Jump to content

MI 9 pytania ogólne - wątek zbiorczy

ZduneX25

Recommended Posts

Hej, mam Mi 9 6/128 (zainstalowany Global EEA)  i zastanawiam się czy nie zrobić na niej roota ponieważ chciałbym korzystać z Viper FX i pewnych modułów Magiska.

Opłaca się to robić ? Boję się że gdy odblokuję bootloader, wgram TWRP i zrobię roota Magiskiem nie będę mógł płacić telefonem przez Google Pay a na dodatek stracę gwarancję z racji modyfikacji oprogramowania telefonu.

Da się potem bezproblemowo zablokować bootloader, zainstalować czystego globala ? 

Płatności i gwarancja będzie wtedy działać ? 

Wcześniej miałem Xiaomi Redmi Note 4X ale tam nie bałem się robić takich rzeczy gdyż telefon nie kosztował dużo, a tutaj jednak 2k :(

Hej, mam Mi 9 6/128 (zainstalowany Global EEA)  i zastanawiam się czy nie zrobić na niej roota ponieważ chciałbym korzystać z Viper FX i pewnych modułów Magiska.
Opłaca się to robić ? Boję się że gdy odblokuję bootloader, wgram TWRP i zrobię roota Magiskiem nie będę mógł płacić telefonem przez Google Pay a na dodatek stracę gwarancję z racji modyfikacji oprogramowania telefonu.
Da się potem bezproblemowo zablokować bootloader, zainstalować czystego globala ? 
Płatności i gwarancja będzie wtedy działać ? 
Wcześniej miałem Xiaomi Redmi Note 4X ale tam nie bałem się robić takich rzeczy gdyż telefon nie kosztował dużo, a tutaj jednak 2k
Gwarancji nie tracisz odblokowując BL a później możesz wszystko zablokować i wsio jakby co. Do do GPay to wątpię by ci działało ale zobacz czy nie możesz płacić poprzez apke banku bo to bez problemu działa. Viper FX działa i jeśli chcesz to spoko ale można zawsze wbudowanym equalizerem podrasować to i owo i Viper po aktualizacji systemu jeżeli go nie wyłączysz to nie zainstalujesz magiska bo będzie bootloop. Nie widzę sensu odblokowywania BL i siedzenia dalej na Globalu

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

@simcold A jakie są plusy xiaomi.eu nad globalem, jakieś specjalne usprawnienia czy dodatki ?

Co do banku to mam MBank i niestety tutaj nie ma chyba dedykowanej apki do płatności zbliżeniowych. Czytałem że jak zainstaluje sobie Xiaomi.eu i Magiska aby ukryć roota to powinno działać tylko co jakiś czas trzeba czyścić jakiś folder w TWRP. Ktoś tak używa i może potwierdzić czy to działa ? 

Z słuchawkami zaś taki problem że wbudowany equalizer nie obsługuje tych na bluetooth stąd nie mogę z niego korzystać. Brakuje mi trochę basu na słuchawkach, pobierałem jakieś apki z sklepu np Equalizer FX (kupiłem nawet wersję PRO) jednak nie dają one takich możliwości jakie dawał Viper FX - tam to od razu wszystko lepiej brzmiało.

[mention=1895]simcold[/mention] A jakie są plusy xiaomi.eu nad globalem, jakieś specjalne usprawnienia czy dodatki ?
Co do banku to mam MBank i niestety tutaj nie ma chyba dedykowanej apki do płatności zbliżeniowych. Czytałem że jak zainstaluje sobie Xiaomi.eu i Magiska aby ukryć roota to powinno działać tylko co jakiś czas trzeba czyścić jakiś folder w TWRP. Ktoś tak używa i może potwierdzić czy to działa ? 
Z słuchawkami zaś taki problem że wbudowany equalizer nie obsługuje tych na bluetooth stąd nie mogę z niego korzystać. Brakuje mi trochę basu na słuchawkach, pobierałem jakieś apki z sklepu np Equalizer FX (kupiłem nawet wersję PRO) jednak nie dają one takich możliwości jakie dawał Viper FX - tam to od razu wszystko lepiej brzmiało.
Na xiaomi.eu lepsze tłumaczenie i nawet na globalu nie masz blokady dwuklikiem.... A to podstawa. Ogólnie telefon lepiej działa co widać. Mniej lagow. można z płatnościami tak robić jak opisałeś. Co do wbudowanego equalizera oczywiście że działa z słuchawkami na BT. Wystarczy podłączyć słuchawki na kablu ustawić sobie wszystko po czym łączysz słuchawki na BT i zostają ustawienia ale nie ma opcji zmiany ustawień na nich. Ja mam też moduł magiska HiFi i nie widzę sensu używania Vipera. Sprawdzałem i niewiele więcej już daje

A czy ktoś z Was miał, lub ma problemy z rozmowami?
Mianowicie, gdy dzwonię do kogoś, lub ktoś dzwoni do mnie, mój rozmówca słyszy co jakiś czas dziwne dźwięki, lub ma zanik rozmowy na sekundę, lub dłużej.
Plus mam problem z 4G+, mimo częstego przebywania w centrum dużego miasta chyba nigdy nie zauważyłem ikony na telefonie.
Global 10.2.24.0

@simcold Okej, załóżmy że zdecyduję się na odblokowanie bootloadera, przejście na Xiaomi.eu oraz zainstalowanie Magiska to w przypadku gdy coś jednak mi się nie spodoba zawsze mogę wgrać Globala zablokować bootloader i płatności będą bezproblemowo działać ?

Drugie pytanie jakie mam to czy jak posiadam na swoim koncie Xiaomi zgodę na odblokowanie bootloadera (wysyłałem kiedyś jak miałem note 4x) to nie muszę teraz wysyłać kolejny raz prośby o jej przyznanie i w tym momencie odblokować go na Mi 9 ? Trzeba czekać ileś czasu żeby tego dokonać  ? , bo z tego co pamiętam to wtedy czekałem 3 dni.

[mention=1895]simcold[/mention] Okej, załóżmy że zdecyduję się na odblokowanie bootloadera, przejście na Xiaomi.eu oraz zainstalowanie Magiska to w przypadku gdy coś jednak mi się nie spodoba zawsze mogę wgrać Globala zablokować bootloader i płatności będą bezproblemowo działać ?
Drugie pytanie jakie mam to czy jak posiadam na swoim koncie Xiaomi zgodę na odblokowanie bootloadera (wysyłałem kiedyś jak miałem note 4x) to nie muszę teraz wysyłać kolejny raz prośby o jej przyznanie i w tym momencie odblokować go na Mi 9 ? Trzeba czekać ileś czasu żeby tego dokonać  ? , bo z tego co pamiętam to wtedy czekałem 3 dni.
Tak możesz później wszystko zablokować i wrócić bez śladu do stanu pierwotnego. Co do odblokowania to chyba musisz dodać konto pod mi9 w celu odblokowania w deweloperskich i czekać 14 dni. Po prostu sprawdź i będziesz wiedział.

Sytuacja z płatnościami Google Pay na xiaomi.eu to jest jakaś żenada... Dziś kilka razy płaciłem bez problemu po czym w kolejnym sklepie  10 minut później nie dało się zapłacić. Gotówki brak i świecenie oczami przed sprzedawcą... 

Dodatkowo usunięcie folderu w twrp nic nie daje i nie można na nowo dodać karty. 

O problemie z automatyczną jasnością ekranu albo działaniem czytnika wspominał nie będę.. chyba trochę za wcześnie dla developerów na ten telefon..

• Like 1

Sytuacja z płatnościami Google Pay na xiaomi.eu to jest jakaś żenada... Dziś kilka razy płaciłem bez problemu po czym w kolejnym sklepie  10 minut później nie dało się zapłacić. Gotówki brak i świecenie oczami przed sprzedawcą... 
Dodatkowo usunięcie folderu w twrp nic nie daje i nie można na nowo dodać karty. 
O problemie z automatyczną jasnością ekranu albo działaniem czytnika wspominał nie będę.. chyba trochę za wcześnie dla developerów na ten telefon..
Od miesiąca jakoś mam xiaomi.eu i nigdy nie miałem problemow z płatnościami zblizeniowymi jak i jasnością i czytnikiem. Wszystko działa idealnie jak powinno. A jeżeli płatności zawodzą przecież zawsze można blikiem

3 minutes ago, simcold said:

Od miesiąca jakoś mam xiaomi.eu i nigdy nie miałem problemow z płatnościami zblizeniowymi jak i jasnością i czytnikiem. Wszystko działa idealnie jak powinno. A jeżeli płatności zawodzą przecież zawsze można blikiem

No właśnie nie zawsze można :(

Jaki masz rom w tym momencie?

1 godzinę temu, Szkodzik napisał:

Sytuacja z płatnościami Google Pay na xiaomi.eu to jest jakaś żenada..

Od kilku tygodni jak nie dłużej wiadomo, że są problemy. Chcesz spokoju = Global.

10 minutes ago, stereo0 said:

Tak się zastanawiam. Na mi9 w Orange powinno działać volte? Niby aktywowałem opcje w ustawieniach sieci, ale nie pojawił się znaczek 

Wyłączyli to dla posiadaczy Xiaomi czytałem o tym artykuł z 2 lub 3 tygodnie temu na telepopis. Na Playu zawsze po wgraniu nowego romu wraca volte dopóki fioletowe papracze tego nie zauważa i nie wyłącza.

Jakiego trybu używacie do nagrywania filmów? I jakiej rozdzielczości? Uważam, że 4k uhd 30fps i stabilizacją działa kiepsko. Zauważalne są dziwne rozmazu obrazu jeśli ruszamy telefonem góra dół. Jak zmienię na 4k uhd 60fps i stabilizacją jest ok.

Ja wiem gdzie to się włącza tylko nie wiem gdzie mam kilka 2x aby ekran zgasł default_wink.png

Na głównym pulpicie między ikonkami lub w wolnym miejscu.

Niestety u mnie ta opcja nie działa.

To jest opcja na ekranie blokady dwuklikiem. Nie działa ci na ekranie blokady?