hiperfokalny Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Witam forumowiczów, Od niedawna jestem właścicielem telefonu komórkowego Xiaomi Red Rice, ale mam problem z wyskakującą ikonką "R" obok symbolu zasięgu na samej górze wyświetlacza. Doczytałem się w internecie, że oznacza to włączanie się roamingu krajowego z powodu ?braku sygnału sieci, z której się korzysta? Próbowałem ustawić ręcznie operatora jednak i to nie spowodowało zmiany ikonki "R", która ciągle się od czasu do czasu pojawia. Mam dwie karty SIM - pierwszą z internetem na 3G, druga to Play, z której korzystam na co dzień. Facet z Play stwierdził, że telefon głupieje, ponieważ na slocie z Play szuka połączenia 3G - jednak w telefonie mogę ustawić jedynie 3G/2G na 1 slocie karty SIM. Nie wiem jak rozwiązać ten problem, proszę Was o pomoc. Telefon jest super, ale to trochę frustrujące, gdy nie mogę zadzwonić wtedy kiedy mam na to ochotę! Czekam na odpowiedź i pozdrawiam wszystkich, Maciek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Odpowiem jak typowy informatyk: U mnie działa Mam Aero2 i Play, nie ma problemu z roamingiem i innych. Może masz wadliwą kartę sim? Telefon nie szuka 3G na slocie drugim bo nie ma jak Jaka wersja ROMu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mruczek66 Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 to jet normalne i nie przejmuj się tym. w play powiedziano mi że tak ma być. mam tak od początku (6 miechów ) i w niczym to nie przeszkadza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
funny2k10 Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 A to już są schody skoro nie możesz zadzwonić ... a jest to akurat dziwne bo ja sam korzystam z PLAY i nie mam z tym żadnego problemu ... przez większość czasu mam roaming krajowy i nie przeszkadza to w rozmowach ani w transmisji danych ... poza tym tak jak wspomniano wcześniej jak masz PLAY w SIM2 to 3G odpada ... przełóż do SIM1 i sprawdź jak tam Ci będzie śmigało Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgcompany Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Może jest problem z częstotliwościami 2G w Twojej okolicy i karta często zmienia ustawienia? Może trzeba sprawdzić na jakich częstotliwościach 2G działa Play w Twoim rejonie, a potem spróbować wyłączyć część z nich np. 900MHz, chyba przez Mobileuncle w engineer mode MTK jest taka możliwość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiperfokalny Posted December 20, 2014 Author Share Posted December 20, 2014 Niestety - jest jak napisałem - nie ma reguły. Raz "R" się włącza, innym razem znika, nigdy nie mogę być pewny, że nie wyskoczy akurat wtedy kiedy telefon będzie mi najpotrzebniejszy. Większość czasu spędzam w mieście, więc zasieg powinien być super. SMSy mogę wysyłać normalnie, ale zadzwonić już nie - wówczas wyskakuje mi komunikat o ostrzeżeniu przed połączeniami Roamingowymi i nie mogę wykonać połączenia. Próbowałem juz przekładać karty - niestety problem nadal występuje ten sam. Telefon działa na Androidzie 4.2.2 Ściągnąłem apkę Mobileuncle - zmieniłem częstotliwość na jakiej ma pracować karta Play na 900 i 1800, zobaczymy czy to pomoże. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
funny2k10 Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 No ale jak masz R i podczas próby połączenia dostajesz informacje o roamingu to musisz potwierdzić ze chcesz wykonać połączenie w roamingu. play nie nalicza dodatkowych opłat za roaming krajowy ani za połączenia ani za transfer Link to comment Share on other sites More sharing options...
osekltd Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 (edited) Niestety - jest jak napisałem - nie ma reguły. Raz "R" się włącza, innym razem znika, nigdy nie mogę być pewny, że nie wyskoczy akurat wtedy kiedy telefon będzie mi najpotrzebniejszy. Większość czasu spędzam w mieście, więc zasieg powinien być super. SMSy mogę wysyłać normalnie, ale zadzwonić już nie - wówczas wyskakuje mi komunikat o ostrzeżeniu przed połączeniami Roamingowymi i nie mogę wykonać połączenia. Próbowałem juz przekładać karty - niestety problem nadal występuje ten sam. Telefon działa na Androidzie 4.2.2 Ściągnąłem apkę Mobileuncle - zmieniłem częstotliwość na jakiej ma pracować karta Play na 900 i 1800, zobaczymy czy to pomoże. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi !Ikonka R to nie problem. Poszukaj w ustawieniach > sieci komórkowe, lub zarządzanie kartami sim, tam poszukaj ostrzeganie o roamingu. Ewentualnie jak note pomoże, to włącz w tych samych ustawieniach roaming. Wysłane z mojego HM NOTE 1LTEW Edited December 20, 2014 by osekltd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts