Guest Posted December 2, 2019 Posted December 2, 2019 (edited) Koledzy, Rozważam zakup tego modelu ale kluczową sprawą dla mnie jest nagrywanie rozmów. Korzystam obecnie z ACR PRO Unchained na andku 7.0 i działa bez problemów. Jak to wygląda w tym modelu? Lub może tak... Jaki model i z jakim MIUI do 1500zł umożliwia obecnie nagrywanie rozmów...? Android 9 lub 10. Jeżeli zły dział to poproszę admina o przeniesienie. Edited December 3, 2019 by Guest
trumanshow Posted December 4, 2019 Posted December 4, 2019 W tym telefonie z softem EU Rom czyli wersja europejska niestety nie ma nagrywania rozmów i nie będzie.Chyba ze telefon zmodyfikujesz odblokujesz bootloader i zrobisz inne procedury.Przykre ale prawdziwe
kristof1992 Posted December 7, 2019 Posted December 7, 2019 Dnia 4.12.2019 o 18:47, trumanshow napisał: W tym telefonie z softem EU Rom czyli wersja europejska niestety nie ma nagrywania rozmów i nie będzie.Chyba ze telefon zmodyfikujesz odblokujesz bootloader i zrobisz inne procedury.Przykre ale prawdziwe Przynajmniej idzie coś zrobić i mieć nagrywanie rozmów oraz płatności NFC z zablokowanym bootloaderem. W innych markach musisz mieć root.
bartek07 Posted December 10, 2019 Posted December 10, 2019 Traci się przez to gwarancję? Masz jakiś poradnik jak to zrobić?
kristof1992 Posted December 10, 2019 Posted December 10, 2019 5 godzin temu, bartek07 napisał: Traci się przez to gwarancję? Masz jakiś poradnik jak to zrobić? 1. Odblokowanie bootloadera - 168h 2. Instalacja softu Fastboot indonesia przez miflash z opcją "clean all and lock" w trybie telefonu fastboot. 3. Cieszysz się nagrywaniem rozmów i działającym NFC przy płatności
ziksinski Posted December 11, 2019 Posted December 11, 2019 (edited) @kristof1992 Czy traci się przez to gwarancję? Czy telefon będzie się aktualizował (w sensie nowsze wersje systemu gdy będą wychodzić)? Czy są jakieś niedogodności dla polskiego użytkownika (np. brak polskiej czcionki, nie działające popularne aplikacje typu player, ipla, netflix, nc+ go, allegro, olx)? Czy nie ma też jakichś negatywnych zjawisk (np. wolniej chodzący internet) związanych z agregacją czy przełączaniem się pomiędzy różnymi pasmami LTE? Edited December 11, 2019 by ziksinski
kristof1992 Posted December 11, 2019 Posted December 11, 2019 2 godziny temu, ziksinski napisał: @kristof1992 Czy traci się przez to gwarancję? Czy telefon będzie się aktualizował (w sensie nowsze wersje systemu gdy będą wychodzić)? Czy są jakieś niedogodności dla polskiego użytkownika (np. brak polskiej czcionki, nie działające popularne aplikacje typu player, ipla, netflix, nc+ go, allegro, olx)? Czy nie ma też jakichś negatywnych zjawisk (np. wolniej chodzący internet) związanych z agregacją czy przełączaniem się pomiędzy różnymi pasmami LTE? Jeżeli będziesz chciał oddać na gwarancję to odblokowujesz ponownie bootloader i instalujesz rom EU z blokadą bootloadera (opcją clean all and lock). Wszystko działa jak w sofcie global tylko różnicą jest w tym że masz dialer od Xiaomi z nagraniem rozmów.
DjLeo Posted December 11, 2019 Posted December 11, 2019 @kristof1992 Czyli ty to zrobiłeś tak? Też to rozważam, bo jednak brak nagrywania i dialer google jest do D. Jeżeli tak to daj proszę znać czy widzisz jakieś negatywne rzeczy i jak z aktualizacjami?
bartek07 Posted December 11, 2019 Posted December 11, 2019 Też jestem zainteresowany tym Indonesia ROM ale nie wiem jak się do tego zabrać? Nie chciałbym zepsuć telefonu. Ostatni raz wgrywałem LineageOS do galaxy s5. Czy Indonesia ROM też jest aktualizowany? Czy trzeba za każdym razem wgrywać nowy ROM czy sam się aktualizuje w ustawieniach?
focusik09 Posted December 11, 2019 Posted December 11, 2019 Aktualizowany jest normalnie poprzez ota. Wszystko w nim śmiga, Nerfix, android auto, nc+ go, nagrywanie rozmów. Zmiana regionu na Indie daje możliwość zmiany czcionki. Instalacja jest banalna. Wystarczy odblokowany bootloader.
bartek07 Posted December 12, 2019 Posted December 12, 2019 Odblokowalem booloader w opcjach programistycznych ale nie kazali mi czekać 168h. Masz jakiś poradnik jak zainstalować ten Indonesian ROM żeby tutaj nie zasmiecac tematu?
ziksinski Posted December 12, 2019 Posted December 12, 2019 @kristof1992 Gorzej będzie jeżeli padnie bateria / USB/ dotyk w telefonie i nie będę w stanie wgrać spowrotem softu EU wtedy raczej się pokapują, że był BL odblokowany i wgrane co innego...
kristof1992 Posted December 12, 2019 Posted December 12, 2019 24 minuty temu, ziksinski napisał: @kristof1992 Gorzej będzie jeżeli padnie bateria / USB/ dotyk w telefonie i nie będę w stanie wgrać spowrotem softu EU wtedy raczej się pokapują, że był BL odblokowany i wgrane co innego... Wszystko działa jak należy. W sumie masz bootloader zablokowany więc raczej wszystko będzie ok.
bartek07 Posted December 12, 2019 Posted December 12, 2019 14 minut temu, kristof1992 napisał: Wszystko działa jak należy. W sumie masz bootloader zablokowany więc raczej wszystko będzie ok. Czyli jak ekran mi się uszkodzi na tyle, ze będzie podlegał gwarancji ale na tyle ze nie będę mógł wgrać fabrycznego romu to mogę go oddać do xkomu z indonesia rom? I naprawia mi go?
bartek07 Posted December 12, 2019 Posted December 12, 2019 17 godzin temu, focusik09 napisał: Aktualizowany jest normalnie poprzez ota. Wszystko w nim śmiga, Nerfix, android auto, nc+ go, nagrywanie rozmów. Zmiana regionu na Indie daje możliwość zmiany czcionki. Instalacja jest banalna. Wystarczy odblokowany bootloader. A czym się różni region stany od indie? W stanach nie da się zmienić rozmiaru czcionki czcionki?
focusik09 Posted December 12, 2019 Posted December 12, 2019 Ograniczeniami. W Indiach jest większy wybór. I nie chodzi o rozmiar czcionki tylko o krój
bartek07 Posted December 12, 2019 Posted December 12, 2019 51 minut temu, focusik09 napisał: Ograniczeniami. W Indiach jest większy wybór. I nie chodzi o rozmiar czcionki tylko o krój To czemu wszyscy ustawiają na Stany? W środę dopiero będę mógł odblokować bootloader. Masz jakieś linki gdzie mogę pobrać indonesian ROM i miflash nowszy niż 2016? i inne linki z poradnikami? Za ten czas chciałbym poczytać wszystko żeby nie zepsuć telefonu. Każdy link będzie cenny. Jak nie chcesz tutaj podawać to proszę PW.
focusik09 Posted December 12, 2019 Posted December 12, 2019 (edited) Mały poradniczek instalacji softu z możliwością nagrywania rozmów i płatnościami NFC. Płatności będą działały jeśli przy instalacji zaznaczymy ,,flash_all_lock.bat,, Linki pochodzą ze żródeł które podawał @trumanshow za co dzięki . Pamiętaj że każdą modyfikację robisz na własną odpowiedzialność!! Metoda nie działa na chińskich wersjach telefonu. (czerwone pudełko) Przed przystąpieniem warto zrobić kopię zapasowe aplikacji (Ustawienia/ O telefonie/ Kopia zapasowa i reset/ Lokalne kopie zapasowe/ Utwórz kopie zapasowe.) i skopiować folder Miui na komputer. Po instalacji Romu indonezyjskiego wystarczy przywrócić folder "backup" do katalogu Miui na urządzeniu. Jeśli zależy komuś na SMS-ach i historii połączeń, należy skorzystać z aplikacji sms backup & restore, że sklepu Play. Najlepiej umieścić sobie kopie na swoim dysku Google, i po wszystkim przywrócić. Kopia sms i połączenia wykonana w systemowej aplikacji nie przywróci tych danych, ponieważ są to całkiem inne dialery. 1.Potrzebny odblokowany bootloader. 2. Pobieramy miflash pro i instalujemy na dysku C https://androidmtk.com/download-mi-flash-pro-all-versions 3. Pobieramy Rom indonezyjski (PGGIDXM) do instalacji poprzez tryb fastboot. Musi mieć rozszerzenie.tgz. (upewnij się najlepiej 10 razy czy masz odpowiednią wersję) https://xiaomifirmware.com/roms/miui-roms-redmi-note-8-pro-begonia/ 4. Wypakować pobrany Rom bezpośrednio na dysk C 5. uruchomić Miflash pro jako administrator. Jeszcze nie podłączać telefonu do komputera 6. W Opcjach programisty włączyć debugowanie USB. Telefon wprowadzić w tryb fastboot (na wyłączonym telefonie przytrzymać Vol - i Power jednocześnie i trzymać do pojawienia się ekranu fastboot) 7. Podłączyć telefon do komputera. MiFlash Pro powinien go wykryć i pojawi się taka informacja 8. Klikamy na zakładkę Flash in Fastboot 9. MiFlash przejdzie do kolejnego okna, w którym wskazujemy mu wypakowany folder z Rom na dysku C 10. Wybieramy metodę instalacji Rom, poprzez wskazanie mu któregoś ze skryptów (Twoja decyzja) flash_all_lock.bat – czyści cały telefon, instaluje Rom i blokuje bootloader flash_all.bat - czyści cały telefon, instaluje Rom i nie blokuje bootloader flash_all_except_data_storage.bat - czyści partycję system, instaluje Rom bez utraty danych, nie blokuje bootloader 11. Włączamy Flash i podziwiamy pasek postępu, czekamy około 300 sekund. Telefon po flashowaniu uruchomi się samoczynnie Prościej już nie potrafię . Edited December 13, 2019 by focusik09 2
trumanshow Posted December 12, 2019 Posted December 12, 2019 (edited) Dnia 12.12.2019 o 20:04, focusik09 napisał: Mały poradniczek instalacji softu z możliwością nagrywania rozmów i płatnościami NFC. Płatności będą działały jeśli przy instalacji zaznaczymy ,,flash_all_lock.bat,, Linki pochodzą ze żródeł które podawał [mention=2418]trumanshow[/mention] za co dzięki . Dzięki za zrobienie tutorialu, lepiej bym tego nie ujął. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Dnia 12.12.2019 o 18:32, bartek07 napisał: To czemu wszyscy ustawiają na Stany? W środę dopiero będę mógł odblokować bootloader. Masz jakieś linki gdzie mogę pobrać indonesian ROM i miflash nowszy niż 2016? i inne linki z poradnikami? Za ten czas chciałbym poczytać wszystko żeby nie zepsuć telefonu. Każdy link będzie cenny. Jak nie chcesz tutaj podawać to proszę PW. Dałem np. Stany w Polskim regionie nie masz folderu theme i nie możesz sobie zmienić motywu ikon itp. Można sobie po testować inne regiony i zobaczyć jakie wgrywają się dziwne apki, dla każdego coś innego Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Edited December 16, 2019 by mrosi Edycja cytowanej zawartości przekracza możliwości...? 1
ziksinski Posted December 13, 2019 Posted December 13, 2019 @focusik09 Cytat 1.Potrzebny odblokowany bootloader. (aczkolwiek Miflash pro daje także możliwość instalacji z zablkowanym bootloaderem, Nie miałem jak sprawdzić, ponieważ na wszystkich urzadzeniach mam odblokowany) No właśnie - a czy ktoś jest tutaj w stanie to zweryfikować? W końcu wgrywamy oryginalny soft od producenta (tak jak się de-branduje np. telefony Samsunga czy innych firm). Może jednak na potrzeby tej "operacji" nie trzeba odblokować BL?
focusik09 Posted December 13, 2019 Posted December 13, 2019 @ziksinski Też mi się tak wydaje. Tak jak napisałem ja nie mam możliwości tego sprawdzić bo nie będę go blokował. Jak ktoś chce to może spróbować. Najwyżej nie powinien przyjąć romu
trumanshow Posted December 13, 2019 Posted December 13, 2019 (edited) Dnia 13.12.2019 o 10:46, ziksinski napisał: [mention=2179]focusik09[/mention] Cytat 1.Potrzebny odblokowany bootloader. (aczkolwiek Miflash pro daje także możliwość instalacji z zablkowanym bootloaderem, Nie miałem jak sprawdzić, ponieważ na wszystkich urzadzeniach mam odblokowany) Z zablokowanym bootloaderem nic nie wgrasz bo w miflash pro przy próbie wgrania softu od razu wywala napis na czerwono że masz zablokowany bootloader. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Edited December 16, 2019 by mrosi Dodaj jeszcze z pół strony wątku pustych wierszy... 1
JamCiTo Posted December 13, 2019 Posted December 13, 2019 (edited) To jedna rzecz... A druga - oryginalny soft - ale Twój ma oryginalny soft... A był oczywiście przeznaczony do sprzedaży na terenie Indonezji? Jeżeli tak - to nie powinno być żadnego problemu... Edited December 13, 2019 by JamCiTo
bartek07 Posted December 16, 2019 Posted December 16, 2019 (edited) Miflash pro nie wykrywa mi telefonu a zwykly miflash wykrywa i unlock też wykrywa. O co chodzi? Dopiero w czwartek będę mógł odblokować bootloader. Da się jakoś szybciej czy warto czekać? Edited December 16, 2019 by bartek07
trumanshow Posted December 16, 2019 Posted December 16, 2019 W miflash pro trzeba się zalogować jak w miunlock . Telefon powinien być widoczny sprawdzałeś? Szybciej się nie da trzeba swoje odczekać Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
bartek07 Posted December 16, 2019 Posted December 16, 2019 Jestem zalogowany. W fastboot nie wykrywa a jak włączę to wykrywa. Żeby wykrył to muszę mieć odblokowany bootloader? W czwartek dopiero będę mógł odblokować bootloader.
trumanshow Posted December 16, 2019 Posted December 16, 2019 Tak musi być odblokowany. Bo jak podłączasz na zablokowanym to pokazuje ci napis na czerwono że masz zablokowany Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
bartek07 Posted December 16, 2019 Posted December 16, 2019 Mi po prostu na fastboocie nie wykrywa. Nie pokazuje, że jest zablokowany czy odblokowany a nic się nie zmienia w miflash pro.
trumanshow Posted December 16, 2019 Posted December 16, 2019 Inaczej jak podłączasz do mi flash pro telefon czy na ekranie telefonu jest króliczek majstrujący w androidzie czy nie ?
bartek07 Posted December 16, 2019 Posted December 16, 2019 Jest króliczek. VOL- i Power przycisk długo wciskam. Włączam MiFlash Pro z uprawnieniami administratora i podłączam telefon. Sprawdzałem na wszystkich portach USB. Chyba, że sterowniki mam jakieś złe zainstalowane ale zwykły MiFlash działa i unlock też. Couldn't find device, zalogowany na swoje konto xiaomi jestem. Region wybrałem China
trumanshow Posted December 16, 2019 Posted December 16, 2019 wez jeszcze raz zainstaluj program pobierz z tąd musi działać ,nie możliewe robisz coś nie tak https://androidmtk.com/download-mi-flash-pro-all-versions
bartek07 Posted December 16, 2019 Posted December 16, 2019 (edited) Już kilka razy instalowałem w tym przed chwilą też. W menedżerze urządzeń mam tylko Android Phone -> Android Bootloader Interface jak wejdę w fastboot. Tylko miflash pro nie widzi. Wszystko z uprawnieniami admina. Trzeba wejść w tryb testowy podczas instalacji? Jakieś dodatkowe sterowniki? Może się coś zmieni w czwartek jak odblokuje bootloader. Albo spróbuje na drugim laptopie. Edited December 16, 2019 by bartek07
kristof1992 Posted December 16, 2019 Posted December 16, 2019 3 godziny temu, bartek07 napisał: Już kilka razy instalowałem w tym przed chwilą też. W menedżerze urządzeń mam tylko Android Phone -> Android Bootloader Interface jak wejdę w fastboot. Tylko miflash pro nie widzi. Wszystko z uprawnieniami admina. Trzeba wejść w tryb testowy podczas instalacji? Jakieś dodatkowe sterowniki? Może się coś zmieni w czwartek jak odblokuje bootloader. Albo spróbuje na drugim laptopie. To nie masz odblokowanego bootloadera? To się nie dziw że nie działa flashowanie.
Recommended Posts