12345 Posted September 12, 2020 Posted September 12, 2020 18 minut temu, grzesiekura napisał: mam kopie w chmurze xiaomi i w chmurze google wysarczy do przywrocenia zdjec aplikacji i innych danych ? A nie umiesz przeczytać, czego dotyczą te kopie? To naprawdę takie trudne? Poza tym skąd mamy wiedzieć, czy zaznaczyłeś, żeby zrobił backup wszystkiego? 20 minut temu, grzesiekura napisał: chcę usunąć wszystko i wgrać system od nowa bo wersja z 09.09 słabo u mnie działa, czyli w twrp robie wipe a pozniej instaluje rom ? Jak źle działa, to zainstaluj inną wersję.
grzesiekura Posted September 12, 2020 Posted September 12, 2020 Jak źle działa, to zainstaluj inną wersję. Dzięki Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka
Bar.Tek Posted September 12, 2020 Posted September 12, 2020 Na mi9 nie zauważyłem nić nadzwyczajnego. Działa dobrze i jest OK. No może 2-3 razy sam mi się włączył OK Google gdy próbowałem odebrać połączenie ale nie wiem czym to było spowodowane.
pinturicchio87 Posted September 12, 2020 Posted September 12, 2020 Bardzo słabo mam dzisiaj z zasięgiem sieci, internet się kiepsko ładuje... Nie wiem jak nowy soft ma na to wpływ...
marcin19883 Posted September 12, 2020 Posted September 12, 2020 30 minut temu, pinturicchio87 napisał: Nie wiem jak nowy soft ma na to wpływ... Nie ma żadnego wpływu
Thomas_Anderson Posted September 13, 2020 Posted September 13, 2020 W aplikacji motywy nie wyświetla się żadna zawartość oprócz działów Dzwonki i Czcionki. W pozostałych jest komunikat Nie można połączyć się z siecią Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Posted September 13, 2020 Author Posted September 13, 2020 3 godziny temu, Thomas_Anderson napisał: W aplikacji motywy nie wyświetla się żadna zawartość oprócz działów Dzwonki i Czcionki. W pozostałych jest komunikat Nie można połączyć się z siecią Nie masz jakiegoś adblocka typu Blokada/AdGuard? U mnie wszystko wyświetla się poprawnie.
Thomas_Anderson Posted September 13, 2020 Posted September 13, 2020 Nie masz jakiegoś adblocka typu Blokada/AdGuard? U mnie wszystko wyświetla się poprawnie.Bingo. Blokada blokowałaWysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka
DJZogar Posted September 13, 2020 Posted September 13, 2020 Na moim K30 5G jedna wielka tragedia. Ściągam jeszcze z głównego serwera paczkę. Zamulił się tak ze chodzi teraz jak 386 na win XP Apki jak się uruchamia to się odpalają i wyłączają samoczynnie. praktycznie nie wiele działa w tym tel najgorsze że nie generuje żadnych błędów chyba że ja nie wiem jak je wygenerować. A tak już było prawie fajnie
matti Posted September 14, 2020 Posted September 14, 2020 Na RN7 całkiem nieźle, oprócz tego, że znów ciszej są rozmowy. W wersjach sierpniowych było głośniej. Teraz z głośnością na maxa ciężko rozmawiać na ulicy bo nie słychać rozmówcy.
wiesiek3d Posted September 14, 2020 Posted September 14, 2020 Mam wrażenie że na Mi9 T Pro bateria znika szybciej niż na 20.7.30, a była to chyba ostatnia najlepsza wersja softu.
Spili Posted September 15, 2020 Posted September 15, 2020 Mam wrażenie od bodajże 3 ostatnich romów że nastąpiło pogorszenie jakości dźwięku poprzez BT. Mi9... Reszta póki co bez problemów...
fk4mil Posted September 15, 2020 Posted September 15, 2020 Czysta instalacja mi9: -Konfigurator google jest po angielsku -autouzupelnianie google jest po angielsku
marcin19883 Posted September 15, 2020 Posted September 15, 2020 Dnia 14.09.2020 o 18:59, matti napisał: Na RN7 całkiem nieźle, oprócz tego, że znów ciszej są rozmowy. Sprawdź w build.prop xioami eu nie dodało znowu tego wpisu: ro.config.vc_call_vol_steps=14. To przez ten tweak rozmowy były ciche. Ja to usunąłem i problem znikł.
wfal Posted September 16, 2020 Posted September 16, 2020 build.prop ? Nie mogę tego znaleźć.Edit.Plik znalazłem ale takiego wpisu w nim nie ma. Dźwięk rozmowy naprawdę słaby. Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
wampiros6 Posted September 17, 2020 Posted September 17, 2020 Witajcie. Próbuję ruszyć screen combo w mi9, ale na pc wyskakuje mi powiadomienie "nie udało się połączyć". Coś muszę dodatkowo skonfigurować czy coś? Proszę o pomoc
Bar.Tek Posted September 17, 2020 Posted September 17, 2020 Chyba była informacja, że na razie laptopy Xiaomi to obsługują.
Test Posted September 17, 2020 Posted September 17, 2020 U mnie na Mi9 ta wersja sprawuje się całkiem nieźle, ale baza antywirusowa nie chce się w żaden sposób zaktualizować. W związku z tym moje pytanie; czy to już tak na stałe zostanie do wyboru wyłącznie baza jednego dostawcy ? Kiedyś można było sobie wybrać jeszcze od Tencenta czy Avasta, teraz jest tylko AVL, a od nich aktualnie update nie działa.
Kacper Skrzypek Posted September 17, 2020 Author Posted September 17, 2020 Na 20.9.17 mam Avasta i AVL. Obydwa aktualizują się.
Test Posted September 17, 2020 Posted September 17, 2020 2 hours ago, Orjon said: Na 20.9.17 mam Avasta i AVL. Obydwa aktualizują się. Spoko, ale ten wątek dotyczy 20.9.10 Jak tylko będzie dostępna wersja, którą posiadasz, nie omieszkam sprawdzić...
Kacper Skrzypek Posted September 17, 2020 Author Posted September 17, 2020 Niemniej na 20.9.17 obydwa powinny działać. Nie pamiętam już jak to było na 20.9.10.
wampiros6 Posted September 17, 2020 Posted September 17, 2020 Jeszcze jedno. Od ok. 85 do 99 procent baterii podczas ładowania jest dziwne zjawisko. Podczas pisania klawiatura (albo dotyk) dostaje fioła. Trzymając długo przycisk potrafi sobie przerywać wykrywanie trzymanie palca na ekranie i potrafi wkurzać mnie podczas pisania. Coś da się z tym zrobić?
DJZogar Posted September 18, 2020 Posted September 18, 2020 K 30 5G po aktualizacji pierwszej do androida 11 tel nadaje się do wbijania gwoździ. Teraz zainstalowałem dzisiejszą aktualizację i jak na razie gdzie nie wejdę to wraca do poprzedniego menu. Chcę na przykład oczyścić pamięć to po mieli i myk wraca do poprzedniego menu. Jak można wrócić do 10 bo ta 11 mnie dobiła. Czy ewentualnie próbować instalować wersję stabilną. Tylko czy ta stabilna ma również tak aktualizacje co tydzień
fk4mil Posted September 18, 2020 Posted September 18, 2020 22 minuty temu, DJZogar napisał: Czy ewentualnie próbować instalować wersję stabilną. Tylko czy ta stabilna ma również tak aktualizacje co tydzień 1. Tak probuj, powinno byc lepiej. 2. Nie, aktualizacje stable wychodza, co kilka tygodni.
DJZogar Posted September 18, 2020 Posted September 18, 2020 2 minuty temu, fk4mil napisał: 1. Tak probuj, powinno byc lepiej. 2. Nie, aktualizacje stable wychodza, co kilka tygodni. Tylko że w stabilnej wersji jest na mój tel android 10 a ja mam teraz 11
r_p86 Posted September 19, 2020 Posted September 19, 2020 Bo ze stabilnością te wydania nie mają nic wspólnego!Przeszedłem z oficjalnego globala z miui 12 bo parę rzeczy mnie draznilo, na miui polska ostatnia "stabilna"wersja z androidem 11...Jak można takiego gniota nazwać wersja stabilna?Android 10 z miui 12 w wersji global jest jak beta,ale to co miui polska serwuje to kupa śmiechuWysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka
DJZogar Posted September 19, 2020 Posted September 19, 2020 Czy może mi ktoś pomóc z moim K30 5G Nie mogę nawet zgrać z tel danych na cokolwiek bo aplikacje wszystkie się wyłączają podczas przesyłu danych pena jak podepnę to się rozłącza co sekundę tak samo jest kablem. Próbowałem nawet przez FTP wysyłać to również zaczęło mi wywalać apkę. Wszystko się posypało po przedostatniej aktualizacji romu. Obecna wersja również nic nie poprawiła. Powrót do wersji z androidem 10 kończy się tylko restartem tel i nic więcej. Ściągnąłem poprzednią aktualizację z serwera alternatywnego, nie mam pojęcia może być tam jakiś wir który zagnieździł się w tel i robi taki bajzel czy o co chodzi.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.