Jump to content

szybko rozładowująca się bateria

marcintychy

Recommended Posts

Witam .Mam od roku zakupiony w X -KOM Redmi Note 5 i z telefonu byłem bardzo zadowolony ,aż do aktualizacja z przed miesiąca do androida 9( wersja MIUI 10.3.1.0 ) Telefon naładowany do 100% rozładowuje mi się w 6-7 godzin przy normalnym użytkowaniu , gdzie przed aktualizacją spokojnie telefon trzymał do 2 -dni . Wszystkie aplikacje działające w tle wyłączyłem .Telefon przywróciłem do ustawień fabrycznych i nic nie pomogło . Dodam ,że co jakiś czas otrzymuje powiadomienie o aktualizacji ale gdy chcę ją pobrać i zainstalować , to nagle okazuje  się ,że jej nie ma .Wyszukując natomiast aktualizacje uzyskuje informacje  ,że system jest aktualny -10.3.1.0 . 

Dziś ponownie przywróciłem system do ustawień fabrycznych i aktualizują mi się aplikacje z Google Play .Kolejno znów otrzymałem komunikat o aktualizacji systemu i ponownie nacisnąłem pobierz - ale aktualizacji nagle nie ma .Wymuszenie aktualizacji : ustawienia - o telefonie-aktualizacja systemu=  MIUI 10.3.1.0 stabilne - brak dostępnych aktualizacji .

W optymalizacji baterii i wykresu zużycia : Aplikacje - system android 11,6 % ,Android 3,1% , Usługi Google Play 1,6 %

Sprzęt - ekran 18,3 % ,sygnał sieci 5,4% WIFI  1,4 %

Czy może ktoś mi pomóc - doradzić ...

Czy w/w opis wskazuje ,że bateria powoli pada ...Czy wina jest po stronie nowego androida którego posiadam od parunastu dni ...

Nowy android 9 jest do kitu jeśli chodzi o baterię, miui 10.3.1.0 jest najnowszym softem (global oficialny), trzeba chyba czekać na nową wersję. U mnie też po instalacji 9 pie bateria mocno leciała, po resecie jest lepiej ale do poziomu oreo 8 + miui 10.3.1.0 jeszcze brakuje.

Dziś o godzinie 6: 30 rano telefon naładowałem do 100% ,gdzie przez 30 minut w ogóle z niego nie korzystałem - poziom baterii spadł do 92 %.

Na poziomie 92 % wyłączyłem tryb samolotowy i po odczekaniu 30 minut poziom baterii wynosi 85% ,a więc bateria leci solidnie i nie wiem co jest tego powodem.

Czy wymiana baterii się opłaca , gdzie taką kupić żeby nie naciąć się na jakiś bubel , czy też czekać nie wiadomo ile na jakąś aktualizacje która poprawi stan baterii

• 2 months later...

Te inne to po prostu procesy systemowe np sprawdzanie licencji zainstalowanych apek, procesy zarządzające działaniem telefonu, jak nie masz roota i oczyszczonego systemu, to pod te inne podchodzą też systemowe apki spywarowe
W wielkim skrócie/uproszczeniu inne to procesy nie związane z apkami które widzisz w ikonach.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Roota nie mam, jak włącze wifi to prawie cały czas jest pobieranie bez wysyłania 0,3 KB/s nic nie robiąc. Jest też mnóstwo cyklicznych wakelocków. Po wyłączeniu wifi praktycznie 0 wybudzeń, bateria trzyma ok. Wszystko zaczęło się po instalacji androida 9, robiłem reset z poziomu menu, była też aktualizacja miui ale nic to nie dało.