Jump to content

Mi Note 10 - pytania ogólne - watek zbiorczy

mrosi

Recommended Posts

Bo dla mnie jest to mało oczywiste tj Ogranicz dane to potwierdzam to zaznaczeniem albo nie chce ograniczeń i nie zaznaczam. Dobrze myślę?

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

1 godzinę temu, zalko napisał:

Dobrze myślę?

Może powinno być "Dostęp do danych", ale jest jak jest i działa tak jak napisałem. Nie zaznaczone to aplikacja nie może korzystać.

Chciałem spytać osoby użytkujące dłuższy czas Mi Note 10, jak na dłuższą metę oceniacie stabilność i płynność telefonu? Mam na myśli codzienne użytkowanie, bez grania. Oraz czy po aktualizacjach bitrate nagrywanego dźwięku w wideo to nadal tylko 96kbps?

Na ROMie MIUI Polska 20.5.28 telefon spisuje się genialnie. Bateria jak dzwon, stabilne, płynne działanie. Gdyby nie to, że tak się złożyło, iż będę miał Mi 10, na bank nie rozstawałbym się z nim w sensie sprzedaży. Waham się jeszcze, bo uważam, że to jeden z lepszych telefonów w historii Xiaomi...

• Like 1

Witam, po samsungach pierwszy raz zrobiłam przesiadkę na Xiaomi... Ogólnie jest super ekstra ale zżeranie bateri na czuwanie zaczyna mnie irytować... Już chyba wszystko nie potrzebne mam wyłączone, w trybie czuwania baterie ciągnie SYSTEMOWY UI, co to jest??Screenshot_2020-06-14-11-03-50-614_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.b5308cc08148eaa2b7c5196f3164aba6.jpg

53 minuty temu, Anna8700 napisał:

Witam, po samsungach pierwszy raz zrobiłam przesiadkę na Xiaomi... Ogólnie jest super ekstra ale zżeranie bateri na czuwanie zaczyna mnie irytować... 

Jaki masz ROM...?

27 minut temu, mrosi napisał:

Jaki masz ROM...?

Gdzie to sprawdzić? Nikt nie wie co to jest ten systemowy? 

Dzięki za info wychodzi na to że będę musiała do tego przywyknąć, póki co nie miałam czasu się nim bawić, myślę że przy moim użytkowaniu bateria da rade wytrzymać jeden dzień... W nocy traci z 3 do 5 % i myślałam że tu jest coś nie tak... 

20 minut temu, zalko napisał:

Przez noc 3-5% to spoko, przecież w tle coś Ci działa. Wyłącz sobie Cyfrową równowagę, która wciąż działa i zbiera wyniki.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Mam ręcznie to wyłączyc?bo Mam listę aplikacji korzystających czy gdzieś jest jakies ogolne wyłączenie tego? 

Screenshot_2020-06-14-13-03-38-058_com.google.android.apps.wellbeing.jpg

Mam problem z Mi Note 10 Lite. Występują u mnie ścinki w dotyku po kilka minutach klikania w ekran. Po prostu gdy go używam po po minucie dwóch ekran działa dopiero po 3, 4 dotknięciu. Gdy zablokuje ekran i następnie odblokuję wszystko wraca do normy aż do następnego ścinania. Zauważyłem też, że ekran zacina się gdy przytrzymam na dłużej środkowy przycisk funkcyjny na dole. Tak jakby miała uruchomić się jakaś aplikacja i ścinała cały telefon. 

Druga sprawa, że wg sklepu Google mam zainstalowany android auto a nigdzie nie mogę go znaleźć na telefonie. 

Panowie warto bawić się w miui.eu? szczerze zatrzymałem się na epocie cotygodniowych ręcznych aktualizacji jeszcze w redrice 1s potem w redmi 3.
Do dzisiaj przez 3 lata siedziałem na note 4 global. Co ma dobrego"nasz" rom w porównaniu z globalem ? ;)

Po ostatniej aktualizacji(softu, nie gry), crashuje mi w losowych momentach gra Call Of Duty Mobile. Czasem w trakcie wczytywania menusow pierwszych, czasem po paru minutach gameplayu a czasem po 20-30 minutach. Telefon sie nie nagrzewa ani nie ma w tle innych aplikacji włączonych.

Czy ktoś z was ma tą grę i zauważył coś podobnego? Usuwałem już ją i czyściłem dane, i wolalbym znaleźć inne rozwiązanie niż full wipe do zera, bo to też może nie pomóc.

To akurat jedna z niewielu gier mobilnych w którą sie bardzo przyjemnie grało :cry:

edit: zgłosiłem również jako bug do developerów gry

Edited by Peaceul

@rm_125, nie. Tylko w ustawieniach AOD włączasz rodzaj animacji przy powiadomieniu. Przy czym, jeśli nie korzystasz z AOD na co dzień, a włączysz tylko animację, to wyświetla się ona tylko raz, przy nadejściu powiadomienia.

Dnia 28.06.2020 o 00:06, Peaceul napisał:

Po ostatniej aktualizacji(softu, nie gry), crashuje mi w losowych momentach gra Call Of Duty Mobile. Czasem w trakcie wczytywania menusow pierwszych, czasem po paru minutach gameplayu a czasem po 20-30 minutach. Telefon sie nie nagrzewa ani nie ma w tle innych aplikacji włączonych.

Preinstalacja po aktualizacji apek sprawiających problemy rozwiąże wiele problemów. 

Edited by pawelt

• 2 weeks later...
On 7/2/2020 at 12:04 AM, pawelt said:

Preinstalacja po aktualizacji apek sprawiających problemy rozwiąże wiele problemów. 

Niestety próbowalem już dwa razy po aktualizacji, usuwałem dane. Wszystko na nic.

UWAGA!

Wczoraj pojawił się nowy ROM MIUI Polska stable dla Mi Note 10 Lite - 11.0.7.0. Ma błąd w postaci niedziałającego Cleanera. Zostanie to naprawione w kolejnym buildzie, jednak póki co, samą appkę Oczyszczacza należy zainstalować, uprzednio pobierając appkę stąd:

https://www.apkmirror.com/apk/xiaomi-inc/miui-cleaner/miui-cleaner-4-1-7-release/mi-cleaner-4-1-7-android-apk-download/

Witam :smile:

Od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem nowiutkiej tucany i już myślę o sflaszowaniu xiaomi.eu :-D Mam bardzo dobre wspomnienia z tego romu na moim leciwym mido. Zanim się przesiądę, chciałem tylko upewnić się co do paru rzeczy. Jeśli ktoś byłby łaskaw udzielić odpowiedzi, będę wdzięczny :)

1. Jak wygląda kwestia stabliności aktualnej wersji rozwojowej z MIUI 12? Czy spodziewać się jakichś konkrentych bugów? Na angielskojęzycznym forum xiaomi.eu ktoś jakiś czas temu wspominał o problemach na nagrywaniem wideo, czy możecie to potwierdzić lub temu zaprzeczyć? Jako że prawdopodobnie większość posiadaczy kupuje tego fona głównie dla aparatu, a nie inaczej jest ze mną, wolałbym mieć w pełni sprawną stockową apkę ;)

2. Czy ktoś bawił się już w instalowanie EdXposed'a? Oczywiście rozumiem, że NFC staje się wtedy bezużyteczne, ale mimo to używam od dawna modułów, które są mi bardzo przydatne (Exi for Swiftkey, Xposed Edge Pro) i jeśli tylko da się zainstalować frameworke'a na tym urządzeniu, to chyba jestem gotów poświęcić płatności zbliżeniowe.

3. Które recovery polecacie? Wiem, że jest już oficjalne TWRP - to pewnie najbezpieczniejsza opcja. Na mido używam od dawna Orange Foxa i jestem bardzo zadowolony, jest też wersja na tucanę, ale chyba nieoficjalna. Widziałem po komentarzach na forum, że w poprzednich miesiącach były problemy z szyfrowaniem i bootloopami, ale to już zaszłość, zgadza się?

Z góry dziękuję i pozdrawiam forumowiczów! I dziękuję wszystkim, którzy ciężko pracują nad dostarczaniem znakomitych romów :))

To ja się podepnę pod zestaw pytań kolegi @Lord Sithek

Wczoraj przyszedł Note 10 lite. Aktualnie mam 11.0.10.0 Global QFNEUXM. Chciałbym się przesiąść na xiaomi.eu stable. Czy jakakolwiek funkcjonalność przestanie działać np NFC czy płacenie przez NFC??
Jeszcze chwilę temu nie było TWRP oficjalnie ale zdaje się ze już jest. Rozumiem że procedura standardowa - odblokowanie, wgranie TWRP i wgranie romu?
Ah i najważniejsze. Jak to jest z appkami sms i kontakty. Aktualnie w globalu mam te apki od googla. Czy xiaomi wycofuje się ze swoich? Zakładam że w xiaomi.eu będą apki od xiaomi ? Co dalej z synchronizacją ?

Edited by fatis

10 godzin temu, fatis napisał:

Wczoraj przyszedł Note 10 lite. Aktualnie mam 11.0.10.0 Global QFNEUXM. Chciałbym się przesiąść na xiaomi.eu stable. Czy jakakolwiek funkcjonalność przestanie działać np NFC czy płacenie przez NFC??
Jeszcze chwilę temu nie było TWRP oficjalnie ale zdaje się ze już jest. Rozumiem że procedura standardowa - odblokowanie, wgranie TWRP i wgranie romu?
Ah i najważniejsze. Jak to jest z appkami sms i kontakty. Aktualnie w globalu mam te apki od googla. Czy xiaomi wycofuje się ze swoich? Zakładam że w xiaomi.eu będą apki od xiaomi ? Co dalej z synchronizacją ?

Niestety nie wygląda na to, żeby ktoś miał odpowiedzieć, a jak wrzuciłem dodatkowego posta z prośbą o pomoc, to dostałem ostrzeżenie od moda <_< Więc dzisiaj pewnie sam odblokowuję bootloadera i robię całą procedurę, zobaczymy, co się wydarzy...

Z tego, co wiem, w xiaomi.eu aplikacje Wiadomości i Telefon są od Xiaomi - ta druga ma możliwość nagrywania rozmów.

11 godzin temu, fatis napisał:

Kolega jak zrozumiałem ma tucanę, Lite to toco, to chociaż podobne i mają jeden wątek to jednak różne urządzenia.

Nie używam bezpośrednio GPay, mam apkę mBanku i po samym wgraniu .eu nie mogłem dodać karty. Po wgraniu magiska i ustawieniach w nim płatność działa bez problemu.

Raczej nie było TWRP oficjalnego (może na tucanę), jest beta ale nie wszystko działa. Można odblokować, wgrać .eu i magiska przez fastboot, jest odpowiedni plik na serwerze.

Global ma tel. i sms od Google, w eu są xiaomi z działającym nagrywaniem.  

No póki co na globalu, co ciekawe chmura xiaomi synchronizuje mi się z tymi apkami i mam smsy i połączenia ale tylko z jednej karty. Ktoś zna rozwiązanie problemu czemu nie może zweryfikować drugiego numeru? (o dziwo to jest numer przypięty do konta) wysyła sms ale wisi na weryfikowaniu numeru telefonu. Co może być nie tak - operator plus
Dobra - poradziłem sobię. Dla potomnych, trzeba logować się na konto numerem telefonu a nie emailem bo jest problem z synchronizacjąna karcie przypisanej do konta.

Edited by fatis

• 3 weeks later...

Panowie, jest już może w miarę stabilne wydanie recocery? Czy nadal cisza?
Bo myślę nad obowiązkową wrzutką xiaomi.eu, ale daaaaaawno nie śledziłem tematów i podchodzę do tego na chłodno.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

@Thomas_Anderson, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Masz pisać bzdury - nie pisz wcale. I doczytuj to, czego dyskusja dotyczy.

Nie ma stabilnego, oficjalnego TWRP dla Mi Note 10 Lite.

Sam jestem żywo zainteresowany, bo żonie kupiłem ten model...

Póki co zainstalowałem jej MIUI 11 od MIUI Polska, z wykorzystaniem ROMu "automatycznego". Śmiga jak trzeba, a przynajmniej na Jej potrzeby.

• Like 1

Póki co zainstalowałem jej MIUI 11 od MIUI Polska, z wykorzystaniem ROMu "automatycznego". Śmiga jak trzeba, a przynajmniej na Jej potrzeby.
Mógłbyś rozwinąć temat ROMu automatycznego? :) Bo nawet to będzie lepszym półśrodkiem, schodząc z globala.

@kulig007, łap:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv11/xiaomi.eu_multi_MINote10LITE_V11.0.8.0.QFNMIXM_v11-10-fastboot.zip/download

To ROM z MIUI 11 wprawdzie, ale śmiga jak trzeba,

Standardowo, odblokowanie BL, potem pobrany ROM rozpakuj na dysku.

Uruchom telefon w fastboot i podłącz do kompa. Z folderu ROM wybierasz skrypt i go uruchamiasz.

Najlepiej "na czysto", przez skrypt "windows_fastboot_first_install_with_data_format".

Tylko wcześniej dane skopiuj...

• Like 1

xiaomi.eu już na pokładzie Mi Note 10 lite (toco)

Wiecie co może być powodem wywalenia się aktywacji karty SIM, przy synchro konta MIUI? ZA CHOLERĘ nie chce mi się aktywować, a chciałem pobrać z chmury wiadomości SMS.

Dodam, że zaraz po wgraniu przez fastboot było OK (ale musiałem wymazać do ust. fabrycznych) - po tym już kłopoty z aktywacją.

--- EDIT ---

Po zmianie na j.angielski dopiero za nastym razem udało się aktywować.

Edited by mrosi
Dodaj jeszcze z pół strony wątku pustych wierszy...