blaise18

STYJ02YM - nowy robot Mija 2019

Recommended Posts

Chyba każdy powinien wiedzieć jaka jest różnica 54e24e219bc6cf012533cb492654e265.jpg93a2c83e234014dbdc226ac8a960a323.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakupione dzięki :) myślałem że po prostu zabarwienie ma znaczenie, że dodają coś tam co nie jest dobre dla naszych robicików :)

 

Coś ostatnio wariuje mój robot, sam się potrafi w trakcie sprzątana wyłączać, dziś to już myślałem że padł całkowicie. 

Odkurzanie strefowe to jakaś loteria, ustawiam jeden pokój a on odkurza całe mieszkanie. Olbo odwrotnie. 

Natomiast co odkurzanie to potrafi sam się zatrzymać w trakcie pracy. Odkurzacz mam ledwo 3 miesiące. Czy ktoś ma podobne problemy? 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój robot też potrafi wyłączyć się podczas sprzątania.  Laser wtedy pracuje i dioda pulsuje. Pomaga wyłączenie robota. Dwa razy tak zrobił a posiadam go już 2 miesiące.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zakupione dzięki myślałem że po prostu zabarwienie ma znaczenie, że dodają coś tam co nie jest dobre dla naszych robicików
 
Coś ostatnio wariuje mój robot, sam się potrafi w trakcie sprzątana wyłączać, dziś to już myślałem że padł całkowicie. 
Odkurzanie strefowe to jakaś loteria, ustawiam jeden pokój a on odkurza całe mieszkanie. Olbo odwrotnie. 
Natomiast co odkurzanie to potrafi sam się zatrzymać w trakcie pracy. Odkurzacz mam ledwo 3 miesiące. Czy ktoś ma podobne problemy? 
Zwróć uwagę czy sensory upadku nie są zaparowane? Dolewasz płynu przy mopowaniu?

Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem właśnie model europejski a resztę sprzętu W aplikacji mi home mam na serwerach chińskich, ktoś się wymieni na chińska wersje? Mój jest nowy, ani razu nie włączony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainstaluj zmodowaną apkę, powinno rozwiązać problem serwerów. Możesz mieć problem ze znalezieniem kogoś kto też ma nieużywany na wymianę :) dlatego łatwej z apką będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/28/2020 at 11:23 AM, Elanski said:


Nie do końca jest tak jak napisałeś.
Gniazdko smart wyłączy bazę i wtedy robot zgłupieje.
Co mi daje odsunięcie robota od bazy ? Nie ładuje się cały czas bateria. To jest tak, jak w telefonach. Jak bateria jest ciagle podłączona do ładowania, rozładowuje się kilka procent i ładuje do 100%, i tak ciagle. Każde pełne naładowanie baterii to jeden cykl pełnego ładowania. Sprawna bateria, to średnio 500 cykli ładowania, czyli po 1,5 roku można baterie zabić.
Ja robię tak, że na noc robota odsuwam od stacji, a kolejnego dnia o godz.13 automatyzacja każe robotowi wrócić do bazy. Poza tym, w trybie czuwania (taki ma włączony robot jak go odsunę od bazy) poziom naładowania spada o 30% w ciągu 24h.


Pozdrawiam

W życiu bym nie wpadł na to, żeby go odłączać od zasilania.

Cała idea robota  sprzątającego jest taka, że nie trzeba myśleć o jego obsłudze, oprócz niezbędnych spraw jak opróżnianie pojemnika.

A sprzątanie jeśli da się, to najlepiej wg harmonogramu dziennego.

Mam Mi Robot 1 generacji 3 lata, ciągle się ładuje. Nie zauważyłem zmniejszenia pojemności baterii.

W rodzinie od 2 lat są inne modele jak roborock. Podobna sprawa.

Gdyby jednak, daj my na to, po 5 latach były problemy z baterią, to kupię nową.

To będzie tańsze niż czas poświęcony na obsługę "nieładowania/ładowania"

 

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/8/2020 at 7:08 PM, sansai said:

Zainstaluj zmodowaną apkę, powinno rozwiązać problem serwerów. Możesz mieć problem ze znalezieniem kogoś kto też ma nieużywany na wymianę :) dlatego łatwej z apką będzie.

Mam iPhone, tutaj nie da się niczego wgrać spoza sklepu.

17 hours ago, Podkomorzy said:

Czy ktoś może już próbował zamienić firmware z chińskiego na wersję EU?

Jak masz w miarę nowy sprzęt to wymienię się, ja mam niestety wersje EU :( 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kupowałem swój robot w marcu. Używany kilka razy, jest w wersji Chińskiej a bardziej pasowała by mi wersja Eu. Kolor biały

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie zamówiłem sobie taką zabawkę i zastanawiam się nad akcesoriami do niego. Kupujecie oryginały czy to bez znaczenia i zamienniki też są ok? No i jeśli oryginały to skąd zamawiacie?  Jakieś linki bym prosił jeśli to nie problem. Jak często należy wymieniać szczotki i filtry, a może HEPA jest zmywalny i wystarczy domówić tylko szczotki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zamówiłem oryginały z ali. Sklep perfection technology, przyszły w 2 tygodnie.

Filtr jest zmywalny ale straci właściwości. Lepiej oryginalny że wglądu na szczelność. Wszystko inne może być zamiennikiem. Zużyje się może szybciej ale nie uszkodzi silnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy dobrze szukam, ale sklep który podałeś jest strasznie drogi. Podobny zestaw jest co najmniej 2 razy droższy niż w innych sklepach na Ali. Chyba, że większość sprzedaje podróbki i dlatego taka różnica w cenie. Niby na pierwszy rzut oka wygląda to tak samo.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za komplet akcesoriów zapłaciłem 23$ za jakimś kuponem. Taniej oryginałów nie widziałem

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jednym ze sklepów jest ten sam zestaw (szczotka, 2x mała szczotka, 2x filtr hepa), ale w dwóch różnych cenach: 80zł i 120zł. W komentarzach doczytałem, że różnica wynika z tego, że filtry z droższego zestawu można myć. Czy, w przypadku oryginalnych części, taki podział faktycznie występuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś kiedyś czytałem, że te od Viomi2 Pro były do mycia a nasz STYJ niestety nie. Więc raczej jest taki podział.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam tylko chińską instrukcję. Piszą coś w polskiej na ten temat? Ja znów gdzieś czytałem że to ten sam filtr do w viomi i można go zmywać tylko nie umieścili tego w instrukcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam
Mam pytanie czy nie macie problemu ostatnio z mopowaniem Y? Mi od jakiegoś czasu odkurzacz głupieje i nie mopuje tak jak dawniej poprawnie tylko robi jakieś cyrki..
Poniższej wklejam screena jak to obecnie wyglada. Oprogramowanie wersja 047
Może wiecie co można porazić aby znowu było ok7d7b915f2e08bf862495d1c990c10de3.jpg

Proszę o pomoc


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Kolunio34 napisał:

Witam
Mam pytanie czy nie macie problemu ostatnio z mopowaniem Y? Mi od jakiegoś czasu odkurzacz głupieje i nie mopuje tak jak dawniej poprawnie tylko robi jakieś cyrki..
Poniższej wklejam screena jak to obecnie wyglada. Oprogramowanie wersja 047
Może wiecie co można porazić aby znowu było ok

Proszę o pomoc


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Spróbuj przełączyć na S i później ponownie na Y.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się właśnie czy nie kupić tego odkurzacza ale nurtuje mnie jedna kwestia. Czy można ustawić w harmonogramie żeby bez zmiany pojemnika 2w1 najpierw zrobił przejazd z wyłączeniem dywanów a potem tylko odkurzyl te dywany? Albo w odwrotnej kolejności? Bo rozumiem że nie ma opcji żeby to zrobić za jednym razem i przy wjeździe na dywan wyłączyć wodę? Ma ktoś podobny problem i znalazł rozwiązanie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie. Nowy jestem, lekko zielony i dlatego pytanie o odkurzacz, który w temacie., a dokładniej o jego łączenie. Telefon z Andkiem, net w UPC, Xiaomi Home zainstalowane, wykonuję kroki:

Odpalam apkę,

Dodaj,

Wybieram odkurzacz, który mi się autmagicznie wyświetla, wybieram sieć, z którą jest połączony mój telefon, wpisuję hasło, akceptuję to, co jest do zaakceptowania i daję "następny". Odkurzacz nie łączy mi się z siecią. Próbowałem zmieniać region na Chiny, Hongkong, Singapur, Niemcy i w Chinach tego odkurzacza nie widzi, ale aplikacja więcej opcji ma w interfejsie, w innych regionach odkurzacz jest widziany, ale za diabła nie mogę go połączyć z siecią. Sieć 2.4 GHz, resetowałem w urządzeniu sieć, przywracałem go do fabrycznych ustawień i nic nie pomaga. O co może chodzić? Czemu nie łączy się z siecią? Sam odkurzacz generuje jakąś sieć, której nazwa jedynie z cyferkami modelu ma coś wspólnego, bo początek jest Viaomi... coś tam. Po próbie łączenia otrzymuję komunikat: przekroczono czas łączenia", czy coś takiego i srpóbuj ponownie i tak przez te dziesiątki razy, które próbowałem.

Proszę - pomóżcie, bo białej gorączki dostanę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, pjetia napisał:

Witajcie. Nowy jestem, lekko zielony i dlatego pytanie o odkurzacz, który w temacie., a dokładniej o jego łączenie. Telefon z Andkiem, net w UPC, Xiaomi Home zainstalowane, wykonuję kroki:

Odpalam apkę,

Dodaj,

Wybieram odkurzacz, który mi się autmagicznie wyświetla, wybieram sieć, z którą jest połączony mój telefon, wpisuję hasło, akceptuję to, co jest do zaakceptowania i daję "następny". Odkurzacz nie łączy mi się z siecią. Próbowałem zmieniać region na Chiny, Hongkong, Singapur, Niemcy i w Chinach tego odkurzacza nie widzi, ale aplikacja więcej opcji ma w interfejsie, w innych regionach odkurzacz jest widziany, ale za diabła nie mogę go połączyć z siecią. Sieć 2.4 GHz, resetowałem w urządzeniu sieć, przywracałem go do fabrycznych ustawień i nic nie pomaga. O co może chodzić? Czemu nie łączy się z siecią? Sam odkurzacz generuje jakąś sieć, której nazwa jedynie z cyferkami modelu ma coś wspólnego, bo początek jest Viaomi... coś tam. Po próbie łączenia otrzymuję komunikat: przekroczono czas łączenia", czy coś takiego i srpóbuj ponownie i tak przez te dziesiątki razy, które próbowałem.

Proszę - pomóżcie, bo białej gorączki dostanę.

Spróbuj dla testu ustawić jakieś proste hasło na routerze i prostą nazwę sieci. Odkurzacz potrafi mieć problem z łączeniem jak są jakieś dziwne znaki ( nie pamiętam już czy to chodziło o hasło czy ssid, dlatego dla testu warto zmienić obie rzeczy)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, l33t napisał:

Nie masz przypadkiem włączonego filtrowania adresów MAC na routerze?

Prawdę powiedziawszy nie wiem, niebardzo ogarniam sieć. Mam standardowy Router dawany przez UPC w ofercie samego internetu. Jest to jakiś Connect Box, ale modelu konkretnego nie pomnę.

Tak czy inaczej, dzięki za podpowiedź. Pokażę to komuś bardziej ogarniętemu w sprawach sieci i ewentualnie dam znać.

THX!

3 godziny temu, graflash napisał:

Spróbuj dla testu ustawić jakieś proste hasło na routerze i prostą nazwę sieci. Odkurzacz potrafi mieć problem z łączeniem jak są jakieś dziwne znaki ( nie pamiętam już czy to chodziło o hasło czy ssid, dlatego dla testu warto zmienić obie rzeczy)

Wiesz, spróbuję, bo to ciekawy trop. Zmienię i spróbuję, bo wydać półtora kafla na coś, czego nie mogę nawet połączyć, to słabe...

Wielkie dzięki za podpowiedź...

3 godziny temu, graflash napisał:

Spróbuj dla testu ustawić jakieś proste hasło na routerze i prostą nazwę sieci. Odkurzacz potrafi mieć problem z łączeniem jak są jakieś dziwne znaki ( nie pamiętam już czy to chodziło o hasło czy ssid, dlatego dla testu warto zmienić obie rzeczy)

Wiesz, ciekawa koncepcja. Dzięki za podpowiedź. Spróbuję to zmienić, a właściwie to zmienię i sprawdzę.

Piękne dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, graflash napisał:

Spróbuj dla testu ustawić jakieś proste hasło na routerze i prostą nazwę sieci. Odkurzacz potrafi mieć problem z łączeniem jak są jakieś dziwne znaki ( nie pamiętam już czy to chodziło o hasło czy ssid, dlatego dla testu warto zmienić obie rzeczy)

Witam. Genialne w swojej prostocie! Dzięki serdeczne. Zmiłem hasło bez znaku specjalnego i poszło, aż miło. Teraz jeszcze pytanie, czy da się zmienić komunikaty na język Polski. Oprogramowanie układowe to 3.5... z końcówką 17. Fajnie byłoby, gdyby się dało, ale jak nie, to zostanę przy angielskim. Tak czy tak, wielkie dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ustawieniach masz zmiane języka, klikasz na polski pobiera i działa 

1 godzinę temu, pjetia napisał:

Witam. Genialne w swojej prostocie! Dzięki serdeczne. Zmiłem hasło bez znaku specjalnego i poszło, aż miło. Teraz jeszcze pytanie, czy da się zmienić komunikaty na język Polski. Oprogramowanie układowe to 3.5... z końcówką 17. Fajnie byłoby, gdyby się dało, ale jak nie, to zostanę przy angielskim. Tak czy tak, wielkie dzięki!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, juri napisał:

W ustawieniach masz zmiane języka, klikasz na polski pobiera i działa 

 

 No jakbym znalazł to w ustawieniach, to bym nie pytał... No ale jeszcze poszukam. Dzięki piękne za podpowiedź. Pobawię się trochę tym

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, pjetia napisał:

 No jakbym znalazł to w ustawieniach, to bym nie pytał... No ale jeszcze poszukam. Dzięki piękne za podpowiedź. Pobawię się trochę tym

Proszę

Screenshot_2020-06-16-17-27-20-027_com.xiaomi.smarthome.jpg

Screenshot_2020-06-16-17-27-23-243_com.xiaomi.smarthome.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macie jakieś namiary na sprawdzonego sprzedawcę z Aliexpress? Pytam raczej o kwestie gwarancji. Ps lepsza wersja Global czy Chińska? Nie mam pięter w mieszkaniu jakby co ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, juri napisał:

Proszę

 

Wielkie dzięki. Pewnie sam bym na to wpadł, ale że jestem niewidomy, to wiem tylko tyle, że w prawym górnym rogu są trzy kropki i tam już sobie poradziłem i miła Pani informuje mnie już po polsku.

Ogromne dzięki wszystkim za pomoc. Szybko, konkretnie i fachowo. THX.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od jakiegoś czasu użytkuję odkurzacz STYJ02YM i generalnie jestem z niego zadowolony. Od niedawna ma jednak problem z mapą, a dokładniej ze stacją dokującą. Po zrobieniu nowej mapy wszystko działa bez problemu przez kilka dni. A potem nieoczekiwanie na mapie stacja dokująca pokazuje się w innym pokoju, niż fizycznie stoi (nie odłączam jej, nie przenoszę). Nie pomaga przenoszenie stacji dokującej do pokoju, gdzie jest obecnie na mapie, bo jak uruchomię odkurzacz to i tak coś gmatwa i odkurzacz ruszając z bazy pokazuje w aplikacji, że robi nową mapę. Jak go ponownie wyśle do stacji dokującej sporo się najeździ zanim ją znajdzie. Jak już zadokuje to po ponownym odpaleniu apki wraca stara mapa (ta dobra), ale i tak stacja dokująca jest w innym miejscu, niż jest w rzeczywistości. Puszczając odkurzacz po raz kolejny sytuacja powtarza się. Jedyne co pomaga to skasowanie mapy i tworzenie mapy mieszkania od początku, ale i tak po kilku odkurzaniach znowu na mapie stacja dokująca zmienia położenie.

Czy ktoś się spotkał z moim problemem i wie jak go rozwiązać (nadmieniam, iż odkurzacz ma wersję oprogramowania 3.5.3_0047).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, chciałbym po testować funkcje "carpet mode" , mój odkurzacz to "vioami.vacuum.v8" (3.5.3_0017 ) posiada ktoś  wersje testowa ?

Próbowałem testować na 5.6.30_vevs niestety nie wyszukuje mi robota STYTJ02YM.

Obecnie mam wersje 5.6.98_vevs udało mi się dodać do automatyki plik "viomi.vacuum.v8.json " pozatym że dodany brak reakcji

 

kol @rezmus wspominał ze funkcja jest usunieta bo nie działała poprawnie...

 

Kol.@rezmus   proszę o pomoc.

Pozdrawiam matzg                                       

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

zmien w pliku wszystkie viomi.vacuum.v7 na viomi.vacuum.v8, jak nie dziala to nie dziala ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now