Jump to content

Mi 9 Lite / Mi CC 9 - pytania ogólne - wątek zbiorczy

ZduneX25

Recommended Posts

• ZduneX25 changed the title to Mi 9 Lite / Mi CC 9 - pytania ogólne - wątek zbiorczy

Raz działa od razu, raz za którymś razem, a innym razem w ogóle. Gorzej jak czytnik na plecach w Mi 8 Lite.
Mimo wszystko działa i nie jest najgorszy. Tak 9 na 10 odblokowań jest prawidłowych. Najbardziej celnie działa przy wyburzonym ekranie.

Wysłane z mojego MI CC 9 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Sztos telefon. Naprawdę, nie spodziewałem się takich cudów po wersji Lite, wszystko działa błyskawicznie, a aparat - miodzio, rewelacyjne kolory, zawstydza mojego Mixa 3!

Odpowiadając na pytanie dot. czytnika w ekranie - nie jest źle. Nie jest to dokładność i szybkość fizycznego czujnika z tyłu (czy z przodu), ale zupełnie nie przeszkadza to (przynajmniej mi) w użytkowaniu.

• Like 1

3 godziny temu, Marciss napisał:

Cześć, Czy może ktoś sprawdzić jaki jest poziom DRM Widevine na Mi 9 Lite, L1 czy L3. Drugie pytanko, czy ekran obsługuje HDR oraz jak z baterią, jak długo na niej wytrzymuje? 

IMG_20191120_222744.thumb.jpg.786c659f9a2d069026aff77f6e25305f.jpg

• Thanks 1

Cześć, Czy może ktoś sprawdzić jaki jest poziom DRM Widevine na Mi 9 Lite, L1 czy L3. Drugie pytanko, czy ekran obsługuje HDR oraz jak z baterią, jak długo na niej wytrzymuje? 
xiaomi.eu38fa2a131e1aec06d6a6823d522b6a6d.jpg

Zastanawiam się bardzo nad przesiadką z P20, bo mam niezły deal na Mi 9 Lite. Jeszcze chciałbym się dowiedzieć jak z wydajnością, nie chodzi mi w grach, tutaj przy codziennym użytkowaniu, nie ubija apek w tle albo kart w przeglądarce? Niestety EMUI jest dość drastyczne i czasami potrafi mi ubić apki w P20 albo wszystkie karty, jakie sobie zostawiam. Jszcze chciałbym się dowiedzieć, czy nie ma problemów z logowaniem odciskiem do apkek bankowych, tutaj czy jest podświetlone pole czytnika, albo czy idzie łatwo się nauczyć gdzie leży czytnik?

Nic nie ubija i bardzo ładnie trzyma w ramie aplikacje. Odcisk palca dobrze działa w aplikacji bankowej, a przy odblokowaniu telefonu łatwo trafić w miejsce czytnika. Działa to bardzo intuicyjnie. Ja jestem zadowolony z tego telefonu

• Thanks 1

• 2 weeks later...

OK. Zaryzykowałem. Odblokowałem (o dziwo bez czekania) bootloader, zainstalowałem  V11.3.2.0 od xiaomi.eu. 

Zrobiłem według pierwszego sposobu: 

I płatność działa.

Piszę to tylko dlatego, że wcześniej były zgłoszenia, że na różnych softach może nie działać.... U mnie jest OK.

Planuje zakup mi 9 lite. Jakie są ogólne wrażenia użytkowników? Jak się poddaje modyfikacji, czyli root i moduły vanced? Jakieś uciążliwe problemy?

Chciałem na początku kupić RN8 Pro ale są z nim problemy i nie wspiera go Miui Polska. Później myślałem też o Note 8T ale ktoś mi doradził że lepszym rozwiązaniem będzie mi 9 lite

Jakieś może problemy z NFC?

Witam. Używam 2 karty SIM. Niestety dopiero po rozpoczęciu połączenia można wybrać/zmienić kartę z której chce się dzwonić, jest to jak dla mnie niewygodne, czasami można nie zdążyć albo dać sygnał z karty z której nie chcemy dzwonic. 

Mam pytanie czy w jakiś sposób można w Mi 9 lite wrócić do starej wersji?

@gwalberg Na Androidzie 10 Magisk, root, YouTube vanced wchodzi bezproblemowo. Z ViperFX trzeba troszkę bardziej kombinować, ale to wina bardziej Adroida 10. Płatności NFC działaj i jest poradnik na forum jak zrobić by działały z rootem. Pierwszy sposób działa z poradnika. Ogólnie telefon zacny :)

• Thanks 1

Czy polecacie ten model w porownaniu no z redmi note 8 pro ktorego trapia rozne bolączki?

Aparat bedzie lepszy czy gorszy? Czy rowniez sa problemy z dialerem google w kontaktach i smsach?

No polu bitwy mam mi 9lite, redmi note 8 pro a nawet redmi note 8t

Ja kupiłem Mi 9 lite za 1029 PLN i za te pieniądze telefon jest mega, bo ma wyświetlacz Amoled, bardzo dobrą baterię, a zdjęcia robi dobre. Piszę, że dobre zdjęcia, bo wcześniej miałem Pocophona i na nim fotki wcale nie były gorsze. Spodziewałem się lepszych zdjęć na Mi 9 lite, bo przecież to nowszy telefon i na papierze ma lepszy aparat. Jednak w dobrych warunkach oświetleniowych zdjęcia bardzo ładnie wychodzą, tak że nie narzekam aż tak bardzo. Jeśli chodzi o Redmi Note 8 Pro, to Mediatek skutecznie zniechęcił mnie do tego modelu. Może to dla niektórych nie ma znaczenia, ale dla mnie ma, bo chcę wgrać Miui Eu na Mi 9 Lite w przyszłości a Mediatek w Redmi Note 8 Pro to uniemożliwia.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

• 2 weeks later...

witam mam pytanie czy ktoś używa w MI9lite funkcji AMBIENT DISPLAY czy u was dziala dobrze bo umnie  nie pokazuje żadnych połączeń na ekranie blokowania co może być przyczyną ewentualnie jak to ustawić? pozdrawiam

3 godziny temu, ewjp napisał:

witam mam pytanie czy ktoś używa w MI9lite funkcji AMBIENT DISPLAY czy u was dziala dobrze bo umnie  nie pokazuje żadnych połączeń na ekranie blokowania co może być przyczyną ewentualnie jak to ustawić? pozdrawiam

U mnie jest to samo niestety. Z tego co zdążyłem się zorientować winny jest dialer od Google... Ogólnie jak dla mnie ten dialer jest słaby zwłaszcza jak się używa 2 kart SIM. Pozdrawiam

1 godzinę temu, Maciek1973 napisał:

U mnie jest to samo niestety. Z tego co zdążyłem się zorientować winny jest dialer od Google... Ogólnie jak dla mnie ten dialer jest słaby zwłaszcza jak się używa 2 kart SIM. Pozdrawiam

czy jest jakaś szansa że to naprawią?

3 godziny temu, ewjp napisał:

czy jest jakaś szansa że to naprawią?

Być może, przy którejś aktualizacji tak. Ogólnie jednak będę przechodził na Miui eu z tego co piszą użytkownicy tam jest dialer od Xiaomi, sprawdzony, super się nadaje na dual SIM i są widoczne powiadomienia. 

@cincin27 Mieszane. Największa porażka to ten dialer w globalu, ale wszystkie nowe modele to niestety mają. Poza tym to taki mniej wydajny Mi9 z minimalnie gorszymi aparatami i dźwiękiem. Bez ładowania bezprzewodowego, ale większą baterią, gniazdem jack i slotem na sd. Jakość dźwięku po jacku bardzo taka sobie i mam wrażenie że nawet gorsza niż w leciwym budżetowym Redmi 3s.

@cincin27 ze względu na wielkość zastanawiałem się nad Mi 9se, ale za mała bateria i chyba bym żałował bo amoled np przy wertowaniu internetu więcej prądu potrzebuje (większość serwisów ma jasne tła). Wydajność w normalnym użytkowaniu wystarczająca. Działa sprawnie, nie ma problemu z drenażem baterii. Różnica w jakości zdjęć w porównaniu do Mi9 marginalna, w dobrych warunkach żadna. Jedynie to audio takie sobie. Jakby miał jeszcze normalny dialer, kontakty i wiadomości to każdemu mógłbym polecić.

Udało mi się zainstalować ten tradycyjny dialer - com.android.contacts 11.0.3.4

Jednak żeby działał musiałem cofnąć aktualizacje tego dialera od Google. Teraz da się normalnie korzystać z dual SIM. SMS niestety nadal od Google...

I tak raczej będę wgrywał Miui eu, czekam na odblokowanie bootloadera

Edited by Maciek1973
  • Like 1

• 2 weeks later...

Również zainstalowałem 11.0.3.4 jednak próba ustawienia go jako aplikacji domyślnej powoduje restart telefonu  :sad:
Jego funkcjonalność w tym wypadku sprowadza się tak naprawdę do przeglądania kontaktów.

@panaho Nawet jak nie można ustawić jako domyślnego to nie tylko, jeszcze poprawia synchronizację z chmurą Mi i normalnie można z niego dzwonić. Googlowego widzisz tylko przy odbieraniu połączeń. Ze starego telefonu przeniosłem jedynie rejestr połączeń i sms-y. Nie było to widoczne w googlowym, a pojawiło się w obydwu po zainstalowaniu Miui dialera.

Edited by FromWP

@FromWP

No tak, można dzwonić ale teraz dwóch aplikacji używać do dzwonienia i do odbierania. No lipa. I jeszcze jako nie domyślna aplikacja nie ma powiadomień na ikonce o nieodebranych.

Pewnie doszukał by się jeszcze innych niedogodności.

Telefon mam już od ponad miesiąca. Dużo rzeczy wgranych i poustawianych. Gdyby nie to pewnie wgrywał bym już miui polska. A tak wszystko od nowa :(

Jeszcze żeby usprawnili ten googlowski dialer. Żeby stanowił jedno z Kontaktami.

PS. Coś mi się zdaje że będzie to mój pierwszy i ostatni Xiaomi.

Edited by panaho