Jump to content

RN 7 - pytania ogólne - watek zbiorczy

ZduneX25

Recommended Posts

Witam. Dzisiaj konczy mi sie okres 168 godzin oczekiwania na odblokowanie bootloadera i zastanawiam sie czy zostawic sobie Globa'a czy przejsc na EU . Jakies ulepszenia ma EU ktore Global nie posiada  oporcz Motywow ? Mam aktualnie Miui Global 10.3 Stabilna 10.3.5.0 PFGMIXM a w OTA  jest aktualizacja do 10.3.6.0 PFGM...    Kiedys za czasow Redmi 2 mialem EU i   zmienialem Romy dosyc czesto ale od jakis 3 lat kiedy kupilem Redmi 4x jakos mi sie odechcialo bawic i zostalem na Globalu .  Takze krotkie pytanie :  Global czy EU  ? Co polecacie :)

Edited by drabollo

Ja niedawno przeszedłem na xiaomi.eu

Dla mnie warto z dwóch powodów:

-blokada reklam

-działające wyszukiwanie kontaktów w dialerze, które mają polskie znaki w nazwie (np "Aśka"). 

Z minusów mam jeden:

-Netflix działa tylko w 480p (i w dodatku trzeba go ręcznie zainstalować bo według Sklepu Play jest niekompatybilny). 

2 godziny temu, pkonrad napisał:

Po paru dniach odkryje kolejny - bateria trzyma mniej ;)

Mi jakoś nie trzyma gorzej na xiaomi.eu - ładuje raz na 3 dni, sot na poziomie 6,5h. Ale to kwestia względna - każdy korzysta inaczej. 

2 godziny temu, dzidexx napisał:

Miui Hidden settings + private dns, zostaje po aktualizacji.

Poza dialerem też da się.

Ups...

Został tylko minus.

Nie do końca rozumiem, chodzi mi o to:

Problem występował u mnie na globalu i wcześniejszych xiaomi.eu - został naprawiony dopiero w obecnym weekly romie. 

Edited by szczuru

Dnia 30.07.2019 o 22:38, szczuru napisał:

Ja niedawno przeszedłem na xiaomi.eu

Dla mnie warto z dwóch powodów:

-blokada reklam

-działające wyszukiwanie kontaktów w dialerze, które mają polskie znaki w nazwie (np "Aśka"). 

Z minusów mam jeden:

-Netflix działa tylko w 480p (i w dodatku trzeba go ręcznie zainstalować bo według Sklepu Play jest niekompatybilny). 

z plusów dodałbym w końcu normalne pokazywanie ikonek powiadomień na pasku oraz brak syfu typu muzyka play i inne tego typu apki które są w globalu.

Edited by Mr X

Dzisiaj własnie kupiłem Redmi Note 7 4/64GB.

Aktualnie ogarniam aplikacje itd. Teleofn jest na Globalu, świeżo po aktualiazcji, apki systemowe też są po aktualizacjach. 

Niestety mam problem z powiadomieniami na pasku na górze - migają one, czasami są, czasami ich nie ma... wie ktoś jak to ogarnąć? Z rożnych recenzji jakie znalazłem prze zakupem wynikało, że był z tym problem, ale przy pomocy aktualizacji został ogarnięty. A u mnie jest właśnie ten problem. Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?

59 minut temu, Mr X napisał:

Powiadomienia na globalu są tylko przez króciutką chwilę. Wgraj xiaomi.eu to będziesz miał normalnie powiadomienia 

A da się to jakoś na Globalu ogarnąć? W ustawieniach powiadamiania mam zaznaczone "wyświetl ikony dla powiadomień przychodzących" i nic to nie daje.

W recenzjach przed zakupem które czytałem i oglądałem na YT było info, że te błędy zostały już ogarnięte :/

Jest to mega nie wygodne rozwiązanie z brakiem powiadomień na górnym pasku. Nie wiem czy nawet nie dyskwalifikujące telefon :/

Instalacja Xiaomi.EU co mi po za tym daje? Zawsze korzystałem z Globala i było ok. 

Edited by rafmik

2 minuty temu, Mr X napisał:

A z szybkością (i czasem wsparcia) który rom jest lepszy? Global, Czy miuipolska?

Po instalacji romu nie oficjalnego coś tracę? typu problem z apkami od banków (z tego co wiem sporo aplikacji bankowych po root nie działa), nfc, wsparciem dla DRM itp?

Jak bym zmieniał globala na miuipolska to telefon mam wyczyszczony do ustawień fabrycznych, czy wszystkie zainstalowane apki itd zostają?

Mam miuipolska od czasów redmi 2 pro i nigdy nie miałem takich problemów. Teraz mam Note 7 I apki od banków chodzą tak samo - czyli bez problemów. Do wgrania xiaomi.eu musisz odblokować bootloader. Robiąc to telefon przywraca się do ustawień fabrycznych. Szybko i czas wsparcia znacznie lepszy na xiaomi.eu. 

Redmi Note 7 z wersją Global (nie EEA) - update V10.3.9.0.PFGMIXM.

Changelog:

Optimization: Lock screen pocket mode
Optimization: Updated Android Security Patch to August 2019. Increased system security.
App lock
New: Locking Google contacts is available now
Lockscreen, status bar, Notification shade
Fix: Screen didn't always light up for notifications
Game speed booster
Fix: Hands-free call duration wasn't displayed correctly in Game Turbo

Link: http://bigota.d.miui.com/V10.3.9.0.PFGMIXM/miui_LAVENDERGlobal_V10.3.9.0.PFGMIXM_4c00d1cd45_9.0.zip

• Like 2

• 2 weeks later...

Nowa aktualizacja Global (EEA) V10.3.6.0.PFGEUXM

http://bigota.d.miui.com/V10.3.6.0.PFGEUXM/miui_LAVENDEREEAGlobal_V10.3.6.0.PFGEUXM_22704fdf84_9.0.zip

http://bigota.d.miui.com/V10.3.6.0.PFGEUXM/miui-blockota-lavender_eea_global-V10.3.5.0.PFGEUXM-V10.3.6.0.PFGEUXM-90f99106a0-9.0.zip

Changelog:

System
Optimization: Updated Android Security Patch to August 2019. Increased system security.
App lock

• Like 1
  • Thanks 1

1 godzinę temu, Orjon napisał:

Nowa aktualizacja Global (EEA) V10.3.6.0.PFGEUXM

http://bigota.d.miui.com/V10.3.6.0.PFGEUXM/miui_LAVENDEREEAGlobal_V10.3.6.0.PFGEUXM_22704fdf84_9.0.zip

http://bigota.d.miui.com/V10.3.6.0.PFGEUXM/miui-blockota-lavender_eea_global-V10.3.5.0.PFGEUXM-V10.3.6.0.PFGEUXM-90f99106a0-9.0.zip

Changelog:

System
App lock

Czy ktoś ją zainstalował, jest taka odważna osoba ? ;) Tutaj jeden z tematów dotyczącej owej aktualizacji: https://in.c.mi.com/thread-1913217-1-1.html

Jak zwykle problemy z baterią. Mam już około 2 lata Redmi 4A i przez ten czas tak średnio co drugą aktualizację psuli czasy działania batertii na pojedynczym ładowaniu. Widzę, że dalej to samo jest i chyba niestety nigdy się nie skończy.

Edited by electro69

2 godziny temu, electro69 napisał:

Czy ktoś ją zainstalował, jest taka odważna osoba ? ;) Tutaj jeden z tematów dotyczącej owej aktualizacji: https://in.c.mi.com/thread-1913217-1-1.html

Tylko zapomniałeś wspomnieć że ten temat jest sprzed miesiąca, więc zapewne dotyczy indyjskiego Globala ;p

Co nie oznacza, że problemy z baterią nie mogą występować i na wersji EEA. Być może, kto wie...

• Like 1

Aktualizacja dla wersji Global (nie EEA) V10.3.10.0.PFGMIXM.

http://bigota.d.miui.com/V10.3.10.0.PFGMIXM/miui_LAVENDERGlobal_V10.3.10.0.PFGMIXM_730eb0aa6e_9.0.zip

Changelog:

System
App lock

• Like 2

• 3 weeks later...

Dzisiaj zacząłem korzystać z gestów w telefonie. Działają ;), tylko jest jeden problem, który mnie denerwuje. Mianowicie chodzi o gest "powrotu do ekranu głównego". Nie jest on płynny. Jest taki zmulony. Wygląda to trochę tak jakby telefon nie wiedział czy będzie wykonany gest powrotu do pulpitu głównego czy do ostatnio otwieranych aplikacji i jakby ten gest się na sekundę "zawieszał" ... coś w tym stylu, nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć. Czy u Was jest podobnie ?, nie wiem czy to może mieć znaczenie, ale korzystam z Launchera Nova.

Co ciekawe to np. uruchomię gestem "podgląd otwartych aplikacji w pamięci telefonu" i jak skorzystam z gestu "powrotu do pulpitu głównego", to wtedy nie ma tego przycięcia, braku płynności, natomiast w wszystkich aplikacjach na telefonie czy też jak jestem w ustawieniach telefonu, kiedy chcę wyjść gestem do pulpitu głównego za każdym razem występuje to "zmulenie" animacji.

Edited by electro69