euphonic Posted September 30, 2019 Share Posted September 30, 2019 (edited) Witam, Mam problem z wgraniem TWRP recovery. Po rzekomo udanym wgraniu resetuje się co chwila albo bootloop na ekranie startowym. Mam odblokowany bootloader (napis unlocked, włączone debugowanie), telefon z oem softem GLOBAL (Polska dystrybucja na gwarancji) Niby robię wszystko tak jak w opisach /tutorialach na stronie czy też w internetach. Ale w efekcie mam bootloop. Mało tego.... Po komendzie fastboot devices pokazuje urządzenie dostępne, zaś po komendzie adb devices nie pokazuje żadnego urządzenia. Jak rozwiązać ten problem? Edited September 30, 2019 by euphonic 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukkop91 Posted September 30, 2019 Share Posted September 30, 2019 Witam, Mam problem z wgraniem TWRP recovery. Po rzekomo udanym wgraniu resetuje się co chwila albo bootloop na ekranie startowym. Mam odblokowany bootloader (napis unlocked, włączone debugowanie), telefon z oem softem GLOBAL (Polska dystrybucja na gwarancji) Niby robię wszystko tak jak w opisach /tutorialach na stronie czy też w internetowych. Ale w efekcie mam bootloop. Mało tego.... Po komendzie fastboot devices pokazuje urządzenie dostępne, zaś po komendzie adb devices nie pokazuje żadnego urządzenia. Jak rozwiązać ten problem?Adb używa się jak już wejdziesz w twrp to jak ma Ci wykryć urządzenie? Jak wgrałeś twrp to co dzieje się gdy wchodzisz w recovery? Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
euphonic Posted September 30, 2019 Author Share Posted September 30, 2019 Właśnie nic się nie dzieje. Ani nie wchodzi w stockowe recovery ani w TWRP. Zapętla się na animacji startowej mi z napisem unlocked, sygnał pojedynczej wibry i restart i tak w kolo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 30, 2019 Share Posted September 30, 2019 Jeśli zrobiłeś komendę fastboot boot to nie powinieneś był tego robić. Wgraj TWRP ponownie, potem wpisz fastboot reboot, zatwierdź i trzymaj tylko vol+. Potem MUSI wejść (wgrywałem w piątek u siebie, nie ma możliwości by nie weszło) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukkop91 Posted September 30, 2019 Share Posted September 30, 2019 Ja robiłem to już na dwóch telefonach według poradnika i poszło za pierwszym razem.Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
euphonic Posted October 1, 2019 Author Share Posted October 1, 2019 11 godzin temu, Orjon napisał: Jeśli zrobiłeś komendę fastboot boot to nie powinieneś był tego robić. Nie, nie robiłem jej.. tylko fastboot devices, fastboot flash recovery twrp.img i na koniec po prostu vol+ power Link to comment Share on other sites More sharing options...
euphonic Posted October 1, 2019 Author Share Posted October 1, 2019 Napisze teraz krok po kroku jak probuje wgrac twrp. Odblokowuje telefon (brak kodu, odcisku, pinu), wchodze w ustawienia deweloperskie, upewniam sie czy mam aktywna opcje debugowania usb. Restart telefonu, vol- i mam fastboot, w folderze z fastboot i twrp.img otwieram wiersz polecen, wpisuje komende: "fastboot devices" - pokazuje sie moj telefon. zatem nastepna komenda: "fastboot flash recovery twrp.img" niby wgralo. Dopisuje komende "fastboot reboot' i jednoczesnie enter i vol+ Dalej bootowanie, logo mi unlocked i shutdown Ponowne wlaczenie z vol- uruchamia oem recovery Tutaj jest tutorial i plik twrp : https://miuipolska.pl/twrp-dla-redmi-k20-pro-z-android-q/ a tu moj filmik: Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukkop91 Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 Najpierw ustaw kod blokady ekranu. Potem w fastboot tak jak robiłeś ale po wciśnięciu enter po fastboot reboot zacznij wciskać +. Gdy włączy się twrp najpierw trzeba będzie podać kod blokady ekranu. Z doświadczenia polecam zrobić wipe data i format data przed instalacją romu. Daj znać czy pomogła ta blokada ekranu. Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
euphonic Posted October 1, 2019 Author Share Posted October 1, 2019 (edited) 4 godziny temu, lukkop91 napisał: Najpierw ustaw kod blokady ekranu. Potem w fastboot tak jak robiłeś ale po wciśnięciu enter po fastboot reboot zacznij wciskać +. Gdy włączy się twrp najpierw trzeba będzie podać kod blokady ekranu. Ustawilem kod. uruchamiam telefon w fastboot, komenda:fastboot flash recovery twrp.imgpotem fastboot reboot Po kliknieciu enter, wciskam i naciskam impulsywnie vol+ i tez zero reakcji na twrp, uruchamia mi sie normalnie telefon, potem sprawdzam mam znowu oem recovery >>>>>>>>>>>>edit Probowalem to samo jak wyzej, ale po komendzie fastboot reboot po enterze, wcisnalem i trzymalem vol up i to samo - brak twrp Edited October 1, 2019 by euphonic Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukkop91 Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 Ustawilem kod. uruchamiam telefon w fastboot, komenda:fastboot flash recovery twrp.imgpotem fastboot reboot Po kliknieciu enter, wciskam i naciskam impulsywnie vol+ i tez zero reakcji na twrp, uruchamia mi sie normalnie telefon, potem sprawdzam mam znowu oem recovery >>>>>>>>>>>>edit Probowalem to samo jak wyzej, ale po komendzie fastboot reboot po enterze, wcisnalem i trzymalem vol up i to samo - brak twrp Bardzo dziwna sprawa. Spróbuj z tego poradnika :https://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi-eu-na-redmi-k20-pro/Tam jest nowsze twrp do pobrania. Może to wina pliku twrp. Spróbuj z nowszą wersją.Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
euphonic Posted October 4, 2019 Author Share Posted October 4, 2019 Dnia 30.09.2019 o 23:17, Orjon napisał: Jeśli zrobiłeś komendę fastboot boot to nie powinieneś był tego robić. Nie, nie robiłem jej.. tylko fastboot devices, fastboot flash recovery twrp.img i na koniec po prostu vol+ power Panowie:-) Puki co dziękuję za rady. Jestem uziemiony do wtorku bez laptopa. Jestem na wyjeździe, dopiero we wtorek spróbuję najnowszej wersji twrp. Ktoś wyżej napisał... Że każde uruchomienie systemu po wgraniu przywraca stockowe recovery - mam to rozumieć przez to, że to jest tymczasowe recovery? Link to comment Share on other sites More sharing options...
euphonic Posted October 5, 2019 Author Share Posted October 5, 2019 15 godzin temu, dzidexx napisał: Tuż po wgraniu TWRP należy w nie wejść, zrobić format data, ewent. wgrać Magisk. Taka sytuacja jest od... ..lat. Jaka sytuacja? Jeśli chodzi o tymczasowe recovery to smiem się nie zgodzić. Miałem wcześniej mi 6 ceramic...fakt też miałem problem z wgraniem pierwszy raz twrp, ale jak już to zrobiłem (nie pamiętam już jak- 2 lata temu) to twrp było co rusz uruchamiane jako recovery a nie stockowe. Pozdrawiam:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 5, 2019 Share Posted October 5, 2019 21 godzin temu, euphonic napisał: Nie, nie robiłem jej.. tylko fastboot devices, fastboot flash recovery twrp.img i na koniec po prostu vol+ power To po drugiej komendzie zrób fastboot reboot i dopiero wtedy trzymaj samo vol+. Recovery musi się odpalić, bo przerabiałem to u siebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muminek_Cinek Posted October 6, 2019 Share Posted October 6, 2019 Panowie, troszkę po za tematem, ale nie chcę zakładać nowego wątku. Jakie urządzenie należy zaznaczyć na koncie xiaomi do odblokowania bootloader? - na liście nie widzę ani mi9t ani redmi K20...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
euphonic Posted October 8, 2019 Author Share Posted October 8, 2019 Dnia 5.10.2019 o 13:20, dzidexx napisał: "fastboot boot twrp" uruchamia twrp z poziomu PC(twrp.img jest na jego dysku). Nie jest ono tymczasowe ani stałe, jest uruchomione raz. Stary, pomogłeś mi po raz kolejny :) szacun Albo za bardzo przemawiały przeze mnie emocje (nowy telefon, nowy android, itp...) Wstyd się przyznać, że czytałem bez zrozumienia tutoriale i tam gdzie było napisane: "fastboot boot twrp" uruchamia twrp z poziomu PC(twrp.img jest na jego dysku), ja na siłe chciałem zrobić restart do recovery (power i vol+), teraz mam już swoje twrp i MIUI Polska, niewiedziec czemu ale mam animacje boot z Redmi, oraz nazwa telefonu i urzadzenie na kompie tez pokazuje jako Redmi a nie mi - wiem, że to ten sam telefon - w sensie hardware, ale coś się na to poradzi: podmieni boot animacje, builit.prop i tak dalej... Dziekuje wszystkim za pomoc i cierpliwość :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukkop91 Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 Stary, pomogłeś mi po raz kolejny szacun Albo za bardzo przemawiały przeze mnie emocje (nowy telefon, nowy android, itp...) Wstyd się przyznać, że czytałem bez zrozumienia tutoriale i tam gdzie było napisane: "fastboot boot twrp" uruchamia twrp z poziomu PC(twrp.img jest na jego dysku), ja na siłe chciałem zrobić restart do recovery (power i vol+), teraz mam już swoje twrp i MIUI Polska, niewiedziec czemu ale mam animacje boot z Redmi, oraz nazwa telefonu i urzadzenie na kompie tez pokazuje jako Redmi a nie mi - wiem, że to ten sam telefon - w sensie hardware, ale coś się na to poradzi: podmieni boot animacje, builit.prop i tak dalej... Dziekuje wszystkim za pomoc i cierpliwość Chyba jednak masz redmi, a nie mi. Skąd Zamawiałeś i za ile?Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
euphonic Posted October 8, 2019 Author Share Posted October 8, 2019 15 minut temu, lukkop91 napisał: Chyba jednak masz redmi, a nie mi. Skąd Zamawiałeś i za ile? Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Kupowalem w Mi-Serwis.pl czy jakos tak, ogolnie kupilem na allegro za ok 2k, mam wersje niebieska, wszedzie logo mi a nie redmi, w stockowym bootanimacja byla na mi, w opcjach telefonu tez bylo mi Dopiero po wgraniu xiaomi.eu_multi_HMK20ProMI9TPro_9.9.26_v11-10 i mam redmi Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukkop91 Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 Kupowalem w Mi-Serwis.pl czy jakos tak, ogolnie kupilem na allegro za ok 2k, mam wersje niebieska, wszedzie logo mi a nie redmi, w stockowym bootanimacja byla na mi, w opcjach telefonu tez bylo mi Dopiero po wgraniu xiaomi.eu_multi_HMK20ProMI9TPro_9.9.26_v11-10 i mam redmiWiem że na k20 pro było tak że jak wrzuciło się globala to telefon zamiast k20 pro pokazywał mi9t pro, ale u ciebie na xiaomi eu powinno zostać mi9t pro.Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 1 minutę temu, lukkop91 napisał: Wiem że na k20 pro było tak że jak wrzuciło się globala to telefon zamiast k20 pro pokazywał mi9t pro, ale u ciebie na xiaomi eu powinno zostać mi9t pro. Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka A to są dwa osobne Romy? Czy może build.prop zmienia się od wykrytej wersji telefonu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukkop91 Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 A to są dwa osobne Romy? Czy może build.prop zmienia się od wykrytej wersji telefonu?Na to pytanie nie znam odpowiedzi.Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 6 godzin temu, euphonic napisał: Dopiero po wgraniu xiaomi.eu_multi_HMK20ProMI9TPro_9.9.26_v11-10 i mam redmi Bo xiaomi.eu używa ROMu China, w którym jest Redmi. Build.prop się nie zmienia, jak w China jest K20 Pro to nasz też jest K20 Pro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozdrobot Posted May 27, 2021 Share Posted May 27, 2021 Dnia 8.10.2019 o 07:56, euphonic napisał: Stary, pomogłeś mi po raz kolejny szacun Albo za bardzo przemawiały przeze mnie emocje (nowy telefon, nowy android, itp...) Wstyd się przyznać, że czytałem bez zrozumienia tutoriale i tam gdzie było napisane: "fastboot boot twrp" uruchamia twrp z poziomu PC(twrp.img jest na jego dysku), ja na siłe chciałem zrobić restart do recovery (power i vol+), teraz mam już swoje twrp i MIUI Polska, niewiedziec czemu ale mam animacje boot z Redmi, oraz nazwa telefonu i urzadzenie na kompie tez pokazuje jako Redmi a nie mi - wiem, że to ten sam telefon - w sensie hardware, ale coś się na to poradzi: podmieni boot animacje, builit.prop i tak dalej... Dziekuje wszystkim za pomoc i cierpliwość Sorry za odkop, ale mógłbyś mi łopatologicznie wytłumaczyć po kolei komendy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts