Jump to content

Mi Band 5 - dyskusja ogólna

Zenderable

Recommended Posts

Można już składać zamówienia przedpremierowe na GearBest i AliExpress, więc otwieram wątek dyskusji ogólnej o tej opasce. Cena na GB to $39,99 (ok. 157 zł).

• Larger Screen.
  • Oxygen Saturation Monitoring.
  • Overseas Model Supports NFC.
  • Amazon Alexa Voice Assistant.
  • 5 Sport Modes.
  • Phone Take Photo.

Teraz nawet podstawowy model będzie z NFC, kusi by zamówić - tylko ciekawe czy będzie jak w przypadku Mi Band 3/4, że po wyjściu wersji globalnej opaska w wersji china dostawałaby język polski ze wsparciem NFC. Druga sprawa... ciekawe czy to NFC u nas będzie działać i jak to rozwiążą (musieliby zrobić u nas Mi Pay albo współpracować z Visa/Mastercard w jakiś sposób). Wątpię, że to będzie jako Google Pay.

Spoiler

signal-attachment-2020-06-09-112045_007.jpegsignal-attachment-2020-06-09-112045_001.jpegsignal-attachment-2020-06-09-112045_002.jpegsignal-attachment-2020-06-09-112045_003.jpegsignal-attachment-2020-06-09-112045_004.jpegsignal-attachment-2020-06-09-112045_005.jpegsignal-attachment-2020-06-09-112045_006.jpeg

Wiemy już po premierze dzisiejszej, że płatności zbliżeniowe NFC w Polsce działać nie będą (chyba że się dogadaja jak w rosji z MasterCard przy premierze mi band 4 NFC tamże, wszak wątpię). Na razie jednak emocje opadły jak ktoś się łudził, że zapłaci mi bandem 5 za wodę w żabce default_wink.png

Osobiście poczekam, aż będzie po ok 22$ za 10 dni myślę na promocji jakieś i dopiero zamówię do testów. Pomny doświadczeń sprzed roku, na pewno kupię wersję Global, a nie kilka dolarów tańsza CN. Na język polski oficjalnie pewnie poczekamy, aż opaska będzie miała premierę w Polsce w mi store (obstawiam najwcześniej przełom lipca/sierpnia). A do tego czasu będzie rzeźba z ustawieniami języka. Angielski max lub jakiś modowany polski, jak ktoś się pokusi za kilka tygodni o tłumaczenie kodu na zagranicznym forum default_smile.png

Wysłane z mojego Pixel 3 przy użyciu Tapatalka

Dnia 9.06.2020 o 11:24, Zenderable napisał:
  • Oxygen Saturation Monitoring

To jeszcze nie jest potwierdzone. Na prezentacji było powiedziane, że 5 otrzymała nowy czujnik, ale nie określili jaki.

'It is worth noting that, Xiaomi Mi Band 5 does not support oxygen saturation testing (SpO2)"

Edited by Fear87

Różnica w wielkości ekranu praktycznie niezauważalna, spodziewałem się czegoś lepszego^^
Rozumiem, że w wersji 5 również brak automatycznego pauzowania i wznawiania treningu? To powinna być podstawa począwszy od 1 generacji.

Edited by Adamerio
  • Like 1

Dnia 15.06.2020 o 16:07, k120 napisał:

Pytanie dla bardziej obeznanych jak już byłoby NFC u nas w PL w Mi Band to jest jakaś różnica w wersji Mi Band CN z NFC a wersja Global? Zastanawiam się nad zakupem Mi Band 5 CN z NFC.

W przypadku 4 było bez różnicy. Kwestia detali. Tutaj, jeżeli w ogóle Xiaomi ma zamiar dodać płatności może być inne wsparcie dla cn a inne dla eu. Wyjatkowo, w tym przypadku jeżeli planujesz używać NFC wstrzymał bym się do premiery u nas. 

Oczywiście, może być tak że będą bez znaczenia wersję jak nie będzie płatności, jak i również będzie uniwersalne gdyby te płatności były. Istnieje tutaj jednak, w mojej skromnej opinii, dość duże ryzyko co do funkcjonalności.

Jednak to tylko gdybanie, ponieważ nikt nie wie jak będzie. 

Edited by frrancuz

• 2 weeks later...
Dnia 24.06.2020 o 14:51, tomasznowak napisał:

Moja opaska już w Polsce i mam nadzieję że w przyszłym tygodniu będę mógł się podzielić wrażeniami. Kupiłem wersję bez NFC za 130 PLN.

Moja wczoraj dotarła - wersja bez NFC, dałem trochę mniej bo 108 zł :P 

A moja gdzieś zaginęła. Miała być w Polsce 24 czerwca. Sprawdziłem przedwczoraj na stronie poczty polskiej i okazało się że jest w Holandii. Wczoraj niby wyjechała do Polski, ale trudno powiedzieć kiedy przyjdzie. Zamówiłem trzy dodatkowe opaski i mam nadzieję że opaska wcześniej przyjedzie niż one

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Dnia 16.06.2020 o 20:44, Fear87 napisał:

Od 30 sekundy widać, że MB5 będzie miał czujnik stresu, a o spO2 można zapomnieć.

Potwierdzam. Mi Band 5 NIE MA czujnika spO2. :(

Polski język pojawił się w dniu premiery opaski w Polsce. Z tym  że premiera 4 odbyła się później w stosunku do premiery w chinach. Czyli jeżeli trzymamy się premiery w CN to i z miesiąc możemy poczekać.

• Like 1

12 minutes ago, zaba44 said:

Polski język pojawił się w dniu premiery opaski w Polsce. Z tym  że premiera 4 odbyła się później w stosunku do premiery w chinach. Czyli jeżeli trzymamy się premiery w CN to i z miesiąc możemy poczekać.

Rzeczywiście, premiera była 1 sierpnia i wtedy wyszła aktualizacja dodająca polski we wszystkich wersjach opaski. Ciekawe dlaczego przy Bandzie 5 tak nie ma

na globalu wciąż nie ma .... XMSH10HM

10 godzin temu, meagol5 napisał:

Dziś wystartowała oficjalna sprzedaż w Polsce to raczej już powinien być język polski

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka
Możemy się spodziewać aktualizacji w krótkim okresie czasu ....

Pytanie dla posiadaczy. Mam sparowaną opaskę z telefonem, gps włączony, włączam na opasce aktywność spacer albo bieganie i po skończeniu i synchronizacji z telefonem nie mam śladu gps na mapie. Muszę włączyć aktywność z poziomu telefonu, czy jak?

2 godziny temu, meagol5 napisał:

Musi być uruchomiony program mi fit też

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

Na ios nigdy nie włączałem aplikacji a trasa z gpsa jest. Trzeba tylko zabrać ze sobą telefon.

Właśnie kwestia tego, czy mam uruchamiać trening z poziomu aplikacji. Wydaje mi się to trochę bez sensu, bo skoro telefon ma włączony gps i uruchomię trening na opasce to powinno to być równoznaczne z uruchomieniem go w aplikacji.

Swojej opasce kupionej na MediaExpert mam tylko chiński, chiński uproszczony i angielski. Na opakowaniu piszą że to BHR4215GL - co mam nadzieje sugeruje wersje globalną.

Martwi mnie za to coś innego. Spotkaliście się z problemem z krokami? Nalicza mi tylko podczas machania rękami podczas poruszania się, i to nie zawsze.
Pomiar zawsze jest zły. Zawyża wielokrotnie

Edited by Fosz