Jump to content

bateria w bipie, problem?

rpone

Recommended Posts

Witam, mam takie pytania dotyczące baterii w bipie. 

Czy normalną rzeczą jest :

1) ładowanie tylko do 99%? (podłączony do laptopa na 3h) nie pokazało 100% jak to bywa np przy ładowaniu telefonu, albo ze bateria jest naładowana.

2) przez noc bateria spadła z 99% do 90% (mam włączone tętno co 30 min i analiza snu + bluetooth )

3) teraz widzę na zegarku ze procenty ładowania spadają od razu o 2% . było 88% i od razu spadli na 86%.

4) 3 godziny treningu z GPS zjadło mi ok 17% baterii

5) factory reset coś da?

dzięki za wszystkie odpowiedzi i rady, 

pozdrawiam

ps zegarek mam jeden dzień, soft bez zmian. 

@rpone Jedno ładowanie to za mało. Bateria osiągnie maksymalną pojemność po 2-3. Sprawdź jeszcze poziom podświetlenia bo to przy częstych wybudzeniach i ustawionej dużej jasności sporo energii zużywa. W praktyce wystarcza ustawienie  minimalnej jasności, bo to i tak potrzebne tylko jak jest ciemno. U mnie prawie dwuletni Bip wytrzymuje co najmniej 30 dni (bez treningów, ale puls co 5 minut i wszystkie powiadomienia).

@FromWP  @damiano78  Ok, zrobię tak jak mówicie. Nie ukrywam że brakuje mi polskich znaków, treści wiadomości z messengera a przede wszystkim kto dzwoni. 

I jeszcze jedna kwestia, warto wykupić wersję pro w aplikacji notify & fitness for amazfit? Jak wasze doświadczenia i opinie?

32 minuty temu, rpone napisał:

warto wykupić wersję pro w aplikacji notify & fitness for amazfit?

Poużywaj darmowej i będziesz wiedział. Płatna różni się chyba tylko tym że nie wyświetla reklam, a opcje "pro" można uaktywnić godząc się na reklamy. Moim zdaniem ta aplikacja to nieporozumienie, ale niektórzy używają i są zadowoleni. Używam od tygodnia bo chciałem zobaczyć czy i jak działa AQI (stan zanieczyszczenia powietrza) ale już mam jej dosyć. Polskie znaki (dodatkowo pogrubione) możesz sobie doinstalować, jak znajdziesz na tym forum.

• Thanks 1

Dnia 24.08.2019 o 11:16, FromWP napisał:

Poużywaj darmowej i będziesz wiedział. Płatna różni się chyba tylko tym że nie wyświetla reklam, a opcje "pro" można uaktywnić godząc się na reklamy. Moim zdaniem ta aplikacja to nieporozumienie, ale niektórzy używają i są zadowoleni. Używam od tygodnia bo chciałem zobaczyć czy i jak działa AQI (stan zanieczyszczenia powietrza) ale już mam jej dosyć. Polskie znaki (dodatkowo pogrubione) możesz sobie doinstalować, jak znajdziesz na tym forum.

Witam serdecznie. Ja używam N&F w wersji pro od paru miesięcy choć pogodę wolę z Mi Bandage (OpenweatherMap). Tarcze z telefonu N&F instaluje dużo szybciej niż gatgetbridge. Poza tym nie lubie MiFita i to chyba podstawowy powód A co do baterii to mnie po 2 latach spadła do 3 tygodni (puls co 10 min i brak treningów). Pozdrawiam 

• Thanks 1

Dziękuje za odpowiedzi. Na razie użytkuje bez żadnych zmian. Po 4 dniach mam 50% (tarcza podstawowa, podświetlenie na minimum, włączone powiadomienia, 4 treningi jazdy rowerowej tj jakieś 10h GPS, pomiar tętna co 30 min i analiza snu).

Brakuje na chwilę obecną kto dzwoni i treść powiadomień  z messengera (da się to ogarnąć) . A tak to biedy nie ma  ;)

Jeśli "biedy nie ma", to na co narzekasz? Treningi z GPS szybko wciągają baterię, 10h GPS może zużyć 50%, więc wszystko jest w normie. Jak nie naładujesz do 100%, tylko np. do 95%, to przez noc spadnie o kilka %. Ładowanie z USB laptopa, albo z powerbanku, u mnie też kończy się na jakichś 95-96%, tylko z ładowarki naładuje do pełna. Ogólnie to właśnie "bieda jest", ale zupełnie nie tu, gdzie jej szukasz :)

• Like 1

3 godziny temu, bembenek napisał:

Jeśli "biedy nie ma", to na co narzekasz?

Kupiłem zegarek z przypadku. Po prostu taka okazja wpadła i tyle. Nie czytałem jakie dokładnie jakie ma funkcje a tym bardziej nie czytałem na forum. Liczyłem że będą powiadomienia itd, No nic, zacząłem używać i wynikły pytania. Zadałem kilka pytania i mi odpowiedziano po części, za co dziękuje. 

Z Twojego wpisu też się dowiedziałem że wszystko ok z zegarkiem.

4 godziny temu, bembenek napisał:

Ogólnie to właśnie "bieda jest", ale zupełnie nie tu, gdzie jej szukasz :)

@bembenek jak bieda? rozwiń wątek ;) 

@rpone Ja od siebie mogę Ci polecić najnowsze oprogramowanie które pewnie już masz, jak zainstalowałeś najnowszego MiFita z google, a teraz go usunąć i zainstalować wersję z XDA 4.07B, albo 3.60 (obie bez FW), będziesz miał wtedy powiadomienia kto dzwoni, do tego wgrać polskie znaki przez gadgetbridge i tyle :)

Ja używam, 3.6.0 i jedynie co to nie wiem czy tylko ja mam tak, ale w MiFicie widzę, że pomiar pulsu mam co 5min zamiast 30min jak ustawione w aplikacji. 

Edit 1:// No i nagle pojawiła się kolejna słaba opcja... Nadawcy wiadomości wyświetlani są pod ikoną wiadomości czyli nadawca i text się zlewają ze sobą... 

Edit 2:// Wywaliłem 3.6.0 zainstalowałem 3.5.9 jak na początku, mam nadzieję, że u niej będzie stabilniej. 

Edited by grzegorzkx4
  • Thanks 1

Ja ponad rok jechałem na notify & fitnes i za nic nie wróciłbym do wykastrowanego mifita. Przy okazji można wgrywac tarcze, oprogramowania itd. Nie ma problemu z powiadomieniami, jest transliteracja polskich liter (jeżeli nie masz wgranej PL czcionki). Bateria ładowała się do końca zawsze tj 100% i trzymała po roku około 40dni. Pomiar tętna, powiadomienia itd oczywiście aktywne. GPSa kiedyś odpaliłem jak po górach chodziłem i zjadł pół baterii prawie. 

Softy zawsze modowane, a na końcu jego żywota korzystałem z softu z kalkulatorem i kalendarzem. Ugotowałem go na plaży przy temp 40c jak mi się przysnęło :)

• Thanks 1