Jump to content

Ikonka "R" obok symbolu zasięgu

hiperfokalny

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Od niedawna jestem właścicielem telefonu komórkowego Xiaomi Red Rice, ale mam problem z wyskakującą ikonką "R" obok symbolu zasięgu na samej górze wyświetlacza. Doczytałem się w internecie, że oznacza to włączanie się roamingu krajowego z powodu ?braku sygnału sieci, z której się korzysta? Próbowałem ustawić ręcznie operatora jednak i to nie spowodowało zmiany ikonki "R", która ciągle się od czasu do czasu pojawia. Mam dwie karty SIM - pierwszą z internetem na 3G, druga to Play, z której korzystam na co dzień. Facet z Play stwierdził, że telefon głupieje, ponieważ na slocie z Play szuka połączenia 3G - jednak w telefonie mogę ustawić jedynie 3G/2G na 1 slocie karty SIM.

Nie wiem jak rozwiązać ten problem, proszę Was o pomoc. Telefon jest super, ale to trochę frustrujące, gdy nie mogę zadzwonić wtedy kiedy mam na to ochotę!

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam wszystkich,

Maciek.

A to już są schody skoro nie możesz zadzwonić ... a jest to akurat dziwne bo ja sam korzystam z PLAY i nie mam z tym żadnego problemu ... przez większość czasu mam roaming krajowy i nie przeszkadza to w rozmowach ani w transmisji danych ...

poza tym tak jak wspomniano wcześniej jak masz PLAY w SIM2 to 3G odpada ... przełóż do SIM1 i sprawdź jak tam Ci będzie śmigało ;)

Może jest problem z częstotliwościami 2G w Twojej okolicy i karta często zmienia ustawienia? Może trzeba sprawdzić na jakich częstotliwościach 2G działa Play w Twoim rejonie, a potem spróbować wyłączyć część z nich np. 900MHz, chyba przez Mobileuncle w engineer mode MTK jest taka możliwość.

Niestety - jest jak napisałem - nie ma reguły. Raz "R" się włącza, innym razem znika, nigdy nie mogę być pewny, że nie wyskoczy akurat wtedy kiedy telefon będzie mi najpotrzebniejszy. Większość czasu spędzam w mieście, więc zasieg powinien być super. SMSy mogę wysyłać normalnie, ale zadzwonić już nie - wówczas wyskakuje mi komunikat o ostrzeżeniu przed połączeniami Roamingowymi i nie mogę wykonać połączenia.

Próbowałem juz przekładać karty - niestety problem nadal występuje ten sam.

Telefon działa na Androidzie 4.2.2

Ściągnąłem apkę Mobileuncle - zmieniłem częstotliwość na jakiej ma pracować karta Play na 900 i 1800, zobaczymy czy to pomoże.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi !

Niestety - jest jak napisałem - nie ma reguły. Raz "R" się włącza, innym razem znika, nigdy nie mogę być pewny, że nie wyskoczy akurat wtedy kiedy telefon będzie mi najpotrzebniejszy. Większość czasu spędzam w mieście, więc zasieg powinien być super. SMSy mogę wysyłać normalnie, ale zadzwonić już nie - wówczas wyskakuje mi komunikat o ostrzeżeniu przed połączeniami Roamingowymi i nie mogę wykonać połączenia.

Próbowałem juz przekładać karty - niestety problem nadal występuje ten sam.

Telefon działa na Androidzie 4.2.2

Ściągnąłem apkę Mobileuncle - zmieniłem częstotliwość na jakiej ma pracować karta Play na 900 i 1800, zobaczymy czy to pomoże.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi !

Ikonka R to nie problem. Poszukaj w ustawieniach > sieci komórkowe, lub zarządzanie kartami sim, tam poszukaj ostrzeganie o roamingu.

Ewentualnie jak note pomoże, to włącz w tych samych ustawieniach roaming.

Wysłane z mojego HM NOTE 1LTEW

Edited by osekltd

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...