Jump to content

Redmi Note 9S/9Pro- pytania ogólne - watek zbiorczy

ZduneX25

Recommended Posts

3 godziny temu, out-of-brain napisał:

To jeszcze tylko zapytam ..
Czy ROM y stable można wgrywać bez twrp ?

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Można to zrobić bez większych problemów:

https://forum.xda-developers.com/redmi-note-9-pro/redmi-note-9-pro-international-model-general-and-development/rom-xiaomi-eu-rom-redmi-note-9-pro-eu-t4105931

Jest też nowsza wersja V11.0.4.0

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv11/

Pamiętaj tylko żeby pobierać wersję fastboot

4 godziny temu, out-of-brain napisał:

@gwalberg

Jeszcze jedno dla całkowitego zrozumienia . Wtedy telefon będzie zrootowany ?? Jak będę ROM y wgrywać przez fastboot ?
Planuje najpierw odblokować . To wiadomix.
Dziękuję.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Nie, żeby root to juz inna sprawa.

Boot Image Patching. Tutaj link: https://topjohnwu.github.io/Magisk/install.html#boot-image-patching

Też się wspierałam tym tekstem:

https://android.com.pl/aplikacje/96647-magisk-14-aktualizacja/

2 godziny temu, CHiORi napisał:

Pierwszego nie zainstalujesz bez recovery., musi być wersja fastboot. Drugi nie jest na nasz telefon. Musi być w nazwie xiaomi.eu_multi_HMNote9ProEU

• Thanks 1

Przymierzam się kupna nowego smartphona i jak czytam Wasze posty, to się zastanawiam czy Redmi Note 9S/Pro to dobry wybór. Najbardziej zależy mi na tym, by wgrać xiaomi.eu dla oryginalnego dialera i nagrywania rozmów, a widzę że są problemy z dostępnością aktualizacji dla tych modeli, co też nie napawa optymizmem przy następnych aktualizacjach MIUI. Czy gdybyście mieli jeszcze raz kupić ten model, to zrobilibyście to? 

I jeszcze pytanie czy ktoś miał możliwość użytkowania 9S i 9 Pro, czy jest różnica w jakości zdjęć albo jakieś inne różnice oprócz szybkiego ładowania i NFC?  W sumie z NFC nie korzystam. Jakbym miał kupować to wersję 6/128, bo 4/64 to mam dzisiaj w Note 4.

A i jeszcze pytanie czy do 9 Pro jest w zestawie ładowarka 30W czy zwykła jak do 9S?

Edited by mgcompany

Ja przesiadłem się własnie z Redmi Note 4x 4/64gb na Redmi note 9 Pro 6/128gb

+ Rożnica w jakości zdjęć jest ale w nocy wiadomo :D

+ ładowarka jest 30W, 

+ ładowanie szybkie super sprawa od 45% do 85% ładuje się max 20 minut

+ bateria trzyma długo

+ mam egzemplarz bez wad(resety, drenaż baterii)

- jest duży(jedna ręką ciężko jest obsłużyć)

• 2 weeks later...

Hejka ponownie. Pytanie z innej beczki, mam wgrane TWRP, ale chcę zainstalować ROM Global, czy jest taka możliwość bez usuwania TWRP?

EDIT 2020-09-03

Drugie pytanko, czy posiada ktoś operatora Orange i ma włączoną funkcję WIFI Calling? Z tego co czytam w sieci, w zeszłym roku Orange wyłączyło tą usługę dla urządzeń Xiaomi, czy nadal jest to wyłączone? Testował to ktoś?

Edited by Sniper

RN 9 Pro MIUI Global 11.0.4

Przesiadłem się z RN 4x, generalnie świetny telefon ale:

- nie działa mi głośnomówiący tryb rozmowy (głośnik podświetlony i nic), a normalnie jest OK, n.p. na YT

- nie chce łączyć się automatycznie z domowym WI-FI (trzeba tapnąć w zapamiętana sieć, inaczej zostaje na LTE

Ma ktoś takie problemy?

(na razie nie planuję HR, czekam na MIUI 12)

Edit: tryb głośnomówiący blokował mi Cube ACR - wystarczyła zmiana jednego z ustawień (dzięki pomocy supportu)

20 godzin temu, Sniper napisał:

Drugie pytanko, czy posiada ktoś operatora Orange i ma włączoną funkcję WIFI Calling? Z tego co czytam w sieci, w zeszłym roku Orange wyłączyło tą usługę dla urządzeń Xiaomi, czy nadal jest to wyłączone? Testował to ktoś?

Dalej jest wyłączone. Mam ofertę z Nju, ale właściciel ten sam.

49 minut temu, JanusPL napisał:

RN 9 Pro MIUI Global 11.0.4
Przesiadłem się z RN 4x, generalnie świetny telefon ale:
- nie działa mi głośnomówiący tryb rozmowy (głośnik podświetlony i nic), a normalnie jest OK, n.p. na YT
- nie chce łączyć się automatycznie z domowym WI-FI (trzeba tapnąć w zapamiętana sieć, inaczej zostaje na LTE
Ma ktoś takie problemy?
(na razie nie planuję HR, czekam na MIUI 12)

Czy posiadasz w domu router z dwuzakresowym pasmem sieci? Tj. 2.4GHz i 5GHz? Bo telefony Xiaomi mają problemy, gdy jedno urządzenie transmituje sygnał na obu pasmach, kiedy nazwa sieci(SSID) dla 2.4 i 5 jest dokładnie taka sama. Wystarczy zmienić nazwę dla któreś z sieci i powinno być git.

Czy posiadasz w domu router z dwuzakresowym pasmem sieci? Tj. 2.4GHz i 5GHz? Bo telefony Xiaomi mają problemy, gdy jedno urządzenie transmituje sygnał na obu pasmach, kiedy nazwa sieci(SSID) dla 2.4 i 5 jest dokładnie taka sama. Wystarczy zmienić nazwę dla któreś z sieci i powinno być git.
Mam na sztywno 2.4Ghz, nie wiem od czego to zależy, dziś znów normalnie się łączył.
Kolejny bug u mnie to pliki na karcie SD, które tworzy Galeria - na XDA piszą, że trzeba zmienić wersją aplikacji.
Za razie nie mam kurzu na soczewce aparatu, ale 2 lata gwarancji to sporo czasu, gdyby coś się pojawiło to przy okazji wymienię baterię.39ff01f20dffa6b4063f53c3e385c6a6.jpg

Ee bzura, xiaomi nie ma problemu z ssid a ma problem z bt i wifi 2,4, ale nie kazdy model i nie kazdy egzemplarz.

W ogóle widzisz sieć? Czy nie wyświetla się na liście?
Jeśli widzisz i próbujesz się do niej połączyć, to dochodzisz do punktu wprowadzenia hasła? Sieć zostaje zapamiętana, ale telefon natychmiast się rozłącza?

WiFi->Dodatkowe ustawienia->Zarządzaj zapisanymi sieciami

Sprawdź czy na liście widnieje Twoja sieć WiFi i kliknij na nią -> Zapomnij sieć. Może podczas pierwszego połączenia coś nie pykło i źle zapisał sobie konfigurację. W sumie miałem tak w Redmi 8, aczkolwiek problem rozwiązałem tam inaczej, gdyż czekała aktualizacja do Androida 10, która sprawiła, że połączył się z siecią bez takich wygibasów.

Stoję przed zakupem Redmi Note 9 pro, ale intryguje mnie jedna rzecz. Czy aparat szerokokątny posiada funkcję auto-focus jak główne oczko? W Poco X3, którego brałem pod uwagę obiektyw szerokokątny tej opcji nie ma.

Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka

Hej. Próbowałem pobrać MiuiEU ze strony, lecz dla RN9PRO nie ma pliku podpiętego. A numer wersji wskoczył na 11.0.7.0.QJZMIXM.

edit: Plik już został wrzucony, dziękuje. Zainstalowałem i działa pięknie :) Jakby ktoś potrzebował dobrego TWRP pod naszego RN9PRO to mogę gdzieś wrzucić, bo znalazłem w sieci i działa bezproblemowo.

Edited by sbezel
plik dodany

20 godzin temu, sbezel napisał:

Hej. Próbowałem pobrać MiuiEU ze strony, lecz dla RN9PRO nie ma pliku podpiętego. A numer wersji wskoczył na 11.0.7.0.QJZMIXM.

edit: Plik już został wrzucony, dziękuje. Zainstalowałem i działa pięknie :) Jakby ktoś potrzebował dobrego TWRP pod naszego RN9PRO to mogę gdzieś wrzucić, bo znalazłem w sieci i działa bezproblemowo.

Jakie to TWRP ? Z jakimś był problem przy instalacji magiska. Masz zainstalowanego magiska pod to TWRP?

Czekam na oficjalnego TWRP i instaluje tylko wersje fastboot ale ta wersja się skończyła na 11.0.4.0

1 godzinę temu, gwalberg napisał:

Jakie to TWRP ? Z jakimś był problem przy instalacji magiska. Masz zainstalowanego magiska pod to TWRP?

Czekam na oficjalnego TWRP i instaluje tylko wersje fastboot ale ta wersja się skończyła na 11.0.4.0

Niżej wrzucam link do twrp zgodnego z naszym tel. Nie mam magisk, ale możesz spróbować.

https://mega.nz/file/PINRDaKT#9TjfsHZsaQErCTdsm-aWjTrnPYbA6u2eOEn0CMi1MBs

• Thanks 1

Dzięki za info odnośnie recovery, już pobrane. Nim zainstaluję mam kilka pytań, może prostych ale kto pyta ten nie ma problemów :)

1. Instalacja przez adb za pomocą komendy: fastboot flash recovery recovery.img (zmienię nazwę pliku na recovery)

2 Co zrobić po instalacji, zwyczajnie uruchomić telefon do systemu czy trzeba najpierw uruchomić recovery i coś tam poklikać jak tak to co?

3. Próbował już ktoś Magiska?

Dzięki za odpowiedzi i pomoc :) Mam nadzieję, że Magisk zadziała i przyblokuję wreszcie reklamy :)