markus70 Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Ale są przecież trzy wersje redmi 2 http://www.mi.com/hongmi2/specs/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 (edited) 4G 网络 TDD-LTE(B38 / B39 / B40 / B41: 2555-2655MHz)、FDD-LTE(B3 / B7) 3G 网络 TD-SCDMA(1900 / 2100MHz)、WCDMA(850 / 1900 / 2100MHz) 2G 网络 GSM(900 / 1800 / 1900MHz) oraz: 4G 网络 FDD-LTE(B1 / B3)、TDD-LTE(B41: 2555-2575MHz) 3G 网络 WCDMA(900 / 1900 / 2100MHz) 2G 网络 GSM(900 / 1800MHz) Czy ta druga ma wszelkie częstotliwości i tryby potrzebne w PL? Ciężko się w tym połapać Edited March 30, 2015 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Dobra a czy na Redmi 2 1GB działa aero? Wysłane z MI Note4G 网络 TDD-LTE(B38 / B39 / B40 / B41: 2555-2655MHz)、FDD-LTE(B3 / B7) 3G 网络 TD-SCDMA(1900 / 2100MHz)、WCDMA(850 / 1900 / 2100MHz) 2G 网络 GSM(900 / 1800 / 1900MHz) oraz: 4G 网络 FDD-LTE(B1 / B3)、TDD-LTE(B41: 2555-2575MHz) 3G 网络 WCDMA(900 / 1900 / 2100MHz) 2G 网络 GSM(900 / 1800MHz) Czy ta druga ma wszelkie częstotliwości i tryby potrzebne w PL? Ciężko się w tym połapać Chyba Google zamknęli... Tak. Jedna i druga specyfikacja działa w PL ale tu ludzie pytają się o co innego. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
jordan87 Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 (edited) Aero nie może być wyznacznikiem Ostatnio testowałem na Mi2S (nie obsługuje 900Mhz WCDMA) i Aero śmiga aż miło Edited March 30, 2015 by jordan87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 (edited) Wiem, ze jeden i drugi w PL działać będzie (sam używam Mi2S bez 900 MHz i żyję), pytałem zaś bardzo konkretnie o to, czy ta druga konfiguracja Redmi2 (ta, która ma WCDMA 900MHz) ma także wszystkie inne częstotliwości stosowane przez operatorów w PL (w tym właściwe tryby i częstotliwości LTE). Dzięki. Edited March 30, 2015 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Ta druga tak. Bo u nas jest Band 3 LTE i jeden operator chyba startuje z B1. A ta pierwsza ma tylko Band 3 bo Band 7 już się nie łapie. Natomiast WCDMA jest całe prócz tego B8 dla modelu Redmi 2 2014813. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
jordan87 Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Tu znalazłem coś ciekawego http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks TDD B38 od aero i nową częstotliwość LTE również dla plusa 800MHz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skiper Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 @markus70: Dokładnie. Mamy opisane jako 4G dual-sim mobile version, Unicom dual-card, Telecom dual-card, z których ta druga ma obsługiwać WCDMA 900 MHz. Mało tego - powyżej jest aplet "Którą wersję powinienem kupić". Nie ma żadnych podstaw, by uwaźać, że nie będzie obsługi WCDMA 900. Dlatego też na XFS wiedzą, że taką wersję będą mieć, co potwierdzili. Choć póki co nie ma jej na stanie, bo może nawet nie jest wyprodukowana. Ale za 2 miesiące wszyscy będziemy się śmiać, że z takiej pierdoły zrobiło się 8 stron forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jordan87 Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 (edited) Właśnie problem w tym że na ten moment w chinach jest tylko ta "mobile version" co widać tutaj http://item.mi.com/buyphone/hongmi2dlatego przypuszczam że na tej podstawie Acid uważa że ta wersja nie będzie obsługiwać 900MHz. Mam nadzieję że się mylę bo sam zamówiłem już tą wersję z Xiaomiforsale Edited March 30, 2015 by jordan87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skiper Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 W Chinach tak, ale w wielu innych sklepach jest wersja wyraźnie opisana WCDMA 900. Nie można przypuszczać, żeby wszyscy zbiorowo się mylili. I, znowu, wszędzie przy tym jest 'out of stock'. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Ludzie co za bzdury... ja nie mogę... Fotka, którą dałem powyżej to fotka telefonu który ma trafić do XFS w piątek. Jak byk macie tam model Redmi 2 TD a tam nie ma 900 Mhz dla WCDMA... Co wy z tymi specyfikacjami? Przecież to żaden pewnik. Ani w ibuygou ani xfs nie pracują spece czy eksperci. Gość odpowiedzialny za specyfikację na stronie jeszcze tego nie zmienił. Przecież takie specyfikacje są g... warte. Zobaczcie na strony typu gsm arena czy coś tam często są błędy. Jedyny pewnik to albo telefon w dłoni i samemu sprawdzić albo mieć etykietę jak mam. Nie rozumiem was... ja wam daję autentyczną ETYKIETĘ telefonu a wy wychodzicie ze specyfikacjami. Chyba, że jakimś cudem część telefonów będzie inna ale z moich informacji wynika, że obecnie chiny produkują tylko model 813 Redmi z 2GB i to jest tylko ten co pokazałem. Specyfikacje na stronie mi.com to są opisy modelu Redmi 2 ale nie jest tam wskazane, która specyfikacja jest dla modelu 2GB. Sam producent nie pokazał tego a wy wierzycie w specyfikacje zwykłych sklepów! I przed chwilą dostałem info od Jana z XFS: WCDMA: 2100(B1),1900(B2), 850(B5) Czy już wszystko jasne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skiper Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 (edited) Acid, naprawdę czasem warto przestać się kłócić, przyznając: "ach, tak!". Poniżej wyjaśnienie całej sytuacji: Oto okienko wyboru wariantu telefonu "Którą wersję powinienem kupić", w zależności od tego jaką kartę chcesz włożyć: <option value="mobile">中国移动</option> (China Mobile) <option value="unicom">中国联通</option> (China Unicom) <option value="telcom">中国电信</option> (China Telecom) I prawda jest taka, że wszystkie warianty są dla Chin. Ale, na szczęście "komunistyczne" Chiny mają więcej wolnego rynku, niż EU i USA razem wzięte i powstał tam operator, który postanowił ułatwić życie przybyszom, którzy mają np. WDCMA 900/2100. Kto ciekawy, niech wróci na stronę http://www.mi.com/hongmi2/specs i kliknie pomarańczowy link powyżej tych 3 słynnych specyfikacji i wybierze w pierwszej liście 2. pozycję, a w drugiej liście 1. lub 2. - i tak oto dzięki abonentom China Unicom, my Europejczycy będziemy mogli swobodnie korzystać z naszego Aero2 512 kbps. Mobile Standard China Mobile: GSM (900 MHz, 1800 MHz), GPRS, EDGE, TD-SCDMA (3G) China Unicom: GSM (900 MHz, 1800 MHz), GPRS, EDGE, WCDMA (3G) China Telecom: CDMA2000 1x, CDMA2000 1x EVDO (3G) China Telecom's CDMA2000 / EVDO networks only support Removable User Identity Module system ( mobile number records at R-UIM card), it's not compatible with most CDMA mobile devices from other countries. China Mobile 3G works with TD-SCDMA model. If you have not hardware for TD-SCDMA, only 2G - GPRS/EDGE available in China Mobile networks. Edited March 30, 2015 by Skiper Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Coś mi się zdaje, że nie masz w ogóle pojęcia o czym piszesz. Ale... W sumie nie mój interes. Kupujcie co chcecie. Mówisz, że będzie Aero to widać tak jest. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skiper Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 (edited) Acid, święta racja, nie mam pojęcia. Ja tego nie piszę, żywcem kopiuję z internetu. Tu jeszcze na potwierdzenie rozwoju nowoczesnej sieci 900 MHz (tłumaczenie poniżej): China Unicom announced recently that it will carry out procurement of equipment for "UMTS 900MHz expansion pilot project" in the near future, which plans to build 18,834 new U900 base stations, as well as 2G optimization services etc.. According to C114, China Unicom was approved for operation of 3G network in 900MHz band in 21 provinces in March, 2013. In the end of 2013, China Unicom started the first bid of equipment for WCDMA 900MHz expansion pilot project, and built 4,089 new U900 base stations and 96 G1800 base stations. Unlike China Mobile who gradually stopped construction of TD-SCDMA 3G network, China Unicom launched "3G/4G integration" strategy in this year, with development of 4G network construction, it doesn’t give up 3G network, including the continuously strengthened investment in U900 network coverage. China Unicom ogłosiła niedawno, że będzie przeprowadzać zakup sprzętu dla "Rozwoju projektu pilotażowego UMTS 900MHz" w niedalekiej przyszłości, w ramach którego zamierza zbudować 18.834 nowych stacji bazowych U900, jak i optymalizacji usług 2G etc ..Według C114, China Unicom, została dopuszczona do obsługi sieci 3G w paśmie 900 MHz w 21 prowincjach w marcu 2013 roku. Pod koniec 2013, China Unicom rozpoczęła pierwszy proces ofertowyna sprzęt do projektu pilotażowego WCDMA 900MHz oraz zbudowała 4089 nowych stacji bazowych U900 96 stacji bazowych G1800.W przeciwieństwie do China Mobile, który stopniowo zatrzymał budowę sieci TD-SCDMA 3G, China Unicom rozpoczęła w tym roku strategię "Integracji 3G / 4G", i wraz z rozwojem budowy sieci 4G, nie porzuca sieci 3G, w tym inwestycji we wciąż wzmacniany zasięg sieci U900. Edited March 30, 2015 by Skiper Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 No dobra ale Aero działa na 2G czy 3G? I piszesz o china Unicom ale Redmi 2 jest z china mobile. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
jordan87 Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 (edited) Skiper ty chyba jednaj rzeczy tutaj nie rozumiesz. Redmi2 owszem ma w tym momencie trzy wersje ... ale tylko dla wersji 1GB, wersja 2GB jest na razie tylko w jednej wersji (China Mobile) i jak na razie nie widziałem żadnej informacji/zapowiedzi jakoby miały się pojawić inne. Acid co do zdjęcia z pudełka, gdybyś napisał już na początku że to zdjęcie ze sklepu Xiaomiforsale dla tego modelu to zniknęła by część wątpliwości. I co do aero2, działa w 2G oraz 3G. Przetestowane osobiście. edit. Widzę że specyfikacja na http://www.xiaomiforsale.com/en/phones/136-xiaomi-redmi-2-2gb-black-2779898754989.html już została poprawiona. Edited March 30, 2015 by jordan87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus70 Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Ale sobie pogrywają na xfs. Zmiana na stronie, edycja postu na fb. Wycofuję zamówienie.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skiper Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Jaja, nie? Tak, czy owak, myślę, że się doczekamy wersji WCDMA 900. Stawiam piwo jeśli nie będzie jej do 3 miesięcy. Jedno, a nie każdemu z osobna! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 W specyfikacji telefonu jest GSM B8 czyli 900 MHz ale z tego co wyczytałem na jdtech to Aero działa tylko w UMTS 900 MHz czyli dla mnie brakuje WCDMA a GSM sobie może być. Ja bym skończył temat. Kto kupi pierwszy i dostanie niech sprawdzi. Jeśli Aero na 100% działa w 2G to się myliłem za co przepraszam bo sugerowałem się specyfikacją operatora ale... co to za internet co wyciąga max 2G? A tym którzy bardzo chcieli Aero 2 i pomimo mojego postu na MIUIPolska, pomimo komentarzy, pomimo dyskusji na forum - zamówili telefon to współczuję decyzji bo świat by się nie zawalił gdyby poczekali tydzień na rozwiązanie sytuacji. Ale sobie pogrywają na xfs. Zmiana na stronie, edycja postu na fb. Wycofuję zamówienie.. Pogrywają...? Jaja sobie robisz czy nie przeczytałeś tego tematu i strony miupolska? Mieli błąd na stronie. Gdyby nie ja to nadal by tak było. Ale uwierzyłeś zamiast poczytać stronę albo chociaż wstrzymać się tydzień z zakupem.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jordan87 Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Skoro na Mi2S Aero łączy się przez HSPA UMTS i EDGE to dlaczego na Redmi 2 miało by nie działać? Będzie działać Aero. Ja nie mam zamiaru wycofywać zamówienia na Redmi2 2GB więc nie ma problemu aby to potwierdzić (No chyba że do czasu wysyłki pojawi się informacja o wersji Telecom). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 No to te Aero jakieś magiczne jest. Tylko pytanie czy MI2S faktycznie nie miał 900 MHz bo kiedyś dawno też o tym dyskutowaliśmy. Choc nie chce mi się szukać jakie były wnioski. Chyba poszukam pudełka od mojego MI2... a kartę Aero gdzieś mam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus70 Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 @acid Pogrywają sobie, bo oprócz opisu na stronie, potwierdzili na fb. A 900Mhz to nie tylko aero - sporo jeżdżę po kraju i jest kłopot z 3g na 2100Mhz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skiper Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Skoro na Mi2S Aero łączy się przez HSPA UMTS i EDGE to dlaczego na Redmi 2 miało by nie działać? Będzie działać Aero. Ja nie mam zamiaru wycofywać zamówienia na Redmi2 2GB więc nie ma problemu aby to potwierdzić (No chyba że do czasu wysyłki pojawi się informacja o wersji Telecom). Tylko nie Telecom! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 @acid Pogrywają sobie, bo oprócz opisu na stronie, potwierdzili na fb. A 900Mhz to nie tylko aero - sporo jeżdżę po kraju i jest kłopot z 3g na 2100Mhz Dla mnie to zwykła pomyłka. Przeklepanie specyfikacji ze złego modelu. Poza tym dostawa jest jeszcze w Chinach i nie mieli fizycznie w Czechach tego telefonu. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
jordan87 Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 No to te Aero jakieś magiczne jest. Tylko pytanie czy MI2S faktycznie nie miał 900 MHz bo kiedyś dawno też o tym dyskutowaliśmy. Choc nie chce mi się szukać jakie były wnioski. Chyba poszukam pudełka od mojego MI2... a kartę Aero gdzieś mam. Mam przed sobą pudełko od mojego Mi2S i brak na nim WCDMA 900MHz Tylko nie Telecom! Sorry, oczywiście Unicom a nie Telecom Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 (edited) No to te Aero jakieś magiczne jest. Tylko pytanie czy MI2S faktycznie nie miał 900 MHz bo kiedyś dawno też o tym dyskutowaliśmy. Choc nie chce mi się szukać jakie były wnioski. Chyba poszukam pudełka od mojego MI2... a kartę Aero gdzieś mam. Proszę - to zdjęcie z pudełka Mi2S: (robiłem je Mi2S i aż mi ciśnienie skoczyło, bo może za 10. razem wyszło w miarę ostre Mam pytanie, czy te oznaczenia B1, B2, B3 - są sztywno przypisane do określonej częstotliwości w MHz? Czyli że np. B3 zawsze oznacza 1800 MHz, niezależnie od trybu, o jakim mowa (2G, 3G, LTE...)? Edited March 30, 2015 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Tak. Band to zakres i ma swoje numery i pod tymi numerami są ko konkretne częstotliwości dlatego zawsze przy tym trzeba podawać do jakiej techniki jest wykorzystywany ten band. Wysłane z MI NoteNa fotce z Mi2 jest Band 8 900 MHz i może dlatego działa Aero. Już sam nie wiem. Raz piszą, że Aero musi mieć WCDMA a raz, że na GSM też działa. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosshi2 Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 Ja raz aero wlazylem do modemu usb ktory obsluguje czestotliwosci 850/2100. Nie wykrywal sieci. Nie wiem jakim cudem moze komus chodzi na telefonie ktory nie obsluguje 900. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 Ja raz aero wlazylem do modemu usb ktory obsluguje czestotliwosci 850/2100. Nie wykrywal sieci. Nie wiem jakim cudem moze komus chodzi na telefonie ktory nie obsluguje 900. Może po prostu wtedy Aero działa w 2G? I tak mają tak (sztucznie) limitowaną szybkość (w 3G), że pewnie dużej różnicy na 2G się nie czuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
checkmate Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 Tak. Band to zakres i ma swoje numery i pod tymi numerami są ko konkretne częstotliwości dlatego zawsze przy tym trzeba podawać do jakiej techniki jest wykorzystywany ten band. Wysłane z MI Note Na fotce z Mi2 jest Band 8 900 MHz i może dlatego działa Aero. Już sam nie wiem. Raz piszą, że Aero musi mieć WCDMA a raz, że na GSM też działa. Wysłane z MI Note Jak jeszcze kiedyś miałem Mi-2 to raz włożyłem kartę Aero2 i nie działało, wcale mnie to nie zdziwiło. Tu foto z pudełka mojego Mi-2: Link to comment Share on other sites More sharing options...
jordan87 Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 Najwyraźniej się coś zmieniło. Może Aero2 korzysta teraz również z roamingu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 Przyczyny tej burzliwej dyskusji też bym szukał raczej w tym, że aero2 uruchomiło inne częstotliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
checkmate Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 Najwyraźniej się coś zmieniło. Może Aero2 korzysta teraz również z roamingu. Możliwe. Wczoraj z ciekawości karta Aero2 wylądowała 2gi raz w Lenovo s660 mojej siostry, które nie obsługuje powyższego pasma. Kiedyś próbowałem i nawet nie było zasięgu, wczoraj był zasięg 4-5 kresek na zielono, ale nie widziałem ikonki transmisji danych, nie działało. @baku1991, no aero2 obsługuje w tej chwili pasma 3g UMTS 900 MHz i LTE 2600 MHz TDD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jordan87 Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 (edited) Możliwe. Wczoraj z ciekawości karta Aero2 wylądowała 2gi raz w Lenovo s660 mojej siostry, które nie obsługuje powyższego pasma. Kiedyś próbowałem i nawet nie było zasięgu, wczoraj był zasięg 4-5 kresek na zielono, ale nie widziałem ikonki transmisji danych, nie działało. Ja po wpisaniu capatchy jak najbardziej miałem transmisję danych. Po wpisaniu kodu trzeba na chwilę wyłączyć transmisję danych i ponownie włączyć. edit Czasami ręcznie trzeba skonfigurować APN dla telefonu, ja na miui nie musiałem. Edited March 31, 2015 by jordan87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 @baku1991, no aero2 obsługuje w tej chwili pasma 3g UMTS 900 MHz i LTE 2600 MHz TDD. No to póki co opieram się tylko na tej informacji. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts