yokeron Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 (edited) Cześć Wszystkim! Mam ogromną zagwozdkę z diodą powiadomień. Mi 9T tygodniowy, wersja global, MIUI Global 11.0.3; trzy aplikacje w których chciałbym aby dioda powiadamiała: Telefon (nieodebrane połączenia), SMS, oraz Viber. - dioda powiadomień włączona, aplikacje posiadają uprawnienia - telefon leży na stole z wyłączonym ekranem - testowałem z włączonym ekranem blokady, jak i z pominiętym (opcje programistyczne) oraz z AOD Dioda powiadomień miga tylko przy nowej wiadomości na Viberze. Przy SMSach i połączeniach nieodebranych kompletnie nie działa, nie mruga. Przy włączonym AOD powiadomienia pojawiają się w postaci ikonek z telefonu oraz sms. I żeby było jasne, sprawdzałem również z zablokowanym telefonem odciskiem palca. Wygląda to tak jakby przy aplikacjach SMS i Telefon dioda nie działa wcale. Zainstalowałem również polecanego tutaj NotifyBuddy. Dałem wszystkie zalecane uprawnienia, dodałem Telefon, SMS i Viber. Przy nieodebranym połączeniu nie świeci dioda led z notifybuddy ani dioda powiadomień, przy smsie wyskakuje powiadomienie na czarnym ekranie a później zapala się dioda led z notifybuddy a dioda powiadomień nie świeci, przy wiadomości z vibera nie świeci się dioda led z notifybuddy a świeci się czerwona dioda powiadomień na wysuwanym aparacie. Czytałem zamknięty już temat z działu problemy techniczne, ale tam użytkownikowi również nie świeciła dioda powiadomień przy smsach, a później napisał, że na messengera zareagowała, tudzież nie ma odpowiedzi czy przy smsach też. I druga sprawa, która mnie zastanawia czemu xiaomi nie wykonało diody powiadomień tak aby ta świeciła w miarę tak jasno jak to jest przy ładowaniu? Bo podczas ładowania, dioda ta świeci ładnym widocznym czerwonym okręgiem światła. Przy viberze dioda tak bardzo słabo miga, że praktycznie jej nie widać (tak jakby światło rozchodziło się po całym wysuwanym module). Edited January 29, 2020 by yokeron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antyhaker Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 Sprawdziłem u siebie i dioda normalnie mi działa. W sensie nie mam Vibera, ale przy SMS i połączeniach śmiga jak trzeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yokeron Posted January 29, 2020 Author Share Posted January 29, 2020 A masz włączony ekran blokady czy pominięty (opcje programistyczne)? Rozumiem, że u Ciebie jest tak: dzwoni telefon, nieodbierasz (nie możesz), ekran chwilę świeci (z ekranem blokady to kilka sek; pominięty świeci tyle ile wskazane jest w uśpieniu ekranu) potem gaśnie i dioda na module wysuwanego aparatu zaczyna pulsować, tak? Tak samo przy smsie? Przychodzi wiadomość, potem ekran gaśnie i zaczyna się świecić dioda? Testowałem dzisiaj apkę Always On Edge, i zauważyłem taką zależność, jest połączenie przychodzące, ekran zapala się pokazując kto dzwoni, potem nieodbierane, ekran po kilku chwilach gaśnie - nie ma diody led od apki. To samo Viber, jest wiadomość - ekran potem gaśnie i nie ma diody led (lub edge jak kto wybiera). Kwestia SMS, przychodzi wiadomość - ekran się nie wybudza (jest czarny), słyszę tylko dźwięk wiadomości przychodzącej i dioda led od AOE się świeci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antyhaker Posted January 29, 2020 Share Posted January 29, 2020 Wszystko jest ustawione "normalnie", bez kombinowania. Przy telefonie jest jak piszesz, przy SMS już nie, bo mam wyłączone podświetlanie ekranu. Niemniej, w obu przypadkach dioda świeci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yokeron Posted January 29, 2020 Author Share Posted January 29, 2020 (edited) mrosi tytuł edytowałem. Antyhaker ok dzięki Antyhaker a Ty masz 11.0.3 ? Przy powiadomieniach dioda świeci Ci się również słabiej i inaczej niż podczas ładowania? U mnie wygląda to tak (u góry powiadomienie od Viber, ciężko też uchwycić bo ona pulsuje; niżej podczas ładowania): Edited January 29, 2020 by yokeron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antyhaker Posted January 30, 2020 Share Posted January 30, 2020 Mam 11.0.4, ale wcześniej też problemu nie miałem. Świeci normalnie, jak podczas ładowania - u Ciebie jest faktycznie praktycznie niewidoczna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yokeron Posted January 30, 2020 Author Share Posted January 30, 2020 Ok, a mogę jeszcze zapytać (ponieważ jesteś na razie jedyną osobą która zainteresowała się moim problemem), jak u Ciebie pracuje ta dioda... no bo tak, w panelu pisze: "zaświeć diodę w czasie ładowania (Włącz pulsowanie diody powiadomień podczas ładowania)" - u mnie nie pulsuje tylko świeci ciągłym światłem; "Migająca dioda (Pulsuj diodą powiadomień, gdy otrzymano nowe powiadomienie)" - u mnie pulsuje bardzo słabym światłem. Bo napisałeś "Świeci normalnie, jak podczas ładowania" i właśnie chciałbym się utwierdzić, czy u mnie ta dioda pracuje poprawnie biorąc w/w opisy w panelu. Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
marciniozo Posted January 30, 2020 Share Posted January 30, 2020 Witam wszystkich serdecznie jako nowy użytkownik telefonu Mi9T. Wcześniej 3 lata używałem RN4. Ale do rzeczy, z Mi9T jestem zadowolony, ale tak jak u kolegi dioda powiadomień słabo świeci. W RN4 dioda działała bardzo dobrze. Można było przypisać różne kolory do poszczególnych powiadomień. Tutaj jest tylko jeden i u mnie też słabo świeci...podobnie jak u kolegi. Za bardzo mi to nie przeszkadza bo i tak jej umiejscowienie jest kiepskie. Ale faktem jest, że świeci słabo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antyhaker Posted January 30, 2020 Share Posted January 30, 2020 1 godzinę temu, yokeron napisał: Ok, a mogę jeszcze zapytać (ponieważ jesteś na razie jedyną osobą która zainteresowała się moim problemem), jak u Ciebie pracuje ta dioda... no bo tak, w panelu pisze: "zaświeć diodę w czasie ładowania (Włącz pulsowanie diody powiadomień podczas ładowania)" - u mnie nie pulsuje tylko świeci ciągłym światłem; "Migająca dioda (Pulsuj diodą powiadomień, gdy otrzymano nowe powiadomienie)" - u mnie pulsuje bardzo słabym światłem. Bo napisałeś "Świeci normalnie, jak podczas ładowania" i właśnie chciałbym się utwierdzić, czy u mnie ta dioda pracuje poprawnie biorąc w/w opisy w panelu. Dzięki! To prawdopodobnie kwestia skopanego tłumaczenia. Miga tylko przy powiadomieniach, podczas ładowania świeci bez przerwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yokeron Posted February 5, 2020 Author Share Posted February 5, 2020 marciniozo problem zgłosiłem do samego xiaomi przez fukcję 'Usługi i opinie/problemy" więc jeśli masz podobną sytuację to wyślij im również zgłoszenie. Być może kiedyś to naprawią bo wydaje mi się, że właśnie soft jest głównym winowajcą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marciniozo Posted February 5, 2020 Share Posted February 5, 2020 yokeron dzięki z info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marciniozo Posted February 7, 2020 Share Posted February 7, 2020 Po aktualizacji do Androida 10 w moim Mi9T dioda powiadomień przy nieodebranych połączeniach i wiadomościach SMS działa prawidłowo. Przy WhatsApp też, ale tutaj musiałem ją w ustawieniach aplikacji przestawić na kolor biały..., ważne, że działa jak trzeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yokeron Posted February 7, 2020 Author Share Posted February 7, 2020 (edited) Odważyłem się i również zaktualizowałem do 11.0.4.0 i hurrraaa działa dioda powiadomień Przy połączeniach i SMS faktycznie teraz świeci tak mocno jak przy ładowaniu i wyglądo to poprawnie ale... przy Viberze świeci dalej tak słabo jak było wcześniej. Sprawdziłem ustawienia, uprawnienia i wydaje się, że wszystko jest ok. Jeszcze spróbuję całkowicie go usunąć i ponownie zainstalować. Edit: niestety nic to nie dało marciniozo czy możesz mi wyjaśnić gdzie dokładnie ustawiłeś kolor biały diody bo ja w ustawieniach jakiejkolwiek apki nie widzę takiej opcji (nie mam WhatsAppa ale pytam w kierunku Vibera)? Przecież nie ma możliwości wyboru kolorów w systemie (pomijam fakt, że hardware'owo świecić będzie tylko na czerwono). Edited February 7, 2020 by yokeron Link to comment Share on other sites More sharing options...
marciniozo Posted February 7, 2020 Share Posted February 7, 2020 No możliwość ustawienia koloru jest w aplikacji WhatsApp i tam zmieniłem. Vibera nie używam, także nie pomogę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yokeron Posted February 8, 2020 Author Share Posted February 8, 2020 Ale czy ta możliwość ta jest przez ustawienia/aplikacje/zarządzaj aplikacjami czy to masz gdzieś w menu po włączeniu samej aplikacji? I rozumiem, że po wybraniu koloru na tak jak piszesz biały, dioda powiadomień pulsuje normalnie kolorem czerwonym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marciniozo Posted February 8, 2020 Share Posted February 8, 2020 Ta zmiana koloru jest w menu samej aplikacji, nie w telefonie. Tak po ustawieniu na kolor biały w aplikacji, dioda pulsuje normalnie w kolorze czerwonym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bikier Posted February 11, 2020 Share Posted February 11, 2020 Widzę że macie czerwoną diodę powiadomień, ale pewnie tylko w czarnych telefonach. Ja mam niebieski i dioda świeci na niebiesko, a fajnie by było mieć czerwoną. Może jednak da się zmienić jej kolor ? Ktoś coś może słyszał ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted February 11, 2020 Share Posted February 11, 2020 Zobacz filmiki z rozbierania. Dioda jest biała tylko podświetla półprzezroczysty plastik w kolorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts