Sign in to follow this  
atlantydas

Nie dzialają sensory po wgraniu persist.img

Recommended Posts

Witam,

 

początkowo nie działał mi kompas.  Zmieniłem rom na xiaomi.eu stable a później na global stale przez miflash. Nie pomoglo. 

Pózniej postanowiłem sfalshowac partycje persist.img ( wziałem ja z romu global stable)

komendami:

   fastboot devices

fastboot erase persist

fastboot flash persist persist.img

fastboot reboot

 

Po tym nie dziala mi nawet aparat (wysuwa sie do polowy i zamyka). Ponowne flashowanie global stable w miflash nie pomoglo.

 

Bardzo Prosze o pomoc

 

pozdrawiam

 

Bez tytułu.png

Edited by atlantydas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj w twrp wgrać persist.img.

Zgaduję:

Po "erase" było OK

Po "flash" Error/fail?

Share this post


Link to post
Share on other sites

JAK zainstalowac persist.img przez TWRP.  Skopiowalem persist.img ale nie widze go w twrp w install ?

 

jak daje swipe to wipe    wyskakuje mi  "failed  to mount '/persist'  (invalid argument)

W terminalu twrp wyskakuj syntax error: bad substitution

 

Po 

fastboot flash persist persist.img

bylo ok czy sucesfull

 

pozdr

Edited by atlantydas

Share this post


Link to post
Share on other sites

w "select partition to flash image" co mam wybrać "persist image"? czy  

system image

boot ...

persist image  

persist_backup

...

 

Czy nic nie zaaznaczać i przesunac tylko suwak z "swipe to confimr flash"

Edited by atlantydas

Share this post


Link to post
Share on other sites

wgrało bez problem. 

 

Ale aparat etc znowu nie chce sie wysyuwac  " coundnt close front camera"  Słychać silniczek ale sie nie wysuwa. Wylączylem bo nie che popsuc. 

To samo jest, co mam zrobić?

Edited by atlantydas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie miałem problem z niedziałającymi czujnikami. Wgrywanie persist.img niewiele pomogło. 2 razy losowo po flashowaniu czujniki zaczęły działać, po czym nagle po kilku dniach przestały bez żadnego powodu. Po flashowaniu często aparat się nie otwierał, po kilku próbach otwarcia system zapyta Ci się o kalibrację i go skalibruje i zacznie się wysuwać prawidłowo. Ogólnie poddałem się i odesłałem telefon do GearBest - Hiszpania. Czekam na zwrot gotówki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie jeśli nie jest się czegoś pewnym, to lepiej tego nie robić. Ja proponuję odesłać na gwarancję/zwrócić telefon, zanim zrobisz hard cegłę, bo wtedy naprawić tylko przez flashowanie w EDL mode (a do tego potrzebne są uprawnienia).

Share this post


Link to post
Share on other sites

poradzilem sobie. 

PROBLEM WYSTEPUJE JEDYNIE z aplikacja wbudowana KOMPAS  (nie da sie poprawnie skalibrować, pokazuje zły kierunek, nie dziala wcale) i GOOGLE MAPS (za kazdym razem trzeba kaliborwac a mimo to kompas nie dziala dobrze)

 

Natomiast zauwazylem ze W aplikacji GPS status i Here WeGo  kompas dziala POPRAWNIE IDEALNIE

Zrobilem diagnostyke czujnikow w gps status i wszystkie dzialaja poprawnie

W diagonstyce systemowej nie moge  przeprowadzic kalibracji kompasu

 

Na poczatku mialem global stable - problemu chyba nie bylo albo nie zwrócilem na to uwagi. Problem pojawił się dopiero wtedy  kiedy odblookowalem bootloader i wgralem twrp  xiaomi.eu

Zmienialem pozniej rozne romy (bez zmian):

xiamomi eu dev

xiaomi eu stable

global stabe

i aktulanie jestem na global stable EEA

 

Jak rozwiązać  ten problem?

 

 

edit>

 

JAK usunać  sns.reg. Nie widze tych plikow w twrp?

  • idź do : root >Persist > Sensor
  • usuń : sns.reg
  • restart telefonu
Edited by atlantydas

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, atlantydas napisał:

idź do : root >Persist

Twrp - zamontuj, system+persist. 

Lub

Użyj jakiegoś managera plików z dostępem root.

Opisz i/lub podlinkuj "co i jak" pomogło, może komuś się przyda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poprostu sflashowalem w miflash i za 3 razem zaskoczyło.

 

W twrp mam zamontować plik system.img + persist.img.  aby usunąć sns.reg?  Nie rozumiem tego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this