Jump to content

Projektor Laserowy Xiaomi 4k

Mymi

Recommended Posts

Mam małe deja vu :)

Xiaomi wypuściło nową wersje swojego projektora, i udało nam się go dostać, więc krótki opis.

Myślę że najlepiej porówać go z poprzednią wersją która opisałem tutaj:

ponieważ zalety są ciągle takie same (z jedną różnicą, głośniki są jendak dużo lepsze niż w telewizoracj, a nie tylko odrobine. Mieliśmy okazję porównać do kilku TV i zdecydowanie wygrywają)

Są dwie największe zmiany:

- projektor "4K" (nie jest to prawdziwe 4k, prawdziwe jest tylko w Sony za 25k USD, to jest "shifting 4k")

- projektor jest czarnoszary (Kosmiczna szarość ;) ), ze złotymi literkami, matowy

Wielkość, menu, pilot, porty, waga, głośniki są takie same jak w poprzedniej edycji.

Natomiast fakt aktualizacji sprzętu oraz softu zniwelował kilka poprzednich wad:

- mamy pełne 4k, HDR na Netflixie, od razu

- projektor jest w pełni po angielsku, nie ma już 20% UI po chińsku

Pojawiły się też nowe zalety :)

- jest dostępny łatwy root + customowy starter, wiec możemy łatwo usunąć chiński defaultowy soft i mieć normalnego Aptitude TV, Netflix etc jak się projektor uruchomi

- 4k! ;)

Więc ogólnie, teraz jest to projektor idealny ;) No dobra, prawie, są dwie małe wady:

- czarny pilot. Wiem brzmi jak głupota ale projektor głównie chodzi jak jest ciemno i takiego czarnego pilota dużo ciężej znaleźć niż poprzednią białą wersję. Jezeli bym nie miał 1szej edycji to pewnie bym nie zwrócił na to uwagi, ale teraz jest to zauważalne

- projektor ma wbudowane zabezpieczenie (tak jak 1sza edycja), ze gdy ktoś stanie na wprost lasera to ten się wyłącza. Wada jest taka że zmienili logikę i teraz gdy się laser wyłączy to trzeba odblokować pilotem. Wcześniej to był wyłącznik czasowy. Do tego wada numer 1 i jest to upierdliwe

Czyli ogólnie... wady nie wady. Ogólnie bardzo polecam. Polecam również 1szą edycje jeżeli ktoś nie potrzebuje (albo budżet) 4k, ponieważ po roku używania bylismy bardziej niż zadowoleni z projektora. Na razie mam mieszane uczucia co do zmiany koloru. Wydaje mi sie ze szary działa lepiej jak projektor chodzi (nie rzuca sie w oczy), z drugiej strony biały wygląda po prostu ładniej na co dzień. Sary to taka kostka, biały fajnie przyciągał uwagę.

Fotki projektora

pic01.jpgpic02.jpgpic03.jpgpic04.jpg

• 7 months later...

Dopisze, dla potomnych.

Po 10 miesiacach zaczela padac plyta glowna - artefakty na obrazie, zle kolor etc. Po kontakcie z Xiaomi wymienili plyte w ramach gwarancji (nie caly projektor).

Dopisuje poniewaz po kontakcie z serwisem od razu wiedzieli o co chodzi, wiec wyglada na to ze moze pierwsza seria byla ferelna/za delikatna? (nasz box ma nr. 900 costam).

Natomiast projektor 1080p dziala bez problemu u nowego wlasciciela.

• 4 weeks later...