Jump to content

Czy to koniec xiaomi.eu?

gasie

Recommended Posts

https://www.xda-developers.com/magisk-no-longer-hide-bootloader-unlock-status/

Wygląda na to, że niedługo żaden telefon z xiaomi.eu na pokładzie nie przejdzie testów CTS/SafetyNet. U niektórych z nas już przestały działać aplikacje sprawdzające certyfikację urządzenia, np. apki bankowe, Gpay, Netflix itd itp. Czy to oznacza koniec xiaomi.eu i generalnie custom romów? Kto będzie zainteresowany urządzeniem nie spełniającym podstawowych (w dzisiejszych czasach) funkcji?

• Confused 1

Mi również wszystko działa. Pomimo braku certyfikatu i tak appki działają. Ten certyfikat to jest samemu Google chyba potrzebny. Appki mozna ukryć przez Magiska i nie wiedzą, że w systemie jest root.

Edited by marcin19883

To prawda. Nie chodzi jednak o roota, lecz o odblokowanie bootloadera i sprawdzanie tego przez Google. Przez długi czas to kulało i można to było obchodzić, ale przyszedł koniec zabawy. Deweloper magiska osobiście potwierdził, że nowe zabezpieczenia Google'a oparte na kluczach hardware'owych są nie do obejścia. To tylko kwestia czasu kiedy wszystkie apki sprawdzające środowisko skorzystają z nowego rozwiązania.

Ciekawi mnie co na to wszystko xiaomi.eu?

Na każdym romie z odblokowanym bootloaderem. Nie można mieć xiaomi.eu bez odblokowanego BL,  zablokować też się nie da bo się tel ucegli. Pozostaje powrót do fabrycznego softu - np. globala i zablokowanie BL.

44 minuty temu, marcin19883 napisał:

Przecież możesz w każdej chwili ponownie zablokować.

No niby tak, chciałem odblokować by wgrać xiaomi.eu by mieć nagrywanie rozmów na którym mi najbardziej zależy. No ale skoro mam być zaskoczony w najmniej oczekiwaneym momencie bo coś nie zadziała, np płatności, to muszę to jeszcze przemyśleć

Chyba znaleziono sposób na SafetyNet.Przetestujcie  Klik

ps. Nie zapomnijcie wejść w EdXposedManager, w modułach aktywować Hidden Core, wyczyścić aplikacje Sklep Google i restart telefonu

Działa u mnie na RN7

Edited by marcin19883

Na razie testowany jest sposób z persistem - jeśli będzie działać, to istnieje spore prawdopodobieństwo, że ekipa będzie to implementować w ROMie (na razie działa na Mix2S i Mi8, pytanie tylko jak długo..). Ja na razie wstrzymuję się z wgraniem persista - wiem, że można zrobić kopię, ale w przypadku RN7 i braku działającego TWRP wolę jednak tego nie robic. Póki co mam false, ale jeszcze nic mi nie wywala.

Generalnie xiaomi.eu ma względem globala sporo niezaprzeczalnych zalet. Każdy mógł sobie wybierać według osobistych preferencji. To, co się teraz zmieniło, to utrata przez custom romy (w tym xiaomi.eu) części funkcjonalności apek korzystających z certyfikacji urządzenia przez G. W zależności od (znowu) preferencji ma to konkretny wpływ na bilansowanie zalet i wad oprogramowania systemowego.

6 godzin temu, mrosi napisał:

Póki co, na Mi Note 10 wszystko hula...

Mi Mix 3 | xiaomi.eu 20.2.27 | brak magisk - jedyne co przestało działać to kupony w apce McDonald's. Ale i tu niespodzianka, przez ostatni tydzień wywalała komunikat o odblokowanym bootloaderze, dziś rano jeszcze to samo, a teraz kupony się aktywują. Na Mi Mix 2s dokładnie taka sama sytuacja... cóż i weź to zrozum, czyżby stwierdzili tam, że to jednak za duże straty? Z Google Pay na szczęście nie ma problemu od dawna.

Edited by abc00

Nie wiem na ile to wiarygodne info ale na xda piszą, że Google na razie wstrzymało się z rygorystycznym sprawdzaniem certyfikacji. Pewnie dlatego bez żadnych ceregieli w testach safetynet znów zrobiło się zielono. 

2 godziny temu, gasie napisał:

Nie wiem na ile to wiarygodne info ale na xda piszą, że Google na razie wstrzymało się z rygorystycznym sprawdzaniem certyfikacji.

Może ten nowy sposób generował błędy? firmware telefonów nie jest doskonałe. Producenci nie są gotowi na takie rozwiązanie?

Edited by marcin19883

3 godziny temu, skay77 napisał:

To jest to samo co w pierwszym poście tylko inaczej napisane. Czyli narazie jest spokój ale przyszłość maluje się raczej średnio. Nie spodziewałem się że może dojść do sytuacji że magisk przestanie spełniać swoją rolę. Ani też nie zdawałem sobie sprawy że oprócz paru firm które tak uważają to w sumie root to zło 

Nie wierzę że nagle wszystkie custom rom nie będą przechodzić tej próby,bo to by oznaczało że ludzie się odwrócą od nich a projekty upadną .To tak samo jakby nie można było płacić z poziomu Linuxa bo też sam sobie ma roota

🅼🅸9🆃🆁 🄼🄸🅄🄼🄸🅇

Google właśnie liczy na to ,ich usługi,nachalne reklamy a za tym idzie kasa która pompuje tego amerykańskiego potwora który jest wampirem który się karmi ludzkimi słabościami

🅼🅸9🆃🆁 🄼🄸🅄🄼🄸🅇