lisek1953 Posted July 20, 2020 Share Posted July 20, 2020 43 minuty temu, steel_rat napisał: Z polskimi literami nie ma problemu. Wolałbym jednak by się mieściło w na wyświetlaczu. Już "Monitor pracy serca" się nie mieści i zastanawiam się jak to skrócić bo mnie irytuje. To niejako przy okazji w monitorze pracy serca wyniki max i min trzyliczbowe również kolidują z pionowym wykazem wartości pulsu, należałoby je przesunąć nieco w lewo. Wracając do zmiany nazwy to może Monitor pulsu byłby dobry, a muzyka niech będzie muzyka byleby po polsku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 20, 2020 Share Posted July 20, 2020 Co do przesuwa napisów na prawo i lewo to musi raczej zrobić autor. Ja w pliku wynikowym mogę jedynie przetłumaczyć jakiś język zastępując go. W BipOs jak i w aplikacjach zastępuje zwroty rosyjskie polskimi. I tyle. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 20, 2020 Share Posted July 20, 2020 58 minut temu, steel_rat napisał: Co do przesuwa napisów na prawo i lewo to musi raczej zrobić autor. Ja w pliku wynikowym mogę jedynie przetłumaczyć jakiś język zastępując go. W BipOs jak i w aplikacjach zastępuje zwroty rosyjskie polskimi. I tyle. W sprawie przesunięcia wysłałem informację do autora na forum Wolkowa po ewentualnej aktualizacji na pewno poproszę Cię znowuż o tłumaczenie , teraz liczę tylko na przetłumaczenie nazwy - "muzyka" z góry dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 20, 2020 Share Posted July 20, 2020 (edited) Proszę Music_Control.elf Edited July 20, 2020 by steel_rat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jepcio Posted July 20, 2020 Share Posted July 20, 2020 Trochę tych plików jest. Które wgrać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvmivn Posted July 21, 2020 Share Posted July 21, 2020 6 godzin temu, Jepcio napisał: Trochę tych plików jest. Które wgrać? Przeczytać plik tekstowy z instrukcją Miał ktoś problem, że zegarek nie liczy odległości? Kroki się nabijają, a odległość 0m Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 21, 2020 Share Posted July 21, 2020 (edited) Właściwie to nie. Chyba to ze sobą jest połączone. Kroki z odległością na zegarku. Czyli jak liczy kroki to i musi pokazywać odległość. Właściwie mi pokazuje że przeszedłem już 0,02km. Może to wina tarczy zegarka? Co do RES napisałem wcześniej, że spuchł ale tam jest już wszystko. Ja go wgrałem i przeszedł. Zresztą nie tylko ja go wgrałem. Zawsze możesz wgrać mniejszy plik z fontami - nie ma on emoi i tyle. Jak nie używasz nie potrzebujesz. Tutaj jeszcze nowy plik. 1) Zmieniono Animacje - Disabled na Animacje - Wyłacz 2) trochę poprawek w tłumaczeniu w pliku res. 3) nowa wersja Music_control w res. BipOs_0_5_3_PLv03.7z Edited July 21, 2020 by steel_rat Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 21, 2020 Share Posted July 21, 2020 (edited) 21 godzin temu, steel_rat napisał: Proszę Music_Control.elf 30 kB · 1 download Coś poszło nie tak nazwa nadal jest po rosyjsku: музыка ? Przepraszam mój błąd pomyliłem pliki, wszystko jest ok. Następnym razem będę trzy razy sprawdzał - obiecuję. A tymczasem pojawiła się nowa wersja tej aplikacji dodatkowo wyświetla ona oprócz czasu datę. Gdybyś zechciał przetłumaczyć jej nazwę na polską - "muzyka". Music_Control.zip Edited July 21, 2020 by lisek1953 Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 21, 2020 Share Posted July 21, 2020 Mogę później wrzucić albo wypakuj z mojego res. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dvm1vn Posted July 21, 2020 Share Posted July 21, 2020 (edited) 6 godzin temu, steel_rat napisał: Właściwie to nie. Chyba to ze sobą jest połączone. Kroki z odległością na zegarku. Czyli jak liczy kroki to i musi pokazywać odległość. Właściwie mi pokazuje że przeszedłem już 0,02km. Może to wina tarczy zegarka? Moja pierwsza myśl była, że to wina tarczy, ale w statusie też brak odległości. Dziwna sprawa. Factory reset nic nie zmienił. Było tak już na BipOs 0.5.2 i jest dalej na 0.5.3. Może to od GPS firmware? Edited July 21, 2020 by Dvm1vn Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 21, 2020 Share Posted July 21, 2020 (edited) Ja używam najnowszego firmwaru do GPS. Nie instaluje tych plików. Tylko firmware, programy i fonty. To zaktualizuj mo wszystko do OFW i wgraj potem BipOs. A może wgraj mu ten plik z GPS z paczki. Edited July 21, 2020 by steel_rat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dvm1vn Posted July 21, 2020 Share Posted July 21, 2020 41 minut temu, steel_rat napisał: Ja używam najnowszego firmwaru do GPS. Nie instaluje tych plików. Tylko firmware, programy i fonty. To zaktualizuj mo wszystko do OFW i wgraj potem BipOs. A może wgraj mu ten plik z GPS z paczki. A skąd masz najnowszy GPS? Już wgrałem drugi raz, bez poprawy. W ostateczności zainstaluję Mifit... Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 21, 2020 Share Posted July 21, 2020 Jak napisałem ja z najnowszego firmware cofałem się do BipOs. Zrobiłem aktualizację z Amazfita do najnowszej wersji wszystkiego. Potem wgrałem BipOs. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvmivn Posted July 21, 2020 Share Posted July 21, 2020 3 godziny temu, steel_rat napisał: Jak napisałem ja z najnowszego firmware cofałem się do BipOs. Zrobiłem aktualizację z Amazfita do najnowszej wersji wszystkiego. Potem wgrałem BipOs. Zrobiłem tak i działa z powrotem Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 21, 2020 Share Posted July 21, 2020 Ciekawe czy kiedykolwiek BipOs zostanie przepisany na nowy firmware. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvmivn Posted July 21, 2020 Share Posted July 21, 2020 45 minut temu, steel_rat napisał: Ciekawe czy kiedykolwiek BipOs zostanie przepisany na nowy firmware. Z jakichś ograniczeń chyba nie prędko albo w ogóle Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 21, 2020 Share Posted July 21, 2020 Nowa wersja z godziną i datą. Music_control_PL.elf 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 13 godzin temu, dvmivn napisał: Z jakichś ograniczeń chyba nie prędko albo w ogóle Też tak uważam. To już stara konstrukcja (w świecie elektroniki) także raczej będzie wspierany BIP S a stary tylko customowe softy. Każdy produkt ma jakiś cykl życia i obstawiam, że BIP będzie już EOL (end of life) kosztem nowej konstrukcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 35 minut temu, witek_77 napisał: Też tak uważam. To już stara konstrukcja (w świecie elektroniki) także raczej będzie wspierany BIP S a stary tylko customowe softy. Każdy produkt ma jakiś cykl życia i obstawiam, że BIP będzie już EOL (end of life) kosztem nowej konstrukcji. Ty piszesz o końcu wsparcia przez producenta. Mi chodzi o to czy soft przepiszą z fv 1.1.5.x na fv 1.1.6.x który już jest od dłuższej chwili dostępny. Ale ja tego nie tworzę i nie wiem czy łatwo to przenieś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 Jako, że w nocy trochę mi się nudziło. Zrobiłem nowy plik res. Zostawiłem tylko polskie tłumaczenie. Inne języki wyrzuciłem. Dodałem nową aplikacje. Poprawiłem tłumaczenia, które wcześniej przeoczyłem. Jak ktoś znajdzie jakiś błąd lub może ma lepsze tłumaczenie jakiejś opcji to można pisać. Aplikacjie w pliku : 1) Budzik. 2) Kalendarz. 3) Kalkulator 4) Latarka 5) Muzyka 6) Sokoban 7) Tetris 8) SafeBoxBIP 9) Notes BIP Aqua 10) BIP Counter 11) Nawigator 12) WatcHRface 13) Monitor serca 14) 2048 15) Fitness timer 2 steel1_PL.res Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 (edited) Mam pomysł na utworzenie nowej aplikacji (swoisty barograf), która wyniki pomiarów ciśnienia atmosferycznego kreśliłaby w postaci wykresu na wzór aplikacji realtime_hr.monitor (monitor pracy serca). Myślę że mogłaby posłużyć jako pewnego rodzaju informacja na temat ewentualnych przyszłych zmian pogodowych. Sam niestety nie jestem w stanie tego wykonać, ale liczę na osoby bardziej zaawansowane w kwestii programowania. Edited July 22, 2020 by lisek1953 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvmivn Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 (edited) 3 godziny temu, steel_rat napisał: Ty piszesz o końcu wsparcia przez producenta. Mi chodzi o to czy soft przepiszą z fv 1.1.5.x na fv 1.1.6.x który już jest od dłuższej chwili dostępny. Ale ja tego nie tworzę i nie wiem czy łatwo to przenieś. A ja mówiłem właśnie o tym Wydaje mi się, że czytałem w oryginalnym wątku, że w bliskim czasie nie da rady przepisać na nowy firmware, ale nie wiem z czego to wynika i czy te ograniczenia nadal są aktualne. Dodatkowo na BIP S w na razie też się nie pojawi. Nie wiadomo czy w ogóle jest będzie taka możliwość. 46 minut temu, lisek1953 napisał: Mam pomysł na utworzenie nowej aplikacji (swoisty barograf), która wyniki pomiarów ciśnienia atmosferycznego kreśliłaby w postaci wykresu na wzór aplikacji realtime_hr.monitor (monitor pracy serca). Myślę że mogłaby posłużyć jako pewnego rodzaju informacja na temat ewentualnych przyszłych zmian pogodowych. Sam niestety nie jestem w stanie tego wykonać, ale liczę na osoby bardziej zaawansowane w kwestii programowania. Wydaje się dosyć proste (dla kogoś kto potrafi). Nie wiem na ile to użyteczne tylko, bo musiałoby pracować dłuższy czas i zżerać baterię (GPS i barometr działają póki co jednocześnie i nie da się tego rozdzielić). AEX w wersji 4.7.1 https://drive.google.com/drive/folders/1YWu-rfFzqabviMVWHA38RtC4BIJvck93?usp=sharing Edited July 22, 2020 by dvmivn Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 Co prawda nie czytałem jeszcze wszystkiego. Bardziej wydaje mi się że nie przenoszą BipOs na nowy firmware bo producent poprawił zabezpieczenia. I autor BipOs nie potrafi ich na razie pominąć. A tak swoją drogą jak to wszystko jest rozrzucone po sieci. Ten Amazfit od Aex na stronie co znalazłem dostępne w wersji v4.6.0 w czoraj na forum RU zalazłem v4. 6.1. Teraz się tu pojawiła wersja v4.7.1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvmivn Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 13 minut temu, steel_rat napisał: Co prawda nie czytałem jeszcze wszystkiego. Bardziej wydaje mi się że nie przenoszą BipOs na nowy firmware bo producent poprawił zabezpieczenia. I autor BipOs nie potrafi ich na razie pominąć. A tak swoją drogą jak to wszystko jest rozrzucone po sieci. Ten Amazfit od Aex na stronie co znalazłem dostępne w wersji v4.6.0 w czoraj na forum RU zalazłem v4. 6.1. Teraz się tu pojawiła wersja v4.7.1 To polecam oficjalny kanał na telegramie. Tu się pojawia od razu nowa wersja. https://t.me/RuMiFit Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 (edited) 3 godziny temu, dvmivn napisał: Wydaje się dosyć proste (dla kogoś kto potrafi). Nie wiem na ile to użyteczne tylko, bo musiałoby pracować dłuższy czas i zżerać baterię (GPS i barometr działają póki co jednocześnie i nie da się tego rozdzielić). No cóż jak nie sprawdzimy to się nie dowiemy, ale istnieje już aplikacja w której też musi pracować jednocześnie GPS i barometr to - nawigator. Po za tym można wprowadzić regulowaną zmienną odległość czasową poszczególnych pomiarów, zwiększenie jej będzie oszczędzało baterię. Odpowiednie wyregulowanie powinno zapewnić sens całego wykresu. Edited July 22, 2020 by lisek1953 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 Dnia 21.07.2020 o 09:17, steel_rat napisał: Mogę później wrzucić albo wypakuj z mojego res. Czy istnieje możliwość, korzystając z programu ResArchiver "wyciągnąć" aplikację z pliku .res w postaci .elf ? Jeśli tak, to mógłbyś opisać w jaki sposób ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 (edited) Ja używam wersji w Jawaie. Ta można rozpakować do folderu wszystkie zasoby. Tylko że nazwy to numer zasobu z rozszerzeniem. Edited July 23, 2020 by steel_rat Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvmivn Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 @steel_rat byłbyś w stanie dodać polskie znaki do czcionki Bold 5s? Mój BIP powoli chyba umiera, bo widział już niewidzialny dotyk, potem pokazywał obraz w negatywie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 A podeślij plik z cczionkami. Nie gwarantuje bo narzędzie do rozpakowywania fontów nie chce wszystkich plików rozpakować poprawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvmivn Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 3 minuty temu, steel_rat napisał: A podeślij plik z cczionkami. Nie gwarantuje bo narzędzie do rozpakowywania fontów nie chce wszystkich plików rozpakować poprawnie. myamazfit.ru_BOLD_v5s.ft Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 25, 2020 Share Posted July 25, 2020 Dnia 24.07.2020 o 17:04, dvmivn napisał: @steel_rat byłbyś w stanie dodać polskie znaki do czcionki Bold 5s? Mój BIP powoli chyba umiera, bo widział już niewidzialny dotyk, potem pokazywał obraz w negatywie... To dziwne, mój BIP ma już prawie dwa lata (kupiłem go we wrześniu 2018r.) i ma się całkiem dobrze. Co się z tym twoim działo ? Nowsza wersja aplikacji "muzyka" , dodano wyświetlanie nazw dni tygodnia - czy mógłbyś przetłumaczyć na język polski ? Music_Control.zip Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvmivn Posted July 25, 2020 Share Posted July 25, 2020 8 godzin temu, lisek1953 napisał: To dziwne, mój BIP ma już prawie dwa lata (kupiłem go we wrześniu 2018r.) i ma się całkiem dobrze. Co się z tym twoim działo ? Mój już prawie ma 3 lata. Chyba się trochę podtopił w basenie ogrodowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 25, 2020 Share Posted July 25, 2020 (edited) Dobra. To są przetłumaczone czcionki myamazfit_ru_BOLD_v5s_PL.ft ale wydaje mi się że to to samo co to Mili_chaohu_Pl_bold.ft. Tu jest przetłumaczony Music control Music_Control.elf Edited July 25, 2020 by steel_rat 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 26, 2020 Share Posted July 26, 2020 (edited) 10 godzin temu, steel_rat napisał: Tu jest przetłumaczony Music control Music_Control.elf 31 kB · 3 downloads Dzięki - lisek1953 . Edited July 26, 2020 by lisek1953 Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 26, 2020 Share Posted July 26, 2020 Cała ta zabawa ma jedną wadę. Nie można nic zapisać do SafeBoxBIP. Za każdym razem sie wszystko kasuje. Pewnie w notatkach będzie to samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts