TediPower Posted April 9, 2020 Share Posted April 9, 2020 Kupno używanego - na co patrzeć co potrzeba sprawdzić? Nigdy nie miałem Xiaomi telefony tylko zegarki. A więc nie mam pojęcia na co mam patrzeć odkupując od kogoś tygodniowy telefon. Jest pudełko rachunek. Ale coś czytałem że potrzebuję jakiś kod bo jak przywrócę ustawienia fabryczne to telefon przestanie działać bez tego kodu? O co chodzi dokładniej co mam sprawdzić podczas zakupu z drugiej reki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antyhaker Posted April 9, 2020 Share Posted April 9, 2020 Pomijając kwestie czysto techniczne, to MUSISZ przypomnieć sprzedawcy, żeby wylogował się ze swojego konta Xiaomi. Jeśli tego nie zrobi, to dostaniesz w zasadzie cegłę Link to comment Share on other sites More sharing options...
TediPower Posted April 9, 2020 Author Share Posted April 9, 2020 ale to może zrobić z poziomu telefonu ? Czy komputera i jak to będzie wyglądać jak już ja będę go włączał kiedy będę poproszony o ten kod albo zrobienie własnego.? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted April 9, 2020 Share Posted April 9, 2020 @TediPower Musi być wylogowany z konta Xiaomi i Googla. Można to zrobić z poziomu telefonu. Jak tego nie zrobi to będzie musiał podać Ci hasła do tych kont. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted April 9, 2020 Share Posted April 9, 2020 Czy tak trudno przewinąć stron w dół i znaleźć odpowiedni dział...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TediPower Posted April 9, 2020 Author Share Posted April 9, 2020 przewijałem i szukałem nie znalazłem jak widać nie jestem tu stałym gościem nie mam 1k komentarzy by znać na wylot wszystko. Ale mimo to twoja wypowiedź mi pomogła dziki za link do konkretnego tematu o którym wiedziałeś i nie powiedziałeś, a ja nie wiedziałem że już gdzieś na dole był. Dzięki raz jeszcze forumowi wyjadacze jak zawsze THE BEST. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PurpleHaze Posted April 10, 2020 Share Posted April 10, 2020 Poza wylogowaniem sie z konta xiaomi i google, ktore zweryfikujesz w ten sposob ze zaloguje sie na nich swoimi danymi. Sprawdz gdzie byl kupiony telefon, bo oficjalny serwis xiaomi w Polsce nie honoruje wszystkich sklepow. Jest nawet w druga strone, oficjalny serwis honoruje tylko niektore sklepy, ktore maja telefony z oficjalnej dystrybucji. Jesli telefon zostal kupiony w jakims dziwnym sklepie internetowym, jest bardzo duza szansa ze bedzie to prywatny import. To oznacza ze ewentualna gwarancja, bedzie tylko i wylacznie w tym sklepie i nigdzie indziej. Jest to potencjalnie dyskwalifikujacy czynnik, bo czesto gesto takie sklepy nie maja zadnego serwisu, nie wiadomo czy go w ogole beda chcialy naprawic, a moze byc tak ze beda sie staraly udowodnic twoja wine (np uzytkownik zalal dziekuje do widzenia), zeby bron boze nie ponosic dodatkowych kosztow. Jesli telefon pochodzi od operatora i jest brany w abonamencie, czyli de facto na raty. To sprawdz od ktorego operatora jest wziety i poszukaj na necie, ktorzy operatorzy blokuja telefony po IMEI jesli klient przestaje placic abonament. Tak w ten sposob telekomy bronia sie przed nieuczciwymi klientami, ale to kupiec (w tym wypadku ty) bedzie najbardziej poszkodowany. Niestety nie pamietam ktorzy operatory w Polsce postepują w ten sposob, ale latwo sprawdzisz to w necie. Poza tym standardowo, czy sa wszystkie akcesoria, czy numery IMEI na pudelku, na nalepkach i w telefonie sie zgadzaja. Sprawdz WSZYSTKIE czujniki i aparaty. Xiaomi ma menu diagnostyczne, ktore pozwala na sprawdzenie czujnika zblizeniowego, ackelerometru itd. Wchodzi sie tam w sposob podany tutaj: https://miuipolska.pl/jak-wykonac-diagnostyke-miui/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
k120 Posted April 10, 2020 Share Posted April 10, 2020 Jak dla mnie wytyczne to tylko i wyłącznie:1. Czy telefon sprawny i nie uszkodzony.2. Stan baterii - jak kupujesz 2-4 letni Xiaomi, może już naprawdę kiepsko trzymać.3. Wylogowanie z konta Xiaomi.Tyle, reszta to jakieś bzdety, kto patrzy na gwarancje jak np kupuje 2 letni telefon? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted April 10, 2020 Share Posted April 10, 2020 19 godzin temu, TediPower napisał: Ale mimo to twoja wypowiedź mi pomogła dziki za link do konkretnego tematu o którym wiedziałeś i nie powiedziałeś, Bo użytkownicy mają to do siebie, że zakładają wątki w pierwszym, lepszym dziale na Forum. Pomyśleć o przewinięciu strony w dół? Trudne. Poczytać zawartość Forum? Przekracza możliwości 99% z nich. Cóż... Każdy liczy na to, że ktoś inny zrobi coś za niego. Taki klimat mamy... EOD 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TediPower Posted April 10, 2020 Author Share Posted April 10, 2020 Ok telefon kupiony był wysyłkowo data zakupu 03.040.2020 i sprzedawca przed 60l miał go 1-2 dni włączył sprawdził działa przyłożył do iCosia 6 i stwierdził że to nie dla niego na pytanie czy się wylogował z konta Xiaomi nie wiedział o co pytam co to jest i gie to jest bo on go tylko naładował i włączył nawet WiFi nie ustawił i karty nie wkładał. Tak więc po sprawdzeniu tam w menu nie było konta od Xiaomi. Tak to znalazłem zanim napisałem tu na forum i sprawdzałem *#*#6484#*#* (*#*#MIUI#*#*) ale nie znalazłem o tym koncie może coś było ale zaślepiony byłem 2-3 artykułami jak to ludzie zostali oszukani ze teraz telefon jest ozdobą w szufladzie bo nie działa kod. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PurpleHaze Posted April 11, 2020 Share Posted April 11, 2020 Dnia 10.04.2020 o 09:05, TediPower napisał: Tak to znalazłem zanim napisałem tu na forum i sprawdzałem *#*#6484#*#* (*#*#MIUI#*#*) ale nie znalazłem o tym koncie może coś było ale zaślepiony byłem 2-3 artykułami jak to ludzie zostali oszukani ze teraz telefon jest ozdobą w szufladzie bo nie działa kod. To jest kod do menu diagnostycznego, zebys sobie posprawdzal hardware komorki, nie ma nic wspolnego z kontem xiaomi, wiec nic dziwnego ze nic nie znalazles. Nie napisales najwazniejszego na poczatku, ze to nie jest xiaomi uzywane np pol roku, tylko tel wyjety z pudelka pobawione sie 2 dni i nie podszedl. W tym momencie nie ma co patrzec na konta, bo watpie zeby 60l wlasciciel zakladal konto xiaomi, ewentualnie moze miec googlowe, ale to sie wylogujesz dosc prosto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts