kinga.t Posted June 24, 2019 Share Posted June 24, 2019 (edited) hej, jak długo trzyma wam bateria ? u mnie nie wytrzymuje doby, gadać dużo nie gadam, sporo przeglądam, i jasność mam na 100% ale to i tak bardzo szybko moim zdaniem ucieka ta bateria. dziś np w ciągu 3 h jazdy z google maps ze 100% spadła mi do 5% ... to normalne? poza tym podczas rozmów, nawet krótkich telefon bardzo się nagrzewa to też normalne? Edited June 27, 2019 by kinga.t Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 24, 2019 Share Posted June 24, 2019 Generalnie w ostatnich tygodniach zauważyłem duży spadek wydajności baterii. Kiedyś ładowałem co 2 dni, teraz muszę codziennie bo dwóch dób nie wytrzyma. Nawet jak telefon leży nieużywany, to wykres pokazuje że ciągle coś go wybudza (mimo iż nie ma co). Więc tak, potwierdzam to co opisujesz i nie, nie jest to normalne bo pół roku temu Mi8 trzymał świetnie na baterii. "Coś się popsuło" jak to w Xiaomi, chciałem zmienić na Mi 9 ale jak sytuacja się powtórzy... Zresztą już ludzie narzekają na dziale Mi9 odnośnie baterii Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted June 24, 2019 Share Posted June 24, 2019 Zgadzam się z tym, że bateria ostatnio jest słabsza. Trwa to jakieś 2 miesiące. Do wieczora rzadko kiedy mi telefon wytrzyma, wcześniej na koniec dnia miałem jeszcze 20% zapasu. Ale jak dla mnie 3h używania Google Maps na 100% jasności wyświetlacza może zjeść baterię bez żadnego problemu. Najwięcej energii telefon wykorzystuje właśnie podczas przeglądania czy nawigacji - wszystko w telefonie pracuje wtedy pełną parą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 24, 2019 Share Posted June 24, 2019 Nie wiem jak teraz, ale świeżo po zakupie 2-3h nawigacji u mnie zjadało może połowę baterii, na pewno nie całą. Wiec jeśli teraz tak jest... Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted June 24, 2019 Share Posted June 24, 2019 To jest to wina aktualizacji, które zepsuły czas działania na baterii. Poza tym dochodzi tu kwestia temperatury otoczenia (im cieplej, tym bateria słabiej trzyma), jasności ekranu, zasięgu, usług uruchomionych w tle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted June 25, 2019 Share Posted June 25, 2019 @Nezumi - autorka rzadko pojawia się na forum, wstrzymaj się dłużej z usuwaniem @kinga.t - zmień proszę tytuł na "Bateria - dyskusja ogólna" bądź coś podobnego. Przyda się taki temat. A wracając do tematu. Zainstalowałem dzisiaj ostatnie MiGlobe. 4h temu odłączony od ładowarki, 2.5h SOT, zostało 68% baterii (co prawda tylko na Wi-Fi, ale jest to wynik zdecydowanie lepszy od tego na xiaomi.eu, gdzie przy 2.5h SOT na Wi-Fi zostawało mi coś koło 50% baterii). Zobaczymy jak będzie dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted July 19, 2019 Share Posted July 19, 2019 Jeśli chodzi o samo wi fi to wynik na globalu stabilnym 10.3.3.0 w nowym telefonie to z 9h. Natomiast używany tylko z lte+, do tego 3h z Yanosikiem to około 6,5h. Wynik bdb jak na 3400mAh. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz5891 Posted July 22, 2019 Share Posted July 22, 2019 @mariusz.ur To rewelacyjny wynik bym nawet rzekł. Jak z powiadomieniami na globalu? Pytam bo zainstalowałem w piątek xiaomi.eu stable i jest cienko z baterią, zastanawiam się czy nie wrócić na global Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted July 22, 2019 Share Posted July 22, 2019 Powiadomienia jak to w miui. Jeśli ustawisz tylko w aplikacji oszczędzanie energii "bez ograniczeń" to przychodzą jak chcą. Aby zwiększyć szanse na prawie 100% powiadomienia to autostart trzeba zaznaczyć i nadać uprawnienia na działanie w tle. Z baterii jestem zadowolony, jednak te wyniki, które podałem to w czasie 24h. W ciągu 2/3 dni to taki SOT raczej nie do osiągnięcia. Jednak w Redmi 6pro gdzie bateria 4000mAh przy podobnym użytkowaniu podobne miałem wyniki ale na xiaomi.eu. Coś tam było nie tak bo sygnał sieci był na pierwszym miejscu w zużyciu energii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted July 22, 2019 Share Posted July 22, 2019 1 godzinę temu, mariusz5891 napisał: @mariusz.ur To rewelacyjny wynik bym nawet rzekł. Jak z powiadomieniami na globalu? Pytam bo zainstalowałem w piątek xiaomi.eu stable i jest cienko z baterią, zastanawiam się czy nie wrócić na global U mnie na Globalu bateria właśnie słaba Ta sama wersja, a wyniku takiego nie uzyskam nigdy. Nooo chyba że pół dnia bym YouTube'a oglądał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted July 22, 2019 Share Posted July 22, 2019 (edited) Dwa różne wyniki -78% i SOT ponad 7h -86 i SOT niecałe 5h. Tu więcej grałem RR3, kilka godzin Spotify i połączony głośnik przez bluetooth. Nie mam teraz dostępu do wi fi więc tylko lte Edited July 22, 2019 by mariusz.ur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mzungu86 Posted July 22, 2019 Share Posted July 22, 2019 Nie wiem jak wy wyciskanie takie wyniki, ja jestem mega zadowolony jak 5h sot przekraczam, i kiedyś tak było, ale tak jak wcześniej ktoś napisał od kilku miesięcy jest zauważalny spadek wydajności baterii :/ przechodzilem z globala na eu i było jeszcze gorzej, później z eu na globala ale przedostatnią wersję i było ok teraz zaktualizowałem znów do najnowszego globala i znów jest słabiej :/ macie jakieś info jak na najnowszym eu jest? Bo jednak telefon najpłynniej działa na eu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted July 24, 2019 Share Posted July 24, 2019 Ten SOT u każdego będzie inny, bo nikt nie używa telefonu w identyczny sposób. Ja na razie 7 dni byłem na Global stable 10.3.3.0, teraz już odblokowany bootloader I LOS 16 zainstalowany. Zobaczymy czy przy podobnym użytkowaniu będzie różnica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted July 29, 2019 Share Posted July 29, 2019 Tak, ale chyba nie rozumiesz że ludzie mają ten telefon od np. roku i widzą u siebie przy tym samym stylu użytkowania duży spadek wydajności baterii. Po premierze miewałem 6-7-8h sot po Wifi, teraz jak dobiję do 5h to klaszczę w dłonie. Soft został skopany, w tle ciągle wybudzony, nie idzie tego opanować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted July 29, 2019 Share Posted July 29, 2019 Na MiuiPro problemu z baterią nie ma korzystam z niego od 3 tygodni, 7h sot to norma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 Muszę mieć działające NFC do płatności, dlatego nie kombinuję z ROMami. No nic, trzeba się przemęczyć po prostu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 No i na MiuiPro płatności Google Pay działają bez najmniejszego problemu. Nic nie trzeba kombinować. Działają mi 2 karty z 2 różnych banków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
90tomash Posted October 29, 2019 Share Posted October 29, 2019 Czy to że w statystykach baterii mam na cele sygnał sieci jest objawem że mam aktywna lokalizacje, NFC i wi-fi? Wynik 6h 50min na ekranie Link to comment Share on other sites More sharing options...
borysj5 Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Nie wiem czy tylko u mnie ale po aktualizacji do globala 11.0.3 bateria trzyma o połowe krócej Co sie dzieje , moze jakies porady co powyółaczac ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkonrad Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Na początek ponownie zrob reinstal najnowszej aktualizacji. Na ekranie aktualizacji w prawym górnym rogu masz 3 kropki, kliknij w nie i potem wybierz pierwszą opcję od samej góry. Jeśli to nie pomoże to pozostaje przywrócić telefon do ustawień fabrycznych. Takie problemy z baterią po aktualizacji do nowszej wersji Androida bardzo często spowodowane są przez jakąś aplikację zainstalowaną na telefonie, która nie ma jeszcze pełnego wsparcia nowego systemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted May 31, 2020 Share Posted May 31, 2020 Dnia 6.03.2020 o 11:29, pkonrad napisał: Na początek ponownie zrob reinstal najnowszej aktualizacji. Na ekranie aktualizacji w prawym górnym rogu masz 3 kropki, kliknij w nie i potem wybierz pierwszą opcję od samej góry. Jeśli ktoś myśli, że to jakieś absurdalne czary-mary, to ja potwierdzam z własnych doświadczeń - ten sposób często działa "cuda". Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlotnik Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 U mnie po aktualizacji do 10 sot max dobija do 3h masakra co zrobili z tym telefonem. Żadne przewracanie do ustawień nie pomaga Link to comment Share on other sites More sharing options...
kielson Posted July 16, 2020 Share Posted July 16, 2020 Posiadam już telefon dwa lata i zastanawiam się nad zmianą baterii, bo po tym czasie już się nieco "popsuła". Miała prawo. Jaka polecacie, jakiś droższy zamiennik? Czytałem, że firmy green cell są okej? Co myślicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted July 16, 2020 Share Posted July 16, 2020 Zamienniki to loteria. Napisz/ zadzwoń do oficjalnego serwisu ile wymiana. Może lepiej na tym wyjdziesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kielson Posted August 2, 2020 Share Posted August 2, 2020 Wymieniłem baterie na nówkę. Tylko mam problem. Z początku bateria trzymała masakra. Poczekałem do tych kilku cykli, bo było w instrukcji, że po 3 do 5 ładowaniach dopiero bateria osiągnie pełna wartość. Ale dalej słabizna... Spróbowałem całkiem rozładować. Ale ku memu zdziwieniu na ostatnim procencie bateria trzymała bardzo długo. Ciężko było rozładować. Przez jeden procent sot na ekranie osiągnął około 50 minut. Za drugim i trzecim razem to samo. Na ostatnim procencie bardzo długo trzyma. Jak ja skalibrować, ktoś może ma jakiś pomysł? Po tym jednym całkowitym rozładowaniu się poprawiło lekko, ale nie aż tak znacząco. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted August 2, 2020 Share Posted August 2, 2020 (edited) Bateria najlepiejo oryginalna Zamiennik to loteria i mało prawdopodobne aby działał dobrze. Najlepiej spytać w oficjalnym serwisie jak z wymianą. Edited August 5, 2020 by mariusz.ur Link to comment Share on other sites More sharing options...
maztey Posted January 16, 2021 Share Posted January 16, 2021 Wymieniał ktoś baterie w jakimś serwisie we Wrocławiu i może polecić. Potrzebowałbym żeby się to dało zrobić na miejscu bez zostawiania telnofu na dzień.Ewentualnie czy proces wymiany jest na tyle prosty że można to sobie ogarnąć w domu.Chodzi mi bardziej o złożenie tego, trzeba tam dać nowe taśmy uszczelniające Sent from my MI 8 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Carburator Posted February 4, 2021 Share Posted February 4, 2021 U mnie po 2 latach użytkowania tak wygląda sprawa baterii wg. AccuBattery. I coś w tym jest. Rozglądam się za serwisem gdzie wymienię baterię, możliwie najbliższą oryginałowi. Nie chcę zmieniać telefonu, gdyż pomijając kwestię małej pojemności baterii, to naprawdę zacny sprzęt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenek Posted August 2, 2021 Share Posted August 2, 2021 (edited) Odswierzam temat. Kupiłem używany mi 8. Telefon na starcie miał już prawie dwa lata, więc po kilku miesięcach użytkowania stwierdziłem że może warto wymienić baterię bo rzeczywiście średnio trzymała. W serwisie w Warszawie w Xiaomi outlet wymienili mi na nową wymijająco twierdząc że bateria od tego samego producenta co oryginalna. Oczywiście okazało się że to jakiś badziew. Bateria spuchła a telefon wyłączał się przy 40%. W ramach gwarancji wymienili mi na kolejną taka samą. Potem zamówiłem na allegro już niby oryginalna i sam wymieniłem. Ale ta bateria też średnio działa. Poniżej 20% to wystarcza nieraz na 5 minut użytkowania. Stąd moje pytanie. Gdzie można kupić taką naprawdę oryginalna baterię żeby normalnie działała. ? Edited August 2, 2021 by Jenek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyahi Posted August 2, 2021 Share Posted August 2, 2021 Zamów na AliExpress dedykowaną dla twojego modelu telefonu i po temacie. Szukaj po oznaczeniu modelu baterii, nie po nazwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenek Posted August 2, 2021 Share Posted August 2, 2021 Zamówiłem to mi zła przysłali, więc potem wziąłem z allegro. Tylko jaka jest szansa że będzie oryginalna? Dlatego piszę tutaj czy ktoś poleci jakiś sklep (może być nawet na Ali) gdzie można kupić. Bo z opisu to każdy sprzedaje oryginalne a potem telefon trzyma mi krócej niż na starej baterii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
7073k Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 Ja zamówiłem z ali od NOHON polecił ktoś na xda mialem ja przez 6 miesięcy trzymala spoko chyba jak orginalna . Teraz mam inny telefon wiec nie wiem jak by trzymała teraz 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
savi Posted August 6, 2021 Share Posted August 6, 2021 Weź pod uwagę że przy MIUI 12 nawet przy nowej baterii to nie już to samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga.t Posted September 2, 2021 Author Share Posted September 2, 2021 hej, od ponad tygodnia zauważyłam drastycznie szybkie rozładowywanie się baterii, na noc mam 100%, w nocy najwięcej schodzi na sygnał sieci. Bateria nie trzyma całego dnia, o 22 miałam 100% teraz już 40%, a tyle co byłam na insta . Jak patrzę na wykres to od 22 do teraz, 32 % zeszło na ekran. zoptymalizowałam już uzywanie aplikacji w tle, zmieniłam kolor z białego na czarny, a dalej wydajność beznadziejna. Czy to kwestia SW czy już tel się kończy ?? czy może po kolejnej aktualizacji się poprawi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted September 2, 2021 Share Posted September 2, 2021 A ile czasu już jest telefon używany?Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts