color1 Posted June 22, 2020 Share Posted June 22, 2020 (edited) Koledzy, dojrzałem wreszcie do zmiany globala na xiaomi.eu i mam jedno krótkie pytanko, czy ten rom (na mi9lite) zawiera aplikację (była na globalu) "aktualizator aplikacji systemowych" ? Bo nijak nie mogę znaleźć... a jeśli nie ma, to w jaki sposób instalowane są aktualizacje apek od xiaomi ? Mowa o 11.0.4.0 (qfccnxm) - stabilna Aha i jeszcze o coś dopytam by czegoś nie namieszać: mając już odblokowany bl, jaka jest właściwa procedura by trochę pożonglować romami ? przykładowo jak przywrócić wersję global ? taką samą droga jak global->eu, czyli przez twrp ? Edited June 23, 2020 by color1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 23, 2020 Author Share Posted June 23, 2020 Nie posiada.A co do powrotu na Globala - można przez TWRP jednak rekomendowany jest MiFlash. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alucard Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 @QBAQ @Orjon z tym wychodzeniem z messengera gestem cofnięcia to jest o tyle dziwne, że tylko nie działa na pulpicie głównym. Podczas korzystania z innej aplikacji czy nawet bycia w jakimś folderze na pulpicie, ten gest działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek_Tcz Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 Wiadomo jakie zmiany w v12.0.2.0 dla mi9t pro? Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
korek2 Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 I dlaczego dla wersji stabilnej pojawia się aktualizacja z dopiskiem 'tygodniowa'? Link to comment Share on other sites More sharing options...
QBAQ Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 Jakie zmiany? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek_Tcz Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 ok widzę, że jest płynniej nie ma przycięć animacji jakie były. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 23, 2020 Author Share Posted June 23, 2020 My sami nie wiemy jakie zmiany, także nie jestem w stanie Wam powiedziec. A info dot. tygodniowej było pomyłka i o ile wiem jest już naprawione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek04 Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 Mam takie powiadomienie. Tak ma być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
QBAQ Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 @maciek04 zakładam, że zespół tak zmodyfikował aplikację od Aktualizacji, żeby ta lepiej spełniała swoje zadanie, a więc szukała aktualizacji na bieżąco - jak sam napis wskazuje; przytrzymaj i wyłącz powiadomienie dotyczące działania aktualizacji w tle i już nie będzie męczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
color1 Posted June 24, 2020 Share Posted June 24, 2020 Ponowię pytanie: miui.eu/polska (konkretnie w mi9lite 11.0.4.0) nie zawiera aplikacji "aktualizator aplikacji systemowych" - w jaki zatem sposób (czy w ogóle) są aktualizowane te aplikacje (bo przecież nie przez GP) albo w jaki sposób należy je aktualizować - no bo chyba nie ręcznie z apkmirror ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted June 24, 2020 Share Posted June 24, 2020 Niektore nowe wersje wbudowane są w system a reszta pojawia się w google Play. Link to comment Share on other sites More sharing options...
QBAQ Posted June 24, 2020 Share Posted June 24, 2020 (edited) @color1 część jest "wbudowana" w ROM, więc ewentualne aktualizacje są dodawane do kolejnych wydań oprogramowania. Niektóre są "oddzielne" i można je pobrać z Google Play/apkmirror. Trzeba dodać, że nie ma możliwości aktualizacji tych apek samemu z powodu możliwego braku kompatybilności (chodzi o to, że później ludzie błędnie zgłaszają problem). Polega to na tym, że zazwyczaj część tych aplikacji - mimo, że wydają się takie same jak w Globalu - są modyfikowane/dodawane funkcje etc., a także, co ciekawe ekipa wypruwa z reguły różne stringi śledzące o czym niedawno było głośno w związku z aferą Xiaomi (śledzenie działań użytkowników). Edited June 24, 2020 by QBAQ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kmieciu Posted June 24, 2020 Share Posted June 24, 2020 Witam, wydaje mi się że w wersji stabilnej MI 9, zostały zepsute kolory wyświetlacza, biały wpadł w mocny żółty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
QBAQ Posted June 24, 2020 Share Posted June 24, 2020 @Kmieciu może to głupie pytanie, a nie włączyłeś przypadkiem trybu czytania? Ewentualnie zmień ustawienia kolorów w ustawieniach wyświetlacza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 24, 2020 Author Share Posted June 24, 2020 Dnia 21.06.2020 o 20:13, aluap napisał: Na ekranie domowym (MIUI 11) miałem ustawioną tapetę Earth HD Deluxe, natomiast na ekranie blokady dowolny jpg. Tak jak wspomniałem, na MIUI 12 mogę ustawić Earth HD, ale będzie na obu ekranach (mimo że wybieram opcje "tylko ekran domowy") i nie ma możliwości ustawienia innej tapety dla ekranu blokady tz. teoretycznie można wybrać jakiegoś jpg, ale brak jest reakcji (nawet po restarcie telefonu). MIUI 12.0.1 xiaomi.eu, telefon Mi 9T Pro. Problem jest w trakcie naprawy. Został wywołany przez jedną z poprawek eu która miała pozwolić na działanie żywym tapetom spoza MIUI. Niedługo powinien zostać naprawiony w pełni (w następnej aktualizacji prawdopodobnie będzie OK). Dnia 23.06.2020 o 11:33, Alucard napisał: @QBAQ @Orjon z tym wychodzeniem z messengera gestem cofnięcia to jest o tyle dziwne, że tylko nie działa na pulpicie głównym. Podczas korzystania z innej aplikacji czy nawet bycia w jakimś folderze na pulpicie, ten gest działa. Na najnowszej becie nie działa mi nigdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojos Posted June 26, 2020 Share Posted June 26, 2020 Zauważyłem, że po aktualizacji do MIUI 12 pojawił sie kłopot z udostępnianiem zdjęć z galerii. Ikony komunikatorów/programów nie są responsywne. Niemniej czasami po paru sekundach zadziałają. Problemu nie ma przy udostępnianiu w analogiczny sposób zdjęć z galerii Google.Telefon K20 Pro.Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
QBAQ Posted June 26, 2020 Share Posted June 26, 2020 迪克知道那是什么 Przeglądarka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 26, 2020 Author Share Posted June 26, 2020 Naprawione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
color1 Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 Dnia 24.06.2020 o 20:03, QBAQ napisał: @color1 część jest "wbudowana" w ROM, więc ewentualne aktualizacje są dodawane do kolejnych wydań oprogramowania. Niektóre są "oddzielne" i można je pobrać z Google Play/apkmirror. Trzeba dodać, że nie ma możliwości aktualizacji tych apek samemu z powodu możliwego braku kompatybilności (chodzi o to, że później ludzie błędnie zgłaszają problem). Polega to na tym, że zazwyczaj część tych aplikacji - mimo, że wydają się takie same jak w Globalu - są modyfikowane/dodawane funkcje etc., a także, co ciekawe ekipa wypruwa z reguły różne stringi śledzące o czym niedawno było głośno w związku z aferą Xiaomi (śledzenie działań użytkowników). No dobrze, to czym się kierować przy aktualizacjach sugerowanych w GP, bo tam pojawiają się aktualizacje dla apek od xiaomi. Wyłączyć, nie aktualizować ? Ostatnia przypadłość to "Pogoda" - zaimplementowana w pobranym romie 11.0.4.0 ma prawidłowe tłumaczenie (akurat chodziło o "pochmurnie" w apce i w widgecie) a pobrana aktualizacja z GP znów ma różne odmiany (pochmurno/pochmurnie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
QBAQ Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 (edited) @color1 to nie ten wątek, ale... skoro masz aktualizację aplikacji od Xiaomi w Sklepie Play to chyba logiczne, że jest to aplikacja "oddzielna" od romu, więc można śmiało aktualizować. Co do aplikacji 'Pogoda', to teraz już ciężko powiedzieć skoro mówisz o MIUI 11 a mamy już 12, natomiast sama apka od Pogody w obecnym wydaniu ROMu ma numerek 12.2.2.1 i nie widzę w niej jakichś niedociągnięć. Co do innych, to tak jak pisałem; apkmirror. Ale wówczas trzeba odpowiednią komendą w terminalu odblokować opcję aktualizacji aplikacji - w innym wypadku instalator nie zainstaluje aplikacji, wyskoczy monit o braku kompatybilności. Edited June 27, 2020 by QBAQ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekkkkk Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Jak mam zainstalować miui 12 na miui Polska. Wyskakuje info że mam aktualizację ale muszę pobrać ze strony w pliku ZIP. No i mam instaluje przez TWRP uruchamia się ponownie do twrp i nic nie ma zainstalowanego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 29, 2020 Author Share Posted June 29, 2020 Zainstaluj inne twrp, najwidoczniej masz jakieś które ma pewne problemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekkkkk Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Obecnie mam twrp-3.4.0-1-raphael.img teraz spróbuję na 3.4.0.0 edit Zainstalowałem inne twrp i dalej to samo. Wyskakuje enablefilescrypto failed Nie piszemy post pod postem, korzystaj z opcji edytuj /Orjon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 30, 2020 Author Share Posted June 30, 2020 Zrób format data, coś masz popsute z szyfrowaniem plików. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekkkkk Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 A czy starce dane z telefonu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 30, 2020 Author Share Posted June 30, 2020 Tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
SETH89 Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 (edited) Cześć, jestem tutaj nowy. Dzisiaj doszedł do mnie Xiaomi mi 10 Pro. Z tego co widze ma wgrany wasz soft. Ale przy wciśnięciu pobierz wyskakuje błąd .... Generowanie linku a potem że wszystkie mirrory są obecnie niedostepne spróbuj ponownie później. Gdy chcę zainstalować z pobranego pliku zip na pamięć wew. telefonu. telefon restartuje się dwa razy i włącza się normalnie. Co jest nie tak? Na stale ten ROM 11.0.16.0 QJACNXM jest wgrany przez chińczyka czy co? Daje vol down + power jest obrazek fastboot a gdy daje recovery z vol. up to mam recovery 3.0 z trzema kafelkami po chińsku... co za patałachy... nie ma tam opcji flash, czy ktoś może mi pomóc? Fastboot jest odblokowany. Musze wgrac jakieś normalne recovery... To pierwsze z góry będzie dobre? https://miuipolska.pl/pobierz-twrp/ Edited June 30, 2020 by SETH89 edycja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 30, 2020 Author Share Posted June 30, 2020 Podeślij zrzut ekranu z zakładki O telefonie i Pełna specyfikacja. TWRP tak, pierwsze z góry będzie OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SETH89 Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 11 minut temu, Orjon napisał: Podeślij zrzut ekranu z zakładki O telefonie i Pełna specyfikacja. TWRP tak, pierwsze z góry będzie OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 30, 2020 Author Share Posted June 30, 2020 (edited) Coś chyba kombinowali, bo zazwyczaj powinno być MIUI 11 by xiaomi.eu... no ale cóż. Myślę że wgranie i wejście do TWRP -> wpisanie hasła blokady ekranu -> zainstalowanie 12 powinno załatwić problem. Na pewno z MIUI 11 na 12 nie przejdziesz ot tak, pisałem w liście zmian że trzeba ręcznie. edit - jednak chyba nie kombinowali Edited June 30, 2020 by Orjon Link to comment Share on other sites More sharing options...
SETH89 Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 Problem rozwiązany dzięki Orjon! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekkkkk Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 A u mnie dalej jest problem przeZ TWRP wgrać 12 format data nic nie pomógł. Niby wszystko ładnie się instaluje pokazuje się uruchom system i dalej wraca do TWRP i ogólnie nie ma znaczka androida na początku. Mam taką wersję obecnie jak na zdj a próbuje zainstalować xiaomi.eu_multi_HMK20ProMI9TPro_20.6.18_v12-10.zip Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kmieciu Posted July 3, 2020 Share Posted July 3, 2020 Witam, czy że stable mogę przejść na rozwojową bez utraty danych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 3, 2020 Author Share Posted July 3, 2020 Trzeba zrobić wipe data. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts