Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry

Planuję zrobić oświetlenie schodów za pomocą tego zestawu. Zatem już połączyłem czujnik ruchu z gniazdkiem, dałem opóźnienie po którym ma się wyłączyć i generalnie powinno działać. Oczywiście w nocy. Jednak czasami w dzień trzeba włączyć ręcznie. I pomyślałem, aby z gniazdkiem sparować 2 przyciski, jeden u góry, drugi u doły i zrobił włączniki schodowe. Jestem na górze robię cyk, świeci się, ale musiałem pojść na dół, aby nie wracac drugim przyciskiem robię cy, aby wyłączyć.

Dodatkowo, ale nie musi być, chociaż byłoby miło:

Robimy tak, że czujnik ruchu działa całą dobę. Jednak przyciski skonfigurowane jak wyżej po zadzaiałaniu dezaktywują czujniki ruchu. Co, przegiąłem ? :)

Da się to jakoś pożenić, szczególnie to pierwsze ? ?

Pozdrawiam

Posted

Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem, ale nie możesz zrobić tak:

1scena:

czujnik ruchu wykrywa ruch to włącza światło i po dodanym opóźnieniu wyłącza światło.

Ewentualnie można dołożyć kolejną scenę, ze jeśli czujnik nie wykryje ruchu np. przez 2 minuty to wyłączy światło. Bez opóźnienia w powyższej scenie.

I scena działa w godzinach tobie pasujących w nocy.

2scena:

Dajesz obydwa przyciski (w opcji, że wystarczy jeden z nich wcisnąć) i włączają one światło.

Wyłączanie robisz albo czujnikiem ruchu (nie wykrywa ruchu przez 2 minuty to wyłącza), albo opóźnieniem albo na przykład dwuklik, na przyciskach wyłącza to światło.

Dzięki temu nie zależnie czy jesteś na dole czy na górze zawsze możesz sobie to światło włączyć/wyłączyć.

To już kwestia jak tobie wygodniej.

Posted
Dnia 7.02.2020 o 11:57, kumpel_ napisał:

1scena:

czujnik ruchu wykrywa ruch to włącza światło i po dodanym opóźnieniu wyłącza światło.

Ewentualnie można dołożyć kolejną scenę, ze jeśli czujnik nie wykryje ruchu np. przez 2 minuty to wyłączy światło. Bez opóźnienia w powyższej scenie.

2scena:

Dajesz obydwa przyciski (w opcji, że wystarczy jeden z nich wcisnąć) i włączają one światło.

Wyłączanie robisz albo czujnikiem ruchu (nie wykrywa ruchu przez 2 minuty to wyłącza), albo opóźnieniem albo na przykład dwuklik, na przyciskach wyłącza to światło.

Dzięki temu nie zależnie czy jesteś na dole czy na górze zawsze możesz sobie to światło włączyć/wyłączyć.

dokładnie to opisałeś..........super

Posted
Dnia 7.02.2020 o 11:57, kumpel_ napisał:

1scena:

2scena:

Jak na tacy, dziękuję serdecznie

• 4 months later...
Posted (edited)

Taka uwaga. Połączenie gniazda z czujnikiem ruchu jest dobre, ale ........ mam kota, który zapala światło w nocy :lol:. Więc dokupiłem drugi przycisk i zrobię przyciski schodowe, jeden na górze, drugi na dole.

I teraz: przetestowałem z jednym: wciskam raz i gniazdo się włącza, albo wyłącza. A jak zrobić tak, że idę do góry, klikam, zapala się, jestem na górze i chcę wyłączyć. To jaką scenę dodać ? Wybaczcie, ale nie jestem jeszcze w tym biegły :)

Edited by Gripen