kumpel_ Posted January 28, 2020 Posted January 28, 2020 Chciałem się was spytać jak wam działa aplikacja Mi Home. Ja używam jej na Androidzie. Ja korzystam już z niej około 2 lata i coraz bardziej mam jej dość. Sama apka się bardzo szybko ładuje, ale już urządzenia w niej zdecydowanie wolnej. Jak chce z poziomu pulpitu apki włączyć czy wyłączyć jakieś urządzenie to się prawie nigdy nie da. Musze wejść (przykładowo w oczyszczacz) odczekać troche, bądź wręcz próbować odświeżać urządzenia i dopiero mi się poprawnie załaduje. W automatyzacji tak samo musze długo odczekać za nim mi załaduje sceny. W sumie nie pamiętam czy od początku było tak źle, ale ostatnio mnie to już dość mocno irytuje i odechciewa się korzystania z całego systemu. Aktualnie mam 33 urządzenia podpięte do aplikacji, nie wiem czy tutaj ilość może być problemem. Nie ma znacznie czy korzystam z LTE czy z Wifi nie widzę specjalnej poprawy, mimo, że mam zasięg dobry i na przykład na speedtest leci 60MB. Jak to jest u was? Macie podobne odczucia czy raczej nie. To, że wszystko musi przejść przez serwer w Chinach jest coraz bardziej irytujące;/
rezmus Posted January 28, 2020 Posted January 28, 2020 chinska chmura dziala w miare tylko jak chiny spia w dzien czesto sa lagi/timeouty. 1
kumpel_ Posted January 29, 2020 Author Posted January 29, 2020 17 godzin temu, rezmus napisał: chinska chmura dziala w miare tylko jak chiny spia w dzien czesto sa lagi/timeouty. No właśnie chyba tak jest, tylko szkoda, że nie za bardzo da się coś z tym zrobić.
k120 Posted January 29, 2020 Posted January 29, 2020 A nie możesz wybrać inny serwer? Teraz.nawet na PL działa już większość.
rezmus Posted January 29, 2020 Posted January 29, 2020 (edited) tak wyglada ilosc urzadzen na kazdym regionie: cn: 1375 sg: 112 de: 90 us: 64 ru: 49 i2: 12 chyba, ze piszesz o modzie Edited January 29, 2020 by rezmus
kumpel_ Posted January 29, 2020 Author Posted January 29, 2020 4 godziny temu, k120 napisał: A nie możesz wybrać inny serwer? Teraz.nawet na PL działa już większość. Wydaje mi się, ze za bardzo nie mogę bo tylko jedno urządzenia (oczyszczacz 3H mam w wersji europejskiej), a reszta wszystko kupione w Chinach. Z resztą większość urządzeń, które mam kupione jeszcze jak nie było Polskiej dystrybucji. 3 godziny temu, rezmus napisał: tak wyglada ilosc urzadzen na kazdym regionie: cn: 1375 sg: 112 de: 90 us: 64 ru: 49 i2: 12 chyba, ze piszesz o modzie Tu akurat masz racje, bo ze względu na oczyszczacz 3H mam zmodowaną wersje apki (chyba z resztą twoją - za co bardzo dziękuje ;)). Faktycznie jest różnica w ilości urządzeń. Niestety jeśli mam większość zamówione z chin to raczej nic z tym nie poradzę ;/ P.s. czy zmodowana apka powinna się normalnie aktualizować. Pojawiła mi się aktualizacja, ale po kliknięciu wyskoczyło, że aktualizacja nie powiodła się. Musiał odinstalować apke i ściągnąć aktualne. Tak to powinno wyglądać? Swoją drogą pewnie najlepiej byłoby przejść na Home Assistant i pewnie problem by zniknął, z tym, że ja akurat nie mam pojęcia o programowaniu i automatyce, wiec raczej ta opcja odpada.
RobertS Posted January 30, 2020 Posted January 30, 2020 Witam.Mam pytanie czy można jakoś podpiąć pod serwer chiński odkurzacz xiaomi Vacum Cleaner kupiony w PL który by działał na modzie appki? Kupiłem ostatnio purifer 3h w PL i podpiął sie pod serwer CN be zproblemu,mam pozostałe urządzenia na CN a ten jeden sprzęt sie buntuje i chce bym wybrał lokalny serwer.Wersja firmware odkurzacza to 3.5.0_003476.Ktoś podpowie co zrobić?
Recommended Posts