gasie Posted March 12, 2020 Share Posted March 12, 2020 https://www.xda-developers.com/magisk-no-longer-hide-bootloader-unlock-status/ Wygląda na to, że niedługo żaden telefon z xiaomi.eu na pokładzie nie przejdzie testów CTS/SafetyNet. U niektórych z nas już przestały działać aplikacje sprawdzające certyfikację urządzenia, np. apki bankowe, Gpay, Netflix itd itp. Czy to oznacza koniec xiaomi.eu i generalnie custom romów? Kto będzie zainteresowany urządzeniem nie spełniającym podstawowych (w dzisiejszych czasach) funkcji? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
radier Posted March 12, 2020 Share Posted March 12, 2020 Od spełniania podstawowych funkcji jest fabryczne oprogramowanie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukkop91 Posted March 12, 2020 Share Posted March 12, 2020 Co ty gadasz za bzdury, ja nie mam magiska i działa wszystko czyli gpay, ing, saftynet, netflix itd.Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted March 12, 2020 Author Share Posted March 12, 2020 A ja mam magiska i też mi działa Gpay i ing. Póki co Jeżeli w ogóle przeczytałeś info z pierwszego posta to chyba coś ci umknęło... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 12, 2020 Share Posted March 12, 2020 (edited) Mi również wszystko działa. Pomimo braku certyfikatu i tak appki działają. Ten certyfikat to jest samemu Google chyba potrzebny. Appki mozna ukryć przez Magiska i nie wiedzą, że w systemie jest root. Edited March 12, 2020 by marcin19883 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted March 12, 2020 Author Share Posted March 12, 2020 To prawda. Nie chodzi jednak o roota, lecz o odblokowanie bootloadera i sprawdzanie tego przez Google. Przez długi czas to kulało i można to było obchodzić, ale przyszedł koniec zabawy. Deweloper magiska osobiście potwierdził, że nowe zabezpieczenia Google'a oparte na kluczach hardware'owych są nie do obejścia. To tylko kwestia czasu kiedy wszystkie apki sprawdzające środowisko skorzystają z nowego rozwiązania. Ciekawi mnie co na to wszystko xiaomi.eu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 12, 2020 Share Posted March 12, 2020 A na Global romie oficjalnym problem również występuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted March 12, 2020 Author Share Posted March 12, 2020 Na każdym romie z odblokowanym bootloaderem. Nie można mieć xiaomi.eu bez odblokowanego BL, zablokować też się nie da bo się tel ucegli. Pozostaje powrót do fabrycznego softu - np. globala i zablokowanie BL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
muzior Posted March 12, 2020 Share Posted March 12, 2020 W sobotę mija czas 160h na odblokowanie BL. W tym przypadku nie wiem czy w ogóle ryzykować ? :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 12, 2020 Share Posted March 12, 2020 1 godzinę temu, muzior napisał: W sobotę mija czas 160h na odblokowanie BL. W tym przypadku nie wiem czy w ogóle ryzykować ? :/ Przecież możesz w każdej chwili ponownie zablokować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
muzior Posted March 12, 2020 Share Posted March 12, 2020 44 minuty temu, marcin19883 napisał: Przecież możesz w każdej chwili ponownie zablokować. No niby tak, chciałem odblokować by wgrać xiaomi.eu by mieć nagrywanie rozmów na którym mi najbardziej zależy. No ale skoro mam być zaskoczony w najmniej oczekiwaneym momencie bo coś nie zadziała, np płatności, to muszę to jeszcze przemyśleć Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 12, 2020 Share Posted March 12, 2020 (edited) Chyba znaleziono sposób na SafetyNet.Przetestujcie Klik ps. Nie zapomnijcie wejść w EdXposedManager, w modułach aktywować Hidden Core, wyczyścić aplikacje Sklep Google i restart telefonu Działa u mnie na RN7 Edited March 12, 2020 by marcin19883 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted March 13, 2020 Author Share Posted March 13, 2020 (edited) Nie ma sposobu na safetynet. Powrót do stock romu, albo ew. wgranie chińskiego persist.img i utrata L1. Xiaomi.eu przyznało to oficjalnie. Edited March 13, 2020 by gasie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 Na razie testowany jest sposób z persistem - jeśli będzie działać, to istnieje spore prawdopodobieństwo, że ekipa będzie to implementować w ROMie (na razie działa na Mix2S i Mi8, pytanie tylko jak długo..). Ja na razie wstrzymuję się z wgraniem persista - wiem, że można zrobić kopię, ale w przypadku RN7 i braku działającego TWRP wolę jednak tego nie robic. Póki co mam false, ale jeszcze nic mi nie wywala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 Pytanie jak z stable xiaomi.eu... Póki co, na Mi Note 10 wszystko hula... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted March 13, 2020 Author Share Posted March 13, 2020 Stable/dev xiaomi.eu nie ma dla tego problemu żadnego znaczenia. Jeden i drugi wymaga odblokowanego BL, czego nie da się już ukryć przed wielkim G. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 Czyli prędzej lub później, może nas wszystkich czekać konieczność zablokowania BL i powrotu do Globala. Ech... Jak nie urok to sraczka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 Jedyny problem Globala to długie oczekiwanie na aktualizację, reszta to same plusy (czytam regularnie wątki xiaomi.eu i ręce mi opadają, nie rozumiem czemu ludzie to robią ). 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted March 13, 2020 Author Share Posted March 13, 2020 Generalnie xiaomi.eu ma względem globala sporo niezaprzeczalnych zalet. Każdy mógł sobie wybierać według osobistych preferencji. To, co się teraz zmieniło, to utrata przez custom romy (w tym xiaomi.eu) części funkcjonalności apek korzystających z certyfikacji urządzenia przez G. W zależności od (znowu) preferencji ma to konkretny wpływ na bilansowanie zalet i wad oprogramowania systemowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 Nie ma sposobu na safetynet. Powrót do stock romu, albo ew. wgranie chińskiego persist.img i utrata L1. Xiaomi.eu przyznało to oficjalnie. Mi działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abc00 Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 (edited) 6 godzin temu, mrosi napisał: Póki co, na Mi Note 10 wszystko hula... Mi Mix 3 | xiaomi.eu 20.2.27 | brak magisk - jedyne co przestało działać to kupony w apce McDonald's. Ale i tu niespodzianka, przez ostatni tydzień wywalała komunikat o odblokowanym bootloaderze, dziś rano jeszcze to samo, a teraz kupony się aktywują. Na Mi Mix 2s dokładnie taka sama sytuacja... cóż i weź to zrozum, czyżby stwierdzili tam, że to jednak za duże straty? Z Google Pay na szczęście nie ma problemu od dawna. Edited March 13, 2020 by abc00 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 Po wyczyszczeniu danych Sklepu Play znowu działa. Pytanie brzmi - na jak długo.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 2 godziny temu, Orjon napisał: Po wyczyszczeniu danych Sklepu Play znowu działa. Pytanie brzmi - na jak długo.. Czysty rom bez tweaków? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 Tak, jedynie Magisk wgrany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 10 minut temu, Orjon napisał: Tak, jedynie Magisk wgrany. Usunąłem moduły magiska i exposed. Rzeczywiście certyfikacja przechodzi. WOW. Ciekawe na jak długo. Jeśli zablokują coś, to wrócę do SAFETYNET FIX. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted March 14, 2020 Author Share Posted March 14, 2020 Nie wiem na ile to wiarygodne info ale na xda piszą, że Google na razie wstrzymało się z rygorystycznym sprawdzaniem certyfikacji. Pewnie dlatego bez żadnych ceregieli w testach safetynet znów zrobiło się zielono. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 (edited) 2 godziny temu, gasie napisał: Nie wiem na ile to wiarygodne info ale na xda piszą, że Google na razie wstrzymało się z rygorystycznym sprawdzaniem certyfikacji. Może ten nowy sposób generował błędy? firmware telefonów nie jest doskonałe. Producenci nie są gotowi na takie rozwiązanie? Edited March 14, 2020 by marcin19883 Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 tu tez cos jest o tym https://www.androidpolice.com/2020/03/11/safetynet-improvements-kill-magisk-hide/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
cycu2007 Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 3 godziny temu, skay77 napisał: tu tez cos jest o tym https://www.androidpolice.com/2020/03/11/safetynet-improvements-kill-magisk-hide/ To jest to samo co w pierwszym poście tylko inaczej napisane. Czyli narazie jest spokój ale przyszłość maluje się raczej średnio. Nie spodziewałem się że może dojść do sytuacji że magisk przestanie spełniać swoją rolę. Ani też nie zdawałem sobie sprawy że oprócz paru firm które tak uważają to w sumie root to zło Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted March 15, 2020 Author Share Posted March 15, 2020 Więcej, każdy niefabryczny rom to zło... nawet xiaomi.eu bez roota. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 Nie wierzę że nagle wszystkie custom rom nie będą przechodzić tej próby,bo to by oznaczało że ludzie się odwrócą od nich a projekty upadną .To tak samo jakby nie można było płacić z poziomu Linuxa bo też sam sobie ma roota🅼🅸9🆃🆁 🄼🄸🅄🄼🄸🅇 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted March 15, 2020 Author Share Posted March 15, 2020 Czemu Google miałoby się tym przejmować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 Google właśnie liczy na to ,ich usługi,nachalne reklamy a za tym idzie kasa która pompuje tego amerykańskiego potwora który jest wampirem który się karmi ludzkimi słabościami 🅼🅸9🆃🆁 🄼🄸🅄🄼🄸🅇 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 SafetyNet to maszynka do robienia pieniędzy, wymyślona przez Google. Certyfikacja nowego urządzenia przecież nie jest za darmo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 +1 do @skay77 Odblokowany bootloader to inny system niż "czysty" od Google, co za tym idzie, mniej reklam, co się równa mniej wpływów do Google. Nic więc dziwnego, że kombinują jak koń pod górę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts