Jump to content

Xiaomi.eu/Miui Polska - problem z wgraniem po raz kolejny...


Recommended Posts

Cześć.
Piszę tutaj, bo mam już taki mętlik w głowie że nie wiem co robić.
Chciałbym wgrać na nowo Xiaomi.eu / Miui Polska na mojego Mi 10 Pro.

W skrócie.
Miałem Xiaomi.eu które sam wgrywałem (choć nie pamiętam jak).
Po ostatniej aktualizacji do Androida 11 nie działał Magisk więc chciałem wrócić do wcześniejszej wersji.
I zaczęły się schody.

Robiłem już kilkanaście podejść - z różnymi twrp i zawsze coś jest nie tak.

Wgrywam za pomocą fastboot twrp.
Wchodzę.
I tu pierwsze zdziwienie - czasem pyta mnie o hasło.
Ale jakie hasło, skoro telefon jest "czysty" i pozbawiony systemu?
A hasło którego używałem wcześniej nie działa.
Innym razem nie prosi o nic, nie pyta o pozwolenie na modyfikację czy coś - nic.

Inny przykład - chce zrobić Format Data przed instalacją romu.
Robi się, ale po chwili wyskakuje błąd "Fallen to mount /data".

Ale to nie jest najgorsze.
W którymś momencie wydaje mi się że wszystko jest ok, rom się instaluje, żadnych błędów nie ma.
Koniec instalacji, reboot i...
Widzę logo "MI" które świeci przez chwilę, zanika i znów się zapala.
Następnie przechodzi do TWRP i tak w kółko.

Dodam, że globala mogę normalnie Mi Flash'em zainstalować.

Jestem bliski tego żeby oddać go gdzieś do serwisu ale nie znam żadnego godnego polecenia w Warszawie a wysyłka jest o tyle problematyczna że za tydzień wyjeżdżam i boję się iż nie wróci na czas.

Czy ktoś kto zna temat zechciałby pomóc?
Służę screenami jakby były potrzebne.

Z góry dziękuję.
 

 

Link to post
Share on other sites

w skrócie.

1. Zrób sobie miflasha bez blokowania bootloadera lub z blokadą i odblokuj bootloader. 

2. Wchodzisz w fastboot i instlaujesz TWRP komendą              fastboot flash recovery xxxxxx.img     gdzie xxxx to nazwa tego twrp który pobrałeś.

3. wpisujesz          fastboot reboot            dajesz enter i zaraz wciskasz guzik głośności w górę

4. w twrp wchodzisz w wipe i przesuwasz suwak żeby zrobił wipe. Takiego zwykłego wipe

5. dajesz reboot i tam recovery

6. wchodzisz w wipe i klikasz po prawej na data i wpisujesz YES 

7. dajesz reboot i znowu recovery

8. kopiujesz rom na pamięć i instalujesz

 

zawsze działa. Myślałem, że się coś zmieniło od czasów mi5,6,9 ale widzę, że nie i zawsze działa

Link to post
Share on other sites

bo działa zawsze,kolega pewnie gdzieś popełnia błąd instalowałem miui na mi10 android10 oraz android11 za każdym razem czysta instalacja,wszystkie czynności wg opisu na forum i wszystko działa :) podejrzewam ze masz jakieś trefne twrp.....

Edited by czarek1212
Link to post
Share on other sites

Oj jakbyście zobaczyli rozmowy i wszystkie próby na telegramie...

Robiłem chyba z 20-30 podejść - przez 3 dni.
I tak i tak, na tym recovery i na innym.
Rozmiłowałem nawet z osobami stąd które się na tym lepiej znają i też nic.
To raz problem z partycją /data, to innym razem coś innego nie szło.

Koniec końców telefon poszedł do Mi Center.

witek_77
To wszystko było robione.
Nie pomogło.

Przykłady:
obraz.thumb.png.f1fb1904e8fee3d6fd7fbe64bc09d439.png

Edited by mini21
Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

na xda developers, w sekcji Mi 10 i wątku o TWRP gdzieś w okolicach 7 strony, jest jakiś zamknięto źródłowy twrp od chińczyków, nie polecam go instalować bezpośrednio na telefon, ale chwilowo zbotować poprzez komende fastboot boot ****.img  gdzie **** nazwa recovery (polecam linuxa do takiej zabawy). Ja ze swojej strony dodam, że na tym zwykłym TWRP udało mi się zrobić FORMAT DATA, ale gdy chcę skopiować plik z ROM-em to leci gdzieś około 900 bajtów !!!!!!!!!!!!!!  a na tym chińskim bez problemu kopiuje plik.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...