Jump to content

Android 10 pożera baterie

Stasiak84

Recommended Posts

Witam. Mój tel to Xiaomi Mi 9t. I problem z androidem 10, czy to normalne że pożera tyle baterii? Czy jest jakiś sposób na to, nie licząc wgrania nowego oprogramowania. Czy pozostaje czekać na aktualizacje i może to naprawia i c

Screenshot_2020-02-18-14-17-36-224_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2020-02-18-14-16-53-164_com.miui.securitycenter.jpg

Edited by Stasiak84
Dokładnie zdjęcia

Podobnie SOT około 7- 8h. Android też bywa na pierwszym miejscu, ale telefon działa OK, tzn. bateria. Przez noc nie schodzi nic, lub 1-2%. Telefon užytkuję dość intensywnie, dane i wifi cały czas włączone. Także około 8h SOT i bywa dwa dni pracy na ładowaniu - uważam za bardzo dobry wynik. 

Edit

Teraz sprawdziłem, telefon działa 1 dzień i 16h, 46% baterii i SOT 4h 36 min.

Edited by marciniozo

Ja mam telefon od 5 dni i bateria trzyma bardzo krótko a mam wszystko typu NFC ,GPS wyłączone . Korzystam z wifi przez parę godzin dziennie i to raczej Instagram. Dzisiaj o 20 naładowałem do 85% jest 23 i mam tylko 63 przy raczej średnim korzystaniem. Wiecie może czy przywrócenie ustawień fabrycznych zrobi downgrade do miui 10 I to coś poprawi ?

Screenshot_2020-02-18-23-24-33-405_com.miui.securitycenter.jpg Screenshot_2020-02-18-23-24-27-034_com.miui.securitycenter.jpg

Ok dzięki za info. U mnie też przez noc spada gdzieś o 2%. Czyli wychodzi na to że ten android 10 tak ma że dużo pobiera baterii i nie ma czym się martwić. 

Mój redmi note 7 z Androidem 10 nie pobiera dużo energii. System Android nie jest na pierwszym miejscu w statystykach, więc to nie system winny, tylko usługi działające w tle. A jakie to już sobie trzeba samemu w telefonie zobaczyć 

47 minut temu, Bartek.k napisał:

czy przywrócenie ustawień fabrycznych zrobi downgrade do miui 10

Nie zrobi. To tak nie działa. Reset do fabrycznych czasami potrafi coś poprawić, ale w tym przypadku nie musi. Następna aktualizacja romu może coś zrobi. 

• 3 months later...

Odświeżę wątek, mam Mi 9t od tygodnia i system zabiera mniej więcej tyle samo procent co ekran, SOT to jedynie 5 godzin gdzie powyłączane są dane w tle, nie ma nic w autostarcie, włączone oszczędzanie baterii, AOD od 8 do 22. Dzisiaj dodatkowo baterię zżerał sygnał sieci (około 6 procent w tym 33 % czas braku sygnału a radia nie używam). Jakieś wskazówki co powinnam zrobić po aktualizacji? Nie robiłam przywrócenia ustawień fabrycznych i nie wchodziłam w ustawienia programistyczne. Dodatkowo nie działają mi powiadomienia na ekranie blokady (nie chodzi o AOD a o górny pasek), widoczne są dopiero po odblokowaniu telefonu. Nie wiem czy czekać na MIUI 12 czy czy da sie coś zadziałać?

• 3 months later...

i ja odświeżę wątek, mój sot max 4h od czasu zakupu telefonu (maj), miui 12 (na 11 było tak samo) android 10, próbowałem wszystkich możliwości ustawień włącznie z resetem ustawień do fabrycznych i NIC. przez noc schodzi nawet 15 % baterii przy wyłączonym AoD, mam dość tego szajsomi

Screenshot_2020-09-03-10-12-57-370_com.miui.securitycenter.jpg

Edited by heban
dodanie screena

• 4 weeks later...

Przez długi czas borykałem się problemem baterii która rozładowywała "się w oczach" i niestety żaden z pomysłów które były publikowane nie przyniosły skutku.

Suport Xiaomi też mimo wielokrotnych moich zgłoszeń miał to w głębokim poważaniu i nie raczył odpisać na ani jeden problem.

W końcu pozbyłem się tego telefonu i przysięgam że nigdy więcej nie kupię smartfona firmy Xiaomi (choć miałem ich już kilka)

Może to pech.... trudno powiedzieć.

Miałem Xiaomi Redmi Note 4 - bateria działała bardzo dobrze, zresztą do tej pory super trzyma. Osoba, która go używa zadowolona.

Mam Mi9T - bateria trzyma też bardzo dobrze. Z kolei poprzednio miałem Samsunga S3 nowy ze sklepu za spore pieniądze - bateria słabiutko...też nic nie pomagało.

• 2 months later...

Ma ktoś jakiś pomysł jak polepszyć czas pracy ? Telefon kupiłem niedawno używany ma rok czasu android 10Screenshot_2020-12-01-12-32-00-257_com.android.settings.thumb.jpg.8b4d9029b5edef1915cc8053b99b352d.jpgScreenshot_2020-12-01-12-22-33-803_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.c64b879f7132e215b7f16c43acd720b6.jpg

P.s sorki że tu ale przez przypadek dodałem i nie wiem jak usunąć 

Edited by Dk96
Błąd