Jump to content

Bootloop do TWRP


mayster
 Share

Recommended Posts

   Witam

W wielkim skrócie...

Jakąkolwiek wersję TWRP nie wgram - te same objawy.
Gdy z poziomu FastBoota wykonam:

"fastboot boot twrp.img"

telefon się zrestartuje i załaduje system. Wtedy i tylko wtedy bo gdy zrestartuje telefon prosto z Systemu (z Androida) to załapuje Bootloopa - za każdym razem wchodzi do TWRP. W TWRP moge wgrać nowy system lub dać Restart->System a i tak zawsze pozostaje bootloop.
Do systemu jedynie mogę przejść ponownie wykonująć z Fastboota: "fastboot boot twrp.img"

Próbowałem na:
twrp-3.3.1-1-perseus  (nie widzi zaszyfrowanej partycji)
twrp-3.3.1-17-perseus-mauronofrio  (poprawnie widzi partycję)

na sofcie:
xiaomi.eu_multi_MIMix3_20.1.16_v11-10
xiaomi.eu_multi_MIMix3_20.1.21_v11-10

Dla pewności usunąłem Magisk'a (Magisk_uninstaller) pod TWRP. Nic się nie zmieniło, te same objawy - bootloop. Poza tym od tamtej pory nie można wgrać juz Magiska. Niby pod TWRP wgrywa poprawnie ale po uruchomieniu systemu nigdzie go nie widać - jakby go nie było.

Można to wszystko jakoś naprawić ?  Wgrać poprawnie Magiska i zrobić tak aby po restarcie Systemu wracał z powrotem do Systemu a nie do TWRP ?

Edited by mayster
Link to comment
Share on other sites

Ściągnąłem "TOOL_ALL_IN_ONE_2.0.1.1". Zainstalowałem, uruchomiłem, wgrałem TWRP które sam mi zaproponował (czyli TWRP 3.3.1 XMMX3). Na końcu w ToolAllInOne wybrałem "Reboot System" i po restarcie znowu widzę TWRP (dokładnie w wersji 3.3.1.17). Kolejny restart i znowu TWRP. I tak za każdym razem.
   Przechodzę do Bootloadera, z Fastboota wklepuję: "fastboot boot twrp.img", telefon się restartuje i automatycznie wgrywa System Android.
Czyli nic się nie zmieniło.

P.S.
Nawiasem super programik - nie znałem go. Pełna automatyzacja :)  Dzięki!
P.S.2
Wgrałem również za pomocą tego programu Magiska 20.3 - według informacji na ekranie telefonu wgrał się poprawnie. Jednak w systemie go nie ma.

Recovery Flasher and Rooter.JPG

Edited by mayster
Link to comment
Share on other sites

Wgrałem równiez TWRP:
LR.TEAM   TWRP-3.3.1-1030-DX  (nie widzi szyfrowanej partycji)
Unofficial by mauronofrio   twrp-3.3.1-5-perseus-unofficial  (widzi zaszyfrowaną partycję)
Official by mauronofrio  twrp-3.3.1-1-perseus (widzi zaszyfrowane partycje)
     (po wgraniu powyższych można jednorazowo wgrać Androida za pomocą "fastboot boot twrp.img", po restarcie telefonu znowu Bootloop)

oraz
TWRP-3.3.1-1015 z linku: https://miuipolska.pl/d/twrp/perseus/twrp_perseus.img (Nie widzi zaszyfrowanej partycji)

Po wgraniu ostatniego twrp jest totalny bootloop. Nawet po wbiciu "fastboot boot twrp.img" nie można wgrać systemu android.
Dopiero po ponownym wgraniu twrp-3.3.1-17-perseus-mauronofrio za pomocą "fastboot boot twrp.img" można było wgrać Androida. Lecz po restarcie znowu bootloop i za każdym razem tylko twrp.
Obojętnie czy wgrywam przez Fastboot czy przez TOOL_ALL_IN_ONE -zawsze ten sam efekt. Tylko przez Fastboota jeden raz po wydaniu "fastboot boot twrp.img" można wejść do Androida. Po restarcie znowu Bootloop.
Dla pewności użyłem również innego komputera aby wgrać TWRP. Nic to nie zmieniło.

Ma ktoś może jakiś pomysł jakby to ugryźć ?

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem po kolei, dokładnie tak jak napisałeś. Niestety to samo. Po wgraniu systemu po restarcie znowu pojawia się TWRP. I tak po każdym restarcie

P.S.
Najlepsze jest to, że jeśli chcę wejść do systemu to nie muszę wgrywać na nowo TWRP. Wystarczy, że uruchomię telefon w Bootloaderze, wklepię: "fastboot boot twrp.img" -wtedy telefon się restartuje i wgrywa normalnie Androida.

P.S.2
Ciekawe jest jeszcze to, że nie można wgrać normalnie Magiska. Po wgraniu nie widać go w systemie.

P.S.3
Ostatecznie zdecydowałem się na FullWipe. Zaznaczyłem
Dalvik / ART Cache
cache
system_root
vendor
Data
Pamięć Wewnętrzna

Niestety po wszystkich komunikatach czyszczenia na końcu wyrzuca błąd:  Nie można zamontować pamięci. Po ponownym wejściu do TWRP, zrobieniu jeszcze raz FullWipe nie było już żadnych komunikatów błędów. Wgrałem system i po restarcie... znowu widzę TWRP zamiast system.

Edited by mayster
Link to comment
Share on other sites

Mój błąd! Moja wina! Sądziłem, że FullWipe który wcześniej robiłem to format na maxa! Jednak się myliłem! Po "Format Data" wszystko zaczęło działać poprawnie.


P.S.
#dzidexx #frrancuz #skay77 -WIELKIE dzięki! Należy się Wam piwko. Jak będziecie na Śląsku to zapraszam! :-D

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...