wertjacek Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 (edited) Witam ma stronie swojego operatora zauważyłem o zgrozo!! że mój telefon wysyła w tle smsy na numer 447786209730 z google dowiedziałem się że odpowiedzialna za to jest usługa miCloud i teraz pytanie,jak rozwiązać ten problem i gdzie wyłaczyć tą usługę? Pozdrawiam Ps wiadomości sms w chmurze mam wyłączone Edited April 7, 2015 by wertjacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosshi2 Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Wylacz synchronizacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wertjacek Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 i to powinno załatwić problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 W Chmurze Xiaomi jeszcze lokalizowanie urządzenia jest jednoznaczne z wysłaniem SMSa w celu aktywacji. Tak właściwie to opłata jest jednorazowa dla wszystkich usług chmury, więc masz coś pecha, że non-stop Ci ciągnie z konta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wertjacek Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 W Chmurze Xiaomi jeszcze lokalizowanie urządzenia jest jednoznaczne z wysłaniem SMSa w celu aktywacji. Tak właściwie to opłata jest jednorazowa dla wszystkich usług chmury, więc masz coś pecha, że non-stop Ci ciągnie z konta. troche nie zrozumiale napisaleś i teraz nie wiem czy te "jeszcze" oznacza,że cos pominąłem,mam gdzieś coś zrobić czy jak? Bardzo proszę o konkretną odpowiedź bo jak sam zauważyłes,nonstop mi pobiera kasę a nie mam zamiaru płacić za coś czego nie używam. Ps. ja konta Xiaomi nawet nie skonfigurowałem,przy instalacji pominąłem ten krok,więc jak do jasnej ciasnej smsiory wysyłam w chmurze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
awygo Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 (edited) Po skonfigurowaniu nowego telefonu miałem komunikat, że wykryto drugą kartę SIM i do jej aktywacji potrzebne są jakieś SMSy. Oczywiście nie zgodziłem się, ale komunikat wciąż się powtarzał. Dzisiaj po resecie do ustawień fabrycznych ta sama sytuacja. Ja również nie aktywowałem konta Xiaomi. Mój w sumie wysłał tylko 2 SMSy. Edited April 7, 2015 by awygo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jabol Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Mój RR wysłał łącznie 8.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Wejdź w konto xiaomi w ustawieniach i daj tak wszystko na off jeżeli coś jeszcze nie jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cake Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Dobrze wiedziec bo mi4 w drodze Link to comment Share on other sites More sharing options...
wertjacek Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 ZdunekX25 jak pisalem wyżej,nawet nie mam Xiaomi ustawionego.W ustawieniach>>konto>>Xiaomi jak wejdę to jedno co widzę to "wpisz się" i "Utwórz konto Xiaomi" więc nie mam co na off robić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Hmmm, dziwne ja się logowałem już multum razy (bez świadomej aktywacji płatnych opcji) i jeszcze nigdy nie płaciłem za smsy do Chin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Jeżeli ktoś nie używa tych usług to najlepiej wywalić całkowicie aplikacje za nie odpowiedzialne lub zamrozić jakimś programem w stylu TitaniumBackup Powered by MI2S Link to comment Share on other sites More sharing options...
wertjacek Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 (edited) a nikt nie zwrócil jak dotąd uwagi że to żadne Chiny tylko kierunkowy do Eng?? co czyni problem bardziej zagadkowym.Co ma chmura Xiaomi wspolnego z wyspiarzami? ja juz myślałem nad wywaleniem aplikacji,ale za dużo informacji na temat plikow systemowych Xiaomi to nie ma lub jeszcze takiej stronki nie odnalazlem,na razie na pałę nie będę kombinował,może ktoś pomoże i podpowie jakie to pliki do usuniecia. Edited April 7, 2015 by wertjacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Jeju.. Bramka SMS... Mówi to coś? Od lat jest w UK... Ja nie wiem... Sms za grosze lub darmo a tu problem. Poza tym jeśli nie korzystasz z synchronizacji Xiaomi to robisz głupotę. Kiedyś się dowiesz czemu. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
awygo Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Bądź kolegą i powiedz, czym to grozi? Może będziemy mądrzejsi "przed szkodą"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Bądź kolegą i powiedz, czym to grozi? Może będziemy mądrzejsi "przed szkodą"... Jak po którejś aktualizacji coś się będzie dziać z telefonem i będzie potrzebny wipe albo miflash, a ty nie będziesz miał skąd przywrócić kopii Link to comment Share on other sites More sharing options...
awygo Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Kopii czego? Moich prywatnych danych? Kontaktów? Smsów? Nigdy nie powierzałem ich google'wi, i Xiaomi też nie zamierzam. A przynajmniej nie odbywa się to za moją zgodą. Jedyne bezpieczne miejsce na moje dane to mój komputer Link to comment Share on other sites More sharing options...
wertjacek Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 Jeju.. Bramka SMS... Mówi to coś? Od lat jest w UK... Ja nie wiem... Sms za grosze lub darmo a tu problem. Poza tym jeśli nie korzystasz z synchronizacji Xiaomi to robisz głupotę. Kiedyś się dowiesz czemu. Wysłane z MI Note no to ja ci podam numer a ty bedziesz mi te grosze oddawal.jakos dziwna sprawa z tymi smsami.kazdy je bagatelizuje a nie dostrzega że te "groszowe" smsy to poprostu błąd do ktorego nit nie chce sie przyznać i tyle. A co do glupoty z niekorzytania z Xiaomi.To ktoryś z kolei post gdzie,user ma sie domyslić rozwiązania.istna zgaduj zgadula.W taki sposob to sobie nie pomożemy..... nie mam zamiaru wojować z wspóluserami ale przypomne nieskromnie że jestesmy na forum gdzie doswiadczeni pomagaja mniej doswiadczonym Pozdrawiam 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
awygo Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 (edited) te "groszowe" smsy to poprostu błąd Dzisiaj bawiłem się w instalację różnych romów. Na konto Xiaomi można zalogować się za pomocą adresu email, np. google'a. Nie trzeba podawać numeru telefonu. Może wtedy nie będą potrzebne te smsy. Ale mimo wszystko coś jest nie tak z Twoim systemem, bo u mnie to był tylko jeden sms po każdej nowej konfiguracji. Jedyny pożytek jaki widzę z konta Xiaomi to możliwość pobrania kilku czcionek. Edited April 7, 2015 by awygo Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Kopii czego? Moich prywatnych danych? Kontaktów? Smsów? Nigdy nie powierzałem ich google'wi, i Xiaomi też nie zamierzam. A przynajmniej nie odbywa się to za moją zgodą. Jedyne bezpieczne miejsce na moje dane to mój komputer Kopii wszystkich aplikacji, ustawień itp. Robiąc backup, nawet po miflashu możesz przywrócić wszystko łącznie z wyglądem pulpitu Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek7 Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Aplikacje xiaomi na siłę starają się powiązać Cię z twoim kontem. Załóż je a problem zniknie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wertjacek Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 Jedyny pożytek jaki widzę z konta Xiaomi to możliwość pobrania kilku czcionek. Ale mimo wszystko coś jest nie tak z Twoim systemem, bo u mnie to był tylko jeden sms po każdej nowej konfiguracji. Mój system jest dziwiczy,ma kilka dni,zreszta na forach hiszpanskich,anglojezycznych i naszych jest to samo.Wynika z tego ze wszyscy mają skopane systemy albo jak pisalem wyżej,bląd ktorego na chwilę obecną nie potrafą zlokalizować i na wszelki wypadek omijają z daleka co wcale nie jest czyms nowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek7 Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Problem był w maju 2014 http://en.miui.com/thread-22088-1-1.html To jest Twój odnośnik do tego. Kilka postów wiec nie ma go już. Szukaj co było powodem tego. Załóż konto xiaomi i zobaczysz że pozegnasz problem. Miui bez konta to jak Android bez gmail Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Wiesz co załÓż w końcu słownik albo włącz sprawdzanie pisowni w przegladarce bo co post poprawiam ci orty... Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sakson Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Dla zwolenników teorii spiskowych. Mam mi4, najnowszy dev v6, operator play. Problem u mnie nie występuje. Możliwe że przy zakładaniu konta Xiaomi telefon prosił o wysłanie smsa o czym o ile dobrze pamiętam poinformował komunikatem. Załóż to konto, wyłącz synchronizacje (o czym już ktoś pisał) i tyle. Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek7 Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Oki Acid będę się pilnował. Mając 4 języki w klawiaturze czasami wychodzą cyrki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szakal88 Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 Ja konto założyłem zaraz po zakupie telefonu czyli w październiku, aktywowałem smsem bo mailem nie chciało (nie zezwala na polskie serwery typu poczta na wp, na gmailu bez problemu ale to już po fakcie odkryłem), telefon w Play. Jak dotąd nie było żadnych innych smsów wysłanych przez telefon a kontroluję w miarę na bieżąco. Synchronizację mam włączoną po wifi od jakieś 3 tygodni odkąd mam router Xiaomi. Także założenie konta powinno pomóc Link to comment Share on other sites More sharing options...
awygo Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 Robiąc backup, nawet po miflashu możesz przywrócić wszystko łącznie z wyglądem pulpitu Całkiem nieźle działa kopia zapasowa Miui i nie ma nic wspólnego z kontem Xiaomi. Przypuszczam, że plik tej kopii można wykorzystać również po miflashu. nikt nie zwrócil jak dotąd uwagi że to żadne Chiny tylko kierunkowy do Eng? Instalowałem kilka różnych wersji Miui, jedne uprzedzają, że chcą wysłać jeden SMS międzynarodowy, inne piszą o dwóch SMSach. Ale żaden nie podał numeru, pod który będzie wysyłał SMS. W SMSach też tego nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 Bo nie jest to SMS od taki zwykły byś miał w skrzynce, nie idzie też na zwykły numer telefonu do czyjeś kieszeni. To bramka międzynarodowa i aktywacja idzie do Chin. Cały ten temat to gównoburza jak zwykle. Zamykam bo było to już omawiane a najlepszym wyjściem jest założenie konta Xiaomi (mailem lub tym sms) i tyle. Jak ktoś nie chce synchronizować swoich prywatnych danych to sobie może je wyłączyć. Konto jest potrzebne do wielu rzeczy np. motywy czy backup choćby ustawień Wi-Fi. Ponadto konto Xiaomi jest wymagane do pozostałych aplikacji np. MiFit - więc wóz albo przewóz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts