marcin Posted August 27, 2019 Share Posted August 27, 2019 Witam Czy jest możliwość aby przy ikonie zasięgu było pokazane w jakim trybie sieci pracuje aktualnie telefon? Chodzi mi żeby znaczek 2G/3G/LTE był wyświetlany cały czas, a nie tylko podczas transmisji danych komórkowych. W ustawieniach telefonu nie ma nigdzie takiej opcji. Może edycja jakiegoś pliku systemowego? Posiadam MI5 z MIUI 10.5 xiaomi.eu 9.7.11, Magisk 19.3, Xposed framework 90-beta2. W programach CustoMIUIzer czy XMiTools nie ma takiej opcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
densa Posted August 27, 2019 Share Posted August 27, 2019 Przecież to o czym piszesz jest w MIUI już od jakiegoś czasu, niezależnie od tego czy dane są włączone czy nie to pokazuje typ sieci. Oczywiście przy połączeniu z WiFi tego nie widać, możliwe że o to Ci chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wajs Posted August 27, 2019 Share Posted August 27, 2019 (edited) Jeśli dane mobilne są wyłączone, to nie pokazuje czy jesteśmy w 2G/3G/LTE. Edited August 27, 2019 by wajs Link to comment Share on other sites More sharing options...
densa Posted August 27, 2019 Share Posted August 27, 2019 (edited) Może to problem tylko przy dual SIM? Tak jak pisałem, od kilku miesięcy jest dokładnie tak jak mówicie. Tutaj screeny z najnowszego globala mi 9t: Edit. Trochę zamuliłem, wcześniej miałem rn5 i miuipolska beta, to to inaczej wyglądało (tak jak u kolegi wyżej). Były te mniejsze znaczki i możliwe że przy nich już tego nie widać, na 'starym' globalu jeszcze tak mam. Edited August 27, 2019 by densa Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 Nie będzie wskazań trybu sieci. Jeśli masz wyłączone dane mobilne, lub jesteś "podpięty" do Wi-Fi, niejako domyślnie modem GSM w telefonie działa w trybie 2G, czyli możliwe są tylko rozmowy telefoniczne. Wskazania pojawią się dopiero, gdy zaczniesz korzystać z sieci GSM, ale tylko przy wykorzystaniu danych. Wówczas taki wskaźnik jest niezbędny, choćby po to aby wiedzieć w zasięgu jak szybkiej sieci się znajdujesz. I tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
densa Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 To że masz wyłączone dane mobilne nie znaczy że jesteś połączony tylko z 2G, może być to przecież 3G jak i LTE. Jakiś czas temu Chińczycy zmienili jak to wygląda i prawdopodobnie już nie widać typu sieci przy wyłączonych danych. Wiem że na miuipolska były właśnie te pomniejszone napisy już od jakiegoś czasu, ale szczerze nie wiem jak wyglądało to przy wyłączonych danych, bo zawsze mam je włączone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 Oznaczenie 3G, H+ (HSDPA+) i LTE to oznaczenia trybu przesyłu danych. Sieć telefonii komórkowej to 2G. Tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
densa Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 Nie masz racji, sprawdź sobie w 'Informacje o telefonie' albo nawet w jakiejś apce typu network cell info i zobaczysz że sieć danych jak i głosowa będzie taka sama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 Nadal nie rozumiesz.: Zacytuję, pierwszy lepszy link z brzegu: LTE - co to jest i do czego służy? Przede wszystkim jest to technologia stworzona z myślą o szybkim przesyłaniu danych. W odróżnieniu od sieci 2G i 3G nie pozwala na realizowanie zwykłych rozmów głosowych. https://www.pcworld.pl/porada/Co-to-jest-LTE-Technologia-LTE-w-praktyce,394492.html W panelu informacyjnym pokazuje najwyższy, obsługiwany tryb, czyli LTE. LTE składa się z 3G(obydwa tryby dla przesyłu danych) i 2G (tryb poączeń głosowych). 3G to już tylko dane i 2G. 2G to tylko połączenia głosowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 2G to tylko połączenia głosowe? Od kiedy? LTE to tylko dane? VoLTE nie istnieje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 @paveu, czytaj proszę ze zrozumieniem... Może nieprecyzyjnie wyraziłem się co do 2G. 2G było przeznaczone na początku tylko do połączeń głosowych. Potem pojawiła się możliwość wysyłania SMS i przesyłu danych z prędkością do 50kb/s - via GPRS, a później EDGE, bodaj do 250 kb/s. https://en.wikipedia.org/wiki/GSM BTW: https://www.tabletowo.pl/wifi-calling-i-volte-co-to-jest-i-z-czym-sie-je/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 @mrosi Nie wiem co sobie dopowiadasz i skąd bierzesz informacje, ale wyjaśnij mi taką rzecz. Mam w telefonie ustawiony dostęp do sieci tylko po 3G/4G. Wyłączam dane mobilne. Co wtedy się dzieje? Telefon imploduje próbując przełączyć się na 2G? Link to comment Share on other sites More sharing options...
densa Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 Skoro 2G jest zawsze włączone to czego po ustawieniu trybu sieci na LTE only nie mogę wykonać połączenia (brak VoLTE)? Tak samo jak po wybraniu WCDMA only można normalnie dzwonić, co podobno jest możliwe tylko na 2G. Link to comment Share on other sites More sharing options...
densa Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 Napisałeś że 2G jest zawsze włączone, a to co zrobiłem pokazało że chyba nie do końca tak jest i przy wymuszeniu danego trybu sieci aktywny jest tylko on. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 1 godzinę temu, dzidexx napisał: 2G jest zawsze włączone. W trybie samolotowym lub bez karty sim jest wyłączone. Niestety w błędzie jesteś, 2G działa jak telefon jest na 2G ustawiony, przykładowo mam 3G/ LTE, jeśli sygnał tych zakresów jest marny, to telefon sygnalizuje brak sygnału, nie skorzysta z 2G, chyba że w telefonie jest 2G/ 3G/LTE, taka kombinacja jest najlepsza, ale rzadko spotykana, tryb samolotowy bez sieci GSM działa, bez sim karty jest 2G aktywne i połączenia alarmowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 (edited) 9 minut temu, dzidexx napisał: Wyłącz na noc wifi, transmisję danych, zapisz sobie stan przesłanych kB, MB, GB. Rano sprawdź ilość kB... Ps. Nie zapomnij w opcjach programisty wyłączyć "dane mobilne zawsze aktywne". Mam abonament na firmę i 999GB, więc z wi-fi sporadycznie korzystam, jak chce przyoszczędzić akumulator to 2G only mam, nic wtedy nie ciągnie telefon czy aplikacje, zresztą co się dało to na wi-fi jest ustawione, na noc telefon wyłączam, po co ma działać jak śpię. Edited August 28, 2019 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 @dzidexx mam kartę sim Orange, profil Danych Mobilnych, jest tylko dla 3G i LTE, jak ustawię 2G to Dane Mobilne nie działają, musiało by być w profilu ustawienie dla GPRS, mam kilka telefonów i żaden ot tak sobie danych nie pobiera jak Dane Mobilne są wyłączone, dodatkowo można ograniczyć dla aplikacji, Dane Mobilne w tle, aktualizacje po wi-fi i Google Play też, ba tam wyłączone mam sprawdzanie aktualizacji, nic z automatu nie działa, MIUI daje sporo opcji, korzystam z tego, Motorola One Vision też nic nie robi czego nie chcę, ona ma sim Play prepaid, więc mocno ograniczyłem Dane Mobilne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin Posted August 29, 2019 Author Share Posted August 29, 2019 Dzięki wszystkim za odpowiedzi, ale posty zaczęły delikatnie odbiegać od mojego pytania Jakby ktoś znał sposób jak wyświetlać typ sieci przy wyłączonych danych komórkowych to proszę o wiadomość w temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
densa Posted August 29, 2019 Share Posted August 29, 2019 Może sprawdź czy w GravityBox nie ma czegoś podobnego, tylko nie wiem czy działa on z edxposed. Ewentualnie spróbować podmienić systemui.apk na takie ze starszych wersji, ale nie jestem pewien czy coś to da. Sposóbu łatwego na to raczej nie na, trzeba kombinować albo przyzwyczaić się do nowego wyglądu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin Posted September 1, 2019 Author Share Posted September 1, 2019 Zainstalowałem moduł GravityBox [O] do Xposed, ale nie posiada on opcji której szukam. No nic, jakoś to przeżyję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts