Jump to content

STYJ02YM - nowy robot Mija 2019


Recommended Posts

Dnia 26.02.2021 o 18:00, Wisniabdg napisał:

Cześć, czy to normalne że z tyłu odkurzacza tylko z jednego z dwóch otworów dmucha powietrze? Ostatnio mam wrażenie że odkurzacz słabo wciąga. 

Mam to samo. Dmucha z jednego otworu, więc czy ktoś może potwierdzić, czy to poprawne, bo też wydaje mi się, że słabiej wciąga. Nie dolewałem nigdy płynu zawsze tylko woda.

Link to comment
Share on other sites

Mam to samo. Dmucha z jednego otworu, więc czy ktoś może potwierdzić, czy to poprawne, bo też wydaje mi się, że słabiej wciąga. Nie dolewałem nigdy płynu zawsze tylko woda.
Jeśli się nie mylę to one od nowisci dmuchają tylko jedyny otworem. W drugim jest głośnik.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Takie mam pytanko zrobiłem roota chciałem wrzucić polski jezyk ale przy wgrywaniu któregoś pliku wyskoczyło ze brak miejsca. Wiec usunąłem cały folder z dzwiekami English i wtedy udało się wrzucić Polskie pliki do końca. Potem próbowałem podmienić te chińskie nieprzetłumaczone dźwięki na Angielskie ale za każdym razem mam brak miejsca. Ktoś wie jak sobie z tym poradzić ? No i czy można wgrać oprogramowanie w jakiś sposób nawet jak ma się 0047 od nowa ? Moze to by naprawiło problem z miejscem. Albo zrobić downgrade. Kolejna sprawa to taka ze za każdym razem musze łączyć się po usb bo ssh nie zapamiętuje ustawionego hasła komedia passwd 

Edited by klaku007
Link to comment
Share on other sites

Dnia 21.02.2021 o 09:25, artlon napisał:

Cześć,

Od kilkunastu godzin przeczesuje fora i nie mogę nigdzie znaleźć ostatecznego rozwiązania mojego problemu. Chciałbym sterować moim viomi.vacuum.v8 za pomocą fizycznego smart przycisku Aqara ( wciśnięcie x1 sprząta salon, x2 sprząta sypialnię itd.). 

Doszedłem do momentu, w którym zainstalowałem moda Xiaomi Home. Wyciągnąłem plik log, ale niestety nie potrafię zinterpretować zawartych w nim informacji ani stworzyć pliku json z odpowiednią automatyzacją.

Wysyłam ręcznie w aplikacji odkurzacz do poszczególnych pokoi, pojawiają się wpisy w pliku log. Zdaje mi się, że wpis 278 zwraca koordynaty sypialni.

Jestem przekonany na 99%, że jest to możliwe. Znalazłem komentarze osób na Facebookowych grupach, które twierdzą, że to zrobiły. Niestety nie dzielą się żadnymi instrukcjami. Czy komuś z Was się to udało?

log_viomi_vacuum_v8.jpg

Jest to do zrobienia ale nie w apce Xiaomi Home (modowanej czy też nie ...) ja mam to zrobione skryptami w Homeassistancie (teraz przerzuciłem je do Node Red).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Dnia 25.02.2021 o 08:15, Kamil7878 napisał:

Zastanawiałem się nad rootem ale też w głowie siedzi też myśl czy warto po to by komunikaty były PL? Uporałeś się z problemem?


Może ktoś podać link do sklepu z akcesoriami do tego modelu na aliexpress aliexpress.

 

Sorki, że tak późno. Uporałem się z problemem. Skrypty od valetudo blokują łączenie się z serwerami innymi niż CN. Edycja odpowiednich plików załatwiła temat ale trochę mi to zajęło. Czy warto bawić się w język PL to już musisz sobie sam odpowiedzieć.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, szaman89 napisał:

Sorki, że tak późno. Uporałem się z problemem. Skrypty od valetudo blokują łączenie się z serwerami innymi niż CN. Edycja odpowiednich plików załatwiła temat ale trochę mi to zajęło. Czy warto bawić się w język PL to już musisz sobie sam odpowiedzieć.

Możesz sprecyzować, które dokładnie pliki trzeba edytować i co w nich zmienić bo po zabawie z valetudo siedzę już pół roku na serwerze CN. Dzięki z góry.

Link to comment
Share on other sites

Przed chwilą, Stormnet napisał:

Możesz sprecyzować, które dokładnie pliki trzeba edytować i co w nich zmienić bo po zabawie z valetudo siedzę już pół roku na serwerze CN. Dzięki z góry.

O czyli nie byłem sam z tym problemem :D Odpowiedź masz w skrypcie do rootowania: 

ssh vacuum '\
  for domain in "" de. ea. in. pv. ru. sg. st. tw. us.; \
  do \
  echo "110.43.0.83 ${domain}ot.io.mi.com ${domain}ott.io.mi.com" >> /etc/hosts; \
  done; \
  chmod +x /etc/rc.d/S51valetudo /etc/init.d/valetudo; \
  cd /etc/rc.d/; \
  ln -s ../init.d/valetudo S97valetudo'

W pliku hosts w folderze etc masz dodane wpisy blokujące serwery inne niż CN. Po usunięciu wpisów bez problemu podłączysz się do EU.

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, szaman89 napisał:

O czyli nie byłem sam z tym problemem :D Odpowiedź masz w skrypcie do rootowania: 

ssh vacuum '\
  for domain in "" de. ea. in. pv. ru. sg. st. tw. us.; \
  do \
  echo "110.43.0.83 ${domain}ot.io.mi.com ${domain}ott.io.mi.com" >> /etc/hosts; \
  done; \
  chmod +x /etc/rc.d/S51valetudo /etc/init.d/valetudo; \
  cd /etc/rc.d/; \
  ln -s ../init.d/valetudo S97valetudo'

W pliku hosts w folderze etc masz dodane wpisy blokujące serwery inne niż CN. Po usunięciu wpisów bez problemu podłączysz się do EU.

13 godzin temu, szaman89 napisał:

Sorki, że tak późno. Uporałem się z problemem. Skrypty od valetudo blokują łączenie się z serwerami innymi niż CN. Edycja odpowiednich plików załatwiła temat ale trochę mi to zajęło. Czy warto bawić się w język PL to już musisz sobie sam odpowiedzieć.

Możesz sprecyzować, które dokładnie pliki trzeba edytować i co w nich zmienić bo po zabawie z valetudo siedzę już pół roku na serwerze CN. Dzięki z góry.

Niestety nie działa, usuwam wszystkie wpisy w hosts i po ponownym restarcie są dokładnie te same wpisy.

Ok już działa, usunąłem całkowicie hosts i poszło. Dzięki za pomoc.

Edited by Stormnet
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Cześć @rezmus W wątku dot. Mipurifier pisałeś, że masz patent na narzucenie urządzeniu innego serwera niż ten fabryczny- przed pierwszym uruchomieniem.

Czy jest możliwość narzucenia robotowi Styj02ym z CN, serwera GLOBAL, oraz czy umożliwi to zassanie komunikatów w języku Polskim? Czy żeby CN przemówił po Polsku jedyną opcją jest root odkurzacza?

Wielkie dzięki za wszelkie wskazówki.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jaka jest najnowsza wersja softu?
Mam zakupionego w styczniu zeszłego roku STYJa (czyli wersja chińska), który zatrzymał się na wersji 3.5.3_0047

Używam aplikacji Rezmusa - powinienem przejść na oryginalną i sprawdzić?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Dnia 2.05.2021 o 07:37, grizzly napisał:

Nie widziałem nigdzie informacji o nowszym. Zmień tylko region na chiński i pokaże się ota jeśli jest. Nie trzeba instalować oryginalnej.

Daj znać czy jest coś nowszego.

Skubaniec informuje, że skasuje mi urządzenia, a nie chce mi się parować wszystkiego od początku.

Może jak będę mieć więcej czasu :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jak kiedyś tam przyszedł mi ten odkurzacz sparowałem go na regionie Polska na zmodyfikowanej apce xiaomi od kapibary (tej ruskiej). Gdy klikam aktualizację firmweru to nie wykrywa mi żadnej nowej wersji mimo że siedzę na wersji 0044. Update appki na najnowszą też nic nie daje. Jak zmieniam region na chiny to znowu nie widzi odkurzacza. Czyli teraz muszę odparować na polskim regionie odkurzacz po czym zmienić region na chiny i sparować i wtedy w modowanej appce mi się pojawi update systemu?

Pozdrawiam! @rezmus- może pomożesz :)

Link to comment
Share on other sites

Mam info dla rootujących ten odkurzacz. Takie wiecie, nie wiem co robię ale zadziałało

Mam obycie z kompami (niekoniecznie linux) ale manualnie mam dwie lewe ręce ale dostanie się do portu micro usb by podpiąć kabel jest bardzo proste.

Potem zaczynają się problemy. Jeżeli zainstalowaliście linuxa tylko po to żeby zrootować odkurzacz to pierwsze co to dajecie w terminalu su, potem apt-get upgrade i apt get-update. Potem instalujecie z tego linku wszystko co jest w prerequisites

https://github.com/rumpeltux/viomi-rooting

Potem z tego hiszpańskiego poradnika z translatorem (https://vacuumspain.com/blog/como-hacer-root-xiaomi-styj02ym-mijia-2-en-1/) robicie zgodnie z poradnikiem. Ilość razy co podłączałem kabel żeby zaskoczyło to chyba liczone w setkach razy. Czasami komendy działały połowicznie tzn niby poszło ale nie zadziałało więc to że się coś zrobiło to nie znaczy  że zrobiło się dobrze. Nie wystraszcie się jak puścicie komendę push i w terminalu nagle wam wyskoczy że pushnęło plik 100x. Ogólnie dramat. Musicie się uzbroić w cierpliwość i to dużą dozę cierpliwości i czytać  w terminalu czy wszystko poszło względnie dobrze. Skupcie się na tym, żeby dojść do kroku gdzie adb shell działa.

Później macie te komendy z dropbear - też mi wywalało błędy bo wgrywałem to po 100x, wyskakiwało że plik tam jest, musiałem je usuwać komendą rm będąc zalogowanym w odkurzaczu za pomocą adb shell. Finalnie dochodzicie do momentu że trzeba użyc komendy passwd, robicie to i wtedy bez uruchomienia ostatnich dwóch komend z poradnika udało mi się zalogować przez WINSCP z kompa z windowsem za pomocą poradnika (https://www.youtube.com/watch?v=Zb_hyIiXEyA - jest tez wersja tekstowa gdzieś na necie) i wgrać polskie komendy. Potem te dwie ostatnie komendy i cyk - udało się. Zeszło mi chyba z 5h bo zanim się udało to procedurę chyba z 10x przerobiłem. Po restarcie odkurzacza już mi to hasło nie działa w winscp czyli pewnie się zmieniło więc koniecznie jest wgranie plików dźwiękowych przed ostatnimi dwoma komendami. Aha - mc na linuxie nie mógł się zalogować ale to może być moja wina tzn mam coś z tymi kluczami rsa porąbane ale się nie zagłebiam w temat bo i tak tego nie umiem zrobić.

Swoją drogą chyba nie było aż tak warto się tak męczyć. Root niby jest ale nie jestem w stanie się już zalogować na odkurzacz a po za tym nawet nie wiem po co mi ten root skoro tylko komendy polskie wgrałem ale czy było mi to aż tak potrzebne? Do czego jeszcze oprócz valetudo mi się to może przydać? Jak coś to czekam na odp po co mi root.

Czyli jeszcze raz, będziecie wpisywać te komendy po 100x. odpinać i podpinać kabel po 100x to nie zniechęcajcie się. To działa tak nieschematycznie, tak nieregularnie, nic nie zmieniasz i raz działa a raz nie. DRAMAT

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hej wszystkim,

Potrzebuję pomocy, jak to jest z tym rootowaniem wersji CN? Puściłem skrypt rootujący na takim robocie:

Cytat

[100%] /bin/adb_shell
adb_shell: 1 file pushed. 0.0 MB/s (58 bytes in 0.034s)
Shell fixed...
rm: can't remove '/etc/rc.d/S90robotManager': No such file or directory
Please replug the USB cable again. Do not unplug once you hear the sound.
shell_is_ready
Shell is present.
Waiting a bit to allow the robot to connect to wifi.............
error: no devices/emulators found

Widać, że adb_shell się wrzucił. Ale nie działa: 

Cytat

- exec '/bin/adb_shell' failed: No such file or directory (2) -
7 ]
[adbd D](null): received remote packet, sending to transport
[adbd D]about to read (fd=7, len=24)
[adbd D]transport_socket_events(fd=11, events=0001,...)
[adbd D]handle_packet() OPEN
Done

adb w devices widzi urządzenie, w dmesg widać, że urządzenie się nie restartuje(czyli chyba ubite jest /etc/rc.d/S90robotManager). Obecnie po włączeniu odkurzacza na biało wolno miga home i power. Jak mogę przywrócić urządzenie do życia? :?

EDIT: Mam wersje STYTJ02YM :(

EDIT2: problem rozwiązałem sobie sam, podpowiedź znalazłem tutaj. Rootowanie nie działa z live cd. Po zainstalowaniu czystego minta udało się zrobić tak jak jest to pod linkiem. 

Edited by rysiacz
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
W dniu 12.02.2021 o 10:13, Mikulandia napisał:

Mam problem z moim odkurzaczem. Może ktoś miał podobnie. Zauważyłem, że po załączeniu odkurzania po krótkim czasie wyłącza się szczotka obrotowa. Z podłogami jakoś sobie radzi bez szczotki, ale na dywanach widać wyraźne pogorszenie jakości odkurzania. Może ktoś zna przyczynę takiego zachowania i wie jak temu zaradzić.

Coś Ci się udało wymyślić zeby to naprawić? U mnie też się wyłącza szczotka po kilku minutach odkurzania. Zazwyczaj stop-start pomaga, ale po kilkunastu sekundach znów przestaje się obracać

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Szanowni Państwo proszę o pomoc gdyż posiadam już drugi model tego odkurzacza xiaomi mi vacuum mop pro. Poprzedni zwróciłem z racji że cena była jeszcze wysoka ale był bardziej inteligentny od tego samego co kupiłem 10 dni temu. A mianowicie obecny model kupiłem w dużym sklepie z elektroniką ma oznaczenie STYTJ02YM- czyli wychodzi na to że jest to wersja na rynek chiński pomimo że mówi do mnie po polsku wersja oprogramowania  3.5.3_0017 . Poprzedni model miałem w wersji international. Problem jest taki że ładowanie przebiega poprawnie w aplikacji pokazuje np. 100 % ale już po odłączeniu pare minut później pokazuje już 83%. Dwa dni później pomimo że był wyłączony ręcznie pokazuje już tylko 43% naładowania baterii pomimo że nikt go nie używał a sam odkurzacz był wyłączony- tym samym skraca się czas jego pracy. Proszę o pomoc co robić czy odstąpić bez podania przyczyny od zamówienia mam na to jeszcze 4 dni. Żaden reset nie pomógł, instalacja na nowo aplikacji też nie. Nie da się przywrócić poprzedniej wersji oprogramowania jak również nie ma nowej do instalacji.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
W dniu 4.10.2021 o 21:46, srbastek napisał:

Czy ten model jeszcze jest wspierany? Już chyba dawno nie było żadnej aktualizacji. 

Chyba zapomnieli o tym modelu mimo, że z tego co widzę jest jeszcze bardzo popularny. Szukałem w wielu miejscach, pisałem do Xiaomi ale chyba nie ma opcji na kolejne aktualizację w tym chyba najbardziej pożądaną zapisywania kilku map. 

Link to comment
Share on other sites

Chyba zapomnieli o tym modelu mimo, że z tego co widzę jest jeszcze bardzo popularny. Szukałem w wielu miejscach, pisałem do Xiaomi ale chyba nie ma opcji na kolejne aktualizację w tym chyba najbardziej pożądaną zapisywania kilku map. 
Przecież ten model zapisuje do 5 map.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Witam Pacjent Styj02ym z firmware 3.5.3_0047 podczas pracy zaczął kręcić się w kółko , gdy dałem go do bazy to już nie chciał ruszyć, wyskakiwał błąd o zawieszonych kółkach. Gdy daje robota do ładowanie prawe kółko idzie na pełnych obrotach wstecz a lewy wiadomo delikatnie dojeżdża. Wymieniłem na nowy czujnik upadku nic nie daje. Podmiana czujników lewy na prawy brak poprawy. Płytka nie ma żadnych nalotów zmian spowodowanych wlewaniem płynu do zbiornika z wodą ( od 8 miesięcy nie używana funkcja mopa). Już nie wiem czego to może być wina. Apka modowana jak i oryginalna nic nie zmieniają.

Zastanawiam się czy jest jakiś sposób by wgrać na nowo te samo oprogramowanie ?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Witam Pacjent Styj02ym z firmware 3.5.3_0047 podczas pracy zaczął kręcić się w kółko , gdy dałem go do bazy to już nie chciał ruszyć, wyskakiwał błąd o zawieszonych kółkach. Gdy daje robota do ładowanie prawe kółko idzie na pełnych obrotach wstecz a lewy wiadomo delikatnie dojeżdża. Wymieniłem na nowy czujnik upadku nic nie daje. Podmiana czujników lewy na prawy brak poprawy. Płytka nie ma żadnych nalotów zmian spowodowanych wlewaniem płynu do zbiornika z wodą ( od 8 miesięcy nie używana funkcja mopa). Już nie wiem czego to może być wina. Apka modowana jak i oryginalna nic nie zmieniają.
Zastanawiam się czy jest jakiś sposób by wgrać na nowo te samo oprogramowanie ?
Dolewałes płynu do wody?

Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Płym był dolewany rok temu , od tamtej pory nie był używany pojemnik z wodą. Mam wrażenie że wysypał się soft z płyty. Mam zamiar wgrać na nowo soft. Zobaczymy co z tego będzie 

PS. Posiadam na sprzedaż nowe czujniki do owego robota jeśli ktoś jest zainteresowan proszę o kontakt. 

Link to comment
Share on other sites

U mnie był podobny problem ale powodem , ale była dolewana woda, po kilku dniach jak wysechł ruszył, teraz po roku od tamtej przygody żona zmoczyła dodatkowo ścierkę do mopa i wysiadła turbina ssąca nie słychać wiatraka, masz może jakiś sprawdzony sklep na ali grzdie kupowałeś części?

Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Turbina naprawiona, ten robot to proste urządzenie jak budowa cepa. Płyta główna laser czujniki turbina, każdy element można wymienić we własnym zakresie. Mam jednak problem, turbina się spaliła, gdyż powodem tego było że pojemnik 2w1 podaje bardzo dużo wody, po włączeniu obraca się i słychać pompkę i za chwilę całą szmata mopa jest tak mokra że z niej kąpię, wyciągam pojemnik i woda leje się z dużym ciśnieniem? Może ktoś coś? Czy pompka w pojemniku do wymiany. Problem nie występuje za każdym razem, po restarcie jest znowu ok ale uniemożliwia to zaplanowanie sprzątania z obawa że może kolejny raz zalać rabota? Pozdrawiam

Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...