Domker_ Posted August 28, 2020 Share Posted August 28, 2020 (edited) Autor wątku: https://miuipolska.pl/forum/topic/31318-blokada-reklam-dla-xiaomieu-nie-wymaga-root/ zaprzestał aktualizacji pliku hosts. (do końca czerwca 2020 r. ) Napisałem, więc skrypt bash (Android - uruchamiany w Termux i pod Linux, ewentualnie Windows 10 używając WSL), który na podstawie adresów list sam pobiera, generuje i konsoliduje nowe listy do formatu hosts. Wyrzuciłem stare, nieaktywne adresy URL list i dodałem GoodbyeAds/GoodbyeAds YouTube. Skrypt usuwa również duplikaty i niepotrzebne komentarze, a także ujednolica IP do formatu zero-host. Teraz każdy sam we własnym zakresie może generować nowy plik zip dla TWRP z aktualnymi listami blokowania reklam zarówno w wersji na stare (v1) jak i nowe (v2) urządzenia. Skrypt jest dostępny na moim GitHub wraz z opisem użycia: >>> https://github.com/domker/adbgen [Lista zmian] Edited August 31, 2020 by Domker_ dodanie linka do listy zmian 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AmyS Posted September 4, 2020 Share Posted September 4, 2020 Przy poleceniu: godl && curl -# -L -o adbgen.zip "https://github.com/domker/adbgen/archive/master.zip" && unzip adbgen.zip && cd adbgen-master pojawia mi się informacja: Warning: Failed to create the file adbgen.zip: Permission denied curl: (23) Failure writing output to destination Rozumiem, że mu uprawnienia do katalogu nie pasują. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejKu Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 U mnie nie działa :( Wygenerowałem oraz wgrałem plik i dalej są reklamy. Mi9 v12.0.3 wersja stabilna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domker_ Posted September 5, 2020 Author Share Posted September 5, 2020 (edited) @AmyS Chyba wiem, o co chodzi. Nie dałeś aplikacji "Termux" praw do zapisu. Naciśnij dłużej na ikonę Termuxa lub na liście uruchomionych aplikacji > "O aplikacji" (ostatnia opcja) > "Uprawnienia aplikacji" > "Pamięć" - aktywuj. Jeżeli będziesz mieć jakieś pytania, to z chęcią odpowiem. W sumie dzięki, ze informację, bo dodam w README.md informację o konieczności nadania takich uprawnień dla aplikacji Termux @AndrzejKu Listy nie wytną Ci 100% reklam, np. w aplikacji YouTube (na mobilnej stronie YT już tak), która jest specyficzna i szyfruje ruch związany z reklamami tak samo jak oficjalna aplikacja Facebook. Wgrałeś wersję V2 pliku ZIP? Reklamy znikają głównie na wielu stronach przeglądarce i w wielu aplikacjach z Google Play. Czy lista działa możesz sprawdzić wpisując do przeglądarki dowolny adres, który jest w pliku "hosts" np. abz.com Jeżeli wyświetli się "Ta witryna jest nieosiągalna" tzn., że wgrany plik jak najbardziej działa. Linki do list wziąłem bezpośrednio od autora wcześniej dostarczanych paczek ZIP (link w pierwszym poście), usunąłem tylko te, które już nie istniały i dodałem 2 listy GoodbyeAds, które moim zdaniem są całkiem skuteczne szczególnie jeżeli chodzi o blokadę trackerów zaszytych w aplikacjach. Edited September 5, 2020 by Domker_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domker_ Posted September 5, 2020 Author Share Posted September 5, 2020 (edited) @hjirik Give "Storage" permission for Termux app and try again. (Long press on the Termux app icon, then "About application"> "Application permissions"> check ON "Storage") Edited September 5, 2020 by Domker_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domker_ Posted September 5, 2020 Author Share Posted September 5, 2020 (edited) @hjirik Try check this file exist in "adbgen-master" subdirectory (there the script with the content is unpacked by default and all new files are created there - to avoid creating a mess in Download directory) Edited September 5, 2020 by Domker_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domker_ Posted September 5, 2020 Author Share Posted September 5, 2020 @hjirik You re-added alias godl to "bash.bashrc" file, then You now have a double entry there. (by repeating all the steps again from the beginning) Remove the last line from this file with this command to fix it: sed -i '$ d' /data/data/com.termux/files/usr/etc/bash.bashrc && echo "Done!" 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krainawilka Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 Potwierdzam jednego z przedmówców - plik ZIP utworzony, wgrany przez twrp a reklamy jak były, tak są.Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
AmyS Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 Dnia 5.09.2020 o 18:17, Domker_ napisał: @AmyS Chyba wiem, o co chodzi. Nie dałeś aplikacji "Termux" praw do zapisu. Naciśnij dłużej na ikonę Termuxa lub na liście uruchomionych aplikacji > "O aplikacji" (ostatnia opcja) > "Uprawnienia aplikacji" > "Pamięć" - aktywuj. Jeżeli będziesz mieć jakieś pytania, to z chęcią odpowiem. W sumie dzięki, ze informację, bo dodam w README.md informację o konieczności nadania takich uprawnień dla aplikacji Termux Dzięki @Domker_ za odpowiedź. Że też nie pomyślałem o uprawnieniach dla aplikacji... Zrobiłem tak jak napisałeś i zadziałało. Plik hosts podmieniony i blokada reklam działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
krainawilka Posted September 15, 2020 Share Posted September 15, 2020 Dzięki [mention=11905]Domker_[/mention] za odpowiedź. Że też nie pomyślałem o uprawnieniach dla aplikacji... Zrobiłem tak jak napisałeś i zadziałało. Plik hosts podmieniony i blokada reklam działa To plik się podmienia, czy instaluje przez TWRP? Może dlatego u mnie nie działa...?Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted September 15, 2020 Share Posted September 15, 2020 @Domker_, pytanie Czy nie jest tak jak z .zip-em od @fredek, który w przypadku nowych urządzeń z dynamicznymi partycjami, nie pozwala na podmianę hosts, ergo, nie da się zaimportować pliku w TWRP...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 16, 2020 Share Posted September 16, 2020 No na dynamicznych partycjach nie da się podmienić hosts bezpośrednio w /system. Ewentualnie można jakimś modułem od Magiska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domker_ Posted September 17, 2020 Author Share Posted September 17, 2020 @mrosi@Orjon Zip generowany przez skrypt w zasadzie nie różni się od tego od @fredek po za tym, że nie jest podpisywany cyfrowo. Myślę, że tak właśnie jest. Część nowszych urządzeń może właśnie takowy system partycji posiadać. Tym bardziej, że to wstęp do Androida 11 - z tego co mi wiadomo będzie mieć możliwość aktualizacji bez konieczności restartowania urządzenia w celu flashowania. Tzn. po restarcie dopiero będzie ładowany nowy obraz systemu przy pomocy właśnie mechanizmu partycji dynamicznych. Jeżeli urządzenia posiadają standardowy system partycji, który umożliwia podmontowanie `/system` z możliwością zapisu (rw) to podmiana hosts przez TWRP zadziała. W starszych urządzeniach rozpakowywany jest do `/system/etc/`, w nowszych o ze statycznymi partycjami `/system_root/system/etc` z tym, że od wersji TWRP 3.4 już lokalizacja jest bindowana dla zachowania kompatybilności w skryptach. Pozostawiłem rozgraniczenie na wersję v1 i v2 tylko dlatego, że nie wszyscy aktualizują TWRP do najnowszej wersji. Zainteresowałem się tematem i z tego, co się dowiedziałem to: Cytat Unfortunately, TWRP 3.4 does not yet bring support for dynamic/logical partitions, which, according to the guys over at XDA, is needed for TWRP to support devices that have launched with Android 10. https://9to5google.com/2020/06/26/twrp-3-4/ Dużo mówi też sama notka od jednego z autorów TWRP: https://twrp.me/site/update/2019/10/23/twrp-and-android-10.html Wychodzi na to, że w urządzeniach, które od razu miały Androida 10 jest nowy system partycji dynamicznych i takowe są read-only "by design". Inaczej sprawa wygląda z urządzeniami, które dostały upgrade do Android 10, w większości przypadków mają jeszcze starszy system partycji. Na nowych urządzeniach z partycjami dynamicznymi pozostaje tylko wygenerowanie hosts skryptem i podmiana przez jakiś moduł Magiska jak wspomniał Orjon. (do czasu wsparcia dla partycji dynamicznych przez nowszą wersję TWRP) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 17, 2020 Share Posted September 17, 2020 29 minut temu, Domker_ napisał: Wychodzi na to, że w urządzeniach, które od razu miały Androida 10 jest nowy system partycji dynamicznych i takowe są read-only "by design". Bo tak jest. 29 minut temu, Domker_ napisał: Na nowych urządzeniach z partycjami dynamicznymi pozostaje tylko wygenerowanie hosts skryptem i podmiana przez jakiś moduł Magiska jak wspomniał Orjon. (do czasu wsparcia dla partycji dynamicznych przez nowszą wersję TWRP) Tylko moduł Magiska pójdzie. Inaczej nie ma szans by podmienić to w ogóle, bo poza tym, że dynamiczne partycje są read-only, to jeszcze pliki na tych partycjach są umieszczone w tzw. shared blocks (blokach współdzielonych) - czyli jeden plik dzieli blok danych z innymi plikami i podmiana tego jednego pliku, nawet jeśli jest udana, uszkadza te pozostałe pliki w bloku i powoduje, że po restarcie telefonu odpala się on tylko w trybie Fastboot i trzeba wgrywać ROM na nowo. https://manpages.debian.org/unstable/e2fsprogs/e2fsck.8.en.html (sprawdź unshare_blocks) 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AmyS Posted September 23, 2020 Share Posted September 23, 2020 Albo po zastosowaniu powyższego blokera albo po zastosowaniu dns.adguard.com w Nazwie hosta dostawcy prywatnego DNS nie wszystko jest synchronizowane z chmurą Xiaomi. Nie synchronizowały mi się m.in. kontakty, dyktafon, kalendarz. Usunąłem wpis z prywatnego DNS i przywróciłem stary plik hosts z poprzedniego blokera i synchronizacja działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domker_ Posted September 23, 2020 Author Share Posted September 23, 2020 @AmyS U mnie synchronizacja działa (DNS Cloudflare -> 1.1.1.1 / 1.0.0.1 / 1dot1dot1dot1.cloudflare-dns.com) z blokadą opartą o plik hosts), ale mam MIUI 11 (miui polska). Sprawdź jak się zachowa jak wyłączysz dwa ostatnie adresy url list tzn. w pliku "urllist.txt" w liniach 10 i 11 zastąp adres URL słowami: blank Wygeneruj ponownie plik hosts i potem plik zip. Wgraj przez TWRP i zobacz, czy pomogło. (zawierają one m. in. blokowanie trackerów/ad-serwerów Xiaomi) W przypadku Adguard być może DoH/DNSsec Ci coś psuje przy rozwiązywaniu nazw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rawyolks Posted January 29, 2021 Share Posted January 29, 2021 Wątek warto by uaktualnić dla użytkowników Windows. Nie potrzeba WSL. Wystarczy MinTTY i voila - Windows interpretuje Bash. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamanek Posted February 6, 2021 Share Posted February 6, 2021 "No na dynamicznych partycjach nie da się podmienić hosts bezpośrednio w /system. Ewentualnie można jakimś modułem od Magiska." Czyli na Mi 10T Pro nie da się wgrać przez TWRP? Jakim modułem Magiska? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
OutSideR Posted January 21, 2022 Share Posted January 21, 2022 (edited) Pliki na githubie zaktualizowane, enjoy Edited February 3, 2022 by OutSideR 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacoGURU Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 Nie prościej użyć DNSa. Mam ustawione i żadnych problemów, ani reklam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczuru Posted February 8, 2023 Share Posted February 8, 2023 Trochę odkopałem ale potwierdzam działa na systemless hosts. 1.Generujemy sobie hosts powyższym skryptem 2.Instalujemy Magisk, włączamy w jego ustawieniach "systemless hosts" 3.Jakimś managerem plików, któremu daliśmy uprawnienia roota kopiujemy plik host znajdujący się w: /Download/adbgen-master/ do /system/etc/ Zastępując stary plik. 4.Restart telefonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamk102 Posted June 12, 2023 Share Posted June 12, 2023 A nie prościej plik host przenieść przez twrp do katalogu i podmienić? Jak już używasz magisk to można adaway. A z tego co pamiętam to chodziło wtedy o blokowanie reklam bez magisk i root. Ale gratulacje za świetną robotę i chęci.Wysłane z mojego HD1900 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
zagrobelny Posted March 17 Share Posted March 17 Czy w dobie najnowszych wersji HyperOS na xiaomi.eu istnieje droga do używania blokera reklam z poziomu hosts bez Magiska? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamk102 Posted March 17 Share Posted March 17 Przydał by się takim skrypt dla twrp . Używam KSU i adaway ale taka prosta metoda by się teraz przydała. Tylko czy coś zadziała na nowych androidach Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
zagrobelny Posted March 27 Share Posted March 27 Ale żeby mieć adaway jak widzę to trzeba mieć magiska, aby zrobić roota, tak? NIe istnieje prostsza metoda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamk102 Posted March 27 Share Posted March 27 Możesz mieć adaway bez roota, działa wtedy jako blokada przez vpnWysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts