Jump to content

MIUI 12/13/14 - wersje stabilne XIAOMI.EU/MIUIPOLSKA.PL

Recommended Posts

U mnie (Mi9 + TV: Samsung, LG) ani na DEV, ani Stable przesyłanie Video z poziomu telefonu nie działało i nie działa. Muszę podpierać się aplikacją AllConnect (widzę że wyparowała z Play Store).

Zdjęcia idą bez problemu. Screen Mirroring także.

O co chodzi, że na MIUI 11. Dokładnie 11.0.2 na Mi5s plus. Nie ma w ustawieniach opcji "Region"?

Co do ekranu bezprzewodowego, który również nie działa, znalazłem odpowiedź dlaczego w Global Mi9, gdzie opcja "prześlij ekran" (na ekran zewnętrzny lub rzutnik) jest oddzielona od "ekran bezprzewodowy". Instalując aplikacje "bezprzewodowy wyświetlacz" otwiera się Menu którego nie ma w ustawieniach (może jest ukryte), a które było wcześniej w Miui 10 na Mi5s plus "ekran bezprzewodowy" i telewizor łączy się bez problemu.

3 godziny temu, kwitek191 napisał:

O co chodzi, że na MIUI 11. Dokładnie 11.0.2 na Mi5s plus. Nie ma w ustawieniach opcji "Region"?

Co do ekranu bezprzewodowego, który również nie działa, znalazłem odpowiedź dlaczego w Global Mi9, gdzie opcja "prześlij ekran" (na ekran zewnętrzny lub rzutnik) jest oddzielona od "ekran bezprzewodowy". Instalując aplikacje "bezprzewodowy wyświetlacz" otwiera się Menu którego nie ma w ustawieniach (może jest ukryte), a które było wcześniej w Miui 10 na Mi5s plus "ekran bezprzewodowy" i telewizor łączy się bez problemu.

Może pomyliłem Global z Miui polska. Sorki. 

To druga część mojej wiadomości. Mogę ją podeprzeć screenami. Po zainstalowaniu aplikacji "Miracast plus" w tej aplikacji wyskakuje menu, które wcześniej było dostępne w ustawieniach Miui polska, a którego teraz nie ma. Przez."Prześlij ekran" w ustawieniach nie da się połączyć z TV. Czy jest możliwość tego przywrócenia na Miui 11?Screenshot_2020-03-25-22-15-21-043_com.android.settings.thumb.jpg.9dab164fa9d3bb2f476af04f3c9626ba.jpg

Screenshot_2020-03-25-21-57-31-072_com.android.settings.jpg

@kwitek191 raz, że wszelkie tego typu aplikacje korzystają de facto z implementowanych w systemie rozwiązań. Dwa, że ta funkcja jest w MIUI nadal tylko w inny sposób się ją "wywołuje". Na przykład bezpośrednio z galerii lub ze skrótów na belce statusu...(Wyświetl bezprzewodowo).

@Orjon mały bug w przeglądarce na Stable, mianowicie nakładają się pasek wyszukiwania i narzędzie do wyszukiwania fraz (screen).

Screenshot_2020-03-25-22-19-00-753_com.android.browser.jpg

Edited by QBAQ
Chłop nie ogarnia...

5 minut temu, QBAQ napisał:

@kwitek191 raz, że wszelkie tego typu aplikacje korzystają de facto z implementowanych w systemie rozwiązań. Dwa, że ta funkcja jest w MIUI nadal tylko w inny sposób się ją "wywołuje". Na przykład bezpośrednio z galerii lub ze skrótów na belce statusu...(Wyświetl bezprzewodowo).

@Orjon

Co nie zmienia faktu, że wywoływanie jej w ten sposób dalej nie działa (nie znajduje TV) , a na Globalu jest i funkcja "Projekcja" działająca jak aktualna "prześlij ekran" czy belka "wyświetlaj bezprzewodowo" oraz oddzielnie "ekran bezprzewodowy" który TV wyszukuje jak implementowane rozwiązanie z aplikacji. 

Stąd moje pytanie o powrót opcji "Ekran bezprzewodowy". received_647671626054106.thumb.jpeg.8aa79cb93d98e147bf0b19add1558aec.jpeg

Akurat to jak się nazywa ta funkcja prześlij/wyświetlaj/ekran bezprzewodowy to tylko wynik rozmemłania MIUI.

U mnie generalnie działa. tzn..działa w trakcie gdy na TV wejdę w funkcję AllShare (Samsung) - inaczej TV nie widzi.

Edited by QBAQ

1 godzinę temu, QBAQ napisał:

Akurat to jak się nazywa ta funkcja prześlij/wyświetlaj/ekran bezprzewodowy to tylko wynik rozmemłania MIUI.

U mnie generalnie działa. tzn..działa w trakcie gdy na TV wejdę w funkcję AllShare (Samsung) - inaczej TV nie widzi.

Próbuje wytłumaczyć, że to są dwie różne funkcje, może dlatego obydwie pozostały w Global ("Projekcja" i "Ekran bezprzewodowy"). Jedna działa, druga nie działa, a w miui polska została tylko ta pierwsza, która u mnie nie działa. received_647671626054106.thumb.jpeg.1014fc40a42df22efe53931230fe0718.jpeg

Z tego co ja widzę, u siebie, funkcja o której mówisz że jej nie ma - jest. W sumie obie są. @kwitek191

IMG_20200326_140005.jpg

IMG_20200326_141158.jpg

P.S. no chyba, że Xiaomi Mi5s Plus został z tej funkcji wykastrowany, ale to już musiałby się @Orjon wypowiedzieć.

Edited by QBAQ

@kwitek191 to mów, że chodzi o MiBox a nie o normalny TV. Przez to wałkujemy niepotrzebnie temat, bo nie precyzujesz że chcesz przesyłać na MiBox...

Z tego co wyczytałem to NIE MA takiej możliwości bez instalacji na MiBox BubbleUpNp czy Kodi. Pozdrawiam.

1 godzinę temu, QBAQ napisał:

@kwitek191 to mów, że chodzi o MiBox a nie o normalny TV. Przez to wałkujemy niepotrzebnie temat, bo nie precyzujesz że chcesz przesyłać na MiBox...

Z tego co wyczytałem to NIE MA takiej możliwości bez instalacji na MiBox BubbleUpNp czy Kodi. Pozdrawiam.

Lub wcześniej wspomnianej apki na telefon. To lipa MIUI 11 w przypadku mojego fona.

@kwitek191 to raczej nie wina MIUI tylko po prostu fakt wynikający ze specyfikacji Mi Boxa, który "nie ma wbudowanego w standardzie programu do odbioru mediów DLNA". Zatem wynika z tego jednoznacznie, że to Mi Box potrzebuje jakiejś apki, która obejdzie Chromecast, a nie MIUI szukać sposobu żeby leczyć niekompatybilność z DLNA podstawek do TV.

12 godzin temu, QBAQ napisał:

@kwitek191 to raczej nie wina MIUI tylko po prostu fakt wynikający ze specyfikacji Mi Boxa, który "nie ma wbudowanego w standardzie programu do odbioru mediów DLNA". Zatem wynika z tego jednoznacznie, że to Mi Box potrzebuje jakiejś apki, która obejdzie Chromecast, a nie MIUI szukać sposobu żeby leczyć niekompatybilność z DLNA podstawek do TV.

Wina MIUI bo w 10 jeszcze był Ekran bezprzewodowy, a w 11 na Mi5s plus już nie ma. Działało, nie działa.

A wystarczy apka w tel, żeby MiBox nagle stawał się widoczny, więc znów MIUI. 

Ale podkreślam, nie mówię tu o całym MIUI 11 tylko o konkretnym na Mi5s plus. Bo u Ciebie @QBAQEkran bezprzewodowy dalej jest w 11.

Edited by kwitek191

Opiszę swój problem. W folderze mam kilka aplikacji, uruchamiam obojętnie jaką np kalkulator. Zamykam przyciskiem wstecz i tu pojawia się mój problem. Zamiast wyjść do folderu, wychodzę odrazu do pulpitu. Dzieje się tak w każdym folderze jaki mam. 

Podpowie ktoś co namieszałem. Telefon Mi 9.

Edited by maciek04

4 godziny temu, maciek04 napisał:

Opiszę swój problem. W folderze mam kilka aplikacji, uruchamiam obojętnie jaką np kalkulator. Zamykam przyciskiem wstecz i tu pojawia się mój problem. Zamiast wyjść do folderu, wychodzę odrazu do pulpitu. Dzieje się tak w każdym folderze jaki mam. 

Podpowie ktoś co namieszałem. Telefon Mi 9.

Myślę, że uzależnione jest to od wersji MIUI, u żony na Global MIUI 11 w Mi9 wraca do folderu, u mnie w xiaomi.eu MIUI 11 wraca do pulpitu. Gdyby nie Twój wpis nawet nie zauważył bym, że tak się dzieje, ale nie widzę w tym jakiegoś problemu. 

5 godzin temu, maciek04 napisał:

To samo jest na ostatniej stable dla Mi Note 10, więc przypadek nie jest odosobniony. I zgodzę się, jest to wkurzające.

A jaką wersję launchera mają ci, którym wraca do folderu ? Bo to chyba prędzej o launcher niż o MIUI chodzi. U mnie na Mi9 ostatnie MIUI Dev zawiera launcher 4.15 release I niestety wraca do pulpitu.

• ZduneX25 changed the title to MIUI 10/11/12/13/14 - wersje stabilne XIAOMI.EU/MIUIPOLSKA.PL
  • ZduneX25 changed the title to MIUI 12/13/14 - wersje stabilne XIAOMI.EU/MIUIPOLSKA.PL
  • Kacper Skrzypek locked this topic
  • mrosi unpinned this topic
  • ZduneX25 pinned this topic
  • ZduneX25 unlocked this topic