Abees Posted August 21, 2019 Share Posted August 21, 2019 (edited) Wpadłem na pomysł tego jak w przyszłości powinno wyglądać rozwiązanie aparatu foto w telefonach. W załączeniu prosty schemat. Jedna stabilizowana matryca, obrotowa soczewka pryzmatyczna i wiele wymiennych obiektywów. Myślę że pomysł oparty na pryzmatycznych soczewkach spodoba się wam. Zauważcie że jedna matryca odbiera obraz z 4 obiektywów (może być więcej) a w tym także z frontowego aparatu selfie który może ukryty być pod ekranem telefonu. Jak się wam podoba takie rozwiązanie? Wszystkie aparaty ze stabilizacją. I uwaga - zastrzegam sobie prawo do tego pomysłu i jego wykorzystania w tej czy też nieco zmodyfikowanej formie Liczę na to że Xiaomi niedługo stworzy taki aparat 2019-08-21 21_48_03-Window.bmp Edited August 21, 2019 by Abees Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abees Posted August 21, 2019 Author Share Posted August 21, 2019 2 minuty temu, dzidexx napisał: Spóźniłeś się. Myślę że nie- nikt tego jeszcze nie wymyślił. Nie piszesz chyba o peryskopowym przybliżeniu czy też zoomie. Bo chyba widzisz że chodzi o co innego. (Z innej beczki - jak mogę wstawić obraz aby był widoczny od razu po wejściu w temat?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abees Posted August 21, 2019 Author Share Posted August 21, 2019 Myślę że na te czasy to żaden problem. Asus zrobił już kilka lat temu zoom optyczny w telefonie. Skala trudności jest porównywalna.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted August 22, 2019 Share Posted August 22, 2019 Wydaje mi się, że jednak nie... Trudno zminiaturyzować normalne "szkiełko"... Niestety niektórych ograniczeń mechanicznych nie przeskoczysz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted December 23, 2019 Share Posted December 23, 2019 Temat zostaje przeniesiony do kosza. Powód: mało wartościowa treść / pytanie już było omawiane na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts