Jump to content

Recommended Posts

Dnia 26.02.2021 o 18:00, Wisniabdg napisał:

Cześć, czy to normalne że z tyłu odkurzacza tylko z jednego z dwóch otworów dmucha powietrze? Ostatnio mam wrażenie że odkurzacz słabo wciąga. 

Mam to samo. Dmucha z jednego otworu, więc czy ktoś może potwierdzić, czy to poprawne, bo też wydaje mi się, że słabiej wciąga. Nie dolewałem nigdy płynu zawsze tylko woda.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

W życiu bym nie wpadł na to, żeby go odłączać od zasilania. Cała idea robota  sprzątającego jest taka, że nie trzeba myśleć o jego obsłudze, oprócz niezbędnych spraw jak opróżnianie pojemnika.

Prościej w ten sposób: Trzeba przekierować wewnątrz LAN odwołania do adresu cdn.cnbj0.fds.api.mi-img.com na stałe IP 111.225.215.1Najprościej zrobić to na routerze, jeśli ma taką możliwość (np. t

koniecznie aktualizujemy firmware do conajmniej 0042 (starsze wersje nie maja jezyka angielskiego). usuwamy oryginalny mi home, instalujemy mod vevs z https://www.kapiba.ru/2017/11/mi-home.html

Posted Images

Mam to samo. Dmucha z jednego otworu, więc czy ktoś może potwierdzić, czy to poprawne, bo też wydaje mi się, że słabiej wciąga. Nie dolewałem nigdy płynu zawsze tylko woda.
Jeśli się nie mylę to one od nowisci dmuchają tylko jedyny otworem. W drugim jest głośnik.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Takie mam pytanko zrobiłem roota chciałem wrzucić polski jezyk ale przy wgrywaniu któregoś pliku wyskoczyło ze brak miejsca. Wiec usunąłem cały folder z dzwiekami English i wtedy udało się wrzucić Polskie pliki do końca. Potem próbowałem podmienić te chińskie nieprzetłumaczone dźwięki na Angielskie ale za każdym razem mam brak miejsca. Ktoś wie jak sobie z tym poradzić ? No i czy można wgrać oprogramowanie w jakiś sposób nawet jak ma się 0047 od nowa ? Moze to by naprawiło problem z miejscem. Albo zrobić downgrade. Kolejna sprawa to taka ze za każdym razem musze łączyć się po usb bo ssh nie zapamiętuje ustawionego hasła komedia passwd 

Edited by klaku007
Link to post
Share on other sites
Dnia 21.02.2021 o 09:25, artlon napisał:

Cześć,

Od kilkunastu godzin przeczesuje fora i nie mogę nigdzie znaleźć ostatecznego rozwiązania mojego problemu. Chciałbym sterować moim viomi.vacuum.v8 za pomocą fizycznego smart przycisku Aqara ( wciśnięcie x1 sprząta salon, x2 sprząta sypialnię itd.). 

Doszedłem do momentu, w którym zainstalowałem moda Xiaomi Home. Wyciągnąłem plik log, ale niestety nie potrafię zinterpretować zawartych w nim informacji ani stworzyć pliku json z odpowiednią automatyzacją.

Wysyłam ręcznie w aplikacji odkurzacz do poszczególnych pokoi, pojawiają się wpisy w pliku log. Zdaje mi się, że wpis 278 zwraca koordynaty sypialni.

Jestem przekonany na 99%, że jest to możliwe. Znalazłem komentarze osób na Facebookowych grupach, które twierdzą, że to zrobiły. Niestety nie dzielą się żadnymi instrukcjami. Czy komuś z Was się to udało?

log_viomi_vacuum_v8.jpg

Jest to do zrobienia ale nie w apce Xiaomi Home (modowanej czy też nie ...) ja mam to zrobione skryptami w Homeassistancie (teraz przerzuciłem je do Node Red).

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Dnia 25.02.2021 o 08:15, Kamil7878 napisał:

Zastanawiałem się nad rootem ale też w głowie siedzi też myśl czy warto po to by komunikaty były PL? Uporałeś się z problemem?


Może ktoś podać link do sklepu z akcesoriami do tego modelu na aliexpress aliexpress.

 

Sorki, że tak późno. Uporałem się z problemem. Skrypty od valetudo blokują łączenie się z serwerami innymi niż CN. Edycja odpowiednich plików załatwiła temat ale trochę mi to zajęło. Czy warto bawić się w język PL to już musisz sobie sam odpowiedzieć.

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, szaman89 napisał:

Sorki, że tak późno. Uporałem się z problemem. Skrypty od valetudo blokują łączenie się z serwerami innymi niż CN. Edycja odpowiednich plików załatwiła temat ale trochę mi to zajęło. Czy warto bawić się w język PL to już musisz sobie sam odpowiedzieć.

Możesz sprecyzować, które dokładnie pliki trzeba edytować i co w nich zmienić bo po zabawie z valetudo siedzę już pół roku na serwerze CN. Dzięki z góry.

Link to post
Share on other sites
Przed chwilą, Stormnet napisał:

Możesz sprecyzować, które dokładnie pliki trzeba edytować i co w nich zmienić bo po zabawie z valetudo siedzę już pół roku na serwerze CN. Dzięki z góry.

O czyli nie byłem sam z tym problemem :D Odpowiedź masz w skrypcie do rootowania: 

ssh vacuum '\
  for domain in "" de. ea. in. pv. ru. sg. st. tw. us.; \
  do \
  echo "110.43.0.83 ${domain}ot.io.mi.com ${domain}ott.io.mi.com" >> /etc/hosts; \
  done; \
  chmod +x /etc/rc.d/S51valetudo /etc/init.d/valetudo; \
  cd /etc/rc.d/; \
  ln -s ../init.d/valetudo S97valetudo'

W pliku hosts w folderze etc masz dodane wpisy blokujące serwery inne niż CN. Po usunięciu wpisów bez problemu podłączysz się do EU.

Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, szaman89 napisał:

O czyli nie byłem sam z tym problemem :D Odpowiedź masz w skrypcie do rootowania: 

ssh vacuum '\
  for domain in "" de. ea. in. pv. ru. sg. st. tw. us.; \
  do \
  echo "110.43.0.83 ${domain}ot.io.mi.com ${domain}ott.io.mi.com" >> /etc/hosts; \
  done; \
  chmod +x /etc/rc.d/S51valetudo /etc/init.d/valetudo; \
  cd /etc/rc.d/; \
  ln -s ../init.d/valetudo S97valetudo'

W pliku hosts w folderze etc masz dodane wpisy blokujące serwery inne niż CN. Po usunięciu wpisów bez problemu podłączysz się do EU.

13 godzin temu, szaman89 napisał:

Sorki, że tak późno. Uporałem się z problemem. Skrypty od valetudo blokują łączenie się z serwerami innymi niż CN. Edycja odpowiednich plików załatwiła temat ale trochę mi to zajęło. Czy warto bawić się w język PL to już musisz sobie sam odpowiedzieć.

Możesz sprecyzować, które dokładnie pliki trzeba edytować i co w nich zmienić bo po zabawie z valetudo siedzę już pół roku na serwerze CN. Dzięki z góry.

Niestety nie działa, usuwam wszystkie wpisy w hosts i po ponownym restarcie są dokładnie te same wpisy.

Ok już działa, usunąłem całkowicie hosts i poszło. Dzięki za pomoc.

Edited by Stormnet
Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...