Jump to content

Problemy Z Mikrofonem

xBum

Recommended Posts

no właśnie - po głębszej analizie modeli, widzę że wszystkie kombinacje są możliwe ... już myślałem, że zły rom wczytuje do R2/2GB :) 

poza tym:

2014813 - 2GB

SIM1 - VirginMobile

SIM2 - T-Mobile 

zmiana build.prop poprawiła znacznie jakość, nie restartowałem telefonu od 3 dni i ogólnie jest ok, ROM ostatni...

Jeżeli ktoś próbował rozwiązanie ze zmianą parametru z false na true, oraz zmianę parametrów w programie ViperFx to trzeba jeszcze w opcjach programu (stosuj do wszystkich urządzeń) zmienić z wyłączone na głośnik.

Edited by AdamD

Jeżeli ktoś próbował rozwiązanie ze zmianą parametru z false na true, oraz zmianę parametrów w programie ViperFx to trzeba jeszcze w opcjach programu (stosuj do wszystkich urządzeń) zmienić z wyłączone na głośnik.

Jeżeli chodzi o Romy v6 to nie było potrzeby restartów nawet po kilku dniach pracy. W wersji 7 przy takich ustawieniach narazie nie było potrzeby restartów, chociaż ten ROM (najnowszy) mam krótko, więc testy trwają.

Niestety okazuje się że w tym Romie problem znów powrócił,

Edited by AdamD

Odświeżam temat.

Dopiszcie proszę kto ma problemy na jakim romie i w jakiej sieci oraz jaki model telefonu?

Po zebraniu większej ilości opinii o błędach, być może da się coś poprawić w przyszłych aktualizacjach.

Jednakże aby Acid mógł wysłać temat do chińskich developerów musi mieć konkretne dane co i jak, na jakich romach, u jakich operatorów macie telefony i jakie wersje telefonów. Bez tego piątkowe aktualizacje będą wychodziły prawdopodobnie cały czas z błędem. 

Piszcie...

Zauważyłem ostatnio rozmawiając przez tel z moja mama (która teraz ma mojego Redmi 2 1Gb), że czasami ją ciszej słychać... Już się przestraszyłem, że to to samo, ale jednak gdy zmieniłem sobie antenę z T-mobile, na Plus to wszystko wróciło do normy, w domu pobawiłem się telefonami, posprawdzałem sieci i jeżeli chodzi o sieć Play to radzę sprawdzić czy to na pewno wina telefonu, bo z tego co u mnie wyszło, to wina leży po stronie T-mobile(na ich antenach za każdym razem było słabo słychać, antena na 900Hz, kuzynka z Redmi 2 2Gb bez 900Hz tego problemu nie ma wgl, zawsze słychać ją głośno i wyraźnie nie ważne pod jaką sieć/antenę jest podłączona), na antenach Plusa i Play mikro "działa" już normalnie :o

Ktoś jeszcze sprawdzał mikro i słyszalność od tej strony, czy tylko u mnie takie dziwne rzeczy się dzieją :D

Zadzwoniłem do Play, zgłosiłem problem powiedzieli, że w ciągu 24-72h do mnie oddzwonią jak sprawdzą co się dzieje, więc jak będę mieć jakieś dodatkowe info to dam znać :P

Edited by Nezumi

Z ciekawości  zainstalowałem programik acoustic frequencies i sprawdziłem jak zachowuje się mikrofon gdy występują problemy z rozmowami. Przy odtwarzaniu materiału audio skala dochodziła maksymalnie do 40dB, a po restarcie telefonu przy tych samych warunkach dochodziła do 60dB. To samo dzieje się przecież z rozmowami, po restarcie przez jakiś czas jest ok a później problem wraca.

Edited by AdamD

jest nadzieja ze w nastepnej aktualizacji ten problem nie wystąpi?

Kupiłeś telefon czy tak tylko pytasz?

Na 5.4.10 od kilku dni żadnych problemów, a nawet jest lepiej, na innych romach zdarzało mi się czasowe wylogowywanie z sieci o czym pisał już wcześniej bodajże "darekkr" a teraz tego nie zauważam.

Kupiłeś telefon czy tak tylko pytasz?

Na 5.4.10 od kilku dni żadnych problemów, a nawet jest lepiej, na innych romach zdarzało mi się czasowe wylogowywanie z sieci o czym pisał już wcześniej bodajże "darekkr" a teraz tego nie zauważam.

bo już chce jakiś telefon kupić ale jak nie ma szans aby to poprawili to zrezygnuje z tego zakupu, wiec nie wiem co robić :/

5.4.10?-podobno na tej wersji nie wystepuje ten problem, masz wersje 2GB Ram z pasmem 900 WCDMA?

bo już chce jakiś telefon kupić ale jak nie ma szans aby to poprawili to zrezygnuje z tego zakupu, wiec nie wiem co robić :/

5.4.10?-podobno na tej wersji nie wystepuje ten problem, masz wersje 2GB Ram z pasmem 900 WCDMA?

RedMi 2 2GB HM2014813 TDD-LTE/FDD-LTE/TD-SCDMA/WCDMA/GSM (850) z tego co pamiętam.

Edited by luc

Założyłem nawet wątek w tym dziale no ale na razie bez odzewu..

Czytałem, szukałem po necie i nic. Może ktoś się odezwie, nawiasem mówiąc powinny być na Miui Polska gdzieś zarchiwizowane wcześniejsze romy.

A może dodaj też opcję że problem nie występował. Będzie widać jaki procent właścicieli Redmi2 w ogole ma takie problemy.

Ja nie miałem

Dałbym dwie opcję czy problem wystąpił lub nie

I niewymagane pole z wersja na ktorej wystapil.

I nie lepiej ankietę tu na forum?

Edited by Numb

Dostał tel z play, nie ich wina i nie t-mobile ;-; wygląda na to, że mój biedny redmi zaczyna w losowych momentach mieć problem z mikro, jest to dziwne, bo mikro raz działa bardzo dobrze, a raz nie :o u was też jest to taka loteria, czy po prostu jak już padnie to padnie?

Dostał tel z play, nie ich wina i nie t-mobile ;-; wygląda na to, że mój biedny redmi zaczyna w losowych momentach mieć problem z mikro, jest to dziwne, bo mikro raz działa bardzo dobrze, a raz nie :o u was też jest to taka loteria, czy po prostu jak już padnie to padnie?

U mnie loteria raz działa kilka dni, a raz kilkanaście godzin i tylko restart fona pomaga.

U mnie na prawie wszystkich romach przez kilka godzin (nie wiem dokładnie ile, myślę że około 4 godzin) działa dobrze a póżniej coś się wysypuje i słychać mnie ciszej. Jednak na jednym romie 5.4.10 kolejny dzień działa dobrze.

No właśnie u mnie na Redmi 2 1Gb 2014811 nie restartuje urządzenia, po prostu mikro przy 1 rozmowie jest ciut ciszej, a po np 15min kolejna rozmowa, z tą samą osobą i już jest dużo lepiej, to nie jest też jakoś mocno cicho, że w ogóle nie słychać, ale słychać różnicę w głośności. Jak pisałem telefon ma moja mama i nikt jej jeszcze nie mówił, że jest cicho, wyłapałem to kilka dni temu jak z nią rozmawiałem i myślałem, że to wina anten T-mobile, bo po przełączeniu anteny u mamy na inną rozwiązał problem, ale widocznie to tylko "zbieg okoliczności"... No nic, na razie nie ma tragedii, jak zacznie się pogarszać to zacznę panikować :D z tego co czytam na en.miui to w romach 5.9.x jest poprawa, może od 5.10 całkowicie to wyeliminują :D

A jak bezboleśnie przejść z 5.9.x na 5.4.10? Wiem że potrzebny jest wipe, ale miło byłoby zrobić sobie backup aplikacji by nie instalowac i ustawiać wszystkiego ponownie - zrobić to z poziomu kopii bezpieczeństwa w MIUI i odzyskać po wipe, będzie hulało?