Jump to content

Czas czuwania, SOT na baterii.

olutus

Recommended Posts

Mi przez noc zjada Max 2%.

O 22:30 automagic włącza mi samolot i o 6 rano go wyłącza. Wifi włączone całą noc.

Bez samolotu max 5% jadło. Zrobiłem root i mam spokój z samolotem, robi to automat.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Czy sygnał sieci w użyciu baterii nie powinien zabierać mniej procent całego użycia? Mam bardzo dobry zasięg LTE w domu, a sieć wydaje się brać najwięcej z akumulatora. Przeglądając wątek widzę że u wszystkich najwięcej ma ekran, sieć się nie zdarza. Coś może drenować baterię?

60458249_2705839636124179_3231462341866422272_n.png

60322833_323268875019808_3894480021057699840_n.png

Dnia 15.05.2019 o 08:47, simcold napisał:

Po co wy w nocy po 1 nie macie samolotowego a po 2 jak śpicie to czemu nie ładujecie tel?

1 wierz mi, że zdarzają się sytuacje w których tryb samolotowy w nocy to najgłupsza opcja jaka może być po 2 odkąd mam Mi 9 nie mam potrzeby ładować go każdej nocy bo spokojnie mi starcza na 2 dni. Poza tym ładowanie jest tak szybkie, że wystarczy godzinę przed snem podłączyć telefon i gotowe ;) tak to ze swojej perspektywy widzę.

@eNse u mnie to tak wygląda. A użycie sieci jest 6,3%

Screenshot_2019-05-17-00-07-21-067_com_miui.securitycenter.thumb.png.d726d9c7f422fd791e9def19adcf77af.png

• Like 1

@Zgk1 no właśnie dlatego uruchomiłem tryb samolotowy bo poprzedniej nocy uciekło mi prawie 10% przez noc i myślałem że to może być tego wina. Procentów już tyle nie uciekło, ale użycie baterii przez sygnał sieci nic nie zmalało i wydaje mi się że coś tam drenuje baterię.

U mnie wygląda to tak:

Screenshot_2019-05-16.thumb.png.8323b66541aaa3847933576ea6de9452.png

I owszem można na noc włączać tryb samolotowy ale po co jakieś kombinacje? To tylko półśrodek, który nic nie rozwiązuje w kwestii drenowania w nocy baterii i nie zmienia to faktu, że coś jest nie tak. Fakt, telefon mimo tego trzyma mi 2 dni bez problemu a w porównaniu do LG G6 to jest luksus. I widzę, że coraz więcej osób skarży się na ten problem.

• Like 1

Nie kombinowałbym z trybem samolotowym gdyby nie było problemu, no ale coś ewidentnie jest nie tak skoro Mi5 z zajechana bateria brało w nocy do 4 procent a mi9 bierze 8. Dlatego włączam ten tryb, bo co innego zrobić. 

@Remik  @eNsedrenowanie baterii to jest wtedy jak zniknie 20% lub więcej. Telefon leżąc takźe pracuje i musi pobierać energię. Spadek przez 8h powiedzmy 8% to całkowicie normalny objaw i wystarczy mieć przed snem powiedzmy 20-30% naładowania, żeby miec 100% pewności, ze zadzwoni budzik. Czego więcej chcieć?

Mi5 miał mniejszy pobór prądu i tyle, MI9 ma inny.

I tak trzeba będzie w końcu naładować.

Edited by sp4ubw
Aktualizacja i rozwinięcie
  • Like 2

Ja też max 5h wyciągam, nie mam pomysłu jak to naprawić

Autostarty wylacz dla swoich apel i systemowych. Włącz tryb 3G.

Autostarty wylacz dla swoich apel i systemowych. Włącz tryb 3G.

Szczerze powiem że nie po to mi tel żeby wyłączyć LTE

Szczerze powiem że nie po to mi tel żeby wyłączyć LTE

Tel jest po to by dzwonić a ja nie widzę potrzeby używania lte

Tel jest po to by dzwonić a ja nie widzę potrzeby używania lte

W przeciwieństwie do ciebie używam telefonu głównie do internetu

No i temu LTE ma sens. bo u mnie leci 100-150 Mbitów/s
Pisanie, że LTE nie ma sensu - nie ma sensu
Dla mnie nie ma bo nie wykorzystuje tego do niczego. Jeżeli ktoś nie ściąga faktycznie filmów romow czy innych plików po paresetmega to 3g styka.

• Haha 1

W każdym razie nie wyłączam LTE nigdy, na żadnym modelu, który mam, miałem i nie ma mproblemów z SOT, przeważnie około 8h. Wszystko zależy od warunków w jakich jest telefon, od odległości od BTSów. Jednemu na 3G pobierze więcej prądu, drugiemu na LTE. Tak to wygląda i nie ma co porównywać i pisać, żeby wyłączyć bo będzie mniej prądu brało. Nawet z jeszcze jednego powodu, gdybym ściągał powiedzmy 2GB na 3G to telefon musi być wybudzony i pracować ciągle podczas pobierania przez około 30-45 minut, a przy LTE załóżmy, że będzie wybudzony przez 2-5 minut. To nawet przyjmując, że modem LTE pobiera 2x więcej prądu to i tak telefon rozładuje się w dużo mniejszym stopniu przy pracy na LTE. Natomiast w normalnym trybie pracy jak dane lecą małymi paczkami co jakiś czas to czy 3G czy LTE - jeden grom. Na pewno LTE wygodniej, bo w razie pobierania czegokolwiek, a nawet otwierania strony jest szybsza reakcja i nie traci się czasu na czekanie.

Podsumowując, można śmiało napisać, że przełączanie na 3G kompletnie nie ma sensu.

• Like 4

No u mnie raczej więcej jak 5h się nie zdarza niestety :( 

A co do ładowania baterii to wszędzie gdzie się czyta piszą, że ładowanie do 100% jest dość szkodliwe dla baterii i żeby w miarę możliwości ładować do góra 80-90%. Ile w tym prawdy?

8 godzin temu, eNse napisał:

No u mnie raczej więcej jak 5h się nie zdarza niestety :( 

A co do ładowania baterii to wszędzie gdzie się czyta piszą, że ładowanie do 100% jest dość szkodliwe dla baterii i żeby w miarę możliwości ładować do góra 80-90%. Ile w tym prawdy?

Nie dużo, tak samo że źle jak baterie rozładowujesz do 0 , bateria nigdy całkowicie do zera się nie rozładowuje. ;)

Edited by michlacz231

Ja rownież max 5-5,5h. Raz mi się udało zrobić 6h ale to więcej się nie powtórzyło. Autostarty powyłączane, skanowanie też, nie gram, w pracy i w domu korzystam z WiFi. 
Nie wiem czy coś można jeszcze w ustawieniach pozmieniać aby trochę się to polepszyło.

Telefon dzisiaj odebrany ze sklepu. Po uruchomieniu miał 60%. Praktycznie cały czas używany po wyjęcia z pudełka. Myślicie że to dobry wynik? 

Przed pójściem spać naładuję do pełna, bo jestem ciekaw ile procent zejdzie przez noc. 

Screenshot_2019-05-20-16-01-24-581_com.miui.securitycenter.png

Screenshot_2019-05-20-16-01-08-807_com.miui.securitycenter.png

Screenshot_2019-05-20-16-01-17-250_com.miui.securitycenter.png

Pierwsze co się robi z nowym telefonem to ładowanie do pełna. Nie rozładowuje się go. 
Pierwsze co to się go wyciąga z opakowania. No chyba że masz tak mocna indukcję co ląduje przez karton i na wyłączonym

Xiaomi Mi 9 xiaomi.eu 9.5.16