eNse Posted July 24, 2019 Share Posted July 24, 2019 (edited) @abnegat najlepiej to by było w ogóle tego telefonu nie używać żeby sie nie zniszczył. Dla mnie to tylko urządzenie, rzecz nabyta - która ma służyć mi, a nie ja jej - inaczej co za przyjemność z jej posiadania? Zupełnie jak zakładanie pokrowców na siedzenia w samochodzie żeby przyszły właściciel miał w stanie salonowym. Bateria te 2 lata wytrzyma a dla mnie to w zupełności zadowalający wynik - elektronika i tak się zużyje a to czy wytrzyma dłużej 3 czy 4 miesiące to już nie robi mi różnicy w dzisiejszych czasach. Nie ma co popadać w paranoje i ładować tylko w zakresie 20-80% i to jeszcze może wolną ładowarką żeby przypadkowo urządzenie za bardzo się nie nagrzało Każdy swój telefon ładuję zawsze do setki chyba że czas mi na to nie pozwala i jakoś nigdy problemów z baterią nie miałem. Polecam to samo robić i nie dać się zwariować. No ale wszyscy mamy swój rozum i robimy jak chcemy - ale powtórzę, nie ma sensu wariować bo prędzej czy później choćby nie wiem jak dmuchać to i tak padnie. Dużo gorsze od ładowania do 100% jest rozładowywanie do 0. Edited July 24, 2019 by eNse Link to comment Share on other sites More sharing options...
drygi Posted July 24, 2019 Share Posted July 24, 2019 1 godzinę temu, abnegat napisał: Tylko, że ostatnio są takie zalecenia aby w celu przedłużenia żywotności baterii nie ładować powyżej 80%. Ale jak kto lubi. naprawdę? Byłem przekonany, że to już dawno za nami i to prehistoria i nie ma to wpływu na żywotność baterii.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abnegat Posted July 25, 2019 Share Posted July 25, 2019 10 godzin temu, drygi napisał: naprawdę? Byłem przekonany, że to już dawno za nami i to prehistoria i nie ma to wpływu na żywotność baterii.. Prehistoria to formatowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drygi Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 Zdecydowałem się na zakup tej droższej ładowarki 20W, nie ma w sklepie online, ale była w Mi Store w Poznaniu. Podczas ładowania wydaje mi się, że telefon dosyć mocno się grzeje, to pewnie normalne, ale chce się upewnić. U was też tak jest? Jaka jest optymalna temperatura podczas ładowania i gdzie to sprawdzić ? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 U mnie się nie grzeje, jest tylko lekko ciepły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 @drygi ściągnij sobie ampere i przy okazji daj znać jakie tam masz wyniki po podłączeniu i pi kilku minutach. Od razu też tam masz temperaturę. U mnie tak buja się między 38-40 więc jest spoko Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 Ja się szarpnąłem na oryginały talerzyk 27W i oryginał do auta 20W. W samochodzie wykrywa TURBO CHARGE z namalowanym autkiem a w domu turbo charge z piorunem. Domowa nie grzeje zbyt mocno telefonu (ciepły, ale nie tragedia), za to samochodówka mi raz przegrzała baterię i ładowało później 30mA. Ampere świecił na czerwono, że bateria przegrzana. Nie wiem czy to wina pokrowca i braku poprawnego odprowadzania ciepła przez to. Wczoraj było wszystko ok. Przełączyłem przy okazji nawiew na kratki i poprzymykałem wszystkie oprócz tej z telefonem. Wydaje mi się, że ona bardzo przylega do plecków a talerzyk jednak ma wypukłość i dolega tylko środkiem. Po kabelku w samochodzie z ich oryginalnej ładowarki z zestawu i wpięciu w pomarańczowe wejście również pisze turbo charge z ikonką samochodu. Ogólnie nie żałuję zainwestowania tych pieniędzy w oryginały. Długo biłem się z myślami, ale było warto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drygi Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 [mention=61792]drygi[/mention] ściągnij sobie ampere i przy okazji daj znać jakie tam masz wyniki po podłączeniu i pi kilku minutach. Od razu też tam masz temperaturę. U mnie tak buja się między 38-40 więc jest spokoWłaśnie jestem świeżo po ładowaniu. Jak podłączałem to było 33-34stopnie i systematycznie rosło, maksymalna temperatura to była ok.41-41.2 stopnia. Cały czas telefon trzymałem w etui silikonowym spiegena, więc możliwe, że przez to się bardziej grzeję. Tak czy siak, wynik chyba w porządku ? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
aazmath Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 A czy ktoś z Was zauwazył może że po naładowaniu mi 9 szybką ładowarką 27W bateria szybciej spada? Czy mi sie wydaje tylko? Bo jak naładuje normalną ładowarką to telefon spokojnie trzyma dłużej... :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalm83 Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 Też to zauważyłem . Szybkie ładowanie to szybkie rozładowanie. Najdłużej trzyma oo nocnym ładowaniu 10w indukcja. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
drygi Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 Po nocnym? Zostawiasz na cały noc i ładujesz nawet na 100proc? Dobra droga do rozwalenia bateriiWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalm83 Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 No do 110% nie da się naładować. A z tym załatwieniem baterii to nie przesadzaj. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
drygi Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 Jak chcesz, ja tylko Ci mówię o tym jak wygląda obecne spojrzenie na ładowanie baterii Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekneo Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 Tak wygląda spojrzenie na ładowanie baterii ale nie można wpadać w paranoje. Teraz poświęcać się i bez względu na wszystko utrzymywać stan naładowania telefonu pomiedzy 20% a 80%. To tylko telefon i naładowanie do pełna go nie zabije. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
drygi Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 Nie mówię o tym, żeby tak robić. Ale ładowanie cała noc uważam za głupotę, jednakże każdy robi co chcęWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalm83 Posted July 28, 2019 Share Posted July 28, 2019 Hmm używam w ten sposób każdego smartphone od kilkunastu lat a Xiaomi od modelu RN2 , RN3pro,RN4,RN5, kilka dni RN7 i od 4 miesięcy MI9. Zawsze jak podłączam na noc to do rana. Praktycznie zawsze od 10-20% do 100. Co mam w nocy się budzić i odłączać telefon . A w dzień zaglądać czy ile tych procent już jest ? Jak pisałem użytkowałem nie jeden telefon i jakiegoś spadku wydajności baterii nie zauważyłem . Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
palibrzuch Posted July 28, 2019 Share Posted July 28, 2019 Hmm używam w ten sposób każdego smartphone od kilkunastu lat a Xiaomi od modelu RN2 , RN3pro,RN4,RN5, kilka dni RN7 i od 4 miesięcy MI9. Zawsze jak podłączam na noc to do rana. Praktycznie zawsze od 10-20% do 100. Co mam w nocy się budzić i odłączać telefon . A w dzień zaglądać czy ile tych procent już jest ? Jak pisałem użytkowałem nie jeden telefon i jakiegoś spadku wydajności baterii nie zauważyłem . Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu TapatalkaDokładnie to samo mogę powiedzieć.Zawsze zostawiłem tel na noc w ładowarce I nigdy bateria w żadnym nie uległa uszkodzeniu. Jedyne co robię to w aucie włączam ładowanie do 80% i spadek do 40% i ponowne ładowanie. Ktoś tu na forum polecił program battery charger limit. Działa jak złoto. Oczywiście stosuję to przy dłuższych przelotach. Po 2 latach i tak pewnie wymienię tel więc baterię mam głęboko w du... Następny właściciel nie musi być zadowolony a ja płakał nie będę przy sprzedaży.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalm83 Posted July 28, 2019 Share Posted July 28, 2019 Właśnie widzę że nawet w tym temacie można poczytać że ludzie lądują do 100% i się nie przejmują . Telefony nie wybuchają a baterie jakoś nie tracą na pojemności. Wracając do ładowarek zakupiłem baseusa C20A i miał 45W. Niestety małym druczkiem było że przy zasilaniu 24VWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morphine Posted July 29, 2019 Share Posted July 29, 2019 (edited) Mam założonego case spigena przezroczystego, czy bezprzewodowo będzie ładować, nie będzie przeszkadzał? Dwa, która ładowarkę bezprzewodowa kupić na stronie mi jest nawet za 69 złociszy. Tamta fast charger 150 trochę drogą a nie zależy mi żeby szybko ładować.te tanie też mają tryb szybkie ładowanie. Edited July 29, 2019 by Morphine Dopiska Link to comment Share on other sites More sharing options...
drygi Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 Nie będzie przeszkadzał, też mam tego spiegena i jest ok, temperatura skacze jak ładuje w etui max do 41stopni.Zadałeś pytanie, na które sam sobie odpowiedziałeś odnośnie zakupu ładowarki... Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morphine Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 ja ładuję telefon ładowarką dostarczoną do telefonu przewodową i podczas ładowania jest napis że to jest szybkie ładowanie jak zrobić żeby ładowanie było w normalnym tempie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 Zmień ładowarkę na słabszą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szaferski Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 Hej wszystkim, orientuje się ktoś kiedy będzie dostępna ładowarka indukcyjna 20W w polsce? Na Mi-home cały czas informacja że niedostępna. Ewentualnie czy jest jakieś zastępstwo nawet z chin takiej ładowareczki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
drygi Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 Hej wszystkim, orientuje się ktoś kiedy będzie dostępna ładowarka indukcyjna 20W w polsce? Na Mi-home cały czas informacja że niedostępna. Ewentualnie czy jest jakieś zastępstwo nawet z chin takiej ładowareczki?Kilka stron wyżej zdaję się ludzie wrzucali zamiennik z alli. Spróbuj jeśli masz możliwość sprawdzić w jakimś sklepie stacjonarnym. Ja kupiłem kilka dni temu w Poznaniu i mieli jeszcze dosyć sporo ich a na stronie niedostępne Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szaferski Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 2 godziny temu, drygi napisał: Kilka stron wyżej zdaję się ludzie wrzucali zamiennik z alli. Spróbuj jeśli masz możliwość sprawdzić w jakimś sklepie stacjonarnym. Ja kupiłem kilka dni temu w Poznaniu i mieli jeszcze dosyć sporo ich a na stronie niedostępne Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Niestety u mnie w mieście i okolicy nie ma oficjalnego sklepu, ale dzięki za podpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drygi Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 https://m.aliexpress.com/item/32974660297.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&scm=1007.22893.125779.0&pvid=d0a41128-9cce-4d31-b5de-81ea306de064&onelink_thrd=0.0&onelink_page_from=ITEM_DETAIL&onelink_item_to=32974660297&onelink_duration=1.758334&onelink_status=noneresult&onelink_item_from=32974660297&onelink_page_to=ITEM_DETAIL&af=20190731clj6d9sorvp8&aff_platform=promotion&cpt=1564512582515&sk=jiMVVzv&aff_trace_key=f37383a2e66e4c11a1631793e9eb43f3-1564512582515-05514-jiMVVzv&terminal_id=f46343fdb40a422088cc928b0b25b389Z tego co wiem to część ludzi zamawiała tutaj Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
szuineg Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 1 godzinę temu, Szaferski napisał: Niestety u mnie w mieście i okolicy nie ma oficjalnego sklepu, ale dzięki za podpowiedź. Ja na banggood za 20usd kupiłem. Na słabej ładowarce wychodzą errory, ale na oryginalnej z zestawu i na 36w crdc (aukey) chodzi jak złoto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted July 31, 2019 Share Posted July 31, 2019 23 godziny temu, Szaferski napisał: Hej wszystkim, orientuje się ktoś kiedy będzie dostępna ładowarka indukcyjna 20W w polsce? Na Mi-home cały czas informacja że niedostępna. Ewentualnie czy jest jakieś zastępstwo nawet z chin takiej ładowareczki? Dostają co jakiś czas. Ja dałem, że mają mnie powiadomić mailem i kupiłem bodajże po niecałym tygodniu. Na ali czasem są podróbki i z chińskimi wtykami. Czasem warto poczekać a mieć pewne i nasze EU. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morphine Posted July 31, 2019 Share Posted July 31, 2019 a czemu oryginalnie do telefonu dołączona ładowarka szybka a ja chcę normalnie ładować w normalnym tempie bo jak ładuje się szybko to szybko się bateria rozładowuje, czy ktoś z was ma dołączona oryginalnie ładowarkę do normalnego ładowania nie szybkiego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted July 31, 2019 Share Posted July 31, 2019 Zapewniam Cię że nie. @Bartos podpowiedział Ci co możesz zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
orte Posted July 31, 2019 Share Posted July 31, 2019 Dostają co jakiś czas. Ja dałem, że mają mnie powiadomić mailem i kupiłem bodajże po niecałym tygodniu. Na ali czasem są podróbki i z chińskimi wtykami. Czasem warto poczekać a mieć pewne i nasze EU.Właśnie dostałem info że dostępne w mi-home i zamówiłem kolejną Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morphine Posted July 31, 2019 Share Posted July 31, 2019 A jaką polecacie ładowarkę bezprzewodowa może wolno ładować Link to comment Share on other sites More sharing options...
silverx Posted July 31, 2019 Share Posted July 31, 2019 A jaką polecacie ładowarkę bezprzewodowa może wolno ładować Wiem tyle, że płaski blitzwolf nie działa z mi 9. Jednak jak chwilę działa, to ładuje dość szybko, a max ma 15W (realnie chyba 10W).Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
juzosek Posted July 31, 2019 Share Posted July 31, 2019 Zamówiłem z mi-home i mimo że jest cały czas dostępna w sklepie, to w szczegółach zamówienia mam "oczekiwanie na dostawę towaru" ktoś tak ma ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted July 31, 2019 Share Posted July 31, 2019 nillkin qi magic cube fajnie wyglądał i brałem go pod uwage. Kolejnym był baseus ten przezroczysty, ale ten kabel lightning mnie odstraszył bo wolał bym mieć alternatywę gdyby padła indukcja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts