Jump to content

Nie działa OBDII po upgrade Android 10


Wiechura
 Share

Recommended Posts

Witam niedawno alizowalem tlf do Androida 10 niby wszystko ok, ale gdy dzisiaj podłączyłem Interfejs OBDII do auta za czortatnie chcą się połączyć. Mam zainstalowane cztery różne apki do komunikacji z autem i żaden nie łączy się. Fon łączy się z głośnomówiącym auta i tu ok. Anulowalem autoryzację dla interfejsu i ponownie go sparowałem ale i to nie pomogło. Dodam tylko, że wcześniej nie miałem takiego problemu.

Może ktosyz Was miał podobne doświadczenia?.

Link to comment
Share on other sites

Wróciłem wlasnieyod auta i niestety nic nie pomogło. Wlaczaleyi wyłączałem jak proponowales głośność absolutną brak efektu. Działało bez problemu ale teraz zachciało mi się sprawdzić tylko czy wszystko jest OK, a tu żonkę.

Link to comment
Share on other sites

Sorry, już poprawiłem ale to się na nic zdało, ciągle to samo. Może po prostu interfejs ELM  padł. Miałem go cały czas podpięty do auta a zmiana androida to zbieg okoliczności. Podmienię z kimś interfejs a i swój dam komuś do sprawdzenia i dam znać co z tego wynikło. Na razie dzięki za chęć pomocy. Wiechura

 

Screenshot.jpg

Link to comment
Share on other sites

38 minut temu, Wiechura napisał:

Może po prostu interfejs ELM  padł.

Też możliwe, chociaż ja mam jednego który ciągle w aucie zapięty jeździł i z 5 lat nic mu nie było, teraz nowszy jeździ z rok i też spoko

Na screenie masz załączoną tą opcję odciążania, i trza ją właśnie wyłączyć. Tylko po restarcie fona sprawdź czy się nie ustawiła z powrotem nas aktywną.

Oby ten problem z bluetooth to nie było był błąd andka 10 o którym google wie.

 

Edited by Netoper
Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, kriss.kg napisał:

U mnie działa bez problemu. Sprawdzałem z 2 aplikacjami.

To chyba jest wina interfejsu. Podłączałem innymi aparatami i również nie bangla. Trzebaby rozejrzeć się za innym ustrojstfem.

Sprawa jasna - to nie jest wina aktualizacji do 10.

Można temat zamknąć.

Link to comment
Share on other sites

A patrzyłeś jeszcze na innym samochodzie? Bo może jeszcze być opcja że w gnieździe zabrakło na pinie masy czy plusa. Przerabiałem na warsztacie kilka takich przypadków.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

A no to będzie 100% pewności, bo mi po przejściu na 10 fon nie chciał się zblutucić z radiem, i lekkie problemy były ze słuchawkami, po różnych alpejskich kombinacjach w końcu cofnąłem na 9 i wróciło do normy.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj kumpel zwrócił mi mojego ELMa i okazało się, że jemu również odmówił współpracy więc zamówiłem drugie urządzenie. Mam nadzieję że to będzie koniec kłopotów z tym związane. Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam. :)

 

Link to comment
Share on other sites

A no to będzie 100% pewności, bo mi po przejściu na 10 fon nie chciał się zblutucić z radiem, i lekkie problemy były ze słuchawkami, po różnych alpejskich kombinacjach w końcu cofnąłem na 9 i wróciło do normy.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

 

 

U mnie nie ma żadnych problemów. Telefon sparował się bez problemów zarówno z fabrycznym zestawem głośnomówiącym BT w C5 oraz że słuchawkami BT Sennheiser. Z modułem BT ELM do czytania błędów w samochodzie również współpracuje bez zarzutu.

 

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj podłączyłem dwa różne ELMy i zabanglalo bez problemu włącznie z systemem głośnomówiącym  auta. Więc był to problem mojego interfejsu. Ufff.

Mój interfejs trzech kumpli podlaczalo w swoich autach i nic. Urządzenia się parują ale nie łączy się z ECU.

 

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj Pistons.
Elmem to praktycznie tylko odczyty silnika, ja od chińczaka zanabyłem ichniejszego Delphi, to już gada z hamulcami, skrzynią, poduszkami, minusem że trza pod lapka podpinać, więc na codzień i tak w gnieździe Vgate siedzi.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Też wczoraj testowałem Vgate, wszystko git Offtopując, polecacie jakiś program pod citroeny? (C4 2014).

[mention=59062]kriss.kg[/mention] Może ty coś polecisz pod cytrynkę? 

Ja mam 2 programy.

Jeden to FAP do patrzenia na parametry auta (głównie na wypalanie FAP-a) a drugi to Torque do kasowania ewentualnych błędów.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mam taki sam. Jego wadą jest to, że jeżeli masz go włożonego w gniazdo na stałe, to po włączeniu silnika się nie wybudza. Musisz go wyjąć na sekundę z gniazda i włożyć z powrotem. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...