Jump to content

Jakość zdjęć MI9 - porównania, przykłady, dyskusja

sp4ubw

Recommended Posts

Jeszcze jedno pytanie. Co daje tryb "48M" w aparacie? Bo rozumiem że na domyślnym trybie ("zdjęcie") fotka i tak jest robiona głównym aparatem tj 48 MP czy tam kombinacją aparatów
48 smatrfon osiąga przez interpolację. Innymi słowy zdjęcie jest robione w 12 Mpix i resamplowane do 48. Jakby tego było mało do 48 Mpix mamy dostęp wyłącznie z poziomu trybu profesjonalnego, automat niby powinien, ale jednak nie zmienia sam tej wartości.  Więc robi zawsze w 12

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

6 godzin temu, simcold napisał:

48 smatrfon osiąga przez interpolację. Innymi słowy zdjęcie jest robione w 12 Mpix i resamplowane do 48. Jakby tego było mało do 48 Mpix mamy dostęp wyłącznie z poziomu trybu profesjonalnego, automat niby powinien, ale jednak nie zmienia sam tej wartości.  Więc robi zawsze w 12

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Ke? 

Chyba pomyliłeś Mi9 z innym telefonem na matrycy szajsunga... 

Mi9 ma 48 mega dostępne "z marszu" nie z Pro. I on ma matrycę 48 megową i z niej interpoluje 12 mega dla standardowych fot, a robi to po to, żeby polepszyć jakość zdjęcia min. 

• Like 2

Tak właśnie, tu jest natywnie 48 mpx. Z niego jest interpolacja do 12 mpx, gdzie zamiast niedorzecznej rozdzielczości, masz po prostu bardzo szczegółowe i dobrze nasycone zdjęcie 12 mpx. Tryb 48 mpx po prostu zostawia "surówkę" i tyle - co kto woli.

Wysłane z mojego MI 9 -> Tapatalk

• Thanks 1

• 2 weeks later...

Względem Mi8 dobiera poprawnie balans bieli, nie wariuje i jest tak jak być powinno. 

Co do fotek 12 vs 48 mpx, hmmm... Parametry zdjęcia te same, na telefonie i PC bez różnicy, dopiero po przybliżeniu na 100% i wycięciu fragmentów jest różnica. Nieopłacalne, bo fotka waży 13-15 MB i robi się długo. 

Gcam nie testowałem, w nocy też nie. 

Z tym gorszym oświetleniem to też bym polemizował. GCam często robi zbyt jasne. Jak robię zdjęcie w nocy to chcę, żeby wyglądało jak w nocy a nie na siłę rozjaśnione ;). Choć fakt, nie zawsze tak robi, głównie jak coś z bliska fotografujesz.

Z tym gorszym oświetleniem to też bym polemizował. GCam często robi zbyt jasne. Jak robię zdjęcie w nocy to chcę, żeby wyglądało jak w nocy a nie na siłę rozjaśnione default_wink.png. Choć fakt, nie zawsze tak robi, głównie jak coś z bliska fotografujesz.

Ja nie mówię o trybie nocnym. To szit

W dzień i w nocy u mnie gcam się lepiej sprawdza. Nie wiem o co chodzi, ale w stocku np w dzień zawsze twarze mi rozmydla. Wyłączyłem co się dało, wszystko fajnie w miarę ostre jak na aparat w telefonie a twarze mydlane jakby na siłę wygładzane. Dlatego wolę gcama

A jaki masz soft?  Bo u mojej tego nie ma... 

Wczoraj wieczorem, zanim zdążyłem w łapy wziąć i powyłączać śmieci, zdążyła mi "czasnąć" sŁit-focie.... Żeby nie było... Nieetety tylko lepsi piją Pepsi... Z flaszek po szkockiej ;-)

https://photos.app.goo.gl/n9WR3186HWX1R2yk6 - niestety dostałem esemesem, dlatego pokompresowane... Ale mój dziub jak jest paskudny... Tak nie wyładniał... Ani się nie "wygładził"... 10.2.30 global EEA. 

Edyta: i było włączone poprawianie twarzy i znak wodny... 

Edited by JamCiTo

Wedle testerów dxomarka porównywalne. Jeden i dtugi ma 107 punktów w mobilnej. Mate pewnikiem tyle dostał, bo przy gorszej matrycy, ma stabilizację optyczną... 

Tutaj kwestia reszty softu i zapatrywań. Ja tam wiem, że z 9tki idzie sporo wycisnąć. Jak z każdego, o ile się przyzwyczaisz do ograniczeń... I tak wolę lusterko i minimum 3 szkiełka ;-)

Ja bym jeszcze zwrócił uwagę, że z Huawei jest niepewna sytuacja. Aparaty ma porównywalne a nawet jeśli minimalnie lepsze to możesz w gratisie dostać brak usług googlowych w przyszłości co już nie będzie zbyt dobrym układem.

• Confused 1

• 1 month later...

W różnych miejscach czytam różne informacje na temat stabilizacji cyfrowej przy filmowaniu przy 60 klatkach. Wszędzie piszą, że w rozdzielczości 4k nie działa ale w FHD niektórzy piszą, że działa inni, że nie działa.Jak to jest?

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Towarzysze pomożecie? Jako że jestem lajkonikiem w fotografii mobilnej potrzebuję pomocy w jednej sprawie. Czasem chciałbym zrobić selfika w pięknych okolicznościach natury, a tu mi wszystko w tle wychodzi zblurowane. Co muszę zmienić w ustawieniach?