Norbas Posted April 27, 2019 Share Posted April 27, 2019 Właśnie pierwszy raz używam ładowarki. Wydaje ona z siebie takie irytujące popiskiwania... czasem cichnie by za kilka sekund piszczałka włączyła się ponownie. Też tak macie? Może się wygrzać musi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriss.kg Posted May 4, 2019 Share Posted May 4, 2019 U mnie nic takiego nie występuje. Miałem jednak już taki zasilacz do bodajże lampki, który po podłączeniu do gniazdka piszczał. Nie wszyscy to słyszeli. Nic nie pomogło. Piszczał tak aż do swojej naturalnej śmierci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubixix Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 (edited) Ostatnio kupiłem telefon Xiaomi redmi note 7. Dostałem informację, że telefon ma wsparcie dla ładowarek QC 4.0. Problemem jest mała dostępność produktów i ich cena. Zastanawiam się nad zakupem ładowarki sieciowej QC 3.0, lecz nie wiem, czy urządzenie będzie w pełni korzystało z funkcji QC 3.0. Czy qualcomm stosuje działanie wsteczne i będę mógł naładować telefon w 1,5h? (Jeżeli znajdziecie ładowarkę sieciową QC 4.0 w dobrej cenie proszę o link) Edited May 8, 2019 by hubixix Link to comment Share on other sites More sharing options...
newelco Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Raz poczekałem do 2% baterii, 3.0 która posiadam naładowała do 100% w 1h21m. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej_94 Posted July 3, 2019 Share Posted July 3, 2019 Czy możesz podać model tej ładowarki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oldsnake Posted July 3, 2019 Share Posted July 3, 2019 1. Baseus 4.0 ( wpisz na ali ) 2. TOPK QC 3.0 ( ali ) 3. XHF30W QC 3.0 ( allegro ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
19kamillo20 Posted August 7, 2019 Share Posted August 7, 2019 Witam, Zakupiłem Xiaomi Redmi Note 7 . Z tego co wyczytałem obsługuje quick charge 3.0/4.0. Jak się domyślam to z pewnością ładowarka z zestawu nie wspiera quick charge . W takim razie możecie polecić jakąś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
radier Posted August 8, 2019 Share Posted August 8, 2019 Nie potrzebujesz innej niż fabryczna bo implementacja QC w wykonaniu Xiaomi jest taka, że zyskasz kilka minut przy ładowaniu do 100 %. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mocin Posted August 8, 2019 Share Posted August 8, 2019 2 godziny temu, radier napisał: Nie potrzebujesz innej niż fabryczna bo implementacja QC w wykonaniu Xiaomi jest taka, że zyskasz kilka minut przy ładowaniu do 100 %. A to nie jest tak, że na tym polega QC? Tylko trochę przyspiesza ładowanie całościowe, jednakże bardzo mocno przyspiesza ładowanie od 0 do ~60%? Link to comment Share on other sites More sharing options...
19kamillo20 Posted August 8, 2019 Share Posted August 8, 2019 Aktualnie mam model MDY-09-ew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr X Posted August 9, 2019 Share Posted August 9, 2019 Na standardowej z zestawu pokazuje po prostu ładowanie. Podpisałem ładowarkę od Samsunga z fast charge i pokazuje mi szybkie ładowanie. Za 30 zł można sobie ogarnąć ładowarkę qc 3.0 z baseusa albo aukeya. Qc 4.0 są meega drogie, ponad 100 zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
strauss87 Posted August 17, 2019 Share Posted August 17, 2019 Czy ktoś zaproponuje jakiś konkretny model? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mocin Posted August 17, 2019 Share Posted August 17, 2019 Baseus 24W QC 3.0 z Aliexpress Kupiłem ten model razem z Kabel 1m. Telefon ładuje się ekspresowo. Tani zestaw a poprawia jakość życia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziomek999 Posted August 18, 2019 Share Posted August 18, 2019 @mocin, ekspresowo to znaczy ile? Bo ja mam tą ładowarkę i powiem szczerze że różnica w ładowaniu jest maks. 15min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
puchatkowy1987 Posted August 18, 2019 Share Posted August 18, 2019 A kabel do szybkiego ładowania też jest potrzebny inny niż ten z zestawu z Redmi Note 7?? Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted August 18, 2019 Share Posted August 18, 2019 40 minut temu, puchatkowy1987 napisał: A kabel do szybkiego ładowania też jest potrzebny inny Ten z zestawu powinien wystarczyć. Szybkie ładowanie podnosi głównie napięcie, dlatego kabel nie musi mieć jakiegoś wielkiego wydatku prądowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mocin Posted August 19, 2019 Share Posted August 19, 2019 @Ziomek999 W 40 min przy włączonym telefonie z uruchomionym Wi-Fi, LTE, bez oszczędzania energii, z 1 aplikacją 'z kłódką' - Pomocnik aplikacji Twój telefon (sparowanie telefonu z Windows10) od 5% do 52%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziomek999 Posted August 19, 2019 Share Posted August 19, 2019 Bardziej interesujący byłby cały wynik ładowania od 5% do pełna, i porównanie QC do zwyklej 10W ładowarki. To że QC ma 18W to nie oznacza że cały czas taką ładuje taką mocą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanio Posted August 19, 2019 Share Posted August 19, 2019 mi telefon ładuje przy 10% baterii 1h i 20 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
mocin Posted August 19, 2019 Share Posted August 19, 2019 @Ziomek999 Jak dobrze kojarzę, to wynik całościowy QC 3.0 vs podstawowa ładowarka z zestawu wcale nie daje piorunującego efektu od 0% do 100%. QC ma to do siebie, że do 60-70% ładuje szybciej, a potem to już się ślimaczy. Różnica taka, że w razie potrzeby szybkiego podładowania telefonu kiedy bateria jest na wyczerpaniu QC Cię ratuje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziomek999 Posted August 20, 2019 Share Posted August 20, 2019 Przez to zwróciłem na to uwagę i jestem tego samego zdania co @radier. Jestem ciekawy tylko QC w wersji 4.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mocin Posted August 21, 2019 Share Posted August 21, 2019 Jak zastanawiałem się nad ładowarką, czy kupować QC 3.0, czy dopłacać jeszcze raz tyle do 4.0 to natknąłem się na forum xiaomi.eu lub xda, że RN7 nie za bardzo wspiera QC 4.0. Ponoć nie widać większej różnicy pomiędzy 3.0, a 4.0 i nie polecali wydawać jeszcze raz tyle na ładowarkę 4.0 jeśli ma ona służyć tylko do ładowania RN7. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19kamillo20 Posted August 21, 2019 Share Posted August 21, 2019 Zamówiłem baseus 3.0. dam znać po testach Link to comment Share on other sites More sharing options...
19kamillo20 Posted August 30, 2019 Share Posted August 30, 2019 ładowarka baseus + kabel z oryginalnej ladowarki xiaomi od 10% do 70% godzina zwyklad ladowarka 2 minuty dluzej.. Czy tylko wg mnie jest cos nie tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziomek999 Posted August 30, 2019 Share Posted August 30, 2019 Kiepska implementacja QC, lub bardzo dobra zwykłego ładowania. Jakoś nie robię z tego problemu, są większe bugi.. Mam wrażenie że rn4 był bardziej dopracowanym telefonem, gcam i jego zdjęcia ratują sytuację dla tego telefonu ale reszta to tak przeciętnie.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maktare Posted November 5, 2019 Share Posted November 5, 2019 On 8/21/2019 at 6:56 AM, mocin said: Jak zastanawiałem się nad ładowarką, czy kupować QC 3.0, czy dopłacać jeszcze raz tyle do 4.0 to natknąłem się na forum xiaomi.eu lub xda, że RN7 nie za bardzo wspiera QC 4.0. Ponoć nie widać większej różnicy pomiędzy 3.0, a 4.0 i nie polecali wydawać jeszcze raz tyle na ładowarkę 4.0 jeśli ma ona służyć tylko do ładowania RN7. RN7 ma snapa 660, więc wspiera QC4. Problem jest tego typu, że QC4 to nie magia i cudów nie będzie. To co ta rewizja standardu wprowadza to raczej niuanse jak mniejszy skok inkrementacji napięcia na wyjściu. W QC3 było to 200mV, teraz jest 20mV. Albo wsparcie dla USB-PD. Fizycznych możliwości baterii nie przeskoczysz. Naładowana do pełna bateria telefoniczna ma zwykle napięcie 4,2V i z takim maksymalnym napięciem jest de facto ładowana. Tzn. układ ładowania w telefonie podaje maksymalnie takie napięcie na baterię, ale sam z ładowarki bierze sobie np. 9V o zadanym prądzie, bo dzięki temu może przekazać do baterii więcej energii w krótszym czasie kiedy jest ona bardzo rozładowana. Bo rozładowana bateria jest trochę jak gąbka i jeśli nie dochodzi do nadmiernego przegrzewania, to może przyjąć duże ilości energii w krótkim czasie. Jednak gdy jest już prawie całkowicie nasycona, czyli kiedy ładuje się z maksymalnym napięciem to prąd ładowania maleje i dlatego QC w górnych stanach baterii ma wydajność zwykłej ładowarki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amularix Posted March 24, 2020 Share Posted March 24, 2020 Chciałem kupić ładowarkę z trzema gniazdami (w podróży zawsze mało gniazdek, a myślę, że lepsze to niż rozgałęziacz do gniazdka). Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami, jakieś różnice? A może coś innego? https://allegro.pl/oferta/szybka-ladowarka-sieciowa-qc-3-0-topk-8931344556 https://allegro.pl/oferta/ladowarka-sieciowa-topk-qc-3-0-30w-3-x-usb-8459241965 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gawllo Posted March 24, 2020 Share Posted March 24, 2020 8 godzin temu, amularix napisał: Chciałem kupić ładowarkę z trzema gniazdami (w podróży zawsze mało gniazdek, a myślę, że lepsze to niż rozgałęziacz do gniazdka). Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami, jakieś różnice? A może coś innego? https://allegro.pl/oferta/szybka-ladowarka-sieciowa-qc-3-0-topk-8931344556 https://allegro.pl/oferta/ladowarka-sieciowa-topk-qc-3-0-30w-3-x-usb-8459241965 Dobrze żeś nie wybrał tej za 11zł tylko za 16 i 20zł... Zastanów się trochę Jeżeli Oryginalna Ładowarka Xiaomi 1xUSB kosztuje 20-30zł to czy z trzema USB może kosztować 16-20zł, Ja wiem że z wierzchu wygląda ładnie... Na twoim miejscu Jeżeli było by mnie stać na podrożę czy to prywatne czy służbowe miał bym po żądną ładowarkę ew. power banka z 2xUSB. PS Mam To i To a nie podróżuje :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted March 24, 2020 Share Posted March 24, 2020 @amularix nie kupuj tego szrotu, jak już chcesz chinczyki kupować to kup np. Blitzwolfa (mam już 3 rok od nich ładowarkę i śmiga ładnie dałem za nią 50 zł). Tak jak napisał @gawllo cena jest tu kluczowa, nie kupisz nic dobrego za 11 zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej_94 Posted May 11, 2020 Share Posted May 11, 2020 (edited) Cześć, posiadam telefon Xiaomi Redmi Note 7, oraz kostkę ładowarki GREEN CELL CHAR06. Zastanawiam się nad wyborem kabla, ponieważ poprzednio testowałem różne modele (nie pamiętam konkretnie modeli, były to jakieś no name z oznaczeniami QC, USB 3.0 itp), aczkolwiek przy ładowaniu z użyciem tych przewodów nie pojawiała się ikona szybkiego ładowania z dwoma piorunami. Zależy mi na długości kabla minimum 1,5m. Proszę o poradę, który z poniższych kabli pozwoli w pełni wykorzystać dostępne parametry zarówno ładowarki jak i telefonu. Baseus - CATGH-H01https://allegro.pl/oferta/baseus-kabel-usb-c-do-huawei-supercharge-5a-led-8843354259Baseus - CATGH-C01https://allegro.pl/oferta/kabel-usb-c-z-dioda-led-baseus-halo-2a-2m-qc-3-0-9214796361 Baseus - CATSU-C01https://allegro.pl/oferta/baseus-kabel-usb-c-z-podswietleniem-led-2m-2a-qc-3-9211126574?fbclid=IwAR2WPPj6PVcilQ0oDr9t8Gg4hiIa6QIoTIY47iJ9exazfoVf--lR4610XqU Green Cell - US287https://allegro.pl/oferta/niklowany-kabel-usb-c-ugreen-1-5m-5v-2a-czarny-8538410591 Edited May 11, 2020 by Maciej_94 Link to comment Share on other sites More sharing options...
electro69 Posted May 11, 2020 Share Posted May 11, 2020 @Maciej_94 Baseus to dobra, sprawdzona firma, także możesz śmiało brać któryś z tych kabli (oczywiście w opisie aukcji musi być informacja, że wspiera szybkie ładowanie QC 3.0). Nigdy nie kupuj jakiegoś szajsu "no-name", bo to po prostu szajs i tyle ;), zresztą sam się o tym już przekonałeś. "Zaoszczędziłeś" kilka złotych, kupiłeś jakiś"bubel" i teraz musisz ponownie kupić kolejny kable i tak właśnie wyglądają te "oszczędności" ;). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej_94 Posted May 11, 2020 Share Posted May 11, 2020 (edited) 1 godzinę temu, electro69 napisał: @Maciej_94 Baseus to dobra, sprawdzona firma, także możesz śmiało brać któryś z tych kabli (oczywiście w opisie aukcji musi być informacja, że wspiera szybkie ładowanie QC 3.0). Nigdy nie kupuj jakiegoś szajsu "no-name", bo to po prostu szajs i tyle ;), zresztą sam się o tym już przekonałeś. "Zaoszczędziłeś" kilka złotych, kupiłeś jakiś"bubel" i teraz musisz ponownie kupić kolejny kable i tak właśnie wyglądają te "oszczędności" ;). Chytry dwa razy traci jak to mówią https://allegro.pl/oferta/baseus-kabel-usb-c-do-huawei-supercharge-5a-led-8843354259 Moja kostka ma na wyjściu maksymalnie 3A, powyższy kabel 5A, czy w związku z tym może okazać się za mocny? W opisie widnieje taka informacja "Zastosowany chip dobiera idealne parametry ładowania, dzięki czemu urządzenia zawsze są szybko i bezpiecznie ładowane." Chciałbym, aby zakup był przyszłościowy i był w stanie obsłużyć kiedyś nowszy telefon, aczkolwiek obawiam się, że może nie pasować do tego zestawu. Edited May 11, 2020 by Maciej_94 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej_94 Posted May 12, 2020 Share Posted May 12, 2020 Ktoś jeszcze się wypowie albo poleci jakiś inny kabel? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marta_wk Posted May 13, 2020 Share Posted May 13, 2020 Dnia 11.05.2020 o 18:24, Maciej_94 napisał: Cześć, posiadam telefon Xiaomi Redmi Note 7, oraz kostkę ładowarki GREEN CELL CHAR06. Zastanawiam się nad wyborem kabla, ponieważ poprzednio testowałem różne modele (nie pamiętam konkretnie modeli, były to jakieś no name z oznaczeniami QC, USB 3.0 itp), aczkolwiek przy ładowaniu z użyciem tych przewodów nie pojawiała się ikona szybkiego ładowania z dwoma piorunami. Zależy mi na długości kabla minimum 1,5m. A patrzyłeś na te kable? 200 cm: https://swiatbaterii.pl/kable-usb-c/36127-kabel-przewod-green-cell-gc-ray-usb-usb-c-200cm-z-zielonym-podswietleniem-led-szybkie-ladowanie-ultra-charge-qc-30.html 120cm: https://swiatbaterii.pl/kable-usb-c/35669-kabel-przewod-green-cell-gc-ray-usb-usb-c-120cm-z-zielonym-podswietleniem-led-szybkie-ladowanie-ultra-charge-qc-30.html Wiem, że robię reklamę, ale zwyczajnie polecam co sama używam (z tym, że akurat micro usb z pomarańczowym podświetleniem) - w razie wątpliwości dopytaj obsługę klienta na czacie. Będzie Pan zadowolony! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziomek999 Posted June 12, 2020 Share Posted June 12, 2020 Moje zdanie na temat qc troszkę się zmieniło bo zamiast ładowarki Baseus która mi zginęła używam ładowarki od rn8t i jest spora różnica w stosunku do poprzedniej qc. Nie używam szybkiego ładowania codziennie, służy mi tylko do awaryjnego podładowania telefonu ale jest różnica między tymi dwoma ładowarkami w szybkości ładowania. Chyba że ja poprzednią miałem zepsutą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts