simcold Posted August 15, 2019 Share Posted August 15, 2019 Jeszcze jedno pytanie. Co daje tryb "48M" w aparacie? Bo rozumiem że na domyślnym trybie ("zdjęcie") fotka i tak jest robiona głównym aparatem tj 48 MP czy tam kombinacją aparatów48 smatrfon osiąga przez interpolację. Innymi słowy zdjęcie jest robione w 12 Mpix i resamplowane do 48. Jakby tego było mało do 48 Mpix mamy dostęp wyłącznie z poziomu trybu profesjonalnego, automat niby powinien, ale jednak nie zmienia sam tej wartości. Więc robi zawsze w 12Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted August 15, 2019 Share Posted August 15, 2019 Zdjęcia robi się w takim formacie, w jakim zbudowana jest matryca. Większość dzisiaj to 4:3 i tak się powinno robić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted August 15, 2019 Share Posted August 15, 2019 Zdjęcia robi się w takim formacie, w jakim zbudowana jest matryca. Większość dzisiaj to 4:3 i tak się powinno robić. Tak. A w 16:9 to docina sobie apka. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted August 15, 2019 Share Posted August 15, 2019 6 godzin temu, simcold napisał: 48 smatrfon osiąga przez interpolację. Innymi słowy zdjęcie jest robione w 12 Mpix i resamplowane do 48. Jakby tego było mało do 48 Mpix mamy dostęp wyłącznie z poziomu trybu profesjonalnego, automat niby powinien, ale jednak nie zmienia sam tej wartości. Więc robi zawsze w 12 Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Ke? Chyba pomyliłeś Mi9 z innym telefonem na matrycy szajsunga... Mi9 ma 48 mega dostępne "z marszu" nie z Pro. I on ma matrycę 48 megową i z niej interpoluje 12 mega dla standardowych fot, a robi to po to, żeby polepszyć jakość zdjęcia min. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karls Posted August 15, 2019 Share Posted August 15, 2019 Tak właśnie, tu jest natywnie 48 mpx. Z niego jest interpolacja do 12 mpx, gdzie zamiast niedorzecznej rozdzielczości, masz po prostu bardzo szczegółowe i dobrze nasycone zdjęcie 12 mpx. Tryb 48 mpx po prostu zostawia "surówkę" i tyle - co kto woli.Wysłane z mojego MI 9 -> Tapatalk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted August 15, 2019 Share Posted August 15, 2019 Tryb nocny wydaje mi się że jest całkiem ok Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted August 15, 2019 Share Posted August 15, 2019 Ależ my o tym wiemy Można było jeszcze pokombinować z poborem jasności, żeby rozbłyski zredukować.... Tylko w sumie poco? Jeżeli to na sztukę było robione Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted August 15, 2019 Share Posted August 15, 2019 Tryb nocny można pominąć. Lepiej robić ręcznie ze statywuWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hrupioncy Posted August 27, 2019 Share Posted August 27, 2019 Trochę zabawy w lightroomie z kolorami, ale jak ktoś się bawi w mobilną fotografie to myślę że mi9 daje fajny fundament pod mile dla oka zdjęcia 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted August 27, 2019 Share Posted August 27, 2019 (edited) Nawet bez obróbki daje radę... Tu po kompresji mms: https://photos.app.goo.gl/A6qiRZYeYzdrgriM6 Niestety nie dane mi było zagrzebać, bo moja Ślubna ma gdzieś foty z rosą.... A nie wysyłała mi, tylko pokazała... Edited August 27, 2019 by JamCiTo Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted August 29, 2019 Share Posted August 29, 2019 Względem Mi8 dobiera poprawnie balans bieli, nie wariuje i jest tak jak być powinno. Co do fotek 12 vs 48 mpx, hmmm... Parametry zdjęcia te same, na telefonie i PC bez różnicy, dopiero po przybliżeniu na 100% i wycięciu fragmentów jest różnica. Nieopłacalne, bo fotka waży 13-15 MB i robi się długo. Gcam nie testowałem, w nocy też nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karls Posted August 29, 2019 Share Posted August 29, 2019 GCam jakby lepiej ostrość przy Marco łapie, w innych wypadkach używam stockowego aparatu.Wysłane z mojego MI 9 -> Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted August 29, 2019 Share Posted August 29, 2019 GCam jakby lepiej ostrość przy Marco łapie, w innych wypadkach używam stockowego aparatu.Wysłane z mojego MI 9 -> TapatalkW gorszym świetle gCam ale w dzień stock. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karls Posted August 29, 2019 Share Posted August 29, 2019 Z tym gorszym oświetleniem to też bym polemizował. GCam często robi zbyt jasne. Jak robię zdjęcie w nocy to chcę, żeby wyglądało jak w nocy a nie na siłę rozjaśnione . Choć fakt, nie zawsze tak robi, głównie jak coś z bliska fotografujesz.Wysłane z mojego MI 9 -> Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted August 29, 2019 Share Posted August 29, 2019 Z tym gorszym oświetleniem to też bym polemizował. GCam często robi zbyt jasne. Jak robię zdjęcie w nocy to chcę, żeby wyglądało jak w nocy a nie na siłę rozjaśnione . Choć fakt, nie zawsze tak robi, głównie jak coś z bliska fotografujesz.Wysłane z mojego MI 9 -> TapatalkJa nie mówię o trybie nocnym. To szit Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted August 30, 2019 Share Posted August 30, 2019 W dzień i w nocy u mnie gcam się lepiej sprawdza. Nie wiem o co chodzi, ale w stocku np w dzień zawsze twarze mi rozmydla. Wyłączyłem co się dało, wszystko fajnie w miarę ostre jak na aparat w telefonie a twarze mydlane jakby na siłę wygładzane. Dlatego wolę gcama Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted August 30, 2019 Share Posted August 30, 2019 (edited) A jaki masz soft? Bo u mojej tego nie ma... Wczoraj wieczorem, zanim zdążyłem w łapy wziąć i powyłączać śmieci, zdążyła mi "czasnąć" sŁit-focie.... Żeby nie było... Nieetety tylko lepsi piją Pepsi... Z flaszek po szkockiej https://photos.app.goo.gl/n9WR3186HWX1R2yk6 - niestety dostałem esemesem, dlatego pokompresowane... Ale mój dziub jak jest paskudny... Tak nie wyładniał... Ani się nie "wygładził"... 10.2.30 global EEA. Edyta: i było włączone poprawianie twarzy i znak wodny... Edited August 30, 2019 by JamCiTo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karls Posted August 30, 2019 Share Posted August 30, 2019 Fakt dziwna sprawa u kolegi, jeszcze upiększanie na selfie to ok, ale pierwsze słyszę, żeby na głównym obiektywie tak było.Wysłane z mojego MI 9 -> Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
ara295 Posted September 1, 2019 Share Posted September 1, 2019 A czy w Waszej ocenie pod względem jakości zdjęć lepszy byłby Huawei mate 20 ( nie pro ) czy są to podobne urządzenia pod tym względem? Pytam bo mam dylemat pomiędzy tymi dwoma telefonami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted September 1, 2019 Share Posted September 1, 2019 Wedle testerów dxomarka porównywalne. Jeden i dtugi ma 107 punktów w mobilnej. Mate pewnikiem tyle dostał, bo przy gorszej matrycy, ma stabilizację optyczną... Tutaj kwestia reszty softu i zapatrywań. Ja tam wiem, że z 9tki idzie sporo wycisnąć. Jak z każdego, o ile się przyzwyczaisz do ograniczeń... I tak wolę lusterko i minimum 3 szkiełka Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted September 1, 2019 Share Posted September 1, 2019 Jako pstrykacz w trybie auto to Huawei będzie lepszy i tu nie ma co gdybać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karls Posted September 1, 2019 Share Posted September 1, 2019 Ja bym jeszcze zwrócił uwagę, że z Huawei jest niepewna sytuacja. Aparaty ma porównywalne a nawet jeśli minimalnie lepsze to możesz w gratisie dostać brak usług googlowych w przyszłości co już nie będzie zbyt dobrym układem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
konsto Posted October 3, 2019 Share Posted October 3, 2019 W różnych miejscach czytam różne informacje na temat stabilizacji cyfrowej przy filmowaniu przy 60 klatkach. Wszędzie piszą, że w rozdzielczości 4k nie działa ale w FHD niektórzy piszą, że działa inni, że nie działa.Jak to jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
redminote2 Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 (edited) Stabilizacja nie dziala przy 60 klatkach w 4K jak i w FHD. Natomiast aplikacja Zdjecia od google potrafil wystabilizowac obraz w juz nagranym filmie. Edited October 4, 2019 by redminote2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 Jak dla mnie jest Ok robione gcamWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted October 19, 2019 Share Posted October 19, 2019 Czasem SI trochę poniesie fantazja ... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zed Posted December 8, 2019 Share Posted December 8, 2019 Towarzysze pomożecie? Jako że jestem lajkonikiem w fotografii mobilnej potrzebuję pomocy w jednej sprawie. Czasem chciałbym zrobić selfika w pięknych okolicznościach natury, a tu mi wszystko w tle wychodzi zblurowane. Co muszę zmienić w ustawieniach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted December 8, 2019 Share Posted December 8, 2019 @Zed nie robić selfie w trybie portretu tylko w trybie normalnego aparatu. A od siebie polecam jak musisz włączyć szeroki i walić głównym aparatem i tak trafisz na ryjec i złapiesz trochę więcej widoków ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
antykat Posted December 13, 2019 Share Posted December 13, 2019 Mi 9 GCam tryb nocny vs Huawei P20 Pro tryb nocny. Byłem pozytywnie zaskoczony i nie żałuję wymiany telefonu Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted December 13, 2019 Share Posted December 13, 2019 Jakiej wersji gcam używasz?Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
antykat Posted December 14, 2019 Share Posted December 14, 2019 Te zdjęcia były akurat robione XTREME z rekomendowanymi ustawieniami "soft": https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fforum%2Exda-developers%2Ecom%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D4007273&share_tid=4007273&share_fid=3793&share_type=t&link_source=app Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zed Posted December 15, 2019 Share Posted December 15, 2019 (edited) @stereo0 Właśnie robię w normalnym trybie "Photo". Może AI stara się być mądrzejsza niż ja i wymusza bokeh, gdy wykrywa twarz. Potestuję z wyłączoną AI. Edited December 15, 2019 by Zed Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts