Jump to content

MI 9 pytania ogólne - wątek zbiorczy

ZduneX25

Recommended Posts

@JamCiTo najlepsze do czego? Nikt tak nie trzyma telefonu, żeby czytnik z tyłu był wygodny. Czytniki z tyłu to konieczność była, jak technologicznie nie dało się ogarnąć ich z przodu. Po czasach głupoty czytników z tyłu wszyscy wracają z nimi na przód, gdzie ich miejsce. Tylko tanie modele dostają z tyłu bo taniej :)

A ja wolę czytnik z tyłu. Dopóki czytnik z przodu nie będzie pokrywał chociaż dolnej połowy tafli szkła to dla mnie jest beznadziejnym rozwiązaniem. Skan twarzy rozgramia to rozwiązanie póki co, a gdy telefon leży na biurku lub jest w uchwycie to powinno działać zaawansowane rozpoznawanie głosem, żadne fizyczne szukanie czytnika. Przecież ten z przodu też trzeba szukać, bo ciężko trafić, a jak trafisz to czasem i tak nie rozpozna - krok w tył względem czytnika z tyłu.

3 godziny temu, sp4ubw napisał:

@JamCiTo najlepsze do czego? Nikt tak nie trzyma telefonu, żeby czytnik z tyłu był wygodny. Czytniki z tyłu to konieczność była, jak technologicznie nie dało się ogarnąć ich z przodu. Po czasach głupoty czytników z tyłu wszyscy wracają z nimi na przód, gdzie ich miejsce. Tylko tanie modele dostają z tyłu bo taniej :)

Ooooo... 

To zdradź tę nową technikę przyklejania sobie smarkfona ekranem do dłoni.... 

I nie twierdź, że nikt tak nie trzyma, żeby z tyłu było wygodnie, bo wszyscy których znam (a jest tego parę - no dobra z kilkadziesiąt, może kilkaset - osób) łapią smarka w ten sposób, że układają tak jakby w poprzek dłoni, ekranem skierowanym do twarzy i z automatu (jeżeli osoba jest praworęczna) kciuk z dołem dłoni unieruchamia go, a pozostałe 4 palce łapią z tył i drugi bok. Przy dobrze, jak w siołmi, umieszczonym czytniku z automatu jest w zasięgu, czy bezpośrednio pod 3ma palcami.... Leworęczni mają dokładnie lustrzane odbicie. 

Jest:

I wygodniej - bo nie trzeba zmienić chwytu, i łapiąc, czytnik od razu jest pod palcami

I estetycznej - bo nie wystaje nic z boku, pod ekranem, nie ma dziur w ekranie

I bezpieczniej - bo którego palca ktoś użył? Z przodu, czy z boku praktycznie jak delikwent łapie smarka jedną ręką, w grę wchodzi kciuk... 

I proszę Cię, nie zaczynaj jak faplowcy - bo nasz kosztuje i jest za***isty, a biedota niech kupuje inny, chiński szajs.... 

Ergonomia - słowo - klucz... 

Dnia 29.03.2019 o 11:47, sp4ubw napisał:

@raven66 a ja brałbym MI9 :) Ze względu na zdjęcia właśnie. Brak OIS ale co z tego jak zdjęcia ostre? Nie bardzo Gcam w nocy bo nieostre, no to co? I tak w dzień działa i idealne :) Za to masz więcej trybów, trzy ogniskowe, portrety w szerokim trybie, dynamiczne zdjęcia, 48MP, makro, śledzenie obiektu, bardzo fajnei działające FHD 60fps w filmach, filmy 4k przednią kamerką.

Takie tam pierdoły, ale są.

Oczywiście to tylko mój wybór :)

Pytasz o ładowanie indukcyjne, tez masz 20W vs 7.5W. 

Nie ma takiej opcji "filmy 4k przednią kamerką.' ( jeśli przez przednią kamerę rozumiesz tę do selfie )

Edited by ernet

Nie wiem gdzie napisać, bo jakiś mod usuwa moje posty, a ja na prawdę chcę się dowiedzieć:

Czy warto instalować xiaomi.eu MIUI na nowego Mi 9? Czym się różni od fabrycznego? Czy to nie powoduje utraty gwarancji?

simcold

Dnia 30.03.2019 o 18:20, simcold napisał:

https://rootblog.pl/xiaomi-mi-6-vs-xiaomi-mi-9/

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Hej czytałem, właśnie twoje porównanie. Jak to widzisz po kilku dniach? Pod kątem baterii mi9 jest lepiej niż w MI6(którą sam posiadam )? Czy brak OIS to duży problem? Mam tylko jedną ręke i to dosyć istotne dla mnie.... Z góry dziękuje za odpowiedź :)

simcold
Hej czytałem, właśnie twoje porównanie. Jak to widzisz po kilku dniach? Pod kątem baterii mi9 jest lepiej niż w MI6(którą sam posiadam )? Czy brak OIS to duży problem? Mam tylko jedną ręke i to dosyć istotne dla mnie.... Z góry dziękuje za odpowiedź :)
Bateria trochę może lepiej dla mi6 ale... Mi6 miałem już idealnie skonfigurowana a mi9 nic nawet nie robiłem bo czekam na odblokowanie BL i wtedy się będę bawił z optymalizacja. Ois nie wiem. Mało nagrywam filmików ale jakoś z tego co widzę to bardzo podobnie to wygląda a wielkościowe zaczynam się coraz bardziej przyzwyczajać.

• Thanks 1

5 minut temu, simcold napisał:

Bateria trochę może lepiej dla mi6 ale... Mi6 miałem już idealnie skonfigurowana a mi9 nic nawet nie robiłem bo czekam na odblokowanie BL i wtedy się będę bawił z optymalizacja. Ois nie wiem. Mało nagrywam filmików ale jakoś z tego co widzę to bardzo podobnie to wygląda a wielkościowe zaczynam się coraz bardziej przyzwyczajać.

Dzięki wielkie ! Wiem, że miałeś długi staż z mi6 dlatego pytam: Czy Twoim warto przechodzić z rocznej MI6? Z OIS chodziło mi o nocne foty lub takie z dłuższym czasem naświetlania. Ile zazwyczaj masz SOTu na mi9 z wifi i na LTE?

Edited by m3t

Dzięki wielkie ! Wiem, że miałeś długi staż z mi6 dlatego pytam: Czy Twoim warto przechodzić z rocznej MI6? Z OIS chodziło mi o nocne foty lub takie z dłuższym czasem naświetlania. Ile zazwyczaj masz SOTu na mi9 z wifi i na LTE?
Nocne foty.... Normalnie wszystko. Bardzo szybko cyka czy to stockowa czy gCam. Jest naprawdę dobrze. Co do SoT-u teraz mam jeszcze 61% baterii z czego 2:30 to sam SoT a odłączyłem tel jakoś o 9 od ładowarki. LTE nigdy nie używam na żadnym urządzeniu tylko H

• Thanks 1

5 minut temu, simcold napisał:

Nocne foty.... Normalnie wszystko. Bardzo szybko cyka czy to stockowa czy gCam. Jest naprawdę dobrze. Co do SoT-u teraz mam jeszcze 61% baterii z czego 2:30 to sam SoT a odłączyłem tel jakoś o 9 od ładowarki. LTE nigdy nie używam na żadnym urządzeniu tylko H

Dzięki wielkie ! :)

5 minut temu, olutus napisał:

Tu masz próbkę z ręki na trybie noc na stockowej apce. bb74d16a9f4e74e95d9717ff89f23c5d.jpg

Troche słabo to wygląda.... chyba że forum tak niszczy jakość

Gdzie znajdę czas pracy od ostatniego uruchomienia / restartu? W pozycji O telefonie - - - > Stan telefonu nie widzę tego... 026c244c3bd82b83dc52a9d7ad499b32.jpg

Troche słabo to wygląda.... chyba że forum tak niszczy jakość
Na telefonie ciut lepiej wygląda ale zdjęcia zaszumione wychodzą. Może coś poprawią w kolejnej aktualizacji...

@olutus. jakość zdjęcia to tragedia  ;-( Coś poszło nie tak. ja zrobiłem już kilkanaście nocnych i wyszły o wiele lepiej. Nie mam przykładu, bo kasuję zdjęcia na bierząco, ale jak będzie okazja to zrobię i tu wrzucę.

Edited by ernet