Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Popaczmy...

https://bluebox.com/blog/technical/popular-xiaomi-phone-could-put-data-at-risk/

Dobra, no to jedziemy.

• "Kupiliśmy tel w Chinach"... Ok... Ale gdzie? Od kogo?
  • "Sprawdziliśmy, czy to realny Xiaomi przy pomocy apki Mi Identification"... Czyli ustalono, że sprzętowo to jest Xiaomi. Sprzętowo, bo wgrany soft to choroba go wi co.
  • "Telefon zrootowany = źle"... Hm?
  • "USB Debugging włączone na dziń dybry = źle"... Hm?
  • "Znaleziono babole"  No nieładnie, nieładnie...

Fragment odpowiedzi Hjuga:

“We are certain the device that Bluebox tested is not using a standard MIUI ROM, as our factory ROM and OTA ROM builds are never rooted and we don’t pre-install services such as YT Service, PhoneGuardService, AppStats etc. Bluebox could have purchased a phone that has been tampered with, as they bought it via a physical retailer in China. Xiaomi does not sell phones via third-party retailers in China, only via our official online channels and selected carrier stores.” - Hugo Barra, VP International

...Jak Marvinka się doczytuje, Hjugo pisze, że to według nich nie jest czysty telefon od Xiaomi, bo oni nie oddają zrootowanego do sprzedaży, a także nie instalują żadnych gumien w rodzaju tych wykrytych baboli.

Uwaga samego Blueboxa:

This obviously means buying Xiaomi devices from a retail location is not recommended and only purchasing devices directly from mi.com will result in the supply chain integrity of the devices enterprises require.

Krótko: uważać na pośredników, brać najlepiej bezpośrednio z mi.com.

Ot i tyle.

Podsumowując, Tosshi2 powyżej chyba w sedno uderzył. ;)

Edited by Marvinka
  • Like 1
Posted

Tu nie chodzi o rzetelność, tylko o to samo, co w polityce, czyli żeby zdyskredytować kogoś, kto odnosi sukcesy i zagraża własnemu interesowi.

Posted

..ok, kto siedzi w temacie będzie wiedział jak sprawdzić oryginalność telefonu, nie kupi u pośrednika itp....ale dla wszystkich tych którzy m.in dzięki takim artykułom po raz pierwszy dowiedzieli się o marce Xiaomi już na starcie zastanowią się nad zakupem smartfona xiaomi bo przecież taki portal jak chip.pl nie może pisać nie prawdy..?!

Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka

Posted

Ale co nas boli to co sobie ktoś pomyśli? Telefon kupujesz dla siebie i Ty masz wiedzieć co w nim siedzi. Jak wiesz swoje to się nie ma co przejmować chipem ;-)

Posted (edited)

Ja wystraszony tym artykułem, na wszelki wypadek zakleiłem czarną taśmą przednią kamerkę w Mi2s.....cholera wie kto mnie może podglądać (O.o)!!!

No ale żarty, żartami.. Normalny Jan Kowalski nie znający tematu, pewnie się wystraszy, zbulwersuje postępowaniem Xiaomi....ale chyba jest coraz więcej osób, które biorą poprawkę na tego typu artykuły....Więc w tym temacie luzik :-)

Mi2s powered by sMIUI

Edited by kulig007
  • Like 3
Posted

... a przy okazji ludzie dowiedzieli się, że jest program Bluebox do sprawdzania malware ;-) Jakże by inaczej...

Wysłane z MI4

Posted

W którymś blogu co pisało jako pierwszy o Bluebox pisałem komentarz, że czy to czasem nie fake.

Mamy tu ładny przykład - po raz kolejny zresztą - jak "spece" od nie wiadomo jakich zabezpieczeń biorą się za coś bez wiedzy w temacie.

A zapuszczał ktoś apkę Trustable by Bluebox ?

Sorry ale jeśli "spece" z Bluebox nie umieją posługiwać się np. adb do prostych komend pozwalających na sprawdzenie podzespołów telefonu to mam gdzieś ich produkty. Niech lepiej robią pączki bo te lubię i chętnie "zapuszczę"/

• Like 6
Posted (edited)

@Zielony

Przeskanowałem swój telefon tym całym skanerem bluebox i nic nie wykrył. "no malicious apps found".

Jedynie ten ich program "Trustable Device" ma jakieś problemy:

"does not recognize this device"
device has known vulnerabilities - urządzenie zawiera luki
device is rooted - urządzneie jest zrootowane (wiadomo, miui ma taką mozliwość - to akurat rozumiem)

Unknown sources enabled (nieznane źródła, instalwoanie programów z apk, wiadomo)
Large root of certs enabled - co to znaczy ??? Tego nie rozumiem. Może ktoś wyjaśnić co to oznacza?
Apps with dangerous permissions - jak się używa apek korzystających z roota z dostępem np. do skrzynki SMS czy Kontaktów itd. To mogę zrozumieć.

i cos jeszcze z grafiką:

GraphicBuffer Overflow: vulnerable - podatny na błąd związany z przepełnieniem bufora grafiki ? Ktoś coś wie więcej ?

Jak wypada ten test na Waszych telefonach (niekoniecznie Xiaomi)?
U mnie wynik 5.3.

BTW
Chyba tam na tej stronie Blueboxa jest jakieś wyjaśnienie(jeżeli dobrze zrozumiałem), że telefon, który sprawdzali okazał się podróbką:

link do artykułu:

https://bluebox.com/blog/technical/popular-xiaomi-phone-could-put-data-at-risk/#_march8

Edited by lg4xhd
Posted

Tak. Zresztą link do tego dała Marvinka...

W skrócie: kupili podróbkę i sami... mimo bycia ekspertami od zabezpieczeń tego i owego ... nie potrafili stwierdzić czy telefon to podróbka czy nie. Mi to zajmuje góra 2 minuty po podłączeniu telefonu do adb. Więc chyba nadaję się na takiego eksperta.

Posted

Tak. Zresztą link do tego dała Marvinka...

W skrócie: kupili podróbkę i sami... mimo bycia ekspertami od zabezpieczeń tego i owego ... nie potrafili stwierdzić czy telefon to podróbka czy nie. Mi to zajmuje góra 2 minuty po podłączeniu telefonu do adb. Więc chyba nadaję się na takiego eksperta.

Jakbyś jeszcze trochę temat rozwinął, tak parę cmd w adb i odpowiedzi to pewnie by się więcej ekspertów bez blueboxów zrobiło ;)

Posted

Jakbyś jeszcze mógł poczytać na MIUIPolska moje posty o podróbkach... Tam pisałem co i jak.

Wysłane z MI4

Posted (edited)

Jakbyś jeszcze mógł poczytać na MIUIPolska moje posty o podróbkach... Tam pisałem co i jak.

Wysłane z MI4

No poczytam czasami coś na stronie głównej (choć przyznam, że sporadycznie, wolę forum) ale np. ostatnio czytałem http://miuipolska.pl/podrobka-mi4-jak-rozpoznac-podrobiony-telefon/i o ADB i detekcji przy jego pomocy podróbek to tam nic nie ma ;)

Edited by fredek
Posted (edited)

Więc chyba nadaję się na takiego eksperta.

Ekspert to taki ktoś bez wiedzy (ZAWSZE), ten który ma pojecie jest SPECJALISTA.

Postarajcie sie rozróżnić te dwa szczegóły, nie będziecie wtedy czytać pierdół w rożnych portalach pełnych ekspertów :)

W końcu mówi się, iż ktoś specjalizuje się w czyms, a nie ekspertuje ;-)

Edited by acy
Posted

Ekspert to

Taka złota myśl była:

"Ekspert to człowiek, który przestał zadawać pytania. On WIE!" :wink:

Uffffff... Dzięki Bogu, że Acid niechętny do długich wynurzeń, inaczej jeszcze doszedłby do wniosku, że na co mu te MJUI, skoro może zostać gwiazdą technicznej strony blogosfery jak nie przymierzając koledzy z Blóboxa. :mrgreen:

• Like 1
Posted

@fredek7: Czytałem, dlatego zwróciłem uwagę ze przy opisie podróbek Mi4 brak takich informacji a mogłyby się przydać.

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Coś jednak poprawiają w kwestii bezpieczeństwa. Od czasu do czasu skanuje sobie telefon tym blueboxem i w obecnej wersji (5.3.27) nie ma juz tej luki dot. Graphic overflow.

Pojawiła się za to inna, przynajmniej ten program Bluebox ją wykrywa: http://seclists.org/fulldisclosure/2014/Nov/81

PL: http://www.scip.ch/pl/?vuldb.68301

Wg. tego artykulu, każdy android 4.4 ja posiada. Ciekawe czy to sie da zalatac, czy tylko android 5 rozwiąże ten problem.

Tą poprzednią jakoś poprawili:-)

Edited by lg4xhd
  • mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...